Dodaj do ulubionych

Nieszczęsne kotlety mielone.......

26.10.03, 00:01
Ciągle mi wychodza twarde kotlety mielone. Co robię nie tak ??
Moje proporcje:
70 dkg mielonego od szynki
30 dkg mielonej cielęciny
1 jajko
1 kajzerka namoczona
cebula podsmazona
sól, pieprz troche majeranku.
I wychodza twarde dlaczego ???Ktos może poda sposób na miękkie kotlety??
Z góry pięknie dziekuję!
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... 26.10.03, 01:25
      1) na kg miesa tylko 1 buleczka to stanowczo za malo "spulchniacza" -dodatkowe
      pol bulki
      2) dodanie wody (2-3 lyzki) powinno tez pomoc - bialko nie scina sie tak szybko
      3) mozna troche "pooszukiwac" i dodac wiecej masy jarzynowej, wtedy nie bedzie
      zbite - ja dodaje natke pietruszki, albo papryke posiekana, albo groszek

slyszalam tez o dodawaniu ziemniakow surowych startych lub gotowanej kapusty -
      ale to chyba inne danie :)
      • biedronka2003 Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... 26.10.03, 08:48
        Ostatnio zamiast bulki zaczelismy dodawac troche ryzu.
      • Gość: HaHa Re: starty ziemniak IP: *.proxy.aol.com 27.10.03, 08:02
        Mila Roseanne,-
        Dodawanie startego, surowego ziemniaka - np: jako zageszczacza do sosow (miast
        maki i pochodnych) czy kapusty gotowanej - wcale nie jest takie "glupie".
        Trzeba sie tylko przelamac mentalnie :).
        O dodawaniu jego do kotletow mielonych - nie slyszalam, ale kto wie? - moze
        ktos probowal i skuteczne.
        pozdr.
        HaHa
    • mru.mru Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... 26.10.03, 01:59
      Zrob z samego miesa wieprzowego.
      Powodzenia:)
      • skarolina Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... 26.10.03, 08:54
        Z mięsa od szynki niestety miękkie kotlety Ci nie wyjdą, co najwyżej bardziej
        lub mniej twarde. Lepsza jest karkówka lub łopatka. A w ogóle to polecam mięso
        z udźca indyka - IMHO najlepsze, najdelikatniejsze kotlety mielone z niego
        wychodzą. I to nawet bez dodawania rozmoczonej bułki, tylko z bułką tartą.
    • Gość: wedrowiec2 Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... IP: 217.153.159.* 26.10.03, 09:39
      Kotlety mielone robię z mięsa wieprzowego połączonego z piersiami z kurczaka.
      Mieszam je w stosunku 1:1
      • annaoke Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... 26.10.03, 10:11
        DZIĘKI wszystkim za taki szybki odzew-wszystkie rady przetestuje---i jak ktos
        ma jakies nowe pomysły---to czekam!!
        • Gość: kaska Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.03, 11:43
          lyzka smietany do masy, beda pulchniejsze.
    • Gość: lola Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.03, 10:16
      Zawsze robie z łopatki, szynka jest za chuda, a zeby było soczyste, to tłuszcz
      musi byc.I jeszcze ubijam piane z białka i wtedy dopiero dodaje.Reszta tak jak
      ty.Ktos radził tez by pod koniec smazenia skropic je wodą przykryc
      patelnie,ale ja lubie chrupiaca skórke, wiec tego nie stosuje.
      • ktys1 Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... 26.10.03, 11:54
        MIĘSKO JEST ZBYT CHUDE TEMU TWARDE. dODAJ TROCHĘ MIELONEGO BOCZKU I JESZCZE PÓŁ
        BUŁKI. sMACZNEGO
        • annaoke Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... 26.10.03, 13:12
          Jesteście KOCHANI -wasze rady są dla mnie bezcenne !!!!!!!!!!!!
    • quba Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... 27.10.03, 08:08
      a po co tam dajesz bule?
      jesli są za luzne to dosyp bulki tartej
      nie dawaj buly namoczonej
      pozdrowka
    • kasia.lomanczyk Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... 27.10.03, 08:56
      Jest taki patent, co prawda kaloryczny, ale kotlety w ogole do dan
      niskokalorycznych nie naleza. Moja mama do mielonych dodaje, uwaga, mielony
      boczek. Wychodzi cos fantastycznego!
      • annaoke Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... 27.10.03, 18:08
        OOO--boczek mniam mniam.Na pewno dodaje to smaczku...
        Dziś w pracy słyszałam ,że dobry jest fix knorra do kotletów mielonych. Ktos
        moze próbował????
        • Gość: lola Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.03, 18:22
          Po co dodatkowa chemia? Jk najmniej tych knorrów, bo zdrowie jest tylko jedno.
          • Gość: Linn Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... IP: *.dialup.tiscali.it 28.10.03, 10:58
            Na 1 kg miesa 2 kajzerki, nie wiecej niz 10% wagi.
        • Gość: Rita Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... IP: hpcache:* 28.10.03, 13:43
          Czasami dodaję do mielonych Fixa i wychodzą całkiem smaczne. Przede wszystkim
          dlatego, ze nie jestem w stanie zmusić się do spróbowania surowego mięsa, a po
          dodaniu fixa nie trzeba już doprawiać.
    • Gość: Lobelia Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... IP: 195.187.102.* 28.10.03, 12:18
      Zasadniczo zgadzam się z przedmówcami, że za chude to mięso zapewne. Nasza
      rodzinna wersja mielonych to 1/2 kg karkówki + 1/2 kg piersi z kurczaka. Moja
      mama robi też wersję 1/2 kg wołowiny + 1/2 kg piersi z kurczaka + 40 dkg
      surowego boczku. Nie wiem w czym moczysz tę kajzerkę, podobno twarde wychodzi,
      jak się moczy w mleku (ja moczyłam zawsze w wodzie, więc nie wiem). Na kilo
      mięsa ja dodaję 2 jajka (oczywiście zależy od wielkości jajek, no i jakie to
      mięso). A ogólnie to do tego "jedynego" smaku i konsystencji każdy musi sobie
      sam dojść - mnie tez strasznie długo nie wychodziło. Powodzenia
      • Gość: zuzka Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... IP: 213.17.227.* 28.10.03, 12:28
        Mnie kotlety się rozpadaja , ale mam nadzieję, że kiedys dojdę do wprawy.
        Dopiero miesiąc po ślubie jestem, ale mąż nic na razie nie mówi na temat mojego
        gotowania, he he he
    • barbor Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... 28.10.03, 20:04
      annaoke napisała:

> Ciągle mi wychodza twarde kotlety mielone. Co robię nie tak ??
      > Moje proporcje:
      > 70 dkg mielonego od szynki
      > 30 dkg mielonej cielęciny
      > 1 jajko
      > 1 kajzerka namoczona
      > cebula podsmazona
      > sól, pieprz troche majeranku.
      > I wychodza twarde dlaczego ???Ktos może poda sposób na miękkie kotlety??
      > Z góry pięknie dziekuję!

Moja babcia "sprzedała" swojej synowej (czyli mojej mamie) niezawodny patent:
      jak już ciasto będzie wyrobione i dosmaczone, dodać odrobinę wrzącego mleka.
      Jeśli wyjdzie za rzadkie, to podsypać trochę bułką tartą. Pycha. Ja osobiście
      robię z udźca indyka, dodaję też drobno posiekaną pietruszkę, bułkę rozmoczoną
      w śladowych ilościach (wolę raczej podsypać bułką tartą). Czasem dodaję
      podduszone pieczarki (drobniutko posiekane).
    • Gość: Monika Kotlety mięsno - ryżowe IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 28.10.03, 22:44
      Polecam kotlety według mojego przepisu. Są smaczne i nie mięciutkie.

Kotlety mięsno – ryżowe

Składniki:
      · 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
      · 1 woreczek ryżu ugotowanego na sypko
      · 2 duże cebule
      · 1 jajko
      · 2 łyżki oleju
      · bułka tarta
      · tłuszcz do smażenia
      · sól, pieprz

1. Cebule pokroić w drobną kostkę, posolić, podgrzać na teflonowej patelni na
      małym ogniu, mieszając cały czas. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć dodać olej i
      zarumienić.
      2. Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą i dokładnie wyrobić.
      3. Z gotowej masy formować cienkie, owalne kotlety i obtaczać je w bułce tartej.
      4. Smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
      5. Usmażone kotlety wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
      6. Podawać polane sosem grzybowym lub pomidorowym.

• Gość: Monika Re: Kotlety mięsno - ryżowe - poprawka IP: *.kra.cdp.pl, / *.waw.cdp.pl 28.10.03, 22:45
        Oczywiście miało byc..... są smaczne i mięciutkie ;-)
        • lucy_z Re: Kotlety mielone z lopatki 28.10.03, 22:53
          Zawsze dodaję wody do masy mięsnej i zawsze kotlety są soczyste. Tak robiła
          moja mama i moja teściowa:)
    • byhanya Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... 28.10.03, 23:01
      czesto robie kotlety tylko z wolowego mielonego z zawartoscia tluszczu 8%
      do kotletow dodaje pieprzu ale sole dopiero przed podaniem. sa wysmienite i
      naprawde soczyste!
    • Gość: basia Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.03, 14:13
      a ja robie kotlety mielone z mięsa indyczego (gotowe) i dodaję dodatkowo:
      łyżeczkę masła (prawdziwego) ucieram z 1 żółtkiem (najlepiej na parze) a białko
      z tego jajka ubijam na pianę.zamiast namoczosnej bułki dodaję bułkę tartą.
      idalej tradycyjnie. są bardzo pulchne i mięciutkie radzę spróbować. jest to
      przepis mojej mamy. bo moje mieleńce zawsze były jak kamienie.pozdr.
    • Gość: grubababa Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... IP: *.honeywell.com 30.10.03, 21:19
      Posluchajcie Lucy, tylko woda!
    • Gość: evone Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... IP: *.dyn.optonline.net 30.10.03, 21:34
      Mieso powinno byc tylko wieprzowe, najlepiej karkówka. Do tego dodaje (na
      0,75kg)2 całe jajka, średnia cebulę pokrojona w kosteczkę, dwie mniejsze
      bułeczki, lub jedna naprawdę dużą, pieprz, sól i jeden duży ziemniak starty na
      tartce jak na placki ziemniaczane. Ciasto nie będzie miało bardzo zwartej
      konsystencji. Formuje kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę. Nie dodaję mąki
      ponieważ kotlety będą twarde.
      Powodzenia
      • annaoke Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... 30.10.03, 22:02
        No proszę--nawet nie przypuszczałam, ze jest tyle sposobów na kotlety mielone.
        Wasze wypowiedzi drukuję-wszystko mi się przyda!! Jesteście super!!!
        • a000000 Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... 31.10.03, 01:11
          Każde mięso, a także kapusta, aby było miękkie, musi być poddawane temperaturze
          w obecności TŁUSZCZU! A więc tłusta łopatka, karkówka, biodrówka i słoninka!
          Zmielone i wraz ze składnikami smakowymi dotąd wyrabiane (najlepiej ręką, ale
          sie brzydzę i używam narzędzi) aż będzie stanowić nierozpadającą sie zwartą
          masę. Można dodać piertuszkę, koperek lub majeranek, ciekawe odcienie smakowe i
          zapachowe. Czasem dodam trochę mięsa wołowego. Z drobiowego zawsze wychodzą mi
          kamienie - za chude. Ani woda, ani śmietana nie dadzą takiego efektu, jak dużo
          słoninki. Nie wiem co to znaczy dużo, bo ja zawsze jak moja mama - na oko.
          • Gość: grubababa Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 31.10.03, 02:56
            Ciekawe od czego jestem grubababa, od wody czy od sloninki? Tak naprawde to nie
            jestem... Pozdrowienia dla wszystkich.
            • Gość: Szczupła Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... IP: 195.117.68.* 02.11.03, 10:26
              trzy lata temu schudła 30 kg sam proces trwał 1 rok, ponieważ bardzo lubię
              mielone kotleciki,od niedawna stosuję taki przepis, /no oczywiście przytyć nie
              mogę/ mięsko chudziutkie takie od szynki,zamiast bułki dodaję soję przygotowaną
              wg,przepisu/soja granulat/ no i resztę przypraw, bardzo często zamiast jajka,
              dodaję samo białko/pozostałość po pieczeniu kruchego ciasta/, kotleciki obtaczam
              troszkę mąką a nie bułką i smażę na oleju , pychota,wcale mi nie przeszkadza
              brak karkówki,słoninki,czy też boczku, a jaka radość z zazdrosnych spostrzeżeń
              koleżanek - brak efektów jo-jo i nareszcie TEŻ JEM MIELONE!!!! POZDR.
              • annaoke Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... 02.11.03, 23:51
                Bardzo ciekawy przepis. Bardzo dziekuje !!! Musze spróbowac.Pozdrawiam!!!!!
              • Gość: grubababa Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 03.11.03, 03:05
                30 kilo schudnac to niezly wynik. Jezeli mozna zapytac to te 30 spadlo z ilu?
                Dla ulatwienia, ja waze 147 kg.
                • Gość: Szczupła Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... IP: 195.117.68.* 04.11.03, 22:16
                  ważyłam 78kg. przy wzr.160 a teraz ważę 48 i staram się uyrzymać wagę jem
                  nawet mielone, ale chude i zamiast buły daję soje i też są dobre pozdr.
    • plucha Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... 05.11.03, 08:51
      Wczoraj smażyłam kotlety z samej mielonej szynki wieprzowej i cała byłam w
      strachu, że wyjdą twarde (tłustego mięsa nie miałam, żeby dodać). Zastosowałam
      prawie wszystkie podane w tym wątku sposoby, tzn. do masy dosypałam sporo
      tartej buły, zalałam to wodą i oliwą, jak namokło dokładnie wymieszałam,
      starłam jednego sporego ziemniaka surowego, jedną cebulę, oczywiście jajko i
      przyprawy. Smażyłam początkowo na wolnym ogniu, pod przykryciem, skrapiając
      kotlety wodą, dopiero na koniec je odkryłam i zwiększyłam temperaturę, żeby się
      przypiekły. Wyszły bardzo dobre i wcale nie twarde.
      • annaoke Re: Nieszczęsne kotlety mielone....... 05.11.03, 20:02
        Hmmm. Może w spodobie smażenia tez tkwi sekret.
        Ja zawsze mocno smażyłam, potem pod parę--ale może trzeba na odwrót.
        Pozdrawiam wszystkich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka