Gość: Asi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 12:00 Czy mrozić w pojemnikach plastikowych czy może być w słoiku? Obawiam się, że słoik może pęknąć... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: W czym zamrozić zupę? 09.02.09, 12:04 W torebkach z suwakiem, specjalnych do mrozenia - mozna je kupic w supermaketach. Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: W czym zamrozić zupę? 09.02.09, 12:20 tylko plastik! Ja używam litrowych pojemników po lodach. Odpowiedz Link Zgłoś
mart.a.m Re: W czym zamrozić zupę? 09.02.09, 12:45 słoiki nie pękną pod warunkiem,że zamrażana zupa jest schłodzona na maxa a odmrażasz w temperaturze pokojowej lub na półce w lodówce. Nie wkładać słoika do gorącej wody! Ja tak mrożę np zupy, sosy do spagetti czy placków po węgiersku, fasolkę po bretońsku,itd i jest ok. Sprawdzone. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: W czym zamrozić zupę? 09.02.09, 13:12 pojemniki po jogutrach do tego stosuje Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: W czym zamrozić zupę? 09.02.09, 14:34 W woreczkach plastikowych (tych grubszych, przeznaczonych do mrożenia), ułożonych w miskach np. - wkładasz w misce, jak zamarznie całkiem, to miskę wyjmujesz, zostawiając jedzenie w woreczkach. Tym sposobem zajmuje ono o wiele mniej miejsca niż w jakimkolwiek pojemniku. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: W czym zamrozić zupę? 09.02.09, 15:01 Ja mrożę w pojemnikach plastikowych. A pierogi w workach plastikowych- strunowych. Odpowiedz Link Zgłoś
achulaw Re: W czym zamrozić zupę? 09.02.09, 19:33 Mrożę w słoikach tylko nie wypełniam po brzegi.Rozmrażam powoli najlepiej w lodówce lub temp.pokojowej.NIGDY MI NIE PĘKŁO! Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: W czym zamrozić zupę? 09.02.09, 19:42 Zup nie gotuje, ale czesto mroze sosy. Robie to w torbach plastikowych z suwakiem. I mroze na plasko w ten sposob ograniczam miejsce do minimum. Musisz byc tylko pewna, ze suwak jest szczelny i ze usunelas wiekszosc powietrza z torby Odpowiedz Link Zgłoś
hollcia Re: W czym zamrozić zupę? 09.02.09, 19:55 Zupy zawsze mrożę więcej więc w plastikowych pojemnikach, ale sosy mrożę w słoiku i jest ok. :) Nigdy nic nie pękło. Odpowiedz Link Zgłoś
akabe Re: W czym zamrozić zupę? 09.02.09, 20:13 Kiedyś mroziłam w słoikach, zupa była zimna, wlewałam, zakręcałam słoik i do zamrażalnika. Później wyczytałam, że słoiki mogą pękać, więc zostawiłam sobie opakowanie po jogurcie (litrowe) i mrożę w nim. Mrożenie zupy w workach jest dla mnie abstrakcją, ponieważ zupa przed zamrożeniem jest dla mnie pełznącą masą, która przybiera sto kształtów naraz. Podczas zamrażania podobnie rozpełzać się będzie po szufladzie. Polecam wszelkie w/w pojemniki po jogurtach, lodach, itd. Pozdrawiam serdecznie. akabe Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: W czym zamrozić zupę? 09.02.09, 21:16 worki z suwakami sprawdzaja sie rewelacyjnie - takie zwykle z Tesco. Jeszcze mi nigdy nic nie wycieklo w zamrazalniku. A zajmuja duuuuzo mniej miejsca niz pudelka i inne sloiki, bo sa calkiem plaskie. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es a gdzie tu abstrakcja?? 09.02.09, 22:21 Zupa nie pełza i nie przybiera 100 kształtów naraz, tylko kształt naczynia, w jakim się znajduje. Jaki problem włożyć worek do dowolnego plastikowego czy metalowego naczynia, wlać do niego zupę (czy jakąkolwiek potrawę), zamrozić, a potem naczynie z zamrażarki wyjąć? Dla mnie to zwykła oszczędność miejsca, której nie da żaden inny pojemnik. PS. Pojemniki po lodach czy jogurtach też świetnie się sprawdzają, natomiast nie bez powodu w sklepowych zamrażarkach nie praktykuje się mrożenia czegokolwiek w szklanych naczyniach. Odpowiedz Link Zgłoś
maka100 Re: W czym zamrozić zupę? 09.02.09, 22:48 Nie mam zbyt dobrego doswiadczenia ze szklanymi pojemnikami bo jestem nieostrozna. Mrozilam w duzych plastykowych pojemnikach ale z nimi tez jest problem, gdyz odmrazanie takiego bloku lodu trwa zbyt dlugo. Potem przerzucilam sie na torby do mrozenia z suwakiem, ale bylo to stresujace zajecie, chociaz te plaskie bloki szybko sie odmrazaly. Ze wzgledu na to, ze zazwyczaj mroze resztki zup, ostatnio zaczelam mrozic porcje indywidualne do wykorzystania w czasie lunchu w pracy czy szkole. Miseczke do zupy wykladam kwadratem foli spozywczej, wlewam porcje zupy, wkladam do zamrazalnika i gdy zamrozi sie, wyjmuje z miseczki, zawiazuje rogi i wkladam do duzej torby do mrozenia z suwakiem. Gdy chce odmrozic, wyjmuje porcje zupy, zdejmuje folie i wkladam do tej samej miseczki do czasu odmrozenia. Dzisiaj jadlam taka wlasnie zupe w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś