gosiasadowska77 09.05.09, 11:45 Witam, czy we Włoszech kupię kwaśną śmietanę? Potrzebuję do mizerii, zupełnie nie mogę się odnaleźć. Jedyny dostępny sklep to Leclerc. Jest szansa? Szukałam creme freiche , ale też nie ma. Źle szukam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
groszek-5 Re: Smietana we Włoszech 09.05.09, 13:00 A nie mozesz kupic normalna smietane wlac pare kropelek octu i troche cukru do smaku? Wymieszac i masz kwaskowa smietane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Smietana we Włoszech IP: *.chello.pl 09.05.09, 13:25 Mozesz tez wcisnac troche soku cytrynowego. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Smietana we Włoszech 09.05.09, 15:15 Gdzies lokalnie we Wloszech mozna. Zalezy gdzie sie mieszka. Ja nigdy nie widzialam w sklepie, widuje czesto przepis jak ja zrobic. Mozna szukac w sklepach dla Rosjan i Ukraincow / ci ostatni przywoza ja zreszta i sprzedaja tam, gdzie zwykle sie spotykaja: np. tam, gdzie przyjezdzaja autobusy z Ukrainy /, w sklepach Castroni, moze w Lidlu. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasadowska77 Re: Smietana we Włoszech 09.05.09, 19:54 Dzięki za porady, chodziło o północne Włochy, jakiś nieurodzaj wybitny, nie udało się kupić. Jedyne co zostało znalezione to typowo słodka śmietanka do kawy, nawet po zakwaszeniu nie dało rady :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Smietana we Włoszech 09.05.09, 20:06 Mozna tez uzyc jogurtu: ja najczesciej uzywam greckiego, a i z tym mam problemy. Wszedze panuja owocowe albo slodzone, a o naturalny najtrudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasadowska77 Re: Smietana we Włoszech 09.05.09, 20:40 Dokładnie tak :) ale w Leclercu jest naturalny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romano Re: Smietana we Włoszech IP: 212.244.151.* 13.05.09, 12:21 Musisz kupic panna grossa Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasadowska77 Re: Smietana we Włoszech 13.05.09, 13:37 Czy to odpowiednik? Google nie chcą gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Smietana we Włoszech 13.05.09, 14:04 Jesli juz, to raczej panna grassa / czyli tlusta /. Nie widzialam nigdy, nie wiem na ile odpowiada smietanie kwasnej. Poszukaj w Coop lub w Auchan / panna acida /. Odpowiedz Link Zgłoś