Gość: marcus2 Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: 81.210.16.* 04.08.08, 11:00 Myślę że developerzy trochę przesadzają. Jeśli bankowcy mówią o dużym popycie na rynku wtórnym (lub jak go nazywają pierwotnym- wtórnym) to obniżka cen przez developerów do tego poziomu spowoduje że wszyscy będą kupować od nich a nie od "inwestorów". Niech więc obniżą i popyt do nich wróci - każdy woli kupić od developera bo ma niższe koszty transakcji (PCC, prowizje agencji itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
kolaabb typowa dla GW kreacja bełkotu 04.08.08, 12:00 typowa dla GW kreacja bełkotu, czyli dać nośny tytuł i manipulować faktami. Jeszcze tu jest to zrobione wyjątkowo nieudolnie. Ile kosztuje taki tekścik ??? Odpowiedz Link Zgłoś
jankij Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada 04.08.08, 12:00 Zagraniczni inwestorzy - krótki przykład Wynajmuję lokal w niewielkim biurowcu. Dwa i pół roku temu do właściciela budynku zgłosili się Hiszpanie z ofertą kupna. Mieli plan - to zburzą, tu dokupią, tu dobudują, tu nadbudują. Dogadali cenę, zapłacili 10% zaliczki i dali sobie 12 miesięcy na dokończenie transakcji. Po roku ceny nieruchomości wzrosły, ale Hiszpanie jeszcze poprosili o zwłokę, a ponieważ to oni nie dotrzymali terminu, to ustalili nową cenę (wyższą) i uzupełnili zaliczkę. I przyszedł 2008 rok i Hiszpanie ... odpuścili inwestycję (mają swoje kłopoty). A "mój właściciel" złego słowa nie powie i Hiszpanach (10% z ceny maksymalnej dostał za nic, ale ceny wynajmu nie obniżył). Myślę, że hiszpańskich inwestorów mamy na jakiś czas z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kałabanga Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: 193.218.153.* 04.08.08, 12:07 normalnie, zawód przekupki znowu w modzie ;) Tyle, że ma nową nazwę – agent nieruchomości :PPPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: 193.218.153.* 04.08.08, 12:46 Wiecie, ja się nie dziwię, że robią wszystko, byle tylko sprzedać mieszkania – kupiłem lokal w nowym bloku jakiś czas temu i już teraz, po paru latach mam rysę na ścianie. Developerzy budują szybko, z tanich materiałów i niestarannie. Nic więc dziwnego, że nie mają zainteresowanych na mieszkania i robią wszystko, żeby je sprzedać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katiuszka Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: 193.218.153.* 04.08.08, 13:20 Stawiają jeden blok na odczep, sprzedają, znikają, a potem – blame Canada a ty masz South Parc!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miko Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: 193.218.153.* 04.08.08, 15:18 bardziej się opłaca wziąć kredyt nawet większy i kupić coś droższego ale lepszego jakościowo dla mnie to logiczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aligator Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: 193.218.153.* 04.08.08, 15:59 co się oplaca, to kupic dobre mieszkanie na calym nowym osiedlu. jak się cos zacznie dziac, to wieksza sila mieszkańców będzie działać wiec i wieksze przebicie. jeśli chce się nowe, to lepiej kupowac tam, gdzie ktos już mieszka od jakiegos czasu, można zawsze pochodzic, popytac ludzi czy nie maja kłopotów, jak się mieszkanie sprawuje. Zreszta przeciez nawet teraz duze wspólnoty mieszkaniowe maja fora w sieci, wiec szybko można się dogadac. O, na przykład Miasteczko Wilanow ma takie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milena Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: 193.218.153.* 04.08.08, 16:29 Miasteczko Wilanów, to w ogóle oddzielna sprawa. Jeszcze pachnie świeżością. Duże, spokojne skupisko osiedli z własną infrastrukturą. Zresztą jest już jest częściowo zamieszkałe – oddają właśnie kolejne osiedle, Ostoja Wilanów. Ale pamiętajcie, że zależy, po co chcecie kupić nieruchomość. Ostoja to dobra opłacalna inwestycje, jeśli chce się osiedlić z rodziną. Ale pod biuro ja pomyślałabym raczej o czymś tanim w środku miasta, nawet w starym budownictwie do remontu, a jako inwestycja kapitału, do zbycia potem, o czymś nowocześniejszym, na co robi się moda . Na przykład o loftach na Powiślu, bodajże Menolly to buduje. Są drogie, ale w przyszłości będą jeszcze droższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malutki313 Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: 193.218.153.* 04.08.08, 16:47 Ludzie, gdzie wasz patriotyzm narodowy?? Kredyty we Frankach??? Zdradaaaaaa!!!!!!! ;-))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buehehe Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: *.wro.vectranet.pl 20.08.08, 22:01 Misiek (katiuszka, miko, Aligator, milena vel malutki313) - dyskutujesz sam ze sobą? Ładna reklama Ostoi Wilanów, ale to samo IP Cię zdradza, naganiaczu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dancer Czy Admin-Cenzor toleruje takie gadanie IP: *.centertel.pl 21.08.08, 08:12 samemu ze sobą mające na celu zafałszowanie rzeczywistości, hę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konsolidacja Boom, ale konsolidacyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 13:15 Kredytobiorcy nie dają sobie rady ze spłatą dotychczas zaciągniętych kredytów, więc na potęgę biorą kredyty konsolidacyjne. Niestety, nie idą one na zakupy nowych nieruchomości :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Bankowcy mówią: Boom. Deweloperzy pytają: To gd... IP: 193.111.166.* 04.08.08, 13:23 mysle ze kredyty są refinansowane. czyli jedni sprzedają kredyty a drugim ubywa... innego wyjscia nie widze... Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok To niewiele widzisz 04.08.08, 13:40 i tyle. I pewnie nie zobaczysz. Wg mnie to takie typowo polskie narzekanie - ceny buuu, wysokie, olaboga, ja mam tylko 1500na reke i inne takie brednie. A cale te 100-mieszkaniowe bunkry z zelbetu sa wykupione do ostatnich klitek. Przerabiam to wlasnie przed oknem - a ceny sa tam w okolicach 7kpln/m2. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: To niewiele widzisz 04.08.08, 15:45 > mam tylko 1500na reke i inne takie brednie. A cale te 100-mieszkaniowe bunkry z > zelbetu sa wykupione do ostatnich klitek. Przerabiam to wlasnie przed oknem - a > ceny sa tam w okolicach 7kpln/m2. poprosimy nazwe dewelopera i inwesycji, nie zadne "niedaleko" "w poblizu" czy "za plotem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: To niewiele widzisz IP: *.dialog.net.pl 04.08.08, 15:55 Może cos jak tutaj: www.brelocum.pl/projekt.php?projekt_id=17 Niby wszystko sprzedane, a mimo, ze inwestycja oddana miesiące temu - zasiedlone może w 1/3.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miloszenko Re: To niewiele widzisz IP: 217.147.104.* 05.08.08, 12:52 polecam zobaczyc statyski tegoz dewelopera w Krakowie. Inwestycja: brelokum.pl/projekt_mieszkania.php?projekt_id=14, Od grudnia 2007 sprzedano 3 mieszkania. Inwestycja: brelokum.pl/projekt_mieszkania.php?projekt_id=25 2 male bloki po 3 klatki, wyglada na to, ze nie sprzedali za duzo:) Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Deweloperzy przegięli. 04.08.08, 13:58 Sprzedawało się wszystko za dowolnie wydumaną cenę. Ale rynek ludzi z odpowiednimi zasobami chyba się wyczerpał. Teraz trzeba szukać taniego gruntu i tanio budować. A to wymaga sporo zachodu. Latwy zarobek się już skończył - rynek był płytki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek49 Tylko prefabrykacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 14:41 Na drogi kredyt odpowiedzią powinien być krtóki cykl budowya. Tylko prefabrykacja, niedrogo i szybko. Stan surowy (bud.3 klatkowy, 4- kondygn.) w 2,5 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: Tylko prefabrykacja 04.08.08, 14:51 nie wierze w prefabrykacje.Mozna inaczej Niemiecki cykl budowy w tzw plombie z kompletnym wykonczeniem wynosi 6-7 miesiecy. Z piwnica, cegla i gotowe elementy stropowe, dachowka. W dodatku ocielenie wedlug bardzo surowych norm. Gmnina zezwala najczesciej na 5 miesiecy na zablokowanie chodnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yut nie brac zadnycy kredytow hipotecznych! IP: *.dc.dc.cox.net 04.08.08, 16:59 przez kilka lat i wypedzuc z Polski mafijne zlodziejskie banki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: *.dip.t-dialin.net 04.08.08, 20:47 Mieszkania i Domy sa o 45% do 55% w Polsce za droge do polski nie dlugo przyjdze powazny kryzys jestem bardzo tego pewny.Ja pracuje juz 18 lat zagranica w Nieruchomosciach i przygladam sie Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: *.telpol.net.pl 04.08.08, 22:55 Kolejny pajac. Domy 160 m2 z garazem wraz z dzialka 1000 m2 kosztuja na Slasku ok 450.000 zl/nowe i 250.000 zl/stare. Gdyby cena miala spasc o 55% to za nowy dom trzeba by bylo zaplacic 225.000 zl czyli ok. 68.000 euro za nowy i 40.000 euro za uzywany. Ciekawe gdzie w tzw. zachodniej europie sa takie ceny? Prosze tylko nie pisac o DDR - tam jest znacznie gorzej niz w Polsce zna zachod od linii Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada 05.08.08, 09:50 >Prosze tylko nie pisac o DDR - tam jest znacznie gorzej niz w >Polsce >zna zachod od linii Wisły. zdefiniujesz co to znaczy "znacznie gorzej" ? W porownywalnie zurbanizowanych rejonach co ? zarobki gorsze ? socjal ? a moze warunki mieszkaniowe ? Na jakich zrodlach sie opierasz w takich tezach ? Porownywales ceny w tych dwoch rejonach ? Zarobki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada. IP: *.fujitsu-siemens.com 05.08.08, 09:56 Rynek budowlany zmienia sie bardzo szybko. Dlatego aby nie zagubic sie w sprzecznych medialnych doniesieniach warto sledzic takie portale o budownictwie jak: www.kompasinwestycji.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szary Boom i załamanie w nieruchomościach IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.08.08, 14:38 Ten tekst to ewidentna manipulacja faktami.Dopiero pod koniec opisuje wątpliwości(a jest ich dużo więcej).Pełną wiedzą mogą dysponowac notariusze,albo rzeczoznawcy,bo maja dostep do aktow notarialnych,ale GW sie nie chciało.Z opnii wielu rzeczoznawców z Wrocławia nie ma mowy o żadnym boomie,wręcz przeciwnie .Ceny oferowane są nawet do 20% wyższe,niż transakcyjne,a nowych transakcji jest zdecydowanie mniej,niz w latach ubiegłych.Tekst razi też bałaganem logicznym-bo w końcu jest boom,czy go nie ma.Początek tekstu mówi,że jest...no a potem.....Ja sie pogubiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 11:22 Co sądzicie o tej inwestycji www.debowa-przystan.pl ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przypadek Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada 22.08.08, 10:52 ja tam Odpowiedz Link Zgłoś
przypadek Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada 22.08.08, 10:54 ja tam wolę taką: www.saprus.pl/WP%20DT%20CIEN.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maximillian Po prostu deweloperzy szukają naiwnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 10:17 Ceny mieszkań zwidnowane pod niebiosa, żeby było z czego udzielać "rabatów". Deweloperzy na własny użytek wymyślili nowy standard, tzw. deweloperski, co oznacza, że jeśli zamierzasz w swoim nowym "M" zamieszkać, musisz wywalić jeszcze masę pieniędzy na doprowadzenie lokum do stanu używalności. Śmieszą mnie reklamy typu "luksus i prestiż, na który Cię stać". Co to za luksus, że będę musiał użerać się z ekipami wykończeniowymi? Na palcach jednej ręki można wyliczyć deweloperów, który łaskawie oferują standard "pod klucz". A skąd się to wszystko bierze? Z owczego pędu rodaków do zakupu własnego mieszkania. Odwiedziłem niejednego dewelopera (jako jeden z grona baranów też poszukuję mieszkania) i przeraża mnie, że ludzie kupując mieszkania nie sprawdzają niczego, tylko sugerują się pięknymi wizualizacjami i urokliwą opowieścią snutą przez miłego handlowca. Jeśli chodzi o banki, to też nie są lepsze. Chętnie udzielają kredytów hipotecznych i guzik ich obchodzi realna zdolność kredytowa klienta. Jeśli nie będzie miał na spłatę kredytu, to bank ma przecież zabezpieczenie. Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy mieszkań i radzę stosować zasadę ograniczonego zaufania. Odpowiedz Link Zgłoś