e_wok 24.10.03, 14:51 Strasznie mi zasmakował, ale moja wiedza ogranicza się do tego, że trzeba mieć foremki. Może ktoś pomóc i podać przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: HaHa Créme Br& ucirc;lée IP: *.proxy.aol.com 24.10.03, 17:13 Jest to deser niezbyt skomplikowany, wymaga jednak odrobine praktyki. Najlepiej zrobic go kilka godzin przed podaniem tylko sam karmel - zaraz przed podaniem. Nie musisz go robic w porcjowych foremkach, aczkolwiek wyglada wtedy niezwykle atrakcyjnie. W smaku - zadna roznica -:) a) przepis na potrzeby "domowe" Skladniki (na ca.: 6 porcji): 1litr - smietanki kremowej (Créme double lub Creme fraiche), 10 - zoltek, 2 lyzki - cukru,- esencja waniliowa do smaku 0.25 kg ( ca.1 szklanka) - cukru na karmel Ubic zoltka z 2-ma lyzkami cukru - nie przerywajac ubijania dodac smietanke i esencje waniliowa (+ szczypta soli). Ta mase przelac do naczynia ktore umieszczamy w wiekszym naczyniu wypelnionym wrzatkiem!. Wstawic wszystko do uprzednio nagrzanego piekarnika do temp ca: 150-160° ( z cyrkulacja powietrzna - odpowiednio nizsza!) Piec ca: 45-50 min. Powierzchnia kremu nie powinna sie zapiec na brazowo! kolor powinien byc zlocisty. Po wyjeciu z piekarnika ostudzic do temp. pokojowej a nastepnie na kilka godzin wstawic do lodowki - mocno schlodzic krem powinien zgestniec do odpowiedniej konsystencji. Przesiac drobny cukier (nie moze miec grudek i skawalen!) - wsypac go na na powierzchnie schlodzonego deseru i gladko wyrownac - wstawic znow do lodowki a w miedzyczasie wlaczyc opiekacz czyli wylacznie gorna spirale w piekarniku i ja nagrzac. Naczynie z kremem wstawic znow do innego naczynia, tym razem z woda i kostkami lodu i wstawic pod opiekacz. Drzwi od piekarnika pozostawic uchylone i obserwowac proces tworzenia karmelu! .Cukier na deserze powinien sie rozpuscic w ca 2-3 min. Nie mozna w zbyt wysokiej temperaturze by nie zaczal zbyt ciemniec - gdy to nastepuje deser zestawic na polke nizej (odsunac od opiekacza!). Jak warstwa cukru zupelnie sie stopi i bedzie miala kolor bursztynu - wyjac z piekarnika, karmel powinien stwardniec w ciagu najblizszych ca: 5 min . Deser jest gotowy! b) wersja "elegancka" w foremkach. na 4-ry porcje: Skladniki: 2 - straki wanilii, 0,5 litra - slodkiej smietany, 4 - jajka 40 gram - cukru pudru 40 gram - cukru, drobny krysztal. Straki wanilii rozkroic - wyskrobac zawartosc i wszystko razem (straki - tez!) wrzucic do smietany i mieszajac - zagotowac. Po zagotowaniu - straki wanilii - wyrzucic. Jajka rozmieszac dokladnie z cukrem pudrem dodajac po trochu goracej (ale nie gotujacej!) smietany z wanilia - caly czas mieszajac. Mase rozlac do 4-ech foremek ogniotrwalych, wstawic do naczynia wypelnionego wrzadkiem i piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku do temp 200° (gaz na 3-ke). Czas pieczenia ok. 1,5 godz. Foremki wyjac z z pieca, podzielic i wysypac na wierzch kremu cukier (krysztal!), wyrownac i przez na ca. 5 min. ustawic pod grillem az cukier sie skaramelizuje i bedzie brazowy. Po ostudzeniu na kilka godzin - najlepiej przez noc - wstawic do lodowki. Podawac b. silnie schlodzone. Jak nie posiadasz grilla, czy piekarnika z mozliwoscia wlaczenia tylko gornej spirali - metoda Babci: Nagrzac piekarnik do maximum ca:275°C (gaz - 7-ka) i wstawic foremki na najwyzszej mozliwej polce w piekarniku na ca:10 min w celu karamelizacji cukru. Smacznego HaHa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HaHa Re: wrrrr .... nie polskie czcionki -:( IP: *.proxy.aol.com 24.10.03, 17:42 Zamiast nazwy Créme Brûlée - wyszedl "horror literowy" :) Jako "rekompensate" - moze sprobujesz Créme Caramel - jeszcze bardziej atrakcyjny bo robiony w foremkach z ktorych sie go "wyrzuca" na deserowe talerzyki. Skladniki: 3 - jajka, 3 - zoltka, 0,5 litra - mleka, 6 lyzek - cuku, miasz straka wanilii, szczypta soli, Maslo do wysmarowania foremek Jajka, zoltka, mleko, miasz waniliowy, 3-lyzki cukru i sol - wymieszac. Foremki wysmarowac maslem. Pozostale 3- lyzki cukru wsypac do garnka i na srednim ogniu rpzpuscic - ciagle mieszajac az cukier sie rozpusci i karmel uzyska kolor zlotobrazowy. Karmel rozlac do foremek tak by ich dno zostalo nim pokryte. Mieszanine mleka z pozostalymi dodatkami wlac do foremek na warstwe karmelu, przykryc folia aluminiowa i wstawic do szerokiego garnka wypelnionego goraca woda tak by foremki byly zanurzone w wodzie do polowy wysokosci. Garnek przykryc pokrywka i na malym ogniu ca: 30-35 min "prawie gotowac". Woda nie moze wrzec bo beda sie tworzyly w kremie pecherzyki powietrza. Foremki wyjac z garnka schlodzic i ich zawartosc (tuz przed podaniem) "wyrzucic" na talerzyki deserowe tj: foremki na talerzyk ustawic do gory dnem - popukac w nie i zawartosc znajdzie sie na talerzyku. Ten krem - to juz odrobine "wyzsza szkola deserowa" ale wyglada b.atrakcyjnie i smakuje - tez! -:) smacznego,- HaHa Odpowiedz Link Zgłoś
e_wok Bardzo dziękuję :-))) 24.10.03, 19:40 Wydrukowałam i przystępuję do prób. Ten drugi przepis - na krem karmelowy, bardzo mi się spodobał, widziałam coś takiego na zdjęciach i faktycznie wygląda bardzo efektownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania :o) Re: Créme Br& ucirc;lée IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 25.10.03, 01:43 yyyyyyyyyyyyyyyyyy creme fraiche to kwasna smietana!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HaHa do Hania IP: *.proxy.aol.com 25.10.03, 08:27 dobrze jest mila Haniu wiedziec o czym wpisujesz Twoje uwagi. Créme fraiche ktora Ty probowalas i byla KWASNA - zapewne przez conajmniej 2 miesiace od daty przydatnosci do spozycia - stala w Twojej lodowce!. Na temat zapasow i specjalow stojacych w Twojej spizarni - ja nie przypominam sobie, bym wypowiedziala kiedykolwiek nawet jedno slowo. Z uszanowaniem HaHa Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: do Hania 25.10.03, 22:13 albo ten link jezeli tylko znasz angielski twoj ton - poza tym jest skandaliczny! sumujac twoja wypowiedz poczytaj sobie troche literatury fachowej zanim cokolwiek napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: Créme Br& ucirc;lée 25.10.03, 22:09 Gość portalu: HaHa napisał(a): > Jest to deser niezbyt skomplikowany, wymaga jednak odrobine praktyki. > Najlepiej zrobic go kilka godzin przed podaniem tylko sam karmel - zaraz przed > > podaniem. > Nie musisz go robic w porcjowych foremkach, aczkolwiek wyglada wtedy niezwykle > atrakcyjnie. > W smaku - zadna roznica -:) > > a) przepis na potrzeby "domowe" > > Skladniki (na ca.: 6 porcji): > > 1litr - smietanki kremowej (Créme double lub Creme fraiche), > 10 - zoltek, > 2 lyzki - cukru,- > esencja waniliowa do smaku > 0.25 kg ( ca.1 szklanka) - cukru na karmel > > Ubic zoltka z 2-ma lyzkami cukru - nie przerywajac ubijania dodac smietanke i > esencje waniliowa (+ szczypta soli). > Ta mase przelac do naczynia ktore umieszczamy w wiekszym naczyniu wypelnionym > wrzatkiem!. > Wstawic wszystko do uprzednio nagrzanego piekarnika do temp ca: 150-160° ( z > cyrkulacja powietrzna - odpowiednio nizsza!) > Piec ca: 45-50 min. > Powierzchnia kremu nie powinna sie zapiec na brazowo! kolor powinien byc > zlocisty. > Po wyjeciu z piekarnika ostudzic do temp. pokojowej a nastepnie na kilka godzin > > wstawic do lodowki - mocno schlodzic > krem powinien zgestniec do odpowiedniej konsystencji. > Przesiac drobny cukier (nie moze miec grudek i skawalen!) - wsypac go na na > powierzchnie schlodzonego deseru i gladko wyrownac - wstawic znow do lodowki a > w miedzyczasie wlaczyc opiekacz czyli wylacznie gorna spirale w piekarniku i ja > > nagrzac. Naczynie z kremem wstawic znow do innego naczynia, tym razem z woda i > > kostkami lodu i wstawic pod opiekacz. > Drzwi od piekarnika pozostawic uchylone i obserwowac proces tworzenia > karmelu! .Cukier na deserze powinien sie rozpuscic w ca 2-3 min. Nie mozna w > zbyt wysokiej temperaturze by nie zaczal zbyt ciemniec - gdy to nastepuje > deser zestawic na polke nizej (odsunac od opiekacza!). Jak warstwa cukru > zupelnie sie stopi i bedzie miala kolor bursztynu - wyjac z piekarnika, karmel > powinien stwardniec w ciagu najblizszych ca: 5 min . > Deser jest gotowy! > > b) wersja "elegancka" w foremkach. > > na 4-ry porcje: > > Skladniki: > > 2 - straki wanilii, > 0,5 litra - slodkiej smietany, > 4 - jajka > 40 gram - cukru pudru > 40 gram - cukru, drobny krysztal. > > Straki wanilii rozkroic - wyskrobac zawartosc i wszystko razem (straki - tez!) > wrzucic do smietany i mieszajac - zagotowac. > Po zagotowaniu - straki wanilii - wyrzucic. > Jajka rozmieszac dokladnie z cukrem pudrem dodajac po trochu goracej (ale nie > gotujacej!) smietany z wanilia - caly czas mieszajac. > Mase rozlac do 4-ech foremek ogniotrwalych, wstawic do naczynia wypelnionego > wrzadkiem i piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku do temp 200° (gaz na 3- ke). > Czas pieczenia ok. 1,5 godz. > Foremki wyjac z z pieca, podzielic i wysypac na wierzch kremu cukier > (krysztal!), wyrownac i przez na ca. 5 min. ustawic pod grillem az cukier sie > skaramelizuje i bedzie brazowy. > Po ostudzeniu na kilka godzin - najlepiej przez noc - wstawic do lodowki. > Podawac b. silnie schlodzone. > > Jak nie posiadasz grilla, czy piekarnika z mozliwoscia wlaczenia tylko gornej > spirali - metoda Babci: Nagrzac piekarnik do maximum ca:275°C (gaz - 7-ka) i > wstawic foremki na najwyzszej mozliwej polce w piekarniku na ca:10 min w celu > karamelizacji cukru. > > Smacznego > HaHa przeczytaj swoj przepis jeszcze raz ale uwaznie a nastepnie link www.deliaonline.com/ingredients/ingredientsatoz/i_0000000074.asp Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Kto zna przepis na creme brulee? 25.10.03, 22:28 Do przygotowania creme brulee powszechnie stosuje się zarówno smietanę określana w języku polskim jako słodką, jak i tzw. kwaśną. Wystarczy poczytac przepisy, by zobaczyć, że śmietana "creme fraiche" jest popularnym składnikiem tych deserów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HaHa do Wedrowca IP: *.proxy.aol.com 26.10.03, 09:52 Mily Wedrowcze,- W odroznieniu od tej Pani/Pana - ja wiele razy robilam ten deser wlasnie z créme fraiche i zarowno ja jak i inni go spozywajacy - zyja i specjalnie na jego smak nie narzekali -:). Na wpisy pieniaczy i idiotow - przestalam reagowac. Odpowiedzialam w dobrej wierze i z posiadanej praktyki jak zrobic ten krem. Mam nadzieje iz Pani ktora probowala go zrobic - sie udal!. Z pieniackim prymitywem - ja nie mam nawet zamiaru wszczynac "dyskusji" - to juz przerabialam i poza nakrecaniem chamskich instynktow do pieniackich wpisow i argumentow typowych dla poziomu umyslowego tej/go Pani/Pana - nic do SPRAWY i TEMATU - nie wnosi. Z uszanowaniem HaHa Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: do Wedrowca 26.10.03, 10:18 Miła HaHA - zastosuje sie Pani wskazówek i tez nie bedę odpowiadać na zaczepki i napastliwe posty. Wprawdzie jesteśmy na Forum Kulinarnym, ale w tym przypadku bicie piany nie ma sensu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sim zabolało czy co? ;-) IP: *.aster.pl / *.acn.pl 26.10.03, 19:59 Hmmm... Nie tak dawno HaHa napadł(a) na jakąś forumowiczkę za to, że ta użyła powszechnej w Polsce nazwy "żółty ser". Agresywnie i bez sensu. Teraz utyskuje, bo ktoś ją napadł. Nie czyń drugiemu, co tobie nie miłe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HaHa do e_wok - wyjasnienie do przepisu IP: *.proxy.aol.com 27.10.03, 07:23 Mila e_wok,- Zdegustowana "fachowymi uwagami" - wyjasniam. Uzycie créme fraiche (jeszcze przed ca: 20 laty rzadkosc do nabycia poza Francja) - podalam w przepisie, bo sama stosuje ze wzgledu na konsystencje i wysoka zawartosc tluszczu w tym specjale - jak ulal pasujaca do deserow. W krajach EU - wiekszosc produktow z mleka dopuszczonych do powszechnego handlu - robionych jest z mleka pasteryzowanego, mleko surowe - nie pasteryzowane i wszelkie produkty z niego (np: wiekszosc serow twardych prod. szwajcarskiej) - jest dopuszczana do powszechnego handlu na warunkach wyjatku. Przez lata praktyki w gotowaniu nabralam zaufania do niektorych produktow i ich producentow, i tak: Créme Fraiche - nabywam prod. firmy Dr.Oetker, lub francuskiej f-my President - obydwa pasteryzowane. Swiezy créme fraiche (pasteryzowany) tych producentow NIGDY nie jest kwasny! a jezeli - jest to oznaka iz NIE NADAJE sie do spozycia a juz napewno do robienia - TEGO deseru!. Aczkolwiek Wedrowiec2 - osoba ktora darze wyjatkowym szacunkiem (naukowiec, medyk z olbrzymim zasobem wiedzy i doswiadczenia) powolywala sie w swoim wpisie na mozliwosc robienia tego deseru ze smietany kwasnej - ja NIGDY tego nie robilam, a "kwasowosc" uzywanego przeze mnie ´SWIEZEGO Créme Fraiche (tych producentow) okreslila bym na obojetna ca: 5-6 pH. Poniewaz "pieniacze i glupole" czy "wszystkowiedzacy" ktorych cale doswiadczenie gastronomiczne ogranicza sie do znajomosci kilku slow w jez.angielskim (sic) a wystepy na tym forum - do pieniackich poszukiwan awantur i okazji do kolejnej "burdy" - ja,- nauczona juz doswiadczeniem, po prostu ich wpisy - ignoruje. Nie musisz tego robic Ty - ale odpowiedzialam na Twoje pytanie - najlepiej jak umialam, robilam w ten sposob ten deser i podalam jego skladniki w najlepszej wierze. Co do Créme Fraiche - uwazam za stosowne wyjasnic TOBIE - moja motywacje jego uzycia. Z wyrazami szacunku,- HaHa Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: Kto zna przepis na creme brulee? 28.10.03, 22:57 napisalam owszem, ze creme fraiche to kwasna smietana. kwasna oczywiscie jest wg. mnie nazwa potoczna, tak jak potoczna jest smietanka slodka. Jasnym jest, ze kwasna/kwaskowa nie jest tym samym co creme fraiche. tak nawiasem mowiac nigdy nie trzymam jakichkolwiek produktow mleczrskich w lodowce przez dwa miesiace, ale za to HaHa mialo zapewne takie doswiadczenie, skoro wytyka je innym. osobiscie robie krem ze slodkiej smietanki 38% Odpowiedz Link Zgłoś