Gość: Asia IP: *.net / *.net 15.10.03, 23:01 Pamiętam, że kiedyś takie jadłam. Były pyszne. Wiem tylko, że się ich nie piecze, a jedynie uformowane z masy ciasteczka schładza w lodówce ... Będę bardzo wdzięczna za podanie przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j_u Re: Czekoladowe ciastka z płatków owsianych 15.10.03, 23:09 Najpierw przygotowuje sie mase czekoladowa: 1/2 kostki masla 1/4 szklanki mleka 2 szklanki cukru kakao - wedle gustu, ale moim zdaniem jak sie wsypie za duzo, jest niedobre to wszystko do garnka i na maly ogien, zeby maslo i cukier sie rozpuscily, ale bron boze nie zawrzaly Potem mase sie odstawia, aby sie lekko schlodzila i wsypuje sie do niej platki owsiane tak, zeby powstala packa, z ktorej latwo bedzie formowac ciastka. Mozna na rozny sposob, ja zawsze lepie kuleczki. Kladzie sie je na papier, aby troche obciekly, a potem wklada do lodowki, zeby sie schlodzily i stezaly. Bardzo pyszne, istotnie!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aud-rey Re: Czekoladowe ciastka z płatków owsianych 16.10.03, 08:46 A jaki jest najprostszy przepis na ciasta z platkow owsianych - minumum skladnikow, minimum czasu - maximum smaku? :) Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Czekoladowe ciastka z płatków owsianych 16.10.03, 11:32 Sa jeszzce herbatniczki z platkow owsianych, ale te sie robi duzo dluzej niz czekoladowe kuleczki. Przy kuleczkach wcale nie ma duzo pracy i sa bardzo szybkie... czasami, musze przyznac, nawet nie zdaze ich ulepic i schlodzic, jezeli robie ich niewiele, bo wyjadam nieuformowana mase prosto z garnka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Czekoladowe ciastka z płatków owsianych IP: *.net / *.net 17.10.03, 21:46 Bardzo dziękuję za przepisik ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinka Re: Czekoladowe ciastka z płatków owsianych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 10:40 mam podobny przepis w tym stylu - szyszki ryzowe ryz preparowany [ok 30 dag] 20 dag krowek 20 dag toffi albo irysow 1 margaryna 1 lyzka kakao rozpuszcza sie wszystko, zostawia do ostygniecia, a potem miesza z ryzem i formuje kulki [szyszki]. dzis natomiast wyprobuje te ciasteczka z platkow owsianych :) Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Czekoladowe ciastka z płatków owsianych 18.10.03, 12:36 No i jak? Smakowalo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinka Re: Czekoladowe ciastka z płatków owsianych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 14:51 platki owsiane na pewno dodaje sie surowe? [dodalam gorskie] bo jak dla mnie smak troche dziwny, czuc surowa maka. brzuch mnie przez to troche rozbolal. masa wyszla b.smaczna, aczkolwiek caly cukier nie chcial sie rozpuscic [no a zagotowac przeciez nie mozna]. ogolnie rzecz biorac nie udaly mi sie ciasteczka :/ Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Czekoladowe ciastka z płatków owsianych 19.10.03, 21:20 Bo trzeba co jakis czas mase odstawiac z ognia, musi byc wszystko rozpuszczone. No i platki oczywiscie surowe. Tez zawsze dodaje gorskie. Moze za duzo dalas? To nie moga byc platki zabarwione na czekoladowo, tylko taka papka czekoladowo- platkowa, ktora tezeje po schlodzeniu. Smutno, ze nie wyszly... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinka Re: Czekoladowe ciastka z płatków owsianych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.03, 22:22 najwidoczniej za krotko podgrzewalam ta mase.. a platkow wsypalam prawie cale opakowanie 350g :> Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Czekoladowe ciastka z płatków owsianych 20.10.03, 12:01 To rzeczywiscie troche za duzo, ja zazwyczaj sypie niecale pol torebki 500gramowej. Wlasciwie moja wina, ze nie napisalam tego wczesniej. Moze sprobuj jeszcze kiedys? Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Czekoladowe ciastka z płatków owsianych 18.10.03, 12:36 A przepis na jezyki? %0 g margaryny 50 g cukru pudru 75 g platkow kukurydzianych 2 lyzki lejacego sie miodu 2 lyzki kakao. Podgrzewamy cukier, margaryne, kakao i miod, az sie wszystko polaczy, dosypujemy platki, formyjemy kulki i wsadzamy do lodowki.Smacznego! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
hellio Re: Czekoladowe ciastka z płatków owsianych 21.10.03, 11:13 Dobrze, że mi przypomnieliście, nie robiłam tych kulek z płatków 100 lat, a kiedyś ...ach, kulki z płatków, to było moje drugie imię. 1/4 kg masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy (nesca, inka) rodzynki namoczone w alkoholu zapach rumowy (ważne) rozpuścić zwolna, i jak gorące i jednolite dodać 3 sklanki płatków owsianych (dobre górskie) Z tego po przestygnięciu, ale na ciepło robi się kulki i obtacza w wiórkach kokosowych. Wielka pycha w czasach kryzysu, ale myslę, że teraz też się sprawdzą. Mam jeszcze z tych czasów przepis na blok czeekoladowy. Taaaki tuczący, ale mało roboty i tani! Reflektujecie?H Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Czekoladowe ciastka z płatków owsianych 21.10.03, 14:26 Chyba tez pamietam. Zjadalam mamie mase, zanim odstawila do zastygniecia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia TAK TAK TAK IP: 81.210.11.* 21.10.03, 15:04 Oczywiście, że reflektujemy :-)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
hellio Re: TAK TAK TAK 23.10.03, 13:51 Blok czekoladowy może się nazywać "uśmiech kryzysu" 1/4 kg masła 4 łyżki kakao 1,5 szklanki cukru 8 łyżek mleka powyższe należy podgrzać pilnie mieszając, ma być gorące, ale się nie zagotować do tego dodać 2 szklanki mleka w proszku tzw. "niebieskiego" - teraz sprzedawane w ciemnoniebieskich plastikowych torebkach z napisem "mleko"; nie instant! bogiem prawdą kiedyś to była podstawa wyżywienia młodych nie-ssących, teraz trzeba o to popytać i to jest słabość tego przepisu, że niebieskiego mleka nie ma tak na zawołanie; ja jak widzę to kupuję i po prostu mam zwykle paczkę w domu wymieszać - robi się to gęste, jak nie mam chęci się siłować to robię to mikserem dodać 2 paczki połamanych herbatników petite beurrów + bakalie po wymieszaniu włożyć do foremki - ja wysypuję foremkę wiórkami kokosowymi i poczekać aż zastygnie. Zastygać może w lodówce potem sie to kroi i przysięga, że tym razem tylko jeden kawałek, góra dwa...no, krótko mówiąc, nie należy z nim zaczynać, jak człowiek jest sam w domu! pozdrawiam, Hellio Odpowiedz Link Zgłoś
b.jaga nienienienie! 23.10.03, 15:53 przecież wtedy nie było petitbeurre'ów tylko się dodawało płatki owsiane! Odpowiedz Link Zgłoś
b.jaga Re: nienienienie! 23.10.03, 15:54 Albo kruszony wielki wafel, jeśli udało się kupić w budce, bo one były w warzywniaku! Odpowiedz Link Zgłoś
hellio Re: były petite beurry! 24.10.03, 10:57 B. Jago!Petite beurry były od początku świata, moczyłam je w herbacie jeszcze jako dziecko (jak ja to mogłam jeść, swoją drogą?!), zapytaj mamy, bo, smutno się przyznać, ale chyba jestem w jej wieku... W czasach kryzysu były też i "włamywałam" je do bloku z całą pewnością a ich kupienie chyba nie nastręczało specjalnych kłopotów. Kłopot z tym blokiem wtedy - to było kakao! - Aż 4 łyżki, pani Haniu - powiedział kolega, od którego dostałam ten przepis, a który pracował ...przy obsłudze kserografu. I odbicie jednej kopii zajmowało mu chyba z minutę, a jak odbijał, to tyle robił skomplikowanych rzeczy, że oczu nie można było od niego oderwać (np. wyjmował kasetę z tonerem i 3- krotnie nią potrząsał! przed zrobieniem każdej kopii!).Z płatków owsianych robiłam kulki - przepis wyżej. A z tych wafli z warzywniaka robiłam tort Pitchinger, który się przygniatało 3-ma tomami encyklopedii ( tej 13-tomowej z suplementem). Eeej, Babo Jago, uruchomiłaś lawinę ze wspomnieniami o czasach, w których miałam dwadzieścia parę lat i teraz wcale mi się nie chce wracać...Pozdrawiam serdecznie, H Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrouh Re: TAK TAK TAK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.03, 07:32 A u mnie taki blok to się nazywał salceson:-) Bo te pokruszone herbatniki w ciemnej masie to zupełnie jak czarny salcesonik:-) Petit beurry były od zawsze, ja nie miałam wtedy 20 lat, ale kilka. Albo one nie tylko były, ale były nawet lepsze niż teraz, albo wszystko tak dobrze smakowało, bo wszystko było rarytasem:-) Na przykład wcinaliśmy bez szemrania ciepłe lody zwane u nas murzynkami i rurki z nadzieniem (to nadzienie było dobre, potem jeszcze sprzedawano pakowane pojedynczo jako "sękacze"). A zupełnie obok tego wyżeraliśmy cukier puder skamieniały:-) Ojoj, ale czasy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
hellio Re: TAK TAK TAK 28.10.03, 19:48 ...i oranżadę w proszku, prosto z ręki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: TAK TAK TAK IP: 217.20.201.* 28.10.03, 21:21 one sie nazywaly po prostu herbatniki i byly odkad pamietam. kruszylo sie kilka do kubka, zalewalo goracym mlekiem i czekalo az zrobi sie papka. dodawalo sie tez czasem kakao albo cukier. no po prostu pycha. w ogole przysmakiem mojego dziecinstwa byl mlekopan, czyli takie mleko w proszku tylko dla cielaczkow. zawsze szybko ubywalo, bo wyjadalismy je na sucho. pyszne bylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Czekoladowe ciastka z płatków owsianych- inaczej? IP: *.swic.dialup.inetia.pl 09.11.03, 12:26 Czy ktoś ma przepis na ciastka z płatków owsianych, które się piecze? Moja babcia takie robiła. Pamiętam że dodawało się kakao, po wymieszaniu formowało się takie kupki (jak kokosanki) i piekło w piekarniku. Niebo w gębie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krycha Re: Czekoladowe ciastka z płatków owsianych- inac IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 23:30 2 szklanki platkow owsianych 1/2 szklanki cukru (albo miodu, albo troche tego, troche tego) 1/2 szklanki maki 1/2 kostki masla (moze byc margaryna) 1 jajko dowolna ilosc orzechow lub innych bakalii (najlepiej wloskie lub laskowe) Wszystko bardzo dokladnie mieszamy, mozna dodac troche smietany, jak za suche. Mozna podzielic mase na pol i do jednej czesci dodac kakao. Wszystko wykladamy na blache, ma miec grubosc najwyzej centymetr i pieczemy na zloto w jakichs 180 stopniach, szybko sie piecze,cos ok 20 min Odpowiedz Link Zgłoś