woda.lekko.gazowana 15.12.08, 11:13 czy ktos tu ma dobry przepis na ciasteczka maslane? chcialabym zrobic jak pierniki, rozwalkowac i wyciac piernikowymi foremkami.. dla roznorodnosci kolorystycznej na choince ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jx3 Re: kruche ciasteczka maślane 15.12.08, 11:20 Ja robię jako drugie oprócz pierników zawsze ciastka półfrancuskie. Są kruche i pyszne: 60dkg mąki 2kostki margaryny 4 żółtka ok. 8 łyżek kwaśnej śmietany białko + cukier - na wierzch (Można oczywiście z połowy porcji, bo wychodzi ich duuużo) Zarobić ciasto z podanych składników, posiekać, odłożyć na ok. 2 godz. do lodówki, rozwałkować, wycinać ciasteczka, smarować białkiem (ja to robię pędzelkiem) i oprószyć cukrem (wrzucam na moment posmarowaną stronę do małej miseczki z cukrem). Piec w temp. ok. 200 st. do zarumienienia. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.lekko.gazowana Re: kruche ciasteczka maślane 19.12.08, 02:25 zrobiłam te półfrancuskie - wyszły całkiem całkiem! ale w przyszłym roku na pewno nei skumuluję pieczenia pierników, maslanych i orzechowych w jednym dniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikar26 Re: kruche ciasteczka maślane 15.12.08, 17:00 ja robię takie: 3 szkl mąki niepełna szkl cukru pudru kostka masła (schłodzone ścieram na tarce o grubych oczkach) cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 1 całe jajko 2-3 łyżki gęstej śmietany Odpowiedz Link Zgłoś