karolina_w_gazecie 05.11.08, 13:55 Znacie może jakieś przepisy? Chodzi o to, żeby było takie jakieś megasoczyste. I żeby nie było po prostu tortem nasączonym ponczem, tylko miało tę "mokrość" samo w sobie. Help! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biala27 Re: Aha. I nie może być sernikiem na zimno. 05.11.08, 15:30 brownie polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_w_gazecie Re: Aha. I nie może być sernikiem na zimno. 05.11.08, 16:03 Hihihih, Biała, dzięki. Właśnie przeczytałam o nim optymistyczną rzecz: "jest ciemne, gęste i bardzo czekoladowe. Ma jeszcze tę zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Odpowiedz Link Zgłoś
biala27 Re: Aha. I nie może być sernikiem na zimno. 05.11.08, 16:06 karolina_w_gazecie napisała: > Hihihih, Biała, dzięki. > Właśnie przeczytałam o nim optymistyczną rzecz: > "jest ciemne, gęste i bardzo czekoladowe. Ma jeszcze tę zaletę, że trudno je > zepsuć, bo z natury jest nieudane. :)) i jest takie lepko-mokre - ja lubię :) Odpowiedz Link Zgłoś
ajk10 Re: Aha. I nie może być sernikiem na zimno. 07.11.08, 21:01 nie wiem czy to to samo, ale ja mam od Falki przepis na ciasto czekoladowe z cukinią. Cukinie wprawdzie teraz po 10 zł, ale doznania bezcenne :) Ciasto Czekoladowe 240g zwyklej maki lub mieszanej z pełnoziarnistą 40 g kakao 1 lyzeczka sody oczyszczonej 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki soli 110 g masla w temp. pokojowej 160 g cukru białego lub brązowego 1 cukier waniliowy 1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej(stawiam 0,5 temu, kto znajdzię tę kawę w dalszej części przepisu ;)) 3 jaja 280 g cukini lub kabaczka, utartego an tarce o grubych oczkach 170 g chocolate chips, pokrojona w kawalki czekolada tez moze byc, byle ciemna) Rozgrzac piekarnik do 180C (360F) Tortownice lub inna forme mieszczaca 3l wysmarowac maslem i wysypac lekko maka. W duzej misce wymieszac make, kakao, proszek do pieczenia, sode i sol. Odstawic. W mikserze elektrycznym utrzec maslo z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta mase, dodawac po jednym jajku, miksujac dokladnie po kazdym. Wylaczyc mikser i lyzka nakladac make, polaczyc dokladnie, dodac cukinie, wymiesac, dodac chocolate chips i wymieszac. Przelozyc do foremki, wygladzic wierzch, mozna dac orzeczy na wierzch. Piec 40-50 minut az patyczek wsadzonyw srodek wyjdzie suchy. Oproszyc kakao i podawac z lodami waniliowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_w_gazecie marchewkowiec! 08.11.08, 12:37 Zrobiłam marchewkowca. Mokrutki i pyszniutki. W międzyczasie okazało się, że tak naprawdę to mam upiec słonia. Bo wcześniej zrobiłam zebrę, zatem Ignac zasugerował "no to teraz upieczmy słonia". Dlatego marchewkowiec zaposiadał trąbę. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_w_gazecie o, taki: 08.11.08, 12:39 [img]https://www.voila.pl/226/rsmds/index.php?get=1&f=1[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Aha. I nie może być sernikiem na zimno. 14.02.09, 02:00 To jestem ewenementem, bo mi się prawie udało zepsuć brownie. Oczywiście nie dodałam nic, co mogłoby spowodować to, że ciasto urosło. Po prostu dobrze je wymieszałam i ciasto mi strasznie urosło. Byłam przerażona i próbowałam zrobić wszystko żeby opadło. Niestety miejscami nie chciało i te kawałki smakowały jak biszkopt czekoladowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: Aha. I nie może być sernikiem na zimno. 14.02.09, 19:06 może masz okres jak ja go mam to mi ciasto nie wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: Aha. I nie może być sernikiem na zimno. 15.02.09, 00:43 odkryłam w swoim notesie z przepisami,wynotowany z programu Nigelli przepis na gotowany czekoladowy sernik, zrobiłam zupełnie bez przekonania ale okazał się rewelacyjny, lekko galaretowaty w srodku, mocno czekoladowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Baaardzo polecam 09.11.08, 08:45 Pyszny, wilgotny keks bananowy z tego blogu: zesmakiem.blox.pl/2006/10/Keks-bananowy.html Upiekłam go, dając zamiast bakalii papaję z puszki, osączoną i pokrojoną w kostkę. Rewelacja, polączenie banana z papają to był strzał w dziesiątke :) Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: Baaardzo polecam 10.11.08, 11:09 Mazia melduję, że keks w piekarniku. Dałam zamiast bakalii wiórki kokosowe - na razie zapach powala. Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Baaardzo polecam 10.11.08, 14:31 Ciekawy pomysł z kokosem, zdaj relację jak wyszło :) Ten kokos natchnął mnie właśnie do zrobienia keksu ala pina colada z wiórkami i ananasem z puszki. Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: Baaardzo polecam 10.11.08, 14:59 Wyszło fajne, pachnące bananami i kokosem. Nie jest to keks, tylko coś w rodzaju babki. Następnym razem kupię bakalie i dam znać jak smakuje oryginał. Dałam pół szklanki cukru i jest słodkie, z całą szklanką tak jak w przepisie bym nie zjadła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_w_gazecie pyszna, mokra i tłusta zebra modyfikowana :) 12.11.08, 12:57 Cały czas eksperymentuję w poszukiwaniu czegoś mokrego. Po marchewkowym słoniu dokonałam skrzyżowania zebry z białym czekoladowcem (nie pamiętam już, która z Was podawała oryginalny przepis na zebrę i na ciasto z białej czekolady). Ale krzyżówka wyszła super! Podaję składniki na swoją małą okrągłą blaszkę. MOKRA ZEBRA 2 tabliczki białej czekolady ok. 150 g masła trochę mleka 3 duże jaja (żółtka i białka oddzielnie) 1/3 szklanki cukru (można dużo mniej, ale ja lubię okropnie słodkie) 4-5 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia (w przepisie oryginalnym nie było, ale dodałam i nie żałuję ;) kakao (nie wiem ile trzeba normalnego - ja miałam tylko MixFixa granulowanego, dodałam jakieś ćwierć szklanki) Piekarnik rozgrzać. Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem i odrobiną mleka, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać czekoladę z masłem, wymieszać, dodać mąkę i proszek. Białka ubić, wymieszać z resztą masy. Jeśli wyda się za rzadkie (mi się wydawało) - dodać jeszcze ciut mąki. Masę podzielić na 2 części - do jednej dodać kakao, wymieszać (ja specjalnie zostawiłam nierozmiksowane granulki, żeby było śmieszniej;). I dalej tak jak z zebrą: na blaszkę (u mnie wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką)wlewać po łyżce masy jasnej i ciemnej, tak by powstały koncentryczne kręgi. Piec nie wiem ile (w przepisie było 35 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ja piekłam ponad 40 min w ponad 200 stopniach, ale ja mam chyba zepsuty piekarnik, a poza tym lubię "spieczone" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_w_gazecie Qrcze... 12.11.08, 12:59 A gdyby tak skrzyżować brownie z białym czekoladowcem, w formie zebry oczywiście?....hmmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
biala27 Re: Qrcze... 12.11.08, 20:58 karolina_w_gazecie napisała: > A gdyby tak skrzyżować brownie z białym czekoladowcem, w formie zebry > oczywiście?....hmmmm... to pomysł na miarę Quchni Artystycznej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: comber - uwielbiam 06.01.09, 12:15 Dostałam od Mikołaj książkę Nigelli i jest tam przepis na mokre i bardzo słodkie ciasto "brownie bez mąki z sosem czekoladowym" zrobiłam je na sylwestra Wyszło zajwefajne mokre i gdyby się koło blaszki nie kręciła mysz (która mieszka sobie u mnie na zimę za kuchenką a która wychodzi na nocne buszowanie po blacie szafek i została złapana na gorącym uczynku) poszło by całe. Padło podejrzenia że Stewart Malutki mógł jednak dobrać się do ciasta i musiałam wywalić - za gapowe sie płaci a my zagapilismy się i nie wstawiliśmy ciasta do lodówki. Jednak genialny sos czekoladowy poszedł do ostatniej kropli W książce Nigelli jest również przepi na brownie z gruszkami też musi być super - chce go wywpróbować ale poluję na gruszki w puszce. Odpowiedz Link Zgłoś
algaria ciasto z gruszkami 16.02.09, 12:11 Zrobiłam wczora z wieczora i poszło w 1,5 godz całe szczęście że robi się je 40 min bo inaczej bym sie zapłakała (to wszystko odnosi się do mojego poprzedniego postu w tym waciku) :) Odpowiedz Link Zgłoś
psychogirl Re: mam ochotę na okropnie mokre ciasto 25.02.09, 09:21 ja z refleksem jak szachista, ale.. pysznego keksa wilgotnego robi moja teściowa - najlepszego na świercie! o! i może w końcu uda mi się wydębić przepis jak u niej będę (niewiem kiedy...) Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_w_gazecie Re: mam ochotę na okropnie mokre ciasto 25.02.09, 11:18 Wydęb, ładnie proszę. Keks uwielbiam nawet w postaci niemokrej. A wilgotny to będzie na pewno bingo. No i nie ma pośpiechu - na Wielkanoc byłby jak znalazł ;) Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_w_gazecie Re: mam ochotę na okropnie mokre ciasto 09.04.09, 13:20 Podbijam - co z tym keksem? :)) Odpowiedz Link Zgłoś