Gość: m. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.09, 16:09 czyli co trzeba mieć w kuchennej szafce. Macie jakiś swój kanon, podstawę, bez której ani rusz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vandikia Re: kanon przypraw 29.06.09, 16:14 sól, pieprz, bazylia i przyprawa do ziemniaków jednej firmy (wiem wiem, złooooo) :D Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: kanon przypraw 29.06.09, 16:19 Bez wszystkich, ktore mam ani rusz. ;) Ale zasadniczo to swiezo zmielony czarny pieprz i sol gruboziarnista albo w platkach. Odpowiedz Link Zgłoś
363636r Re: kanon przypraw 29.06.09, 16:20 Stale i od lat - sól, pieprz, majeranek, czosnek (jeśli traktować go jako przyprawę), kminek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka w proszku, głównie słodka. Czasem suszony tymianek i cynamon. Reszta przypraw incydentalnie. Może trochę "zaściankowo", ale jakoś wielki świat mnie nie nęci :0) Odpowiedz Link Zgłoś
daleka_droga Re: kanon przypraw 29.06.09, 16:29 Wg mnie to sól i pieprz:) Poza tym liście laurowe, ziele angielskie, majeranek. To by chyba był dla mnie zestaw minimum. W praktyce zaś lubię mieć stały dostęp do całej masy innych przypraw Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: kanon przypraw 29.06.09, 17:56 Jesli ani rusz, to sol, pieprz, oregano i kumin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: kanon przypraw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.09, 19:05 no dooobra, miałam na myśli ciut większe ani rusz;) takie pozwalające na małe szaleństwa. Myślałam, że dla gazetowych kucharzy "ani rusz" jest duuuużo szersze;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: kanon przypraw IP: 77.222.250.* 29.06.09, 19:56 Gość portalu: m. napisał(a): >Myślałam, że dla gazetowych kucharzy "ani rusz" jest duuuużo szersze;) I jest :) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,86027206,86027206.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: kanon przypraw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.09, 22:48 właśnie tam początkowo szukałam inspiracji, ale ze zdjęć nie wszystko potrafiłam odczytać ;) A planuję jakieś większe przyprawowe zakupy i zastanawiam się, czego mi trzeba, a jeszcze o tym nie wiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: kanon przypraw 29.06.09, 21:32 Bez polowy posiadanych raczej sie nie obejde, ale jakbym juz miala wymieniac to najwiecej mi schodzi: kolendry, kuminu, kurkumy, cynamonu, tymianku, oregano. Czarny pieprz w ilosciach hurtowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la_fresa Re: kanon przypraw IP: *.olsztyn.mm.pl 29.06.09, 22:25 U mnie na półce z przyprawami zawsze stoją: pieprz (czarny i ziołowy) sól papryka słodka majeranek liść laurowy ziele angielskie kminek gorczyca goździki bazylia oregano tymianek cynamon imbir gałka muszktołowa anyż kardamon jałowiec Ale jeśli chodzi o minimum to do goździków :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f ale przyprawy są DO czegoś, a nie 30.06.09, 08:18 same w sobie. Kupujesz i masz wlasny zestaw zwaizany z tym co gotujesz... Po co Ci np. kumino, jak nigdy nie uzyjesz/nie uzywasz? Albo zathar, jesli nie uzywales/uzywasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: ale przyprawy są DO czegoś, a nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.09, 11:01 właśnie po to, żeby użyć, chociażby po raz pierwszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
gladys_g Re: kanon przypraw 30.06.09, 11:41 sól, pieprz, kumin, kurkuma, chili, lubczyk bez nich się nie da :) Odpowiedz Link Zgłoś