lola211 18.11.03, 18:49 Jak cos takiego zrobic? Taka do kanapek, mam makrele i co do tego ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania55 Re: pasta z wedzonej ryby 18.11.03, 18:54 Zmieszać z twarożkiem, drobno posiekaną cebulką albo szczypiorkiem i pieprzem. To wszystko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grey Re: pasta z wedzonej ryby IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.03, 18:57 moja babcia dodawała jeszcze przecier pomidorowy - palce lizac Odpowiedz Link Zgłoś
frank4 Re: pasta z wedzonej ryby 24.11.03, 11:24 hania55 napisała: > Zmieszać z twarożkiem, drobno posiekaną cebulką albo szczypiorkiem i pieprzem. > To wszystko :-) Jeszcze kiszony ogóreczek w kosteczkę - nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ktys1 Re: pasta z wedzonej ryby 18.11.03, 18:54 cebulka drobno posiekana oliwka sól pieprz, możno wkropić kilka kropel cytryny Odpowiedz Link Zgłoś
qian Coś na ciepło 18.11.03, 19:12 A czy można zrobić z wędzonej makreli jakieś ciepłe danie. Generalnie nie lubię kanapek, zwłaszcza zimą a mam w lodówce trochę makreli. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Coś na ciepło 18.11.03, 19:23 Parę tygodni temu robiłam grzanki zapiekane z makrelą i z bundzem. Jeśli masz mozarellę (paranoja, ale jest łatwiej osiągalna niż bundz), możesz spróbowac takiej wersji. Jadłam też kiedyś makaron z wędzoną makrelą i natką pietruszki, ale nie smakowało mi zbytnio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: Coś na ciepło IP: 217.11.133.* 19.11.03, 10:10 Wędzoną makrelę podziel na pół, wyjmij kręgosłup i ości, ale zostaw skórkę. Posyp ziołami (tymianek, pieprz, mała szczypta mięty, kilka kropel cytryny) i zanurz grubo w gęstym cieście naleśnikowym. Potem się to smaży na oleju (głębokim). Dodajesz co chcesz - pyry, ryż, albo bułka :) jakaś sałatka o intensywnym smaku. No i fertig. Można odgrzewać, dodając (co za rozpusta!!!) żółty ser na wierzch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: Coś na ciepło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 09:50 Wędzony halibut na zimno za tłusty, ale wstawiony do piekarnika pyszny. Myślę że makrela też mogłaby wystąpić z piekarnika. Do tego np. sałatka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: pasta z wedzonej ryby IP: 81.241.32.* 18.11.03, 20:36 Podziele sie jeszcze jednym przpisem na dobra paste z makreli.Makrela wedzona +ugotowane jajko +ogorek kiszony,wszystko kroimy i mieszamy z majonezem.Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.lomanczyk Re: pasta z wedzonej ryby 18.11.03, 22:42 Moja ulubiona: wedzona makrela + jajko na twardo + ogorasy kiszone + cebulka czerwona + troche oliwy + troche przecieru pomidorowego + sol, pieprz, ociupinka ostrej papryki sproszkowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubababa Re: pasta z wedzonej ryby IP: *.honeywell.com 18.11.03, 23:01 Ta ryba plus ser smietankowy (Philadelphia), sok z cytryny i troche chrzanu. Moze byc pieprz. Ilosc wg uznania, Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: pasta z wedzonej ryby 19.11.03, 10:23 1. może to bardziej sałatka niż pasta, ale... makrela + groszek z marchewką (taki ze sloika)+ majonez + pieprz, 2. moja ulubiona, a przepis na nią ściągnęłam z tego forum - wielkie dzięki dla autorki:))) makrela + drobno pokrojona cebula i jajko na twardo + kremowy ser topiony o pokojowej temperaturze + sok z cytryny, sól, pieprz, odrobina kurkumy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goga Re: pasta z wedzonej ryby IP: *.bj.uj.edu.pl 19.11.03, 10:42 inne: makrela + starta drobno marchewka + majonez + ewent. sok z cytryny. Pyszne i oryginalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: pasta z wedzonej ryby IP: *.proxy.aol.com 19.11.03, 21:20 Świetnym dodatkiem do wędzonej ryby jest czosnek marynowany. Z twarogiem może nie pasować, ale nikt nie wspomniał o ciecierzycy utartej na pastę jako podstawie takiego smarowidła. Jeśli sałatka to znowu jakieś jarzyny marynowane, byle nie zbyt dużo, bo wszystko będzie kwaśne. Surowe jarzyny jak do surówek zawsze mile widziane. Kalafior gotowany(ale nie rozgotowany), rzodkiewki, jabłko, oliwki i co tam jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: am Re: pasta z wedzonej ryby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 15:31 Ja robie paste taką bardzo prostą i z małą ilością składników: makrela, cebulka w kostkę, ogórki konserwowe pokrojone w kostkę, jak ktoś lubi to można dodać też jajko i to wszystko doprawiam pieprzem i dodaje muszdardę najlepiej sarepską. Palce lizać :) Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: pasta z wedzonej ryby 21.11.03, 19:55 A moja poraza prostota: makrela roztarta z majonezem i ew.odrobinka pietruszki zielonej.I juz.A jaka pyyszna! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrumwrum Re: pasta z wedzonej ryby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.03, 20:49 wielu powyższych nie moge sobie nawet wyobrazić. wędzona ryba, majonez i pietruszka? brzmi przerażająco :) ale jak ktoś lubi... dziwne ale nigdy nie spotkałem się z cebulką w paście z wędzonej makreli. ja zawsze robię tak: rozdrabniam makrelę, dodaję tłusty, wilgotny twaróg, przecier lub koncentrat pomidorowy i oliwę. wszystko dokładnie, z pietyzmem "rozmasowane". jednak taka pasta to raz na jakiś czas (co pół roku?) w treściwe to to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: pasta z wedzonej ryby IP: *.proxy.aol.com 23.11.03, 19:02 Twaróg z oliwą? Nigdy się z tym nie spotkałem, nie mogę sobie tego nawet wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIK Re: pasta z wedzonej ryby IP: 81.15.226.* 24.11.03, 11:08 Moja wersja pasty z makreli: makrela-rozdrobnic widelcem, wyjąć resztki ości+drobno starty żółty ser+ugotowane na twardo jajka (starte na tarce lub drobno pokrojone)+szczypiorek z cebulką-pokrojony +pieprz ziołowy+majonez+ewentualnie, ale nie zawsze-pokrojony ogórek kiszony.Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: pasta z wedzonej ryby 24.11.03, 11:10 Czyli tak jak i pasta/salatka z tunczykiem.Ryba to ryba:)) Odpowiedz Link Zgłoś