Dodaj do ulubionych

zimna przystawka wigilijna ale nie z ryb

12.12.03, 13:41
Pomóżcie. Szukam pomysłu (z przepisem) na przystawkę na zimno na wigilię -
oczywiście postną ale bez zawartości jakiejkolwiek ryby. Jeden z gości nie je
ryb a coś będzie musiał jeść jak inni będą się zajadali śledziami i karpiem w
galarecie.
Obserwuj wątek
    • julka1327 Re: zimna przystawka wigilijna ale nie z ryb 12.12.03, 13:51
      Może warzywa w galaretce? - Brokuły, marchweka, kukurydza, groszek zalane
      bulionem z dodatkiem żelatyny.
      Prószyński wydaje serię zeszytów z przepisami - tam są np. pasztety warzywne,
      sałatki i inne ciekawe pomysły.
    • Gość: Aga* Re: zimna przystawka wigilijna ale nie z ryb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 14:07
      Proponuję babeczki nadziewane jakimś farszem serowym np. twaróg z pomidorami,
      papryką i marynowanym zielonym pieprzem, ser topiony z czosnkiem i
      szczypiorkiem. O tych babeczkach był wątek tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=9565076
    • hania55 Re: zimna przystawka wigilijna ale nie z ryb 12.12.03, 14:11
      Zrób jajka faszerowane. Ostatnio były wątki na ten temat.
    • apolka Re: zimna przystawka wigilijna ale nie z ryb 12.12.03, 14:47
      1. Panierowane kapelusze z pieczarek na zimno lub prosto z patelni;
      2. Pasztet z soi lub fasoli (można porcje pasztetu zatopić w galarecie z
      bulionu warzywnego);
      3. Koreczki z sera żółtego i śliwki suszonej;
      4. Jeśli ma to być dowolna przystawka a nie tzw. "zimna płyta" polecam ...
      ugotowaną białą fasolę zalaną kompotem (mocnym) z suszu. W moim domu to
      pierwsze danie wigilijne. Uwielbiam!
      5. Coś jak ryba po grecku tyle, że zamiast ryby używasz kotletów sojowych
      (trzeba kupić takie niczym nie przyprawiane i namoczyć w wywarze warzywnym lub
      bulionie wegetariańskim, nie zawiera tłuszczów zwierzęcych, polepszaczy smaku
      (jak inne vegety), konserwantów itp.). Ten pomysł znalazłam na tym forum, chyba
      w wątku o wigilijnym menu.
      Jeśli coś wybierzesz z wcześniejszych propozycji, służę przepisami.
      pozdrawiam, a
      • flo5 Re: do Apolki 13.12.03, 22:19
        Interesująco brzmi pasztet z fasoli i fasola z kompotem z suszu - poproszę o
        przepisy. A fasolę z kompotem to jak się podaje - jak zupę?
        • apolka Re: do Apolki 15.12.03, 08:54
          Fasola z kompotem jest podawana jak zupa, a raczej chłodnik :o). Do talerza
          wrzucasz 3-k łyżki ugotowanej białej fasoli (najlepsza średnia) i zalewasz to
          kompotem z suszu (gruszki, śliwki polskie, jabłka), musi być intensywny smaku i
          kolorze.
          • apolka Re: do Apolki 15.12.03, 09:23
            pospieszyłam się ...

Co do pasztetu, mogę Ci opisać jak robię ale dokładnych proporcji, niestety nie
            podam, zawsze robię "na oko".
            Ugotować z zielem i liściem laur. fasolę (białą lub czerwoną, można pomieszać),
            ilość: powiedzmy ok. 0,5 litra przed moczeniem i gotowaniem (łatwiej mi
            operować objętością niż wagą :o) ). osobno ugotować 2 marchewki, pół selera,
            pietruszkę (w skórkach), 2 ziemniaki, wystudzić, obrać. Na patelnię z
            rozgrzanym olejem wrzucić 2 pokrojone w ósemki cebule i kilka ząbków czosnku,
            ewentualnie paprykę surową. Podsmażyć, pod koniec wsypać 2-3 łyżeczki kminku,
            zamieszać i ostudzić. Fasolę, warzywa i ... zawartość patelni zmielić,
            najlepiej 2 razy, dodając podczas mielenia kilka łyżek płatków owsianych lub
            bułki tartej. Uzyskaną masę doprawić solą, pieprzem, tabasco, przecierem
            pomidorowym, papryką czerwoną, ewentualnie ulubionymi ziołami (do smaku).
            Trzeba też dodać kilka łyżek oleju. Dobrze wymieszać, przełożyć do wysmarowanej
            i posypanej bułką tartą blaszki, wierzch wygładzić, posmarować olejem. Piec w
            temp. ok. 180 stopni, około 1,5 godz.
            Acha, ja nigdy nie dodawałam jajek, zależało mi na konsystencji łatwej do
            rozsmarowania, jeżeli chcesz podać pasztet w formie plastrów chyba warto lepiej
            go "zlepić" jajkami.
            Polecam forum wegatarianizm, poza pyskówkami (niestety) znajdziesz tam linki do
            stron wege, gdzie jest mnóstwo przepisów na pasztety.
            A.
            • Gość: krystyna_jl DO APOLKI...... IP: *.205.39-62.rev.gaoland.net 15.12.03, 14:51
              ...Apolko, Ty jestes zlota dziewczyna!!! wszystko umiesz!!!
              juz "sciagalam" z ciebie "piernika staropolskiego", a teraz napewno jeszcze
              cos z tych przystawek....pomyslow nie mam, jestem antytalent, a rodzina i
              wszyscy dookola lubia dobrze zjesc...dlatego tez to ono najczesciej pichca, a
              dzieki tobie zaskocze ich! wielkie dzieki!
              • apolka Re: DO APOLKI...... 16.12.03, 07:50
                eeeeeeeeee tam ...

Dzięki, to strasznie miłe ale zapewniam, że więcej korzystam z tego forum niż
                się na nim udzielam :o)
                pozdrawiam wszystkich jeszcze adwentowo!
            • apolka Re: do Apolki 16.12.03, 09:53
              Trafiłam na wątek o pasztetach, Kociamama podaje ciekawy przepis na pasztet z
              pieczarek, myślę, że będzie dobry na przystawkę, zwłaszcza, że wspomina coś o
              podawaniu go z żurawiną:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=9695471&v=2&s=0
    • Gość: monia Re: zimna przystawka wigilijna ale nie z ryb IP: *.tele2.pl 12.12.03, 14:58
      moze bedziesz mogla zrobic jajka faszerowane w galarecie? proponuje ewentualnie
      sery np. deska serow.
      • hania55 Re: zimna przystawka wigilijna ale nie z ryb 12.12.03, 21:03
        Gość portalu: monia napisał(a):

> moze bedziesz mogla zrobic jajka faszerowane w galarecie? proponuje
        ewentualnie
        >
        > sery np. deska serow.

Tylko nie sery na przystawkę - przecież kubki smakowe tak się "zmulą", że już
        biesiadnikowi będzie naprawdę wszystko jedno ;-)
    • roseanne Re: zimna przystawka wigilijna ale nie z ryb 12.12.03, 16:08
      salatka jarzynowa
      galaretka z warzyw
      pasta z ciecierzycy
      sery?
    • Gość: Pichciarz Re: zimna przystawka wigilijna ale nie z ryb IP: *.proxy.aol.com 12.12.03, 23:23
      Doradzam zajrzeć na strony wegetariańskie, jest tam bardzo dużo ciekawych
      przepisów tego typu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka