Dodaj do ulubionych

nadmiar parówek...

25.11.08, 14:23
mam i nie mam pojęcia co z nich zrobić, żeby zjadliwe było..
rozmyślałam nad parówkami w sosie pomidorowym, ale to banał...

smażyć? nadziać czymś? serem żółtym?? akurat nie mam, bo wczoraj pożarliśmy..
Obserwuj wątek
    • algaria parówki swojskie a jakże inne :P 25.11.08, 14:34
      Naleśniki z parówkami - takie ala roldoksy, leczo, parówki po Hambursku (moi
      rodzice robili na przyjecia jako gorąca przystawkę) nacinasz parówke w zdłuż nie
      do końca i nie za głęboko wkładasz do dziury kawałek sera zawijasz parówę w
      boczek wędzony cieniutko pokrojony (moze byc inna wędlina wedzona) spinasz
      wykałaczką (rodzice w wersji ekskluzif na wykałaczki wtykali orzecha (bez
      skorupki) lub śliwkę suszoną)posypujesz np papryka mieloną. parówy na blaszke
      (wysmarowana) i do piekarnika aż się zarumienią Smacznego
      • ewajer Re: parówki swojskie a jakże inne :P 25.11.08, 15:46
        możesz zawinąć parówki w płaty francuskiego ciasta (kupnego oczywiście) lub
        zawinąć spiralnie w długie paki tegoż ciasta. Zapiec.
    • hossa76 Re: nadmiar parówek... 25.11.08, 16:37
      Przekroić wzdłuż, wybełtać w jajku, obtoczyć bułką tartą i usmażyć.
      U mnie w domu to się nazywało "parówki po parysku" i było robione do
      ziemniaków i surówki na obiadek;)
    • lirio Re: nadmiar parówek... 25.11.08, 17:41
      Makaron np. świderki podgotować i odcedzić wsypać do naczynia wysmarowanego
      masłem, przecier pomidorowy rozbełtać z wodą (2 łyżki przecieru, szklanka wody),
      zalać nim makaron, posypać ziołami, dodać czosnku jak ktoś lubi zamieszać,
      posypać żołtym serem. Parówki przekroić na pół, od stony dupki naciąć na krzyż
      na głębokość 2cm. Parówki powtykać w zapiekankę dupką do góry. Nacięta dupka w
      czasie pieczenia rozłoży się w kwiatek ;) Zapiekać.

Wkładam parówki w kapustę zasmażaną i zapiekam chwilę (tylko parówy i kapusta
      posypane majerankiem), podaję jako osobne danie.

Mój ulubiony sos z podstawówki - zrobić sos pomidorowy z ulubionymi ziołami jak
      będzie gotowy dodać + pokrojone parówki+ogórki kiszone. Zagotować i podawać z
      kaszą, ryżem czy ziemniakami.

Parówki w naczyniu żaro posypać pieczarkami obsmażonymi na patelni i żółtym
      serem - zapiekać.

W akademiku robiliśmy z parówkami leczo ;)
      • doral2 Re: nadmiar parówek... 26.11.08, 19:21
        oo, dzięki!!

zrobię mix - parówki z serem zawinę w ciasto francuskie i zobaczę co z tego
        wyjdzie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka