Gość: gość IP: 10.201.52.* 02.10.08, 10:15 W mediach często poruszany jest temat zdrowotnych właściwości zielonej herbaty - czy to prawda? czy rzeczywiście jest ona lepsza od innych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zielona Re: Zielona herbata IP: 10.201.52.* 02.10.08, 11:06 a co wspólnego z prawdziwą herbatą mają te wszystkie na zimno ice tea? w ofercie też jest zielona...ale to chyba tylko chwyt marktingowy?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Zielona herbata IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.10.08, 13:52 Przede wszystkim {herbaty} napoje typu "ice tea" nie stały obok prawdziwej herbaty. Różne marki na rynku wystawiły dla konsumentów mniej lub bardziej reklamowane białe, czerwone, zielone herbaty mrożone. Zauważmy państwo, że w napojach tego typu zawartość ekstraktu z herbaty to ok. 0,10 - 0,20 %, reszta składników, tooczywiście woda, cukier, aromaty i sztuczne przeciwutleniacze takie jak kwas askorbinowy. ktoś by powiedział: "ale smakuje jak herbata". nie do końca.. wydaje mi się, że takie ekstrakty to nic innego jak CTC - czyli nic innego jak herbata, gorszej jakości, w której zawarte są części krzewu, które zostałyby odrzucone podczas weryfikacji w normalnym, tradycyjnym zbiorze ręcznym. czy napój tego typu oczyszcza? nie wiem, ja ich unikam, choć wydaje mi się,że jedynie przeczyszcza.. polecam naturalne mrożone herbaty.. zróby je sami, będziemy mieć pewność, że są zdrowe.. ale o sposobie tworzenie takich herbat może innym razem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doka Re: Zielona herbata IP: 10.201.52.* 02.10.08, 14:15 Dokłądnie! Co prawda już nie jest sezon na mrożone herbatki ale ktoś może zna jakiś fajny przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Zielona herbata IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.10.08, 18:33 przede wszystkim mrożona herbata jest uniwersalna.. sezon rozpoczął się na herbaty rozgrzewające.. ale mrożoną możemy pić w czasie dnia, nie tylko w leniwe wieczory.. :) wracając do tematu, to najprostszym sposobem jest wypełnić szklankę lodem, zaparzyć naszą ulubioną herbatę, (oczywiście pamiętając o zasadach parzenia herb, - czasie, temp.) przelać ją do szklanki z lodem, delikatnie pomieszać i gotowe! Herbata taka jest zdrowa, zawiera kofeinę, polifenole - przeciwutleniacze i nie zawiera cukru:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.witomski Re: Zielona herbata 03.10.08, 10:55 Nie potępiajmy tzw. mrożonych herbat bez dyskusji. Podpowiem, że sami, w domu, a także w wielu lepszych lokalach gastronomicznych możemy pić mrożona herbatę, która ma świetne walory smakowe i aromatyczne, a też i walory zdrowotne równe herbacie gorącej. Mam na myśli własnoręcznie przygotowaną herbatę mrożoną z prawdziwej herbaty zielonej, ulunga, czarnej. Z prawdziwej białej herbaty, która jest niesamowicie droga i delikatna nikomu nie radzę przyrządzać herbaty mrożonej. Przygotowanie herbaty mrożonej jest proste i szybkie, a efekt jest naprawdę smaczny. Ja to robię tak: parzę mocną herbatę, czyli 4g (2 torebki) herbaty w połowie normalnej ilości wrzątku, a więc w 100 ml. Parzę przez 5 minut (po minucie oczywiście mieszam napar). Nie lubię cukru, więc go nie dodaję, ale można w tym momencie dodać nieco cukru, miodu, syropu. Do szklanki 200-250 ml wsypuję kostki lodu, a następnie wlewam na nie napar herbaty. Lód się topi, a herbata natychmiast schładza. Dodaję jeszcze kilka kostek lodu, by wypełnić szklankę, ozdabiam ją kawałkiem pomarańczy, jabłka, lub cytryny (co fantazja podpowie), ewentualnie kilkoma listkami mięty i gotowa jest pyszna mrożona herbata. Jestem dorosły, więc czasem dodaję kilka kropli alkoholu. Eksperymentuję. Istotne jest to, by po drodze nie stracić wyraźnego smaku i aromatu herbaty. Warto spróbować samemu w domu, ale także zapraszam do lokali gastronomicznych, które uczestniczą w projekcie "Herbata+" w ramach Dni Herbaty. Listy lokali dostępne są na stronach internetowych www.dniherbaty.pl, a także pojawiają się w lokalnych dodatkach do Gazety Wyborczej. Osobiście nie sięgam po obecnie dostepne tzw. herbaty mrożone - fachowo nazywane one są RTD tea, co oznacza herbatę "gotową do spożycia". W moim przypadku przyczyną jest bardzo duża ilość cukru w tych napojach, a także stosowane w wersjach light słodziki. Komu to jednak nie przeszkadza, będzie te napoje pił... prawdopodobnie do czasu, aż sam przyrządzi sobie prawdziwą mrożoną herbatę, pełną smaku i zdrowia (a przy tym bez cukru, lub tylko z minimalną jego ilością). Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.witomski Re: Zielona herbata 03.10.08, 10:19 Media mają rację, że zielona herbata jest zdrowym napojem. Nie mają racji ci autorzy tekstów, którzy twierdzą, że jest ona zdrowsza od innych rodzajów herbaty. Jest to pogląd już dawno zarzucony przez wszystkich śledzących wyniki badań naukowych nad herbatą. To, że o zdrowotnych właściwościach zielonej herbaty dowiedzieliśmy się najwcześniej, wynika stąd, że badania najwcześniej rozpoczęto w Chinach, gdzie najpopularniejszy jest ten właśnie rodzaj herbaty. Najważniejsze jest tu uświadomienie sobie faktu, ze składniki korzystne dla naszego zdrowia znajdują się w liściach rośliny Camelia Sinensis, z których powstaje prawdziwa herbata. A zatem składniki te (m.in. kofeina, polifenole, minerały, aminokwasy, witaminy), które są w zebranych zielonych liściach, odnaleźć można w każdym rodzaju prawdziwej herbaty: białej, zielonej, w ulungach, czarnej, a takze w Pu-Erh. Na skutek przetwarzania (bądź nie) w poszczególnych rodzajach herbaty, poszczególne składniki (zwłaszcza polifenole) podlegają przemianom, jednak nie przestają być aktywne z punktu widzenia pozytywnego zdrowotnie działania. Ilość składników zdrowotnych jest w istotny sposób zależna od zbioru liści, a także - na co wskazują badania - od świeżości herbaty. Największy procent składników zdrowotnych znajdujemy w pączku liściowym, w pierwszym listku jest ich mniej, w drugim jeszcze mniej, a w kolejnych oraz w częściach gałązki zupełnie niewiele. Z tego wynika, że jeżeli jakiś rodzaj herbaty miałby być zdrowszy, to jest nim prawdziwa biała herbata - podkreślam słowo prawdziwa - czyli ta z pączków liściowych. Działanie zdrowotne poszczególnych rodzajów herbat jest różne. Inne jest działanie katechin - przeciwutleniaczy, które w dużej ilości znajdziemy w zielonych herbatach, a inne działanie theaflavin i thearubigenów, czyli przeciwutleniaczy będących efektem przetwarzania liści w czarną herbatę. I jedne i drugie przeciwutleniacze są bardzo aktywne, czyli zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia i kilkadziesiąt chorób człowieka. Przy okazji powiem, są one znacznie bardziej aktywne niż przeciwutleniacze zawarte w winie, owocach, warzywach, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
hulahoop Re: Zielona herbata 31.10.08, 20:26 możliwe że ma właściwości pobudzające, ale ja nie zauważyłam. Myślałam że znalazłam alternatywe dla kawy-ale grzecznie przeprosiłam kubeczek z kawiszonem :> Odpowiedz Link Zgłoś