Dodaj do ulubionych

mam ochotę na okropnie mokre ciasto

05.11.08, 13:55
Znacie może jakieś przepisy?
Chodzi o to, żeby było takie jakieś megasoczyste.
I żeby nie było po prostu tortem nasączonym ponczem, tylko miało tę "mokrość"
samo w sobie.

Help!
Obserwuj wątek
    • karolina_w_gazecie Aha. I nie może być sernikiem na zimno. 05.11.08, 13:56
      • biala27 Re: Aha. I nie może być sernikiem na zimno. 05.11.08, 15:30
        brownie polecam :)
        • karolina_w_gazecie Re: Aha. I nie może być sernikiem na zimno. 05.11.08, 16:03
          Hihihih, Biała, dzięki.
          Właśnie przeczytałam o nim optymistyczną rzecz:
          "jest ciemne, gęste i bardzo czekoladowe. Ma jeszcze tę zaletę, że trudno je
          zepsuć, bo z natury jest nieudane.
          • biala27 Re: Aha. I nie może być sernikiem na zimno. 05.11.08, 16:06
            karolina_w_gazecie napisała:

> Hihihih, Biała, dzięki.
            > Właśnie przeczytałam o nim optymistyczną rzecz:
            > "jest ciemne, gęste i bardzo czekoladowe. Ma jeszcze tę zaletę, że trudno je
            > zepsuć, bo z natury jest nieudane.

:))

i jest takie lepko-mokre - ja lubię :)
            • ajk10 Re: Aha. I nie może być sernikiem na zimno. 07.11.08, 21:01
              nie wiem czy to to samo, ale ja mam od Falki przepis na ciasto czekoladowe z cukinią. Cukinie wprawdzie teraz po 10 zł, ale doznania bezcenne :)

Ciasto Czekoladowe
              240g zwyklej maki lub mieszanej z pełnoziarnistą
              40 g kakao
              1 lyzeczka sody oczyszczonej
              0,5 lyzeczki proszku do pieczenia
              0,5 lyzeczki soli
              110 g masla w temp. pokojowej
              160 g cukru białego lub brązowego
              1 cukier waniliowy
              1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej(stawiam 0,5 temu, kto znajdzię tę kawę w dalszej części przepisu ;))
              3 jaja
              280 g cukini lub kabaczka, utartego an tarce o grubych oczkach
              170 g chocolate chips, pokrojona w kawalki czekolada tez moze byc, byle ciemna)

Rozgrzac piekarnik do 180C (360F)
              Tortownice lub inna forme mieszczaca 3l wysmarowac maslem i wysypac lekko
              maka.
              W duzej misce wymieszac make, kakao, proszek do pieczenia, sode i sol.
              Odstawic.
              W mikserze elektrycznym utrzec maslo z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta
              mase, dodawac po jednym jajku, miksujac dokladnie po kazdym. Wylaczyc mikser
              i lyzka nakladac make, polaczyc dokladnie, dodac cukinie, wymiesac, dodac
              chocolate chips i wymieszac. Przelozyc do foremki, wygladzic wierzch, mozna
              dac orzeczy na wierzch.
              Piec 40-50 minut az patyczek wsadzonyw srodek wyjdzie suchy. Oproszyc kakao
              i podawac z lodami waniliowymi.
              • karolina_w_gazecie marchewkowiec! 08.11.08, 12:37
                Zrobiłam marchewkowca. Mokrutki i pyszniutki.
                W międzyczasie okazało się, że tak naprawdę to mam upiec słonia.
                Bo wcześniej zrobiłam zebrę, zatem Ignac zasugerował "no to teraz upieczmy słonia".
                Dlatego marchewkowiec zaposiadał trąbę.
                • karolina_w_gazecie o, taki: 08.11.08, 12:39

[img]https://www.voila.pl/226/rsmds/index.php?get=1&f=1[/img]
                  • mazia Re: o, taki: 08.11.08, 15:51
                    Przepiękny marchewkowy słoń :) I Trąba :)
                • molla7 Re: marchewkowiec! 08.11.08, 13:35
                  teramisu na własnym biszkopcie
          • eriu Re: Aha. I nie może być sernikiem na zimno. 14.02.09, 02:00
            To jestem ewenementem, bo mi się prawie udało zepsuć brownie. Oczywiście nie
            dodałam nic, co mogłoby spowodować to, że ciasto urosło. Po prostu dobrze je
            wymieszałam i ciasto mi strasznie urosło. Byłam przerażona i próbowałam zrobić
            wszystko żeby opadło. Niestety miejscami nie chciało i te kawałki smakowały jak
            biszkopt czekoladowy :)
            • algaria Re: Aha. I nie może być sernikiem na zimno. 14.02.09, 19:06
              może masz okres jak ja go mam to mi ciasto nie wychodzi
              • molla7 Re: Aha. I nie może być sernikiem na zimno. 15.02.09, 00:43
                odkryłam w swoim notesie z przepisami,wynotowany z programu Nigelli przepis na gotowany czekoladowy sernik, zrobiłam zupełnie bez przekonania ale okazał się rewelacyjny, lekko galaretowaty w srodku, mocno czekoladowy.
    • mazia Baaardzo polecam 09.11.08, 08:45
      Pyszny, wilgotny keks bananowy z tego blogu:
      zesmakiem.blox.pl/2006/10/Keks-bananowy.html
      Upiekłam go, dając zamiast bakalii papaję z puszki, osączoną i pokrojoną w kostkę. Rewelacja, polączenie banana z papają to był strzał w dziesiątke :)
      • lirio Re: Baaardzo polecam 10.11.08, 11:09
        Mazia melduję, że keks w piekarniku. Dałam zamiast bakalii wiórki kokosowe - na
        razie zapach powala.
        • mazia Re: Baaardzo polecam 10.11.08, 14:31
          Ciekawy pomysł z kokosem, zdaj relację jak wyszło :)
          Ten kokos natchnął mnie właśnie do zrobienia keksu ala pina colada z wiórkami i ananasem z puszki.
          • lirio Re: Baaardzo polecam 10.11.08, 14:59
            Wyszło fajne, pachnące bananami i kokosem. Nie jest to keks, tylko coś w rodzaju
            babki. Następnym razem kupię bakalie i dam znać jak smakuje oryginał.
            Dałam pół szklanki cukru i jest słodkie, z całą szklanką tak jak w przepisie bym
            nie zjadła ;)
    • karolina_w_gazecie pyszna, mokra i tłusta zebra modyfikowana :) 12.11.08, 12:57
      Cały czas eksperymentuję w poszukiwaniu czegoś mokrego.
      Po marchewkowym słoniu dokonałam skrzyżowania zebry z białym czekoladowcem (nie pamiętam już, która z Was podawała oryginalny przepis na zebrę i na ciasto z białej czekolady).
      Ale krzyżówka wyszła super!
      Podaję składniki na swoją małą okrągłą blaszkę.

MOKRA ZEBRA
      2 tabliczki białej czekolady
      ok. 150 g masła
      trochę mleka
      3 duże jaja (żółtka i białka oddzielnie)
      1/3 szklanki cukru (można dużo mniej, ale ja lubię okropnie słodkie)
      4-5 łyżek mąki
      łyżeczka proszku do pieczenia (w przepisie oryginalnym nie było, ale dodałam i nie żałuję ;)
      kakao (nie wiem ile trzeba normalnego - ja miałam tylko MixFixa granulowanego, dodałam jakieś ćwierć szklanki)

Piekarnik rozgrzać. Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem i odrobiną mleka, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać czekoladę z masłem, wymieszać, dodać mąkę i proszek. Białka ubić, wymieszać z resztą masy. Jeśli wyda się za rzadkie (mi się wydawało) - dodać jeszcze ciut mąki.
      Masę podzielić na 2 części - do jednej dodać kakao, wymieszać (ja specjalnie zostawiłam nierozmiksowane granulki, żeby było śmieszniej;). I dalej tak jak z zebrą: na blaszkę (u mnie wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką)wlewać po łyżce masy jasnej i ciemnej, tak by powstały koncentryczne kręgi.
      Piec nie wiem ile (w przepisie było 35 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ja piekłam ponad 40 min w ponad 200 stopniach, ale ja mam chyba zepsuty piekarnik, a poza tym lubię "spieczone" ;)

• karolina_w_gazecie Qrcze... 12.11.08, 12:59
      A gdyby tak skrzyżować brownie z białym czekoladowcem, w formie zebry
      oczywiście?....hmmmm...
      • biala27 Re: Qrcze... 12.11.08, 20:58
        karolina_w_gazecie napisała:

> A gdyby tak skrzyżować brownie z białym czekoladowcem, w formie zebry
        > oczywiście?....hmmmm...

to pomysł na miarę Quchni Artystycznej ;)
    • olgwie37 comber - uwielbiam 05.01.09, 23:29
      • algaria Re: comber - uwielbiam 06.01.09, 12:15
        Dostałam od Mikołaj książkę Nigelli i jest tam przepis na mokre i bardzo słodkie
        ciasto "brownie bez mąki z sosem czekoladowym" zrobiłam je na sylwestra Wyszło
        zajwefajne mokre i gdyby się koło blaszki nie kręciła mysz (która mieszka sobie
        u mnie na zimę za kuchenką a która wychodzi na nocne buszowanie po blacie
        szafek i została złapana na gorącym uczynku) poszło by całe. Padło podejrzenia
        że Stewart Malutki mógł jednak dobrać się do ciasta i musiałam wywalić - za
        gapowe sie płaci a my zagapilismy się i nie wstawiliśmy ciasta do lodówki.
        Jednak genialny sos czekoladowy poszedł do ostatniej kropli
        W książce Nigelli jest również przepi na brownie z gruszkami też musi być super
        - chce go wywpróbować ale poluję na gruszki w puszce.
        • algaria ciasto z gruszkami 16.02.09, 12:11
          Zrobiłam wczora z wieczora i poszło w 1,5 godz całe szczęście że
          robi się je 40 min bo inaczej bym sie zapłakała
          (to wszystko odnosi się do mojego poprzedniego postu w tym waciku) :)
    • psychogirl Re: mam ochotę na okropnie mokre ciasto 25.02.09, 09:21
      ja z refleksem jak szachista, ale.. pysznego keksa wilgotnego robi moja teściowa
      - najlepszego na świercie! o!
      i może w końcu uda mi się wydębić przepis jak u niej będę (niewiem kiedy...)
      • karolina_w_gazecie Re: mam ochotę na okropnie mokre ciasto 25.02.09, 11:18
        Wydęb, ładnie proszę.
        Keks uwielbiam nawet w postaci niemokrej. A wilgotny to będzie na pewno bingo.
        No i nie ma pośpiechu - na Wielkanoc byłby jak znalazł ;)
        • karolina_w_gazecie Re: mam ochotę na okropnie mokre ciasto 09.04.09, 13:20
          Podbijam - co z tym keksem? :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka