issy33 14.11.08, 23:28 sluchajcie marzną mi stopy, nawet latem spie w dresie skarpetkach i pod 2 kołdrami bo okropnie marzne lakarz powiedział mi, ze to moze być wynik zimnego jedzenia, wg zasad chinskiej kuchni znacie sie na tym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fooox a to nie chodzi wlasnie o ta kuchnie 5 przemian 16.11.08, 18:13 jak tak troche czytalam to by sie zgadzalo :) moze zajrzyj do wateczku dziewcyzn. Chyba ze mrugniecie okiem mialo byc ironiczne ... Odpowiedz Link Zgłoś
chatka76 właściwości produktów spożywczych 16.11.08, 20:28 Chodzi Ci o właściwości produktów spożywczych pewnie ;-) więc tak: - produkty gorące, stosuje się je z umiarem w chłodnej porze roku są to: ostre przyprawy, suszony imbir, czosnek, wysokoprocentowy alkohol;-) - produkty ciepłe, też ogrzewają: cebula/gotowany czosnek, przyprawy - bazylia, majeranek, oregano, rozmaryn, tymianek, goździki, świeży imbir - dobrze dodawać je do jedzenia - produkty neutralne, powinny stanowić podstawę zrównoważonej diety: są to zboża, gotowane warzywa, rośliny strączkowe oprócz soi - produkty nawilżające, sprzyjające odbudowie płynów ciała: owoce, sałata, kapusta, rzepa, pomidor. W chłodnej porze roku, powinny jako surowe stanowić niewielką część posiłku - produkty zimne, chronią przed gorącem: herbaty owocowe o kwaśnym smaku, woda mineralna, owoce tropikalne. Należy unikać ich w chłodnej porze roku. Rozjaśniłam troszkę? A kwestia zimnych dłoni i stóp to też kwestia serducha i krążenia... Może jakiś magnezik warto połykać? Odpowiedz Link Zgłoś
chatka76 i jeszcze 16.11.08, 20:30 mniej nabiału bo zaśluzowuje i mrożonki out ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
fajnyrobal Re: i jeszcze 17.11.08, 09:49 Oprócz jedzonka w stylu kuchni pięciu przemian przydałyby się ćwiczonka Tai Chi i wizyta u endokrynologa, bo uczucie zimna,zimne dłonie i stopy występują nie tylko przy kłopotach z krążeniem ale przede wszystkim przy schorzeniach tarczycy! Odpowiedz Link Zgłoś
turbo_wesz Re: Prosze o info dot jedzenia wg zasad feng shui 17.11.08, 10:31 ale feng-shui to chyba jakieś zabobonne normy budowlane, anie dieta? terminologię ciepłe-zimne słyszałem przy okazji kuchni pięciu smaków - od której to kuchni kumpela wyleczyła się z żółtaczki typu C (tak twierdzą badania wątroby) a jej dentystka (która ją w tę dietę wkręciła) wylądowała w szpitalu Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Pierwszy i ostatni raz toleruję takie wpisy 17.11.08, 20:22 Żeby nie było, jestem otwarta na nowych ludzi na tym forum Jednak nie zamierzam tolerować takich wpisów. Kim jesteście? Nie napisaliście tutaj nic!!! Macie ochotę się pośmiać to zapraszam tutaj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=384 A o feng shui szczegółów dowiecie się tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48629 I odsyłam do Informacji znajdującej się na 'stronie tytułowej' naszego forum. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
turbo_wesz Re: Pierwszy i ostatni raz toleruję takie wpisy 18.11.08, 08:43 jak nie napisałem ? - napisałem o koleżance i jej dentystce. i o tym że feng shui to nie kuchnia pięciu smaków Odpowiedz Link Zgłoś
turbo_wesz Re: Pierwszy i ostatni raz toleruję takie wpisy 18.11.08, 08:46 a skasowany post się liczy (do statystyk) ? Odpowiedz Link Zgłoś
winifred Re: Pierwszy i ostatni raz toleruję takie wpisy 18.11.08, 11:45 strasznie nerwowa reakcja... gorsze traktowanie widziałam na forum, i jakoś nikt nie oponował, a cały wątek zamiast skupiać się na temacie, skupiał sie na mieszaniu z błotem autora tegoż wątku. tutaj turbo_wesz, ledwo sie "usmiechnął", na pewno jego post prześmiewczy nie był. A swoją drogą w życiu nie wpadłabym na pomysł, że feng-shui może odnieść sie w jakikolwiek sposób do diety. ogródek, mieszkanie - to i owszem. dziwnie wyszło, to już nam się nic śmiesznie kojarzyć nie może? taa, najlepiej załóżmy zgrzebne szaty i zacznijmy się okładać po grzbiecie brzozową rózgą, w końcu to Polska, my z natury jesteśmy niezadowoleni i smutni... więc nie wolno się wyłamywać ze schemtów. ps: do autorki wątku, czy czujesz się obrażona? ps2: moja mama całe życie ma zimne stopy i dłonie, jest aktywna fizycznie, raczej jada więcej zup, i w ogóle gotowanych posiłków niż sałaty. a sytuacja bez zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
turbo_wesz Re: Pierwszy i ostatni raz toleruję takie wpisy 18.11.08, 11:55 jak coś im nie pasuje to niech kasują posty - taki urok forów w necie że nie wszyscy mówią to co byś chciał(a) albo o czym byś chciał(a). Odpowiedz Link Zgłoś
issy33 Re: Pierwszy i ostatni raz toleruję takie wpisy 18.11.08, 17:52 kochani tak sie stało ze trafiłam tu z forum wzajemnej adoracji i napisałam skrót myslowy, z przekonaniem, ze pisze do moich formemek i wszystkie wiemy o co chodzi. Niestety nie wiedziałam ze to forum otwarte, na którym na pewno wysiliłabym swoje szare komórki aby nie narażać nikogo na szok zwiazany z mysleniem zabobonnym - zaraz po moim niefortunnym wyrazeniu, który sprawił ze moj post jest najpopularniejszy na tym forum, postawiłam znaczek, zwany emotikonem wiec skoro mamy XXI wiek, myslałam ze wszystko jasne ;) dla wątpiacych, zasady feng shui sa nadal szeroko stosowane i uznawane przez większa niż chrzescijanska czesc ludzkości, ale to temat na inne forum, jak napisała dzika jeszcze raz dziękuję za porady na temat - na pewno macie dużo racji - niskie ciśnienie, potrzeba ruchu i zmniejszenie surowych potraw - wiekszosc mojego menu to nabiał, sałatki, duzo warzyw i owoców, drób i chude wedliny. chyba za bardzo przejełam sie projektem pt zrzucanie wagi co sie szczesliwie powiodło, tyle ze nie mozna przesadzic w druga strone. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
pancwynar Re: Prosze o info dot jedzenia wg zasad feng shui 17.11.08, 11:10 kuchnia fengszuj.... odlot! XXI w. ponoć ..przepraszam, że nia na temat.. Odpowiedz Link Zgłoś
uburama Re: Prosze o info dot jedzenia wg zasad feng shui 17.11.08, 11:22 Prawy półdupek w dni małpy w godzinach smoka i królika musi być umiejscowiony na osi północ-południe. Jeśli po prawej stronie mamy kwiatek /z wyjątkiem fikusa w roku konia/ a na talerzu pomidora to fing szui zabrania dokładania do tego sera warmińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_cha Re: Prosze o info dot jedzenia wg zasad feng shui 17.11.08, 11:28 dobre, dobre i trafne. Sama kiedys probowałam stosować i własnie tak to wyglada.Najlepsza zasada-to zdrowy rozsadek, no, chyba ze zdrowie wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Prosze o info dot jedzenia wg zasad feng shui 17.11.08, 11:49 zapodaj sobie gorący barszczyk i dobry bigos i bedziesz chodzić po domu na bosaka.. a modne tryndy i inne kiełki zostaw sobie na szczególna okazję.. Odpowiedz Link Zgłoś
winifred Re: Prosze o info dot jedzenia wg zasad feng shui 17.11.08, 13:30 uburama napisał: > Prawy półdupek w dni małpy w godzinach smoka i królika musi być umiejscowiony n > a > osi północ-południe. Jeśli po prawej stronie mamy kwiatek /z wyjątkiem fikusa w > roku konia/ a na talerzu pomidora to fing szui zabrania dokładania do tego sera > warmińskiego. FENOMENALNE :) :) :) żebym tylko, nie urodziła przedwcześnie przez ten śmiech :) Odpowiedz Link Zgłoś
alienor Re: Prosze o info dot jedzenia wg zasad feng shui 17.11.08, 12:08 Zimne dłonie i stopy sa oznaką wychłodzenia. Wg kuchni Pięciu Przemian, silnie wychładzające jest pożywienie surowe (surowe owoce i warzywa, soki, zimne napoje w tym zimna woda) i tak popularny u nas i uważany za zdrowy nabiał: jogurty, serki, produkty typu Actimel, twaróg itd. Wiele kobiet ma takie problemy, bo odżywia się sałatkami, sokami i nabiałem. Żeby sie rozgrzać, musisz gotować. Na początek możesz jeść więcej potraw ciepłych i rozgrzewających, choć z tym nie należy przesadzać, bo można przegiąć w drugą stronę. Jedz rosoły wołowe, kaszę gryczaną prażoną, na sniadanie zupki na bazie płatków owsianych, ale nie na mleku, tylko na wodzie. Wszystko gotuj wg zasad PP, z rozgrzewającymi przyprawami. Ale generalnie zdrowa dieta powinna byc oparta na produktach neutralnych: ani ciepłych, ani zimnych, do których należą różne kasze (jaglana, jęczmienna), ryż, warzywa (gotowane i smażone), strączkowe. Polecam książki Ciesielskiej i Temelie, które wyjaśniają, jak gotować. To jest b.proste i nie wymaga specjalnych produktów. Gotujesz wg normalnych przepisów, to, co lubisz, tylko poszczególne produkty wrzucasz w określonej kolejności. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas Re: Prosze o info dot jedzenia wg zasad feng shui 17.11.08, 12:56 Pewnie masz niskie ciśnienie. Też tak mam, spię w skarpetkach i jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
tresa5 Re: Prosze o info dot jedzenia wg zasad feng shui 17.11.08, 16:12 Mnie tez:-) Podobno ten typ tak ma;-) Odpowiedz Link Zgłoś
harbour5 Re: Prosze o info dot jedzenia wg zasad feng shui 17.11.08, 17:33 A może masz po prostu kłopoty z krążeniem. Nie bądż chinką, idż do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
issy33 Re: Prosze o info dot jedzenia wg zasad feng shui 17.11.08, 19:26 bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedzi - rzeczywiscie, odżywiam sie "na zimno", dużo sałatek i nabiału, wgłębię sie w temat :) Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszet Re: Prosze o info dot jedzenia wg zasad feng shui 17.11.08, 19:53 To jest zwyczajne niedokrwienie i żadna dieta nie pomoże. Pomoże zwyczajny ruch- trzeba biegać, na początek można truchtać, a jak za trudno można uprawiać chodzenie z "kijami", czyli nordic walking. Kije wymuszają energiczny marsz. Nie ma cudownych lekarstw na siedząco czy leżąc. Ruch dziewczyno jest najlepszym lekarstwem- dotlenia, odżywia mięśnie i stawy, spala tłuszcz. Odpowiedz Link Zgłoś