Gość: karioka IP: *.acn.waw.pl 19.10.08, 19:14 No i w jakiej postaci je przygotowujecie? :)) Ja najbardziej kurki! Przy czym uwazam ze w smietanie to poezja, a do occtu mi ich zal. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarek_zielona_pietruszka Re: Jakie grzyby najbardziej lubicie? 19.10.08, 20:10 1. rydze pod każdą postacią, ale najlepsze smażone na maśle plus szczypta soli.rydze marynowane, kiszone, solone, pasteryzowane, sałatka z rydzów,(plus pomidor, papryka, cebulka,) 2. borowiki duszone w śmietanie, marynowane,suszone a później smażone jak schabowe, lub w postaci farszu do uszek, w sezonie zupa. 3. podgrzybki przeważnie marynowane (lub w postaci farszu z kapustą do pierogów) w sezonie zupa 4. opieńki marynowane lub solone 5. kożlaki podobnie jak borowiki 6. kurki tylko do jajecznicy, a reszta do punktu skupu. 7. zbieram jeszcze wiele innych gatunków, ale przeważnie albo zupa, duszone lub marynowane. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Jakie grzyby najbardziej lubicie? 19.10.08, 20:20 prawdziwki pokrojone w plasterki, panierowane w mące i jajku i usmażone na maśle lub oliwie, albo purchawki też w plasterkach, bez panierki na maśle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karioka Re: Jakie grzyby najbardziej lubicie? IP: *.acn.waw.pl 19.10.08, 22:58 Mozna jesc purchawki? Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Jakie grzyby najbardziej lubicie? 20.10.08, 14:41 Gość portalu: karioka napisał(a): > Mozna jesc purchawki? Oczywiście, ale nie jest ich tak znowu duzo w lesie, bo dobre są tylko młode no i ja je obieram ze skórki, a to troszkę pracochłonne.Ale za to mają piękny zapach i dobzre smakują.Niektórzy tak smażone (solo, na maśle) purchawki posypują cukrem :) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1607 Re: Jakie grzyby najbardziej lubicie? 19.10.08, 20:29 Wszystkie z wyjatkiem trujacych i niejadalnych pod kazda postacia;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: Jakie grzyby najbardziej lubicie? 19.10.08, 21:02 Lubie wszystkie,ale najlepsza grzybowa potrawa jaka jadlam byla zupa z siedzunia sosnowego.Przepyszny smak i aromat,ciekawa konsystencja,po prostu p y c h a!Siedzun jest w Polsce pod ochrona,ja jadlam tam,gdzie pod ochrona nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
freyete Re: Pieczarki;) 19.10.08, 21:16 W sumie pod każdą postacią, choć nie pamiętam czy surowe jadłam. W grzybach konsystencja mi nie odpowiada:p Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pieczarki;) 19.10.08, 23:04 Sprobuj rydzow z patelni, na masle, z sola i niczym wiecej. Konsystencje maja jak delikatne mieso w cienkich plastrach, smak bardzo wyrafinowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karioka Rydze IP: *.acn.waw.pl 20.10.08, 14:53 Druga osoba pisze o rydzach. Jadlam je tylko raz i byly takie sobie. Potem w internecie znalazlam artykul, ze sa dobre i gorsze, widocznie trafilam na te gorsze. Jak wybierac rydze kiedy sie je kupuje? Po czym poznac ze dobre? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Rydze 20.10.08, 14:58 Jakies dwa gatunki? Nie slyszalam. Chyba, ze chodzi o wiek. Rydze im mlodsze, tym lepsze, imo. Te duze, z rozlozystymi kapeluszami, nie sa fajne. Wybieraj mlode, z malymi zwartymi kapelutkami. Nozki sie obcina przy samej nasadzie i wywala. Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: Pieczarki;) 20.10.08, 14:54 Rydze z patelni! W tym roku w Pieninach oszaleliśmy z Chłopem na ich puncie:) Szkoda, że na zDolnym Śląsku nie ma......;) Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: Pieczarki;) 20.10.08, 14:59 a dostane gdzies jeszcze rydze w tym roku, bo niegdy nie jadlam takich z patelni (tylko marynowane), a jak tak czytam, to mam na rydza smaczek:) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re:Rydze odpowiem hurtem 20.10.08, 15:03 Są na straganie przy Rossmanie na Tamce pomiędzy Kruczkowskiego a Solcem. Cena 35 zł. Niestety mają tylko duże sztuki. Rydz jest tym lepszy im ma bardziej pomarańczową nóżkę w przekroju, nie ma przebarwień zielono-sinych. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Jakie grzyby najbardziej lubicie? 20.10.08, 15:25 Wszystkie i w każdej postaci. Ostatnio zasmakowały mi podgrzybki,ugotowane w osolonej wodzie (bałam się, że zjem całą przygotowaną porcję na kotleciki z kaszą gryczaną), były takie mięciutkie i smaczne :) Odpowiedz Link Zgłoś