Dodaj do ulubionych

w sprawie gulaszu rady mi potrzeba

IP: 149.156.67.* 30.12.03, 12:48
Kochani,
powiedzcie proszę czym doprawiacie gulasz wołowy??? W garze bulba mi kilo
mięcha w kostkę, dporawiłam ciut papryką i kminkiem, co dalej?? Jakiś taki
pusty ma smak, nie mówiąc o tym, że cholerstwo twarde jak podeszwa! Dajecie
warzywa jakieś? Pieczaki? Fasolki? Może kapuchę kiszoną na koniec - robił
ktoś tak? To ma być w zamyśle ein-topf-gerichte, takie gorące coś sycące po
nartach. Radźćcie!!!
Obserwuj wątek
    • apolka Re: w sprawie gulaszu rady mi potrzeba 30.12.03, 13:19
      Ja do takiego gulaszu dodaję cebulę, czosnek, kminek, duuuuuuuuużo mielonej
      słodkiej papryki a jak mięso zmięknie - rozdrobnioną kapustę kiszoną. Duszę aż
      kapusta "dojdzie". Dodaję jeszcze odrobinę ziół prowansalskich i na koniec
      (dopiero)dosmaczam solą i tabasco.
      Inny wariant: mięso przed smażeniem posypuję mąką, na patelnię do zrumienienia,
      do tego cebula, czosnek, zamieszać i zalać winem czerwonym. Dusić dodając od
      czasu do czasu wody/rosołu. Jak mięso jest prawie miękkie dorzucam pieczarki,
      paprykę, posypuję papryką w proszku, duszę aż wszystko "dojdzie". Doprawiam
      solą i pieprzem.
      Sosy zagęszczam odrobiną mąki kukurydzianej.
      Pierwszy jest świetny z czeskimi knedlami, parowcami (kluski drożdżowe gotowane
      na parze), drugi polecam do placków ziemniaczanych (wyjdą placki po węgiersku).
      Wołowinę zawsze solę pod koniec duszenia, szybciej mięknie, poza tym dodatki
      (np. kapusta kiszona) są same w sobie nieźle słone więc lepiej uważać.
      • Gość: Asia Re: w sprawie gulaszu rady mi potrzeba IP: *.upc-g.chello.nl 30.12.03, 16:39
        Cebulka przysmazona, ziola prowansalskie, obowiazkowo lisc laurowy i ziele
        angielskie. Czosnek. No i trzeba pogotowac troche, bo wolowina dosc dlugo sie
        gotuje.
        Inne przyprawy jak podala apolka
    • Gość: Pichciarz Re: w sprawie gulaszu rady mi potrzeba IP: *.proxy.aol.com 30.12.03, 17:09
      Podaję dwa linki do przepisów węgierskich, gulasz i paprykarz. Może się przyda
      następnym razem.
      budapeszt.infinity.waw.pl/qchnia.htmlhttp.vnet.hu/prota/bogracs_mieso.htm
      • Gość: P. Re: w sprawie gulaszu rady mi potrzeba IP: *.proxy.aol.com 30.12.03, 17:12
        Pokitosiło się.
        budapeszt.infinity.waw.pl/qchnia.html
        vnet.hu/prata/bogracs_mieso.htm
        • Gość: P. Re: w sprawie gulaszu rady mi potrzeba IP: *.proxy.aol.com 30.12.03, 17:15
          No i znowu, jedna litera nie tak
          vnet.hu/prota/bogracs_mieso.htm
    • Gość: alex Wino do gulaszu (i dla kucharza) IP: *.den.nilenet.net 30.12.03, 17:46
      Duzo cebuli, duzo czosnku, kawalki papryki (ale najlepiej jest ja najpierw
      polozyc w calosci na grill, obrumienic ze wszystkich stron, goraca wrzucic do
      torby foliowj zeby zaparowala, 1/2 godz pozniej bardzo ladnie zchodzi a niej
      skorka)marchewka, seler, czasami fasolka szparagowa i duzo, duzo czerwonego
      wina :-)
      Co do przypraw to sol, papryka w proszku, listek laurowy, ziele angielskie i
      sporo czarnego pieprzu.
      Wolowina bedzie sie gotowac godzinami, gotuj ja z cebula zeby sie rozgotowala,
      ale reszte warzyw wrzuc jak mieso jest juz prawie miekkie.
      • Gość: kluba1 Re: Wino do gulaszu (i dla kucharza) IP: *.we.client2.attbi.com 30.12.03, 21:36
        do torebki foliowej wsypac make , sol , pieprz , papryke - wkladac mieso malymi
        porcjami , potrzasac az kazdy kawalek zostanie otoczony. Mieso podsmazac
        najlepiej smakowo na smalcu, na duzym ogniu az sie przyrumieni po kazdej
        stronie ( dobrze jest to robic malymi porcjami , czesto mieszajac ).
        Naczynie , w ktorym mieso bylo smazone podlac mala iloscia wody, zeskrobac
        pozostalosci po miesie i mace , dolac do garnka z miesem. Do miesa dodac
        podsmazone pieczarki i cebule. Ja dodaje pocieta w paski papryke pozniej -
        nie lubie takiej rozgotowanej. Do tego oczywiscie czosnek, listek bobkowy,
        troche tymianku , oregano i co kto lubi. Dodaje w calosci marchewke i lodyge
        selera do smaku ale wyjmuje zanim sie rozciapciaja. Juz na stole , do kazdego
        talerza dokladam pociety w kostke ogorek kiszony lub konserwowy.NIE DODAWAC DO
        CALOSCI , DO GARNKA - WSZYSTKO SFERMENTUJE !!!!! W czasie gotowania podlewam
        wytrawnym winem czerwonym .
        • Gość: Nina Re: Wino do gulaszu (i dla kucharza) IP: *.toya.net.pl 31.12.03, 00:47
          A ja dodaje ogorek kiszony do gulaszu i razem z miesem pieke w piekarniku.Nic
          nie fermentuje-moze dlatego, ze wszystko, co dodaje najpierw obsmazam.Cebula,
          grzyby suszone (namoczone i ugotowane), wedzony boczek lub kielbasa-do tego
          podstawowe przyprawy-pieprz,sol,papryka ostra,lisc laurowy i ziele angielskie.
          Mieso sole dopiero po obsmazeniu.
          Zamiast woda-mieso zalewam wywarem z gotowanych grzybow.
          Pozdrawiam.
          • Gość: laex gulasz IP: *.den.nilenet.net 31.12.03, 01:05
            Z tym ogorkiem, boczkiem i grzybami to mi sie przypominaja zrazy zawijane.
            az mi apetytu narobilas :-))
      • Gość: Bajka Re: Wino do gulaszu (i dla kucharza) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.03, 05:03
        Przede wszystlim nie gotować, tylko dusić na malutkim ogniu, a jeszce lepiej na
        płytce stalowej (cholernie długo to trwa, ale daje efekty).
        Jeżeli gulasz wołowy zagotuje się solidnie i "zabulgocze" nic już smaku
        (niepowtarzalnego)wołowiny nie uratuje.
        Najlepiej podlewać bulionem (wołowym lub grzybowym)
        Czas zależy od rodzaju wołowiny (polędwicy wystarczy 15 minut, pieczenióce
        potrzeba godziny, a jeśli to będą zrazy duże zawijane to i godzina nie
        wystarczy).
        Przyprawy i dodatki jak wyżej.
      • Gość: Bajka Re: Wino do gulaszu (i dla kucharza) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.03, 05:07
        Z wołowiną świetnie się komponują jagody jałowca (ale wtedy już nie czosnek)
        tylko ostrażnie, bo dwa ziarna za dużo i nic potrawy nie uratuje. Na pół
        kilograma mięsa 5,6 ładnych dużych jagód. Reszta jak wyżej.
    • kasiulek10 Re: w sprawie gulaszu rady mi potrzeba 30.12.03, 22:01
      Pieprz, czosnek, wino, cebula, marchewka, ziemniaki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka