Dodaj do ulubionych

Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada

• Gość: marcus2 Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: 81.210.16.* 04.08.08, 11:00
      Myślę że developerzy trochę przesadzają. Jeśli bankowcy mówią o
      dużym popycie na rynku wtórnym (lub jak go nazywają pierwotnym-
      wtórnym) to obniżka cen przez developerów do tego poziomu spowoduje
      że wszyscy będą kupować od nich a nie od "inwestorów". Niech więc
      obniżą i popyt do nich wróci - każdy woli kupić od developera bo ma
      niższe koszty transakcji (PCC, prowizje agencji itp.).
    • kolaabb typowa dla GW kreacja bełkotu 04.08.08, 12:00
      typowa dla GW kreacja bełkotu, czyli dać nośny tytuł i manipulować
      faktami. Jeszcze tu jest to zrobione wyjątkowo nieudolnie.
      Ile kosztuje taki tekścik ???
    • jankij Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada 04.08.08, 12:00
      Zagraniczni inwestorzy - krótki przykład
      Wynajmuję lokal w niewielkim biurowcu. Dwa i pół roku temu do właściciela
      budynku zgłosili się Hiszpanie z ofertą kupna. Mieli plan - to zburzą, tu
      dokupią, tu dobudują, tu nadbudują. Dogadali cenę, zapłacili 10% zaliczki i dali
      sobie 12 miesięcy na dokończenie transakcji. Po roku ceny nieruchomości wzrosły,
      ale Hiszpanie jeszcze poprosili o zwłokę, a ponieważ to oni nie dotrzymali
      terminu, to ustalili nową cenę (wyższą) i uzupełnili zaliczkę. I przyszedł 2008
      rok i Hiszpanie ... odpuścili inwestycję (mają swoje kłopoty). A "mój
      właściciel" złego słowa nie powie i Hiszpanach (10% z ceny maksymalnej dostał za
      nic, ale ceny wynajmu nie obniżył). Myślę, że hiszpańskich inwestorów mamy na
      jakiś czas z głowy.
    • Gość: kałabanga Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: 193.218.153.* 04.08.08, 12:07
      normalnie, zawód przekupki znowu w modzie ;) Tyle, że ma nową nazwę – agent
      nieruchomości :PPPP
    • Gość: misiek Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: 193.218.153.* 04.08.08, 12:46
      Wiecie, ja się nie dziwię, że robią wszystko, byle tylko sprzedać mieszkania –
      kupiłem lokal w nowym bloku jakiś czas temu i już teraz, po paru latach mam rysę
      na ścianie. Developerzy budują szybko, z tanich materiałów i niestarannie. Nic
      więc dziwnego, że nie mają zainteresowanych na mieszkania i robią wszystko, żeby
      je sprzedać.
      • Gość: katiuszka Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: 193.218.153.* 04.08.08, 13:20
        Stawiają jeden blok na odczep, sprzedają, znikają, a potem – blame Canada a ty
        masz South Parc!!!!!!
        • Gość: miko Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: 193.218.153.* 04.08.08, 15:18
          bardziej się opłaca wziąć kredyt nawet większy i kupić coś droższego ale
          lepszego jakościowo dla mnie to logiczne
          • Gość: Aligator Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: 193.218.153.* 04.08.08, 15:59
            co się oplaca, to kupic dobre mieszkanie na calym nowym osiedlu. jak się cos
            zacznie dziac, to wieksza sila mieszkańców będzie działać wiec i wieksze
            przebicie. jeśli chce się nowe, to lepiej kupowac tam, gdzie ktos już mieszka od
            jakiegos czasu, można zawsze pochodzic, popytac ludzi czy nie maja kłopotów, jak
            się mieszkanie sprawuje. Zreszta przeciez nawet teraz duze wspólnoty
            mieszkaniowe maja fora w sieci, wiec szybko można się dogadac. O, na przykład
            Miasteczko Wilanow ma takie
            • Gość: milena Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: 193.218.153.* 04.08.08, 16:29
              Miasteczko Wilanów, to w ogóle oddzielna sprawa. Jeszcze pachnie świeżością.
              Duże, spokojne skupisko osiedli z własną infrastrukturą. Zresztą jest już jest
              częściowo zamieszkałe – oddają właśnie kolejne osiedle, Ostoja Wilanów. Ale
              pamiętajcie, że zależy, po co chcecie kupić nieruchomość. Ostoja to dobra
              opłacalna inwestycje, jeśli chce się osiedlić z rodziną. Ale pod biuro ja
              pomyślałabym raczej o czymś tanim w środku miasta, nawet w starym budownictwie
              do remontu, a jako inwestycja kapitału, do zbycia potem, o czymś
              nowocześniejszym, na co robi się moda . Na przykład o loftach na Powiślu,
              bodajże Menolly to buduje. Są drogie, ale w przyszłości będą jeszcze droższe.
              • Gość: malutki313 Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: 193.218.153.* 04.08.08, 16:47
                Ludzie, gdzie wasz patriotyzm narodowy?? Kredyty we Frankach???
                Zdradaaaaaa!!!!!!! ;-)))))))))
                • Gość: buehehe Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: *.wro.vectranet.pl 20.08.08, 22:01
                  Misiek (katiuszka, miko, Aligator, milena vel malutki313) - dyskutujesz sam ze
                  sobą? Ładna reklama Ostoi Wilanów, ale to samo IP Cię zdradza, naganiaczu :)
                  • Gość: Dancer Czy Admin-Cenzor toleruje takie gadanie IP: *.centertel.pl 21.08.08, 08:12
                    samemu ze sobą mające na celu zafałszowanie rzeczywistości, hę?
    • Gość: Konsolidacja Boom, ale konsolidacyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 13:15
      Kredytobiorcy nie dają sobie rady ze spłatą dotychczas zaciągniętych kredytów, więc na potęgę biorą kredyty konsolidacyjne.
      Niestety, nie idą one na zakupy nowych nieruchomości :-)))
    • Gość: gosc Bankowcy mówią: Boom. Deweloperzy pytają: To gd... IP: 193.111.166.* 04.08.08, 13:23
      mysle ze kredyty są refinansowane. czyli jedni sprzedają kredyty a
      drugim ubywa... innego wyjscia nie widze...
      • maniek_ok To niewiele widzisz 04.08.08, 13:40
        i tyle. I pewnie nie zobaczysz.
        Wg mnie to takie typowo polskie narzekanie - ceny buuu, wysokie, olaboga, ja
        mam tylko 1500na reke i inne takie brednie. A cale te 100-mieszkaniowe bunkry z
        zelbetu sa wykupione do ostatnich klitek. Przerabiam to wlasnie przed oknem - a
        ceny sa tam w okolicach 7kpln/m2.
        • steady_at_najx Re: To niewiele widzisz 04.08.08, 15:45
          > mam tylko 1500na reke i inne takie brednie. A cale te 100-mieszkaniowe bunkry z
          > zelbetu sa wykupione do ostatnich klitek. Przerabiam to wlasnie przed oknem - a
          > ceny sa tam w okolicach 7kpln/m2.

poprosimy nazwe dewelopera i inwesycji, nie zadne "niedaleko" "w poblizu" czy "za plotem"
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: To niewiele widzisz IP: *.dialog.net.pl 04.08.08, 15:55
            Może cos jak tutaj: www.brelocum.pl/projekt.php?projekt_id=17 Niby
            wszystko sprzedane, a mimo, ze inwestycja oddana miesiące temu - zasiedlone może
            w 1/3....
            • Gość: Miloszenko Re: To niewiele widzisz IP: 217.147.104.* 05.08.08, 12:52
              polecam zobaczyc statyski tegoz dewelopera w Krakowie.

Inwestycja: brelokum.pl/projekt_mieszkania.php?projekt_id=14,

Od grudnia 2007 sprzedano 3 mieszkania.

Inwestycja: brelokum.pl/projekt_mieszkania.php?projekt_id=25

2 male bloki po 3 klatki, wyglada na to, ze nie sprzedali za duzo:)
    • ksks3 Deweloperzy przegięli. 04.08.08, 13:58
      Sprzedawało się wszystko za dowolnie wydumaną cenę.
      Ale rynek ludzi z odpowiednimi zasobami chyba się wyczerpał.
      Teraz trzeba szukać taniego gruntu i tanio budować. A to wymaga
      sporo zachodu. Latwy zarobek się już skończył - rynek był płytki.
      • Gość: marek49 Tylko prefabrykacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 14:41
        Na drogi kredyt odpowiedzią powinien być krtóki cykl budowya. Tylko
        prefabrykacja, niedrogo i szybko. Stan surowy (bud.3 klatkowy, 4-
        kondygn.) w 2,5 miesiąca.
        • mara571 Re: Tylko prefabrykacja 04.08.08, 14:51
          nie wierze w prefabrykacje.Mozna inaczej
          Niemiecki cykl budowy w tzw plombie z kompletnym wykonczeniem wynosi 6-7
          miesiecy. Z piwnica, cegla i gotowe elementy stropowe, dachowka. W dodatku
          ocielenie wedlug bardzo surowych norm.
          Gmnina zezwala najczesciej na 5 miesiecy na zablokowanie chodnika.
    • Gość: yut nie brac zadnycy kredytow hipotecznych! IP: *.dc.dc.cox.net 04.08.08, 16:59
      przez kilka lat i wypedzuc z Polski mafijne zlodziejskie banki.
    • Gość: jac Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: *.dip.t-dialin.net 04.08.08, 20:47
      Mieszkania i Domy sa o 45% do 55% w Polsce za droge do polski nie dlugo
      przyjdze powazny kryzys jestem bardzo tego pewny.Ja pracuje juz 18 lat zagranica
      w Nieruchomosciach i przygladam sie Polsce.
      • Gość: Adam Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: *.telpol.net.pl 04.08.08, 22:55
        Kolejny pajac.
        Domy 160 m2 z garazem wraz z dzialka 1000 m2 kosztuja na Slasku ok
        450.000 zl/nowe i 250.000 zl/stare.
        Gdyby cena miala spasc o 55% to za nowy dom trzeba by bylo zaplacic
        225.000 zl czyli ok. 68.000 euro za nowy i 40.000 euro za uzywany.
        Ciekawe gdzie w tzw. zachodniej europie sa takie ceny?
        Prosze tylko nie pisac o DDR - tam jest znacznie gorzej niz w Polsce
        zna zachod od linii Wisły.
        • steady_at_najx Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada 05.08.08, 09:50
          >Prosze tylko nie pisac o DDR - tam jest znacznie gorzej niz w >Polsce
          >zna zachod od linii Wisły.

zdefiniujesz co to znaczy "znacznie gorzej" ? W porownywalnie zurbanizowanych rejonach co ? zarobki gorsze ? socjal ? a moze warunki mieszkaniowe ?
          Na jakich zrodlach sie opierasz w takich tezach ?

Porownywales ceny w tych dwoch rejonach ? Zarobki ?
    • Gość: Wojtek Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada. IP: *.fujitsu-siemens.com 05.08.08, 09:56
      Rynek budowlany zmienia sie bardzo szybko. Dlatego aby nie zagubic sie w
      sprzecznych medialnych doniesieniach warto sledzic takie portale o budownictwie jak:
      www.kompasinwestycji.pl

• Gość: szary Boom i załamanie w nieruchomościach IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.08.08, 14:38
      Ten tekst to ewidentna manipulacja faktami.Dopiero pod koniec
      opisuje wątpliwości(a jest ich dużo więcej).Pełną wiedzą mogą
      dysponowac notariusze,albo rzeczoznawcy,bo maja dostep do aktow
      notarialnych,ale GW sie nie chciało.Z opnii wielu rzeczoznawców z
      Wrocławia nie ma mowy o żadnym boomie,wręcz przeciwnie .Ceny
      oferowane są nawet do 20% wyższe,niż transakcyjne,a nowych
      transakcji jest zdecydowanie mniej,niz w latach ubiegłych.Tekst razi
      też bałaganem logicznym-bo w końcu jest boom,czy go nie ma.Początek
      tekstu mówi,że jest...no a potem.....Ja sie pogubiłem.
    • Gość: gosc Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 11:22
      Co sądzicie o tej inwestycji www.debowa-przystan.pl ?
      Pozdrawiam
      • przypadek Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada 22.08.08, 10:52
        ja tam
      • przypadek Re: Sprzedaż kredytów rośnie, a mieszkań - spada 22.08.08, 10:54
        ja tam wolę taką:

www.saprus.pl/WP%20DT%20CIEN.jpg
    • Gość: maximillian Po prostu deweloperzy szukają naiwnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 10:17
      Ceny mieszkań zwidnowane pod niebiosa, żeby było z czego udzielać "rabatów". Deweloperzy na własny użytek wymyślili nowy standard, tzw. deweloperski, co oznacza, że jeśli zamierzasz w swoim nowym "M" zamieszkać, musisz wywalić jeszcze masę pieniędzy na doprowadzenie lokum do stanu używalności. Śmieszą mnie reklamy typu "luksus i prestiż, na który Cię stać". Co to za luksus, że będę musiał użerać się z ekipami wykończeniowymi? Na palcach jednej ręki można wyliczyć deweloperów, który łaskawie oferują standard "pod klucz".
      A skąd się to wszystko bierze? Z owczego pędu rodaków do zakupu własnego mieszkania. Odwiedziłem niejednego dewelopera (jako jeden z grona baranów też poszukuję mieszkania) i przeraża mnie, że ludzie kupując mieszkania nie sprawdzają niczego, tylko sugerują się pięknymi wizualizacjami i urokliwą opowieścią snutą przez miłego handlowca.
      Jeśli chodzi o banki, to też nie są lepsze. Chętnie udzielają kredytów hipotecznych i guzik ich obchodzi realna zdolność kredytowa klienta. Jeśli nie będzie miał na spłatę kredytu, to bank ma przecież zabezpieczenie.
      Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy mieszkań i radzę stosować zasadę ograniczonego zaufania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka