starucha_izergiel 14.04.09, 22:29 Kiedyś jadłam ser pleśniowy zapiekany w słodkim sosie chilli z pomarańczą. Pychota. Ma ktoś może przepis na coś takiego? W domu próbowałam z żurawinami i gruszkami - też dobre, ale chciałabym jednak ten sos... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kk345 Re: Jak zrobić słodki sos chili? 14.04.09, 22:56 Dla mnie słodki sos chilli, tak jak ketchup, lepiej smakuje kupny, niż zrobiony w domu. To pewnie kwestia konserwantów:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
starucha_izergiel Re: Jak zrobić słodki sos chili? 15.04.09, 08:35 jedyny sos jaki mi się zdarza kupic to koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Reszte robię sama. Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: Jak zrobić słodki sos chili? 15.04.09, 08:57 przepis Kena Homa: 175g duzych swiezych drobno posiekanych czerwonych chili (mozna usunac pestki) 3 lyzki grubo posiekanego czosnku 1 lyzka cukru 1 lyzka octu z bialego ryzu lub slodowego 1 lyzka sosu rybnego nam pla 1 lyzka oleju roslinnego 150ml wody utrzec skladniki w miekserze na gladka mase, nastepnie podgrzewac w woku przez 3 minuty. ewentualnie dosolic. po schlodzeniu nadaje sie do spozycia, mozna przechowywac w lodowce. mam nadzieje ze pomoglam Odpowiedz Link Zgłoś
starucha_izergiel Re: Jak zrobić słodki sos chili? 21.04.09, 01:16 Dzięki! Spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś