Dodaj do ulubionych

ciasto francuskie- help

30.01.09, 20:41
mam zamiar kupić ciasto francuskie w Lidlu i zrobić z niego niezbyt słodki
deser. Z jakimś ostrym dżemem lub jabłkiem albo pomarańczą. Robiłam takie
rzeczy, ale po pierwsze nie na słodko, a po drugie strasznie dawno temu.
Jaka jest najlepsza forma na takie ciastka ? 2 warstwy ciasta zlepia się
białkiem czy po prostu zostawia, jak długo i w jakiej temperaturze należy je
piec. Pojęcia nie mam o słodkich wypiekach i będę wdzięczna za każdą radę
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: ciasto francuskie- help 30.01.09, 21:45
      weź foremki na zwykle babeczki, nałóż jedna warstwę, wciśnij do środka, daj dżem
      czy co tam ci się umyśliło, na to połóż drugą warstwę, i żeby się nie pierniczyć
      za mocno, to mocno wałkiem przejdź po wierzchu, obetną się równe wieczka na
      foremkach, sklei się samo. posmaruj roztrzepanym jajkiem i gotowe :)
      a przepis na pieczenie samego ciasta znajdziesz na opakowaniu ciasta :)

pamiętaj, żeby dżem nie był prosto z lodówki, tylko nieco ogrzany, zapobiegnie
      to powstaniu ewentualnego zakalca, powodzenia :)
      • ewajer Re: ciasto francuskie- help 31.01.09, 12:39
        Doral czuję się zaszczycona że podejrzewasz mnie o posiadanie foremek na babeczki. Ale ja nie posiadam takich cudów. Mam za to blachę do pieczenia i papier do pieczenia.
        • wielebnna Re: ciasto francuskie- help 31.01.09, 18:53
          to zrób roladę - ciasto posmaruj dżemem i pokrój na slimaczki tak ok. 2 cm -
          skleja się bez białka (przynajmniej to z pierdonki)
    • ewajer Re: ciasto francuskie- help 01.02.09, 13:47
      kupiłam i zrobiłam. Pokroiłam w kwadraty, położyłam na części kawałki jabłka i po kostce czekolady, na reszcie powidła śliwkowe. Brzegi posmarowałam białkiem, delikatnie skleiłam, posmarowałam wierzch białkiem i posypałam odrobiną cukru. Piecyk na 220 stopni. Piekły się piorunem na piękny złoty kolor.
      Generalnie to chyba najszybszy i najprostszy deser pod słońcem. Góra 20 minut roboty. Koszt też nie jest wysoki bo paczka ciasta kosztuje niecałe 4 zł.
      Na pewno teraz będę miał w lodówce, lub zamrażarce "awaryjnie" paczkę lub dwie tego ciasta
      • doral2 Re: ciasto francuskie- help 01.02.09, 14:12
        hehehe, ja tez nie mam foremek do babeczek :D:D:D:D

spróbuj nadziać te ciasto mięskiem :)
        • ewajer Re: ciasto francuskie- help 01.02.09, 18:28
          na pewno to ciasto z mięskiem było by super. Ale ja ciągle uważam na kalorie, chcę do zrzuconych 28 kilo dołożyć jeszcze jakieś 6 lub 8.
          A jak zrobię z mięskiem to na pewno się nie oprę.
          Na słodko mnie nie rusza :)
          • doral2 Re: ciasto francuskie- help 01.02.09, 21:09
            kochana, ciasto francuskie samo w sobie ma pięć tryliardów kalorii (składa się
            głównie z mąki i tłuszczu), więc czy z robisz z dżemem czy z mięsem, to już nie
            ma znaczenia :D:D:D:
            • ewajer Re: ciasto francuskie- help 01.02.09, 21:44
              doral2 napisała:

> kochana, ciasto francuskie samo w sobie ma pięć tryliardów kalorii (składa się
              > głównie z mąki i tłuszczu), więc czy z robisz z dżemem czy z mięsem, to już nie
              > ma znaczenia :D:D:D:

no i właśnie dlatego robię je na słodko. Z nadzieniem mięsnym pożarłabym je zanim zdążyło by ostygnąć.
              Z dżemem może leżeć, starzeć się i pleśnieć, a ja go i tak nie ruszę.
              Co nie znaczy że leży i się starzeje, nie mieszkam sama :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka