ineze 08.12.08, 15:50 Macie pomysł na sałatki: jedna z oliwkami (ale nie grecka), druga z ananasem? Moze być jedna z obydwoma składnikami. Mam i jakoś zużyć nie mogę a szykuje się okazja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hossa76 Re: pomocy w kwestii sałatki 08.12.08, 18:21 Pomogę z ananasem;) 2 piersi ananas (z puszki lub swieży) 30 dag sera żółtego w kawałku 10 dag orzechów włoskich majonez papryka słodka, curry, szczypta soli Piersi pokroić w paski i wymieszać z łyżką papryki i curry. Obsmażyć, przełożyć do salaterki, dodać pokrojony w kostkę ser i ananasa, i posiekane (nie na bardzo dorobno) orzechy. Wymieszać z majonezem, szczyptą soli i 1/2 łyżeczki curry. Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: pomocy w kwestii sałatki 09.12.08, 10:50 Jakoś nie widzę połaczenia obydwu składników... Co do ananasów - skopiowane z WDPD :) Próbowałam, pycha :))) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=49213&w=87969808&a=87983907 Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: pomocy w kwestii sałatki 09.12.08, 12:48 syszone pomidory w zalewie kroimy w paski, makaron penne(takie ściente rurki) oliwki (czarne i zielone) czosnek marynowany kapary mieszamy ocet i zalewę z czosnku i pomidorów zlewamy przyprawiamy i zalewamy sałatkę na końcu dodajemy albo kozi ser albo macarellę ;)delikatnie łaczymy i jest sałatka - droga jak skurczysyn ale pyszna jak jasny gwint. a co do ananasa to krczak z ananasem albo szynka (pokrojona w paski) ananas orzeszki ziemne solone i seler pokrojony w paski ze słoika majonez i już Odpowiedz Link Zgłoś
ineze Re: ineze 10.12.08, 19:42 Twoja:) Ananasowa też - wersja bezmięsna. Ja mało mięsa jem, jakoś nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
biala27 Jak ja lubię takie waciki :) 14.12.08, 13:29 Mogę nie na temat sałatkę podać? Taka okołoświąteczna: układać warstwami: buraczki (ugotowane, starte na grubej tarce, doprawione solą, pieprzem, cytryną i cukrem) majonez śledzie pocięte w paski (w oryginalnym przepisie są marynowane a ja dałam wymoczone w mleku matiasy) drobno posiekana cebulka i tak do wyczerpania składników ślicznie wygląda w przezroczystym naczyniu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
magig11 Re: Jak ja lubię takie waciki :) 14.12.08, 22:52 Do tej sałatki śledziowej to jeszcze polecam ziemniaka ugotowanego na twardo i startego. No i na samą gorę żółty ser (o ile go nie było) Odpowiedz Link Zgłoś
ineze Re: pomocy w kwestii sałatki 10.12.08, 07:32 bardzo dziękuję. Właśnie sobie robię listę zakupów na podstawie tych przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
biala27 Algaria 17.12.08, 14:01 Czy Twoje sałatki "postoją"? Tzn. czy zrobione w wigilię będą nadawały się do zjedzenia w drugi dzień świąt? Czy lepiej zrobić je tuż przed podaniem? Odpowiedz Link Zgłoś