Dodaj do ulubionych

jakiś łatwy przepis na ciasto dla "lewych rączek"

14.08.09, 10:59
Chciałabym sama upiec coś na zaległe imieniny i zanieść dopracy. O
ile gotowanie wychodzi mi całkiem całkiem to niestety jesli chodzi o
ciasta to niestety nie jestem raczej materiałem
na "cukierniczkę" :). Podajcie jakiś przepis, którego nie da
się "spartolić" :)
Obserwuj wątek
    • alinka_li Re: jakiś łatwy przepis na ciasto dla "lewych rąc 14.08.09, 11:12
      Łatwe, pyszne i sezonowe:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67175305,67746210.html
      • hippo55 Re: jakiś łatwy przepis na ciasto dla "lewych rąc 14.08.09, 15:53
        dzięki faktycznie łatwe :)
        • mhr-cs Re: jakiś łatwy przepis na ciasto dla "lewych rąc 14.08.09, 16:22
          naprawde nie wiem co napisac,
          porada kup gotowy produkt,czytac umiesz(to chodzi o gotowe jakies
          paczki proszku tam dodajesz jajka,maslo itd.)
          wiem tobie chodzi o cos innego,
          ale jak tak sprobujesz bedziesz miala inspiracje,
          bedzie poczatkiem,po tym zrobisz cos sama
          bez tej lewej reki
          • linn_linn Re: jakiś łatwy przepis na ciasto dla "lewych rąc 14.08.09, 18:16
            Wspaniala rada: kupic swinstwo, do ktorego trzeba i tak dodac najwazniejsze
            skladniki i w dodatku trzeba to tez samemu upiec.
            • mhr-cs Re: jakiś łatwy przepis na ciasto dla "lewych rąc 14.08.09, 18:26
              masz racje to tez mialam na mysli,
              ale wtedy moze sie nauczy pierwszyk krokow,
              • lustroo Re: jakiś łatwy przepis na ciasto dla "lewych rąc 14.08.09, 18:48
                Łatwe ciasto ze śliwkami*

* mogą być inne owoce: jabłka, wiśnie, gruszki z kompotu

2 szklanki mąki, pół kostki margaryny, niepełna szklanka cukru, 4 duże
                jajka, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kg węgierek

Margarynę roztopić. Wsypać cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem, wbić jajka i
                starannie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do posmarowanej tłuszczem i wysypanej
                bułką tartą tortownicy o średnicy 22-24 cm. Na wierzchu równomiernie rozłożyć
                wydrylowane śliwki. Piec w temperaturze 180-190 stopni C, aż ciasto się zrumieni
                i zacznie odstawać od brzegów formy. Po upieczeniu można lekko posypać zwykłym
                cukrem. Rewelacja może to to nie jest, ale da się zjeść :)
                • gabrielafrancuz Re: jakiś łatwy przepis na ciasto dla "lewych rąc 14.08.09, 20:22
                  Brownie - przepis wisi w Galerii Potraw. Ani razu jeszcze tego nie zepsułam. :-)
                  Dałabym tylko o połowę mniej cukru, niż jest podane w przepisie.
                  • Gość: anewPowodzenia. Re: pyszna tarta z gruszkami lub ananasem. IP: *.3s.pl 14.08.09, 22:55
                    25dkg mąki krupczatki,13dkg masła lub margaryny,3łyżki cukru
                    pudru,2żółtka,1łyżeczka proszku do pieczenia i wszystko zagnieść,wyłożyć na dużą
                    formę do tart(30-32).Nadzienie;może być ananas z puszki,pokrojony w kostkę(na
                    taką formę daję 2 puszki)albo gruszki(twardsze)pokrojone w ósemki wyłożyć na
                    ciasto(przed nałożenie owoców możesz ciasto posypać kokosem).w garnuszku
                    mieszasz;4całe jajka(duże)1 budyń śmietankowy,3-4łyżkicukru,1 śmietana 18%
                    340lub 400gram i wylewasz na owoce.Piec w temp 180 aż masa zgęstnieje(u mnie
                    40minut)Pyszne,zawsze się udaje no i ładnie wygląda.
                    • Gość: gośc Re: pyszna tarta z gruszkami lub ananasem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 07:25
                      a po upieczeniu jaką konsystencję powinna mieć masa
                      śmietana słodka czy kwaśna
                      ciasto bardzo proste,chyba je zrobię,tylko nie mam takiej blaszki,czy może być w tortownicy?
                      • Gość: anew Re: śmietana kwaśna IP: *.3s.pl 15.08.09, 21:06
                        Nigdy nie piekłam tej tarty w tortownicy.Wiesz,może być problem z tortownicą,bo
                        musiałabyś wyłożyć boki ciastem.Może jeszcze ktoś inny się wypowie w kwestii
                        formy.Pozdrawiam.
                        • Gość: gośc Re: śmietana kwaśna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 21:26
                          Dzięki
      • kasiulek_mysiulek Re: jakiś łatwy przepis na ciasto dla "lewych rąc 15.08.09, 10:13
        Pyszne wychodzi to ciasto!
    • sylwia1607 Re: jakiś łatwy przepis na ciasto dla "lewych rąc 15.08.09, 21:38
      Latwa, smaczna tarta z gruszkami, mozna pominac pistacje, jesli nie mamy
      solonych a w zamian posypac platkami migdalowymi czy posiekanymi orzechami
      laskowymi.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,99017867.html
      Zdjecie takie sobie, bo byla noc a zreszta nie umiem robic ladnych zdjec:-(ale
      tarte z czystym sumieniem polecam:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka