Dodaj do ulubionych

sernik palce lizać!!!

14.12.08, 16:20
to jest tradycyjny sernik z przepisu babki prababki przekazywany
kolejnym pokoleniom w mojej rodzinie, jest przepyszny - spróbujcie:
ucieram 1 i 1/2 szklanki cukru pudru z 8 żółtkami (mikserem)
dodaję masło roślinne i 1 kg sera (ja kupuje te sprzedawane w
kubełkach), dodaje rodzynki spażone i obtaczam je w budyniu, dodaję
ubitą pianę z białek - mieszam wszystko łyżką w misce (nie mikserem!)
piekę w 180stopniach w piekarniku ok. 60-70 min., po pól godzinie
zaglądam czy nie za wysoka temperatura.
SMACZNEGO!!!
Obserwuj wątek
    • teresska elwira... 19.12.08, 13:10
      Kilka pytan. A co ze spodem w tym serniku, czy sam ser nie klei sie np. do
      papieru do pieczenia? Na jaki rozmiar blaszki ten przepis?
    • elwiraalfa ojoj 20.12.08, 22:04
      sorki, zapomniałam dodać, że rzecz jasna herbatniki na spód (petitki
      albo podobne). A blacha taka duża płaska, tzn. niewysoka, taka a
      zresztą zaraz zmierzę...moment...23 szeroka na 34 długa, chyba taka
      tradycyjna, tzn. ona chyba z tych średnich jednak bo jeszcze mam
      większą. Sernik jest pyszny, z czystym sumieniem na Święta możecie
      robić:)Daję gwarancję i życzę smacznego.
    • agula7780 Zrobiłam 21.12.08, 17:25
      Pyszny jest. Dzięki wielkie za przepis. Przyznam się,że ja za
      ciastkami nie przepadam ale ten sernik jest naprawdę niezły!!
    • elwiraalfa :))) 21.12.08, 22:54
      mówiłam, że pychota, u nas to obiegowe ciasto na każdą okazję i o
      każdej porze roku. dziewczyny zapomniałam dodać, że daję zapach
      śmietankowy i sok z połówki cytryny, ale może same na to wpadłyście:)
      • agula7780 Re: :))) 22.12.08, 14:39
        Tak, sok z cytryny dałam, zapachu nie miałam. Dałam też troszeczkę
        mniej cukru. Wczoraj poszła cała blacha prawie natychmiast:). Na
        święta robię kolejną...
        • 3koniczynka ...to ja autorka wątku :) 18.03.11, 09:03
          w międzyczasie zmienił mi się nick.. niestety:(
          Dziewczyny dawnooooooo tu nie zaglądałam, a widzę, że mój rodzinny sernik zyje swoim życiem w waszych domach! Super. Odpwoiadając na czyjeś pytanie mówię, że tam jest budyń-paczka budyniu, obtaczam w nim rodzynki, ale mąki nie daję. I ten pomysł z połową składnikó nie jest najlepszy, mój sernik wygląda inaczej niż ten na zdjęciach z bloga. Ma być wysoki i puszysty.
          Życzę SMACZNEGO!!!
          • anka125 sernik 23.09.13, 12:55
            Przede wszystkim : żadnej margaryny czy masła roślinnego!To profanacja sernika.
            I,po drugie - nigdy z sera "wiaderkowanego" bo...to nie jest ser.
            Przeczytajcie skład.
    • kasiaraven Re: sernik palce lizać!!! 20.10.13, 13:38
      Hej, dziewczyny z O2, kompletnie zgubiłam adres wątku więc piszę tutaj. Pani, która piecze mi ciasta nazywa się Wanda, nazwisko i numer telefonu dam na priv, ceny nie są duże, co do tych specjalnych zamówień to nie orientuję się, bo jeszcze z nich nie korzystałam. Ostatnio zamawiałam ciasta i ciasteczka na święta i torty na wesele i wszystko przepyszne i naturalne, ekologiczne. Więc z serca szczerze polecam w tym roku też na święta zaopatrzę się u pani Wandy. Nie mogę podać publicznie adresu/telefonu niestety więc piszcie na priv.
      pozdrawiam
    • zenobi11 Re: sernik palce lizać!!! 23.04.15, 09:13
      Znam bardzo podobny przepis i zgadzam się, że wychodzi na prawdę przepyszny. Najlepsze jest to, że sernik nie ma spodu, dzięki czemu jest lekki i puszysty.

      U nas tylko sernik zawsze opada... Może ktoś ma jakąś radę? Nie otwieranie piekarnika podczas i po pieczeniu nie pomaga. Zawsze opada :/

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka