Gość: asia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 14:44 mam pytanie: w jaki sposób serwujemy deser w kawiarni? tzn. bezpośrednio przed gościem stawiamy deser a obok napój czy na odwrót, i z której strony? prosze o poomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vandikia Re: serwowanie w kawiarni 09.01.09, 14:46 Napój w centrum, a deser obok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: serwowanie w kawiarni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 14:56 nawet jezeli gosc pierwsze zamowil deser? a skoro tak to z ktorej strony, bo wiekszosc dan podaje sie z lewej natomiast napoje z prawej, jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: serwowanie w kawiarni 09.01.09, 15:00 a ja na pewno postawilabym deser centralnie, zas napoj po prawej stronie goscia (jesli widze, ze ewidentnie leworeczny, po lewej). Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: serwowanie w kawiarni 09.01.09, 16:08 Napisałam z wlasnych obserwacji, np. w Wedlu podają kawę/czekoladę w centrum, a talerzyk z ciastkami, truflami itd.. z prawej strony To jedyna typowa kawiarnia, do której chodzę i nie jest samoobsługowa, wiec tylko na podstawie tych wizyt mam przyklad. Po za tym w kawiarni dania? No nie wiem, co innego kawiarnia, co innego restauracja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: serwowanie w kawiarni IP: *.icpnet.pl 09.01.09, 16:13 Napój to dodatek, z prawej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: serwowanie w kawiarni 09.01.09, 16:27 savoirvivre.wieszjak.pl/przy-stole/ Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna a ja w zaleznosci 09.01.09, 16:30 jesli ktos zamawia cappucino i kruche ciasteczka lub inne ciasto 'niemazace sie' i latwe do jedzenia, to kawe postawilabym przed klientem a ciasteczka z boku. Jesli zas ktos ma tort i do tego zwykla kawe lub herbate, to ciasto w centrum a napoj na peryferiach. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: a ja w zaleznosci 09.01.09, 16:54 male, kruche ciasteczka rowniez postawilabym do pogryzania lapka z boku. wszystko inne desery: ciasta, torty, tarty, galaretki, musy, kremy itp wymaga do konsumpcji w kawiarni widelczyka, badz lyzeczki, jesli nie chcemy jesc jak swinka wzbudzajaca odruchy wymiotne u innych gosci lokalu. w domu mozemy sobie pozerac pavlova paluchami i je po kazdym kesie oblizywac. ze wzgledu na to, ze deserowymi sztuccami trzeba jakos manewrowac, deser stawiamy przed konsumujacym, a "popitke" z boku. gorzej jednak, jesli popitka ma np halbe z bitej smietany, albo jest kawa mrozona ze wszystkimi szykanami wymagajaca lyzeczki, a ciasto np jest "niekruszace sie". wtedy chyba miejsce podania ustalamy wg stopnia trudnosci konsumpcji :D Odpowiedz Link Zgłoś