marta.r.8.5 26.08.09, 17:44 mam pytanie, czym konkretnie oprócz ceny i pochodzenia różni się sól morska od zwykłej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: sól morska czy zwykła? IP: *.pools.arcor-ip.net 26.08.09, 17:57 zwykla, czyli kamienna przewaznie jest warzona. o procesie pisze wikipedia, wiec sobie poczytasz. po tym procesie nie ma mikroelementow i czesto dodaje sie do niej jod i fluor. no i srodki przeciwzbrylajace. sol morska nie jest tak brutalnie traktowana przy obrobce i mikroelementy ma naturalne. zawiera rowniez naturalny jod. wetknij nos w paczke takiej warzonej, imho smierdzi chemia. morska pachnie morzem. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: sól morska czy zwykła? 26.08.09, 20:02 Nie masz racji, sól kamienna z Kłodawy nie jest warzona, nie zawiera żadnych środków przeciwzbrylających. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: sól morska czy zwykła? IP: *.pools.arcor-ip.net 26.08.09, 20:46 alez oczywiscie, ze sa niewarzone sole kamienne. jednak absolutna wiekszosc soli dostepnej w sklepach to mialka warzona, jodowana, z fluorem i przeciwzbrylaczem. wlasnie dostalam od kolezanki tzw tiefensalz z göttingen (getyngi bedzie po polsku?) wydobywana w kopalni z pozostalosci praoceanu, ktory tam byl 250 mln lat temu, jak zreszta chyba kazda kamienna. wyglada tak pisze na niej, ze jest z bardzo specjalnej produkcji, jedynej w europie, takiej samej jak przed 100-200 laty. bez dodatkowej chemii, ktora imho bardzo rzuca sie na zapach soli. nie jest droga i jesli jest dostepna gdzies w polsce, bardzo polecam. sol z koldawy dawno temu sama wozilam do niemiec. pamietam, ze cholernie trudno mi ja bylo w polsce kupic. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: sól morska czy zwykła? 26.08.09, 21:11 No właśnie, ja używam tylko kłodawskiej. Kłodawska też jest sprzed 250 miln lat. Kiedyś przed laty była super sól "Julian", ale niestety zaginęłą bezpowrotnie, bo była wydobywana w kopalni soli w Bochni, a kopalnia zbankrutowała, i nie wydobywa już soli, a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscia Tylko kamienna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.09, 20:49 Pozwolę sobie mieć zdanie odmienne. Jeśli mówimy o soli (kuchennej) to mamy na myśli trzy jej odmiany- kamienna,morska i warzona.Czyli warzona to warzona,a kamienna to kamienna.Jeśli jest warzona to nie jest kamienna. Sól kamienna, czyli inaczej halit, jest wydobywana z pokładów podziemnych,a wzięła się tam po prostu z ewaporacji(czyli odparowania ) wody morskiej.Sól morska pozyskiwana jest z odparowywanej wody morskiej ,a więc oba rodzaje soli-kamienna i morska mają identyczne pochodzenie i identyczny skład chemiczny. Sól morska pozyskiwana jest w krajach w których jest ciepło i nie ma pokładów soli kamiennej. Sól warzona to prawie czysty chlorek sodu,czyli przetworzona (oczyszczona) sól kamienna,która przy okazji będąc składnicą dodatkowych związków i pierwiastków(bezwzględnie potrzebnych człowiekowi do życia) ma zastosowanie przemysłowe. Te dodatkowe związki są z soli zabierane,a pozostały chlorek sodu jest sprzedawany jako sól warzona. Początkowo sprzedawano ją w czystej postaci, bez żadnych domieszek,ale lekarze i biochemicy zrobili raban ,ze człowiekowi do życia potrzebne są mikroelementy zawarte w soli kamiennej, wiec zaczęto sól warzoną wzbogacać najpierw w jod,potem dodatkowo w fluor.Sól kamienna,która jest w sprzedaży w każdym cywilizowanym europejskim kraju(nie wiem jak w Niemczech?) zawiera wszystkie składniki jakie ma sól morska,przez co absolutnie niczym nie różni się od tej ostatniej.Dodatkowo można nawet zaryzykować twierdzenie,że jest od aktualnie pozyskiwanej soli morskiej zdrowsza,bowiem ta ostatnia zawiera również cały syf,jaki spływa rzekami do mórz i oceanów,a więc azotany,azotyny,pestycydy,dioksyny,metale ciężkie itp. Sól kamienna powstawała w czasach ,kiedy morza były wolne od tych zanieczyszczeń. W Polsce nie ma potrzeby snobowania się na używanie importowanej soli morskiej, bo ta nasza ciemna(szara) sól kamienna jest od morskiej zdrowsza gdyż nie zawiera zanieczyszczeń będących " zdobyczami" współczesnej cywilizacji . Z przyczyn oczywistych odradzam spożywanie soli warzonej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Tylko kamienna IP: *.pools.arcor-ip.net 26.08.09, 21:09 pl.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3l_warzona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x sól morska jest niesmaczna, ponieważ IP: *.unitymediagroup.de 26.08.09, 19:00 jest "zanieczyszczona" dodatkowymi minerałami, a kamienna - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: sól morska czy zwykła? 26.08.09, 21:07 sól morska zawiera mnóstwo cennych mikroelementów, których sól zwykła nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościa Re: sól morska czy zwykła? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.09, 21:15 co to jest sól zwykła? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: sól morska czy zwykła? 26.08.09, 21:16 Oraz wzbogacona zanieczyszczeniami, patrz: forum.gazeta.pl/forum/w,77,99466063,99473112,Tylko_kamienna.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Życie osoby z Polski IP: *.pools.arcor-ip.net 26.08.09, 22:18 na jakiej podstawie to sadzisz? ze polecam sol kamienna uzyskiwana starymi technikami za szpanerska cene ok 2 euro za 500g? za polska kamienna sola niewarzona nalatalam sie z 5 lat temu w trojmiescie po samach i sklepach ze zdrowa zywnoscia. duzo latwiej bylo mozna kupic zagraniczne. wspolczje, ze nie wyszlo ci w zyciu, ale nie wmawiaj swoich frustracji komu innemu. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Życie osoby z Polski 27.08.09, 17:11 Ależ sól kamienną kłodawską znajdziesz w każdym sklepie spożywczym, naprawdę nie ma problemów z jej kupieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es bzdury wypisujesz kompletne aniu 27.08.09, 19:32 świetna sól kamienna z Kłodawy jest dostępna w każdym markecie i większości mniejszych sklepów, w cenie niewiele większej od odpadu poprodukcyjnego pt. sól warzona, więc dziwne, że tobie taki problem sprawiło jej kupienie drugą bzdurą jest twoje twierdzenie, że sól warzona to sól kamienna, polecam dokładne wczytanie się w linkowaną wikipedię zanim do niej odeślesz, nie mając nic sensownego do powiedzenia samodzielnie Odpowiedz Link Zgłoś
tannat Re: sól morska czy zwykła? 26.08.09, 23:15 To trochę batalie jak dawniej z masłem/maargaryną :) Mam w kuchni różne rodzaje soli ale tylko ze względu na wielkość kryształów. W zależności jakiej dystrybucji soli w daniu (nie bardzo wiem jak to ująć) oczekuję. Do zupy więc walę drobną bo i tak się rozpuści Ale rybkę lubię sobie posypać gruboziarnistą i natrafić na taki kryształ podczas jedzenia. Sprawdzam tylko czy ma przeciwzbrylacze. I nie przesadzajcie z liczeniem ile mikroelementów co ma bo i tak to ma małe znaczenie z innymi pokarmami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Jezu,czego IP: *.adsl.alicedsl.de 26.08.09, 23:36 goscia wiem ze uczulona jestes na anie ale Twoja kultura tez pozostawia wiele do zyczenia. imho google i wikipedia znane sa prawie na calym swiecie wiec linki do ww. nie sa dla mnie zadna reklama. juz nie mialas sie do czego przyczepic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maite Re: sól morska czy zwykła? IP: *.224.2.242.static.user.ono.com 27.08.09, 03:54 Najlepsza: www.cocina.org/wp-content/uploads/dsc06626_edited-1.jpg Niestety ma pewna wade: 20 euro/kg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Re: sól morska czy zwykła? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 06:03 To nie jest wada,to zaleta. Dla forsiastego snoba nie ma nic piękniejszego niż wydać kupę forsy za ładnie opakowane badziewie. To jest dowód na to,że szkolnictwo na zachodzie stało i stoi na nędznym poziomie,a nasze zaczyna dotrzymywać mu kroku. Kiedyś w lesie spotkałem zamiast preparowanych lizawek solnych dla zwierząt,takich kostek z dziurką , sól kamienną w dużych kopalnianych bryłach,takich prawie kryształach.Wstyd powiedzieć,ale jedną taka bryłkę zabrałem sobie do domu.Myślę,ze gajowy Marucha i jego sarny juz mi przebaczyli. Jaka to była sól ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: sól morska czy zwykła? IP: *.pools.arcor-ip.net 27.08.09, 08:56 chyba wszyscy przez pseudonaukowy belkot w poczatkach watku zgubili ksiedza w procesji. pytanie bylo wyrazne: morska, czy ZWYKLA. zwykla to jednak w powszechnym nmiemaniu sol kuchenna - warzona, z przeciwzbrylaczem, jodowana, z fluorem itp. z takiego zestawu, jak pisalam na wstepie, na pewno morska. poza tym rownie dobra jest kamienna NIEWARZONA. ktora z nich lepsza - morska , czy kamenna bez dodatkow, to juz dyskusja na poziomie sporu o wyzszosc swiat wielkiej nocy nad swietami bozego narodzenia :) ludziom uwazajacym, ze kupno "lepszej" soli za kilka zlotych, a nawet euro (wydatek przecietnie na wiecej niz rok) to szpan serdecznie wspolczuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościa i po co kombinujesz jak koń pod górę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 10:45 Pytanie było proste- czym konkretnie oprócz ceny i pochodzenia różni się sól morska od zwykłej?(odpowiedż winna brzmieć-niczym-dopisek mój) To ty termin " zwykła " nagięłaś do swoich potrzeb bełkocząc o powszechnym mniemaniu,itd....Bajzel w sprawie narobiłaś ,pisząc w pierwszym poście:zwykła, czyli kamienna przeważnie jest warzona. No więc przeważnie nie jest warzona.Napisali ci,że warzona powstaje z kamiennej i to jest prawda,ale równie dobrze może powstawać z morskiej,i powstaje(chociaz to jeden diabeł, bo obie są morskiego pochodzenia).Nie możesz jednak uogólniać i przyjmować swoją wersję za jedynie prawdziwą. Gdybyś nie była wyrywna i sprowadziła odpowiedż do jednego słowa: NICZYM , to by było wszystko OK. Jednak tak proste rozwiązanie nie było ci wygodne ,bo koniecznie musiałaś udowodnić,że morska jest o niebo lepsza(co od lat lansujesz na tych łamach) i wprowadziłaś elementy dodatkowe,takie jak brutalne traktowanie,morski zapach itp bzdury,ale do porównań użyłaś już soli przetworzonej,czyli warzonej,inaczej mówiąc prawie czystego chlorku sodu .Zagalopowałaś się moja droga.Potem usiłowałaś to po poście obrończyni polskiej soli kłodawskiej naprawić,ale mleko już sie rozlało. Współczuj jednak sobie,bo jak obserwuję to forum od lat, to za snobizm,szpanowanie i bezzasadne wywyższanie jednego nad drugim punktowana jesteś co i rusz.Musisz zrozumieć,że nie zawsze Ania ma rację,że nie zawsze co niemieckie to najlepsze,że nie zawsze Ania wie najlepiej,że Wikipedia nie jest jedynym żródłem wiedzy,że są inni forumowicze którzy kuchnię znają od podszewki,że nie zawsze twoje musi być na wierzchu,że kuchnia to nie tylko to co masz w głowie,że ... A tak poza tym nic do ciebie nie mam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: sól morska czy zwykła? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.04.15, 15:54 Kiedy tzw przeciętny Polak słyszy,że ktoś mieszka za granicą, albo coś tam kupuje, to tak mu zaczyna żyła chodzić, że szok. I oczywiście natychmiast posądza takiego nieostrożnego delikwenta o snobizm. W Polsce trzeba bardzo uważać,żeby nie uznano,że człowiek się czymkolwiek chwali, bo natychmiast zostanie się zrównanym z ziemią:) Sorry,że tak nie na temat, ale weszłam tu,żeby czegoś się dowiedzieć o soli, a tu co? Pyskówka! Ogarnijta się ludzie:):) Odpowiedz Link Zgłoś
marta.r.8.5 Re: sól morska czy zwykła? 27.08.09, 13:23 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marta.r.8.5 Re: sól morska czy zwykła? 27.08.09, 13:24 Myślałam, że może sól morska jest jakaś zdrowsza, bo jest droższa, ale się okazuje że nie koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewkka Re: sól morska czy zwykła? 27.08.09, 14:30 ja wprawdzie majętna nie jestem, może jestem snobka ale snobką, która ma problemy z nerkami i soli używać nie mogę ale jeżeli już "Muszę"to lekarz pozwolił mi tylko morską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty pogratulować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 14:38 lekarza i lekarzowi. Ja bym go zapytał DLACZEGO?.Może on wie coś,czego nauka nie zna.Jak ci odpowie, napisz nam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty ogłupiania ciąg dalszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 15:00 a może lepiej to: www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=2618&idc=24&page= No zdecydowanie najzdrowsza sól himalajska,nie zawiera tych zanieczyszczeń jakie ma sól morska.TAK, Tak tam jest napisane,że sól morska jest niezdrowa, bo zawiera zanieczyszczenia. Kosztuje tylko kilkadziesiąt złotych. Sama radość.Samo zdrowie. Moze to podsunąc panu doktorowi,skoro najzdrowsza na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: ogłupiania ciąg dalszy 27.08.09, 15:05 Sól Himalajska Krystaliczna to najczystsza sól Ziemi. Absolutnie nieskazitelna i naturalna, powstała w miejscu , gdzie setki milionów lat temu energia słoneczna osuszyła pierwotny ocean. Posiada forme kryształkow o perfekcyjnej , szlachetnej podobnej do diamentu strukturze , krztałtowanej pod wpływem ogromnych ciśnien. Sól ta wydobywana jest z 400-600 metrow głębokości W przeciwieństwie do powszechnie używanego , szkodliwego chlorku sodu, himalajska sól krystaliczna wykazuje niezwykłe właściwosci prozdrowotne. o mamo złota - jaki bełkot!!!!!! czym sie rózni sól himalajska od soli z wieliczki????? rany boskie. polecam ksiązki z zakresu geologii, a zwłaszcza geologii złóz. No przepraszam, nie zdzierzyłam to piszę ja Momas Przyrodnik :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Re: ogłupiania ciąg dalszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 15:13 ano widzisz,ale każdy ma podstawówkę,większość średnią i duzo wyzsze studia,a to do cholery wiedza z zakresu podstawówki,a nawet zaryzykuję twierdzenie,że z przedszkola, bo bajkę o młynku co na dnie morza do dzisiaj mieli sól pamiętam do dzisiaj. ADIN,DWA,ZAKROJ GŁAZA,albo inaczej-Alleluja i do przodu... Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: ogłupiania ciąg dalszy 27.08.09, 17:26 Uśmiałam się setnie. Cena chyba księżycowa. Toż nasza rodzima sól kłodawska ma takie same właściwości co himalajska. Ciekawe czy ktoś daje się na to nabrać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościa też zajady mi potrzaskały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 17:37 To by było jeszcze bardziej śmieszne gdyby nie było takie tragiczne.Ale to jest ponoć taka prawidłowość-chcesz sprzedać byle chłam wyznacz mu niebotyczna cenę. Zawsze pójdzie. Człowiek ma to do siebie,że zawsze miał ochote kupić sobie pióro ze skrzydła Archanioła Gabriela czy szczebel drabiny, po której właził na swoj słup Szymon Słupnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tachion Re: sól morska czy zwykła? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 19:34 Sol morska jest uzyskiwana bezposrednio podczas parowania co ja bardzo oczyszcza z brudow i automatycznie sie natlenia co powoduje ze jest mniej slona. Mikroelementy ma takie same jak kamienna tylko ma wiecej jodu dużo wiecej niz kamienna!!!!! Przykladem sa tężnie gdzie parująca sól wytwarza jod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 13:06 Troszke pomieszałaś. Odparowywanie wody morskiej pozbawia ja tylko rozpuszczalników,głównie czystej wody. Zanieczyszczenia pozostają w kryształach soli i obok nich.Oddziaływanie powietrza na krystalizującą się sól nie wpływa na jej mniejszą słoność,a wpływ tlenu z powietrza na sól jest bardziej niż znikomy.Reszta jest prawdą poza sformułowaniem-wytwarza. Trafniejsze jest "oddaje" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś