pilkarzowa 15.12.08, 21:57 czy zna ktos moze polska nazwe tego miesa? wiiem ze to wedzona wieprzowina ale jak to kupić w sklepie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
salsadura Re: kassler 15.12.08, 22:18 Wedzona i cholernie slona:-(.Moze w Lidlu albo w Aldim beda mieli,bo to chyba niemiecki wynalazek?Nie mam niestety pojecia jak to sie po polsku nazywa.Co chcesz z tego zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: kassler 15.12.08, 22:28 obawiam sie,ze to chyba nie ma polskiego odpowiednika.. slone toto tak bardzo nie jest-chyba mialas pecha:) Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: kassler 15.12.08, 22:48 To znaczy,ze mam pecha constans;-).Kupowalam takie juz pokrojone na kotlety,obsmazalam krotko na patelni i za kazdym razem byly,jak na moj gust,za slone...No,nie lubie b.slonego,to prawda,ale naprawde za slone byly:-(.Teraz zakupilam w kawalku,niecale kilo i nie wiem,co z tym zrobic...Poradz Fetti!Dziekuje:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x ugotuj, bedziesz miala cos fantastycznego na chleb IP: *.unitymediagroup.de 15.12.08, 23:11 a na wywarze moze robic rozne zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: kassler 16.12.08, 19:54 Nie jest to czasem duński wynalazek? Coś takiego jadam w Szwecji. Jest to schab robiony podobnie jak szynka. Można to jeść jako wędlinę do chleba, można też pokroić w kawałki jak kotlet, odgrzać i podać jako mięso do obiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniakin Re: kassler IP: *.pp.htv.fi 06.01.09, 13:16 Niemiecki: en.wikipedia.org/wiki/Kassler Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x w Poznaniu figurowalo w karcie danie IP: *.unitymediagroup.de 15.12.08, 23:05 o nazwie: peklowka z kapusta zasmazana i ziemniakami. Najlepsza byla w knajpie w pasazu przy Ratajczaka pod kinem Apollo. Jadalem tam na przelomie lat 70. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: w Poznaniu figurowalo w karcie danie 16.12.08, 17:20 Gość portalu: x napisał(a): > o nazwie: peklowka z kapusta zasmazana i ziemniakami. Najlepsza byla > w knajpie w pasazu przy Ratajczaka pod kinem Apollo. Jadalem tam na > przelomie lat 70. mozliwe ze w czasach dzisiejszych tez sie tak nazywa, bo to jest mieso peklowane a potem lekko wedzone, tak samo robi sie zeberka, cos wspanialego do dobrej kapusty kiszonej zupy z soczewicy,grochu i nie zapominajac o bigosie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuchmistrz Re: kassler IP: 81.168.185.* 04.01.09, 22:50 to jest nazwa niemiecka wedzona wieprzowina podadawana z warzywami o ile dobrze pamietam niekupisz tego w sklepie pod ta nazwa poprostu jak pujdziesz do restauracij i znajdziesz Kassler to jest wieprzowina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Navona Re: kassler IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 23:30 Wędzony schab z kością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x nieprawda IP: *.unitymediagroup.de 06.01.09, 11:34 de.wikipedia.org/wiki/Kasseler Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: kassler 06.01.09, 17:46 Gość portalu: Navona napisał(a): > Wędzony schab z kością. zpomniales napisac ze te mieso musi byc przedtem peklowane, znalalam od wielu lat(40) i o tym pisalam przed toba, a wiec cos nowego? bo tego polak nie zna? sa wpaniale potrawy ktore mozna zrobic z tego miesa, nie wiem dlaczego wiki tego nie tlumaczy? jedno wiem, to mieso jest znane w calej polskiej kuchni, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kassler sa pyszne Re: kassler IP: *.pools.arcor-ip.net 06.01.09, 17:07 Kassler sa bardzo smaczne , mozesz je krotko pogotowac w samej wodzie (nie solic wody) lub w kapuscie kiszonej . Do tego podaje sie piuree ziemniaczane. Ja bardzo lubie kassler , jemy je dosc czesto. Nigdy ich sie nie smazy . Sa slone bo dlugo lezakuja w soli. Gdy przyrzadzisz je w ten sposob , nie bede slone :) . Gdy kupisz w jednym duzym kawalku (ja takich tutaj nigdy nie widzialam) trzeba je pociac a kostke przerabac tasakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becia Re: kassler IP: *.leon.com.pl 06.01.09, 20:26 Właśnie dzisiaj widziałam w sklepie wędliniarskim w Rybniku. Był to dość przerośnięty schab, peklowany i wędzony, figurował pod tą nazwą, lecz przez jedno "s". Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: kassler 06.01.09, 20:49 najblizsza opisowi z wiki, a pewnie i konsystencja to mam peklowana, wedzona lopatke wp - USA, CA kupuje czasami, choc to prawda, bywa za slona, poza tym wielkie toto doskonala z kwaszona kapusta na goraco do fasoli, soczewicy itd Odpowiedz Link Zgłoś