Gość: Sofi IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.09, 20:50 Witam czy brokuły przed zamrozeniem nalezy zblanszować? Proszę o dobry przepis na sos do brokułow na bazie oliwy, z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: Brokuły 25.07.09, 22:06 Gość portalu: Sofi napisał(a): > Witam > Proszę o dobry przepis na sos do brokułow na bazie oliwy, z góry > dziękuję. Sos do czego? Odpowiedz Link Zgłoś
anneau Re: Brokuły 25.07.09, 22:29 do brokułów :D A czemu na bazie oliwy ? :) Ja zazwyczaj serwuję ze śmietanowym + ser pleśniowy (z niebieską pleśnią). A jak koniecznie chcesz z oliwą to może po prostu sól + pieprz + oliwa i posypać to wszystko płatkami migdałów zrumienionymi bez tłuszczu ? Anneau www.winesigns.pl Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Brokuły 25.07.09, 22:52 anneau napisała: > do brokułów :D hehe, faktycznie :D Przeczytałam Z brokułow. Do brokułow (sałatki, na zimno) idealnie pasuje musztarda gruboziarnista z oliwa i cytryną.. > > > Anneau > www.winesigns.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: Brokuły IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.09, 07:57 Dlaczego na bazie oliwy? Pomyślałam że będzie mniej kalorycznie no i smacznie, np. pasuje mi do tego jakiś sosik z czosnkiem ale ten se śmietany i serka też wydaje się pyszny, poproszę o dokładny przepis. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: Brokuły IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.09, 07:57 A no i co z tym blanszowaniem - trzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: Brokuły IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.09, 17:36 Może jednak jest na forum osoba która orientuje się czy przed zamrozeniem brokuły nalezy zblanszować? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Brokuły 31.07.09, 18:03 oczywiscie,brokul,fasolka zielona,kalafior musza byc tak przedtem robione jak wiele wiecej warzyw(zbanszowane) chodzi o to zeby zabic te zle bakterie w tych warzywach, no i ich konzystenja jest inna(zly polski) ale warto poczytac czegos na ten temat, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: Brokuły IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.09, 18:13 oooo, dzięki za odpowiedź, zastanawiam się jeszcze jak długo musi trwać to blanszowanie, czy np. 3 min wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Brokuły 31.07.09, 19:16 Ja nie blanszuję, nie zauważyłam różnicy ani w kolorze, ani w konsystencji. Trudno mi też wyobrazić sobie te żarłoczne brokułowe bakterie, opisywane prze mhc:-)) Jeśli jednak chcesz blanszować, 2-3 minuty wystarczą, a potem od razu wrzuć je do lodowatej wody (ew z lodem), zachowają kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: Brokuły IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.09, 21:02 W zasadzie wolałabym nie blanszować więc skoro nie trzeba to chyba zaryzykuję i zamrozę surowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Brokuły 01.08.09, 10:23 Gość portalu: Sofi napisał(a): > W zasadzie wolałabym nie blanszować więc skoro nie trzeba to chyba > zaryzykuję i zamrozę surowe. Mrożenie to idealny sposób na zachowanie koloru, konsystencji i wartości odżywczych. Dzięki mrożeniu można swobodnie korzystać z promocji w supermarketach, robić zakupy u zaprzyjaźnionych rolników lub tam, gdzie możemy po prostu kupić owoce i warzywa taniej. Większość warzyw i owoców należy przed zamrożeniem krótko zblanszować i ostudzić, to ze strony Perfekcyjna Pani, jak chcesz mozesz tam wiecej na ten temat poczytac, Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Brokuły 01.08.09, 10:32 Na oliwę wrzucić czosnek i zblanszowane brokuły. Po 3 minutach dodać ugotowany makaron, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, można dodać starte pecorino romano. Do czosnku i do brokułów można dodać posiekane peperoncino. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Brokuły 01.08.09, 10:34 Eee, za szybko wysłałam - sos+brokuły+oliwa kojarzą mi się jednoznacznie z makaronem :) Sos do brokułów? Do takich ugotowanych al dente dodaję tylko oliwę i sól albo oliwę i starty parmezan. Jeśli chodzi o sałatkę - brokuły + pomidory + oliwa z odrobiną musztardy albo soku z cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś