Dodaj do ulubionych

Pora na RAZORLIGHT

08.06.04, 17:50
29 czerwca premiera "Up All Night", debiutanckiej płyty zespołu Razorlight - pozornie kolejnej gwiazdki lansowanej przez NME, ale... Wydaje mi się, że jednak w tym przypadku mamy do czynienia z czymś znacznie ciekawszym. Przede wszystkim zespół ma już w swoim repertuarze mnóstwo energicznych, melodyjnych piosenek, należących do wyróżniających się w ostatnich miesiącach. W tym graniu nie chodzi o wirtuozerię ani o bogactwo aranżacyjne. To prosta muzyka, ale przy tym szalenie pomysłowa i jak na tak młody zespół - dojrzała.

Zespół udostępnia codziennie do odsłuchania kolejne utwory z nadchodzącego albumu. Przy pomocy Windows Media Playera lub Real Playera można dzisiaj posłuchać piosenek od 7 do 10. Polecam szczególnie trzy ostatnie z nich: "Golden Touch", "Stumble And Fall" i "Get It And Go".

www.nme.com/features/108710.htm
Należy w artykule kliknąć tam, gdzie pisze, że należy smile A potem jakaś krótka, nieistotna rejestracja i słuchamy.

Wydaje mi się, że to powinien być najlepszy debiut 2004 roku.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: grahamek Re: Pora na RAZORLIGHT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.04, 13:54
      a Chikinki Pan zna?
      • ilhan Re: Pora na RAZORLIGHT 10.06.04, 14:18
        Gość portalu: grahamek napisał(a):

> a Chikinki Pan zna?

Nie, a co to?
    • ihopeyouwilllikeme Re: Pora na RAZORLIGHT 10.06.04, 18:55
      ilhan napisał:

> Wydaje mi się, że to powinien być najlepszy debiut 2004 roku.

Crimei nie pobiją.
      • ayya Re: Pora na RAZORLIGHT 10.06.04, 20:39
        ihopeyouwilllikeme napisał:

> ilhan napisał:
        >
        > > Wydaje mi się, że to powinien być najlepszy debiut 2004 roku.
        >
        > Crimei nie pobiją.

W końcu jakiś głos rozsądku wink)))
    • ayya Re: Pora na RAZORLIGHT 17.06.04, 10:37
      Słucham sobie debiutu Razorlight i muszę powiedzieć, że są świetni. Na pewno
      lepsi od The Killers smile Praktycznie nie ma płycie słabego kawałka. "Rock'n'roll
      lies" w nowej wersji (z chórkiem) brzmi jeszcze lepiej niż pierwotnie. Poza
      piosenkami, które wcześniej były już znane ("Rit it up", "Stumble and fall"
      i "Golden touch"), podobają mi się "Dalston", "Hang by, hang by" (co za chrypka
      w refrenie! smile) i tytułowe "Up all night". Energetyzująco, pomysłowo i
      ciekawie - tak można opisać album Razorlight. Warto posłuchać.
      • ilhan Re: Pora na RAZORLIGHT 17.06.04, 10:49
        Podzielam pogląd smile Płyta jest kapitalna, wg mnie zdecydowanie najlepsza w tym roku, jak na razie. Wyryła mi się już głęboko w pamięci. Ciężko wskazać najlepszy kawałek, bo kapitalnie brzmi nowa wersja "Get It And Go", tytułowy utwór to zaiste piękna kompozycja, wrażenie robi spełniający rolę chyba najważniejszego w zestawie "To The Sea", do tego cztery świetne singlowe kawałki (choć "Rip It Up", upieram się, w tej przyspieszonej wersji jest słabsze). Nawet opener "Leave Me Alone" z tą skaczącą w refrenie perkusją mi się podoba smile

Polecam oczywiście, po raz kolejny.
    • Gość: LEVEL1 Re: Pora na RAZORLIGHT IP: *.toya.net.pl 17.06.04, 12:43
      Witam,

Już nie mogę doczekać się premiery płyty Razorlight. Mam nadzieję, że uda mi
      się ją kiedyś zdobyć, tylko żeby nie trwało to zbyt długo. Jestem oczarowany tą
      muzyką. Na pierwszy rzut oka, może sę wydawać, że to kolejny, młody rockowy
      zespół, bo teraz na takie granie przyszła moda. Utwory Razorlight są niezwykle
      melodyjne, przebojowe i jednocześnie proste i bezpretensjonalne. Dla mnie
      rewelacja!!!!!!!! JOHNNY BORRELL okazał się świetnym wokalistą.
      Utwór "Golden Touch" już stał się wielkim przebojem i nie schodzi ostatnio z
      pierwszego miejsca listy N.M.E co wcale mnie nie dziwi. Moim zdaniem to będzie
      najpiękniejsza piosenka lata 2004, bo jak na razie nie ma poważnego konkurenta.

W tym roku warto przyjrzeć się bliżej Razorlight, Delays, Hope Of The States,
      bo po wyeksploatowaniu przez młode zespoły stylistyki Garage Rock Revival
      wreszcie pojawiły się zespoły poszukujące inspiracji w innych rejonach
      muzycznych, mających ambicje stworzenia czegoś zupełnie innego.

Pozdrawiam,
      LEVEL1
      • ilhan Re: Pora na RAZORLIGHT 17.06.04, 12:52
        W ogóle mnie nie obchodzi lista NME, szczerze mówiąc życzyłbym sobie, żeby jak najmniej ludzi kojarzyło nazwę Razorlight z tym czasopismem. Tony badziewiastych zespołów, jakie przewalają się przez to pismo, nawet nie leżały przy tej znakomitej, a jakże, kapeli.
        Debiut Hope Of The States jest raczej słaby, choć "Enemies/Friends" i "Black Dollar Bills" to naprawdę dobre kompozycje. Ale ta płyta trwa aż 65 minut i non stop powiela ten sam schemat, do tego wokalista ma chyba anemię i fałszuje koszmarnie. Natomiast płyta Delays to ładna rzecz, ale tylko ładna. Nic więcej, za rok nikt nie będzie o niej pamiętał.

Przebojem lata będzie "First Of The Gang To Die" Moza.
        • Gość: LEVEL1 Re: Pora na RAZORLIGHT IP: *.toya.net.pl 17.06.04, 13:45
          Witam,

Ja nie mam jednoznacznie wyrobionej opinii na temat tygodnika N.M.E. Tym razem
          pisząc o N.M.E miałem na myśli MTV2 N.ME. CHART SHOW, ale z kontekstu mojej
          wypowiedzi, rzeczywiście wynika, że chodzi o czasopismo.
          Zgadzam się, że płyta Delays to ładna rzecz, w sumie dobrze to ująłeś.
          Utwór "Higher Than Heaven" to przepiękny utwór, ale taka muzyka nie ma szans na
          dużą popularność.

P.S Ja jestem ciekawy jak będzie brzmieć najnowsza produkcja Tim'a Booth'a.
          Premiera jego najnowszego singla "Down To The Sea" ma nastąpić już 21 czerwca
          2004, choć niektóre źródła podają datę późniejszą - 28 czerwca. Czy ma szansę
          na przebój, tego jeszcze nie wiem.

Pozdrawiam,
          LEVEL1
        • o_k_o Re: Pora na RAZORLIGHT 19.06.04, 01:05
          O tak. Ilhan, zgadnij od czego zaczynam swój set na Indie Pop Night? Łatwe.
          Będzie też Stumble And Fall.
          • ilhan Re: Pora na RAZORLIGHT 19.06.04, 12:09
            o_k_o napisał:

> O tak. Ilhan, zgadnij od czego zaczynam swój set na Indie Pop Night? Łatwe.
            > Będzie też Stumble And Fall.

Wow smile Rip It Up???
            o_k_o, ale o której zaczynasz? Żebym był o czasie...
    • archetyp8 Re: Pora na KASABIAN 17.06.04, 15:07
      Jeśli tylko wyjdzie w tym roku, to nic ich nie przebije.
      Skrzyżownaie TCTC, PRIMAL SCREAM i wściekłego pitbulla.
      • Gość: LEVEL1 Re: Pora na KASABIAN IP: *.toya.net.pl 17.06.04, 15:59
        Witam,

Moim zdaniem najlepszy zespół tego roku to jednak Razorlight, ale Kasabian to
        zupełnie inne granie. Nie da się tego porównać z Razorlight, co nie znaczy , że
        jest to mniej ciekawy zespół. Z niecierpliwością czekam na płytę Kasabian, bo
        to bardzo energetyczna muzyka a takiej zawsze jest najmniej.

Muzykę Kasabian poznałem w ubiegłym roku, ich piosenka znalazła się na płycie
        Lara Croft Tomb Raider: The Cradle Of Life (Lara Croft Tomb Raider: Kolebka
        Życia)
        www.stereo.pl/tytul.php?idt=126062
        Był to utwór "Reason Is Treason" i od razu mi się spodobał.

Kasabian bardzo się wyróżna na obecnej scenie muzycznej, ponieważ jako jeden z
        nielicznych nowych zespołów korzysta w przemyślany sposób z dorobku Primal
        Scream, Chemical Brothers, co obecnie nie jest w modzie.

Z dosyć nowych zespołów podobnie graja może jeszcze muzycy z The Rain Band, ale
        to jest już taki Kasabian w wersji soft.

Zgadzam się z tobą, że już najwyższy czas na Kasabian!!!!!!!!

Pozdrawiam,
        LEVEL1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka