Dodaj do ulubionych

Kto mi poleci dobra plyte...

16.03.02, 13:58
...jazzowa? Moze jestem w bledzie? Moze jazz to nie tylko rozdzierajace glowe
trabki? Moze dam sie skusic? Przekonajcie mnie, zupelnego dyletanta jazzowego,
ze jazz jest lepszy od rocka, soulu czy disko polo. Jesli macie jakies
propozycje, to bardzo prosze o wpisanie imienia, nazwiska lub pseudonimu
wykonawcy i tytul plyty. Jak napiszecie w skrocie, to sie nie polapie. Z gory
dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ivan Płytki jazzowe IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.03.02, 14:02
      1 Morphine - Yes lub cokolwiek innego
      2 Mahavishnu Orchestra - cokolwiek
      3 McCoy Tyner - cokolwiek
      4 Bojan Zulfikarpasić - Koreni
      5 John Coltrane - cokolwiek
      6 Pat Metheny - Secret Story
      • ignatz Re: Płytki jazzowe 16.03.02, 19:06
        Dzieki - teraz pozostaje tylko je sobie zalatwic. Mam nadzieje, ze mi sie
        podoba. Jeszcze raz dzieki!
      • sceptyk Morphine to nie jazz! (notxt) 25.03.02, 23:12
    • Gość: dOjcze Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.toya.net.pl 16.03.02, 19:54
      Chet Baker: Chet is back
      • Gość: Sasza Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.tvsat364.lodz.pl 16.03.02, 20:41
        Chicago Underground Duo - "Synesthesia"
        Herbert - "Bodily Function"
    • Gość: shadow Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 16.03.02, 21:25
      Miles Davis - Tutu lub Kind Of Blue
      polecam tez wszelakie wspolne projekty Davisa z Coltrane'm!
      z Morphiny polecam Cure for paine
      oraz duzoooooooooooo Herbiego Hancocka!
      napewno ci sie spodoba
    • ignatz Re: Kto mi poleci dobra plyte... 17.03.02, 17:12
      Dziekuje wszystkim. Teraz pozostaje tylko kwestia znalezienia tych plyt po
      przystepnych cenach. Szkoda, ze na moj apel nie odpowiedzial facet, ktory wie o
      jazzie wszystko (lub prawie wszystko) - Gregkor. Jeszcze raz dziekuje wszystkim
      i wyruszam na lowy.
      • Gość: bb Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.eskalodz.pl 17.03.02, 18:01
        Drogi Ignacu. Jeśli ów Gregkor, który wie o jazzie prawie wszystko nie pisze,
        to nie dziwie mu się, bo jeśli istotnie na jazzie się zna, to pewnie od razu
        mogłoby mu przyjść do głowy jakieś 700 tytułów, a pewnie nie o to ci chodzi.
        Sugerując się tym, że jesteś potencjalnym początkującym jazzfanem, proponuję
        coś, co z marszu Cię nie zniechęci(a więc nie np. Mahavishnu).Możesz do jazzu
        dojść stopniowo. Jeśli słuchasz rocka, to np. Police - Sting - Basia -
        McFerrin - Al Jarreau - Pat Metheny - Chick Corea - Herbie Hanckok - itd.
        Z lekkiego "nie gryzącego" jazzu polecam jeszcze Lee Ritenoura, Dave'a Grusina ,
        a ze starszych nagrań Stana Getza(prześliczna płyta "Bossanova), Milesa Davisa
        (Kind Of Blue), Johna Coltraina (Ballads) Wesa Montgomery . Cała historia
        jazzu, to oczywiście Miles Davis. Oprócz Kind Of Blue, przyjemność powinny Ci
        sprawić Skeetches Of Spain, Tutu i muzyka do filmu "Windą na szafot"
        • ignatz Re: Kto mi poleci dobra plyte... 17.03.02, 19:01
          Gość portalu: bb napisał(a):

> Drogi Ignacu. Jeśli ów Gregkor, który wie o jazzie prawie wszystko nie pisze,
          > to nie dziwie mu się, bo jeśli istotnie na jazzie się zna, to pewnie od razu
          > mogłoby mu przyjść do głowy jakieś 700 tytułów, a pewnie nie o to ci chodzi.
          > Sugerując się tym, że jesteś potencjalnym początkującym jazzfanem, proponuję
          > coś, co z marszu Cię nie zniechęci(a więc nie np. Mahavishnu).Możesz do jazzu
          > dojść stopniowo. Jeśli słuchasz rocka, to np. Police - Sting - Basia -
          > McFerrin - Al Jarreau - Pat Metheny - Chick Corea - Herbie Hanckok - itd.
          > Z lekkiego "nie gryzącego" jazzu polecam jeszcze Lee Ritenoura, Dave'a Grusina
          > ,
          > a ze starszych nagrań Stana Getza(prześliczna płyta "Bossanova), Milesa Davisa
          > (Kind Of Blue), Johna Coltraina (Ballads) Wesa Montgomery . Cała historia
          > jazzu, to oczywiście Miles Davis. Oprócz Kind Of Blue, przyjemność powinny Ci
          > sprawić Skeetches Of Spain, Tutu i muzyka do filmu "Windą na szafot"

Dzieki serdeczne za rade - mozna powiedziec, ze wykonalem juz dwa pierwsze kroki -
          Policjanci i Sting zajmuja sporo miejsca na mojej polce z plytami (a wlasciwie
          kasetami). Czy McFerrin to ten sam gosc co spiewal "Don't worry be happy"?
          • Gość: bb Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.eskalodz.pl 17.03.02, 19:40
            Tak, Mc Ferrin to właśnie ten gość. W dodatku, jeśli posiadasz koncert Stinga
            Bring On The Night, to masz na płce kawał dobrego jazzu. Pozdrawiam.
            • teddy4 Re: Kto mi poleci dobra plyte... 17.03.02, 20:55
              A ja polecam moją ulubioną płytę lat 90-tych:
              DJ SHADOW - "ENDTRODUCING".
              Jestem pewien, że tak mógłby grać dzisiaj Komeda...
              • Gość: shadow Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 17.03.02, 23:08
                skoro mowa o jazzie i podla nazwa plyty dj shadowa to ja polecam ci polaczenie
                jazzu i hip hopu - DJ KRUSH! przy okazji DJ SHADOW w moim rankingu plyt lat 90-
                tych napewno bylby bardzo wysoko!
                • ignatz Re: Kto mi poleci dobra plyte... 17.03.02, 23:22
                  Dzieki serdeczne. Lubie czasem posluchac HH (choc nie jestem namietnym
                  milosnikiem tego rodzaju muzyki), mam nadzieje, ze to polaczenie przypadnie mi
                  do gustu.
      • Gość: gregkor Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.gpw.com.pl 19.03.02, 10:51
        I Ty mówisz o złośliwości.

Pozdrawiam.
    • gregkor Re: Kto mi poleci dobra plyte... 19.03.02, 09:56
      No i jestem, znalazłem ten ciekawy wątek.
      Poleciłbym Ci coś z fusion, np. Return to Forever ("Romantic Warrior")lub
      Weather Report ("Black Market" lub "Heavy Weather") albo z nowszych Matalex
      ("Jazz Grunge") lub z jazz-funky Liquid Soul - ("Here is The Deal") albo
      Defunkt ("Live"), ze smooth jazzu proponuję Chuck Loeb lub Joe Sample (prawie
      wszystkie ich płyty są sympatyczne. Resztę zaproponowali już moi przedmówcy.
      (zresztą bardzo ciekawe pozycje, jednak dosyć trudne jak na początek).

Może poleciłbyś coś z rocka, czekam na tytuły.

Pozdrawiam.
      • login_pastusiak Re: Kto mi poleci dobra plyte... 19.03.02, 13:07
        Witam,
        Nie ujmujac nic wielu wymienionym muzykom jesli ktos ma polubic jazz to niech nie
        zawraca sobie glowy smooth jazzem czy czyms z poboczy (Morphine). Jesli to ma byc
        jazz to niech to bedzie jazz! Jesli Davis to nie Tutu tylko wczesne plyty z
        czasow kiedy Davis grał, a nie eksperymentowal z elektroniką. Oczywiście nie
        twierdzę, że Tutu czy ine pozne plyty sa slabe. Ale to juz nie to.
        Coltrane'a Ballads to chyba jakas skaldanka. Jesli Coltrane to chyba Giant Steps
        i zupełnie inna wspaniała, spokojna, modalna My favourite things.
        Polecam Keitha Jarreta, bo tam tez słychać jazz (i nie tylko smile
        Polecam doskonałą płyte Joe Hendersona - So near, so far. Posłuchaj jak gra
        Scofield, Al Foster, Holland. To trudna plyta, daleko jej do smooth jazzu czy
        nawet fusion, ale to żywioł i wspaniale improwizacje, czyli to o co w tym jazzie
        chodzi. Jak załapiesz to polubisz, lepiej zacząć na głębkiej wodzie. Po co się
        oszukiwać, że jazz to granie do kotleta.

• Gość: gregkor Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.gpw.com.pl 19.03.02, 15:28
          Widzę, że jesteś zwolennikiem terapi szokowej. Ja jednak jazzu zacząłem słuchać
          stopniowo. Pierwszą płytą jaką przesłuchałem to Miles and Coltrane, szczerze
          mówiąc nie wiedziałem o co chodzi(sięgnąłem po nią dopiero po palu latach, skąd
          inąd świetna płyta). Może to smiesznie zabrzmi ale do słuchania tej muzyki
          zainspirowała mnie płyta Jamiroquai - "Emergency on Planeth Earth", a także
          smooth-jazzowa płyta Normana Browna - "After the Storm". Od tego czasu moje
          spojrzenie na jazz zmieniło się radykalnie. Nie zgodzę się z tezą, że smooth-
          jazz to nie jazz. To przyjemna odmiana jazzu, miło się słucha zwłaszcza po pracy
          (w ramach relaksu), projekty smooth-jazzowe często bywają ciekawe
          instrumentalnie. Zresztą trudno relaksować się przy Coltrane lub Sonny
          Rollinsie. Chociaż niektórzy lubią. Ale to tylko moje zdanie.

P.S.
          Płyta Joe Hendersona rzeczywiscie jest świetna. Polecam Rodney Jones -
          "Undiscovered Few" - mocna pozycja.

Pozdrawiam.
          • sceptyk Re: Kto mi poleci dobra plyte... 25.03.02, 23:44
            Zgoda. Joe Henderson 'So Near, So Far' - b. dobra. Ale 'Lush Life: The Music of
            Billy Strayhorn' jeszcze lepsza. To juz chyba wspolczesny klasyk. Nagrodzony
            zreszta Grammy w US. Wynton Marsalis tez na niej wystepuje. Joe Henderson
            (tenor saxophone) chyba umarl w zeszlym roku. Tak mi sie cos wydaje.
      • Gość: ignatz Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.rivnet / 10.1.50.* 20.03.02, 13:33
        Zazwyczaj staram sie byc zalogowany, ale cos nawalilo w portalu. Gregkor,
        dziekuje Ci bardzo za propozycje. I przepraszam za zlosliwosc. Musze sie wam
        wszystkim przyznac, ze nie stac mnie na kupno tych plyt. Dlatego tez,
        korzystajac z dobrodziejstw internetu, sciagnalem sobie troche plikow. Musze
        sie przyznac, ze Joe sample, Chet Baker i Chuck Loeb bardzo przypadli mi do
        gustu. Zaczne zbierac pieniadze na plyty (w koncu nie wszedzie sa odtwarzacze
        MP3). Dzieki stukrotne!
        Pozdrawiam,
        Ignatz
      • sceptyk Re: Kto mi poleci dobra plyte... 25.03.02, 23:14
        gregkor napisał(a):

>ze smooth jazzu proponuję Chuck Loeb lub Joe Sample (prawie
        > wszystkie ich płyty są sympatyczne.
        ------------------------------------

I takie same. Caly smooth jazz to jest jeden kawalek. Elevator music.
    • verbal.kint US3, Saint Germain 19.03.02, 18:24
      Jeśli chcesz się przekonać do j., może zacznij od czegoś nowego i łatwiej strawnego a równocześnie z
      tradycjami:
      US3 - to nazwa grupy weź cokolwiek.
      Saint Germain - ostatnio płyta "Tourist". To żabojady, a jak mówi jeden gość co używa saksa (ale nie zniósłbyś
      go) nigdzie się tyle niedzieje co na scenie francuskiej.

To drugie spokojnie znajdziesz np. w MediaMarkecie za 35 pln.

vk
      • sceptyk Re: US3, Saint Germain 25.03.02, 23:21
        Czesciowo popieram. Troche jest to jazz naciagany, ale slucha sie dobrze. US3
        lepsze od St. Germain (ci ostatni zreszta to muzyka bardziej elektroniczna).

Niektore Acid jazzy sa fajne. Pytanie ogolnie o jazz jest za obszerne.

Teraz sie wszyscy zachwycaja Diana Krall. Rzeczywiscie, ze dobrze spiewa. No i
        b.ladna. Choc ostatnia plyta (ze smyczkami) przeslodzona.
        • retro Re: US3, Saint Germain, Masters at Work 26.03.02, 16:34
          To zabawne, ale St Germain zrewolucjonizowali house w 1995 roku, kiedy pojawiła
          się ich pierwsza płyta "Boulevard". Termin acid jazz, jezeli w ogóle należy
          poważnie traktować ten slogan reklamowy wymyslony przez Gillesa Petersona,
          szefa Talkin Loud, w zabawnej opozycji do terminu acid house, nie dotyczy St.
          Germain.
          To była oryginalna fuzja jazzu, korzennego dub, downtempo i house. Nie było
          wtedy nikogo na scenie, kto grałby w podobny sposób. W klubach królował trance
          i brytyjskie techno w stylu Orbital. Z małym wyjątkiem. Według mnie Lil Louis i
          Kenny Dope Gonzalez z Masters At Work są duchowymi ojcami eklektycznego housu,
          który dopiero teraz stał się tak modny w warszawce.

pozdrawiam
    • Gość: victor Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.gpw.com.pl 20.03.02, 12:27
      Polecam kapelę Collective Soul, miła muza do posłuchania.
    • tommyboy Acid jazz - to jest to! 20.03.02, 13:40
      • sceptyk Re: Acid jazz - to jest to! 25.03.02, 23:45
        Acid jazz jest dobry. Fachowcy jednak twierdza, ze juz sie skonczyl jako
        kierunek. Nie wiem czy maja racje, ale na pewno glowna fala juz za nami.
    • Gość: Cello Winton 4ever IP: *.nat.wsp.zgora.pl 20.03.02, 15:19
      Winton Marcallis..tylko tyle i aż tyle.
    • Gość: kowalski Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: 192.168.1.* 20.03.02, 16:30
      (1) BILL LASWELL "Phantalasa"
      (2) NILS PETER MOLVEAR "Recoloured"
      • Gość: Jack Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.gazeta.pl 20.03.02, 17:11
        Dla mnie najprzyjemniej kojarzy się z jazzem płyta Talk Talk "Spirit of Eden" -
        nie jest to jazz w dosłownym rozumieniu ale płyta ta zachwyca wszystkich moich
        znajomych słuchających jazzu.
      • sceptyk Re: Kto mi poleci dobra plyte... 25.03.02, 23:35
        Gość portalu: kowalski napisał(a):

> (1) BILL LASWELL "Phantalasa"
        > (2) NILS PETER MOLVEAR "Recoloured"
        -----------------------------

Laswell taki sobie (ta plyta). Jakies takie sztuczki i remixy. Natomiast
        wszystkie plyty Molveara sa doskonale. Skandynawowie w ogole sa bardzo dobrzy
        ostatnio.
        Ale to jest, ze uzyje okreslenia 'na predce' - nowy jazz. Bo ani to tradycyjny,
        ani klasyczny modern.
    • Gość: daktyl Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.gpw.com.pl 21.03.02, 10:45
      Polecam Marcus Miller - "M2"
    • gregkor Re: Kto mi poleci dobra plyte... 22.03.02, 12:09
      Jak lubisz brzmenie hammonda to polecam Joe DeFrancesco - "Singin' and
      Swingin'".

Pzdr
      • ignatz Re: Kto mi poleci dobra plyte... 22.03.02, 15:56
        Dzieki Wam wszystkim!. Gregkor, odpowiedzialem Ci w poscie z 20-03-2002 13:33,
        ale podziekowac i przeprosic moge jeszcze raz. Niestety, jako czlek ubogi
        musialem ciut popiratowac. Chwilowo skonczylo mi sie miejsce na dysku (od
        wtorku sciagnalem 4,5 GB - glowne Joe Sample, Morphine, John Coltrane, Chuck
        Loeb i Chet Baker. Rety, ta muzyka jest niesamowita! Najbardziej podoba mi Joe
        Sample, ale wszystko co mam caly czas leci sobie cichutko w tle (kumple z
        pokoju chyba dostaja pierdulca smile)
        Pozdrawiam,
        Ignatz.
    • Gość: czesiek Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: 212.160.236.* 23.03.02, 12:10
      Starsailor "Love is Here"
      Daniel Lanois "Acadie"
      Celtus "Moonchild"
      Posłuchajcie, pokochacie smile
      • sceptyk Re: Kto mi poleci dobra plyte... 25.03.02, 23:28
        Gość portalu: czesiek napisał(a):

> Starsailor "Love is Here"
        > Daniel Lanois "Acadie"
        > Celtus "Moonchild"
        > Posłuchajcie, pokochacie smile

------------------------------

To jazz? Pozostalych nie znam, ale Daniel Lanois akurat mam. To 100% nie jazz.
        Pop. Ladna plyta. No i juz bedzie miala z dziesiec lat, jak nic.
    • gregkor Re: Kto mi poleci dobra plyte... 25.03.02, 12:37
      Jeśli chcesz to mogę Ci przesłać trochę MP3, oczywiście jak zwolnisz miejsce na
      dysku. Jak Spodobał Ci się Joe Sample to spróbuj poszukać Boba Jamesa i Davida
      Benoit grają lekki przyjemny smooth-jazz. Z cięższych rzeczy posłuchaj Adama
      Holzmana - kawał dobrego jazzu.

Pozdrawiam.
      • retro Talkin Loud 25.03.02, 13:49

Wszystko, co ta wytwórnia związana z postjazzem ma do zaoferowania.
        Moja ulubiona płyta z tej stajni:
        4 Hero - Two Pages
        pozdrawiam
        • sceptyk Re: Talkin Loud 25.03.02, 23:25
          No dobrze, ale Talkin' Loud nie wydaje jazzu. To cos na pograniczu Acid jazzu,
          z elementami rapu, muzyki elektronicznej itp. Sam nie wiem jak to okreslic.
          Jakis taki wspolczesny funk? Ujazzowiony dance? Ale wiekszosc plyt od nich jest
          dobra. Zdziebko jednostajna.
    • Gość: koleś Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: 195.94.205.* 26.03.02, 08:52
      Wrzuć na ruszt Marcusa millera - "Tales" - świetne jazzowo-funkowe granie,
      zbardzo ekspresyjnym bassem. Polecam.

Pozdrawiam
    • Gość: frode Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: 195.94.205.* 26.03.02, 12:12
      Polecam John Coltrane - "Ole Coltrane"

Pozdrawiam
    • Gość: joana Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.03.02, 12:16
      Alchemik "Sfera szeptow"
    • Gość: stv Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.toya.net.pl 26.03.02, 17:32
      a czy słyszeliście pierwszą płytę... Vangelisa (tak, tak tego Vangelisa),
      zatytułowaną Hypothesis (z 1971 roku)? Jest ona trochę free-jazzowa i naprawdę
      fajnie się tego słucha.
    • Gość: Witek Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: 195.94.205.* 27.03.02, 09:55
      Ostatnio słyszałem płytę Weather Report - "Heavy Weather" świetny fusion,
      polecam.

Narty.
      • Gość: Jacek Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.02, 20:55
        Gość portalu: Witek napisał(a):
        > Ostatnio słyszałem płytę Weather Report - "Heavy Weather" świetny fusion,
        > polecam.
        > Narty.

Witam !
        Posłuchaj jeszcze innych płyt tego znakomitego zespołu m.in. :
        "Mysterious Traveller",
        "Black Market",
        a zwłaszcza koncertowej "8:30" - świetna gra basisty - Jaco Pastoriusa.
        Pozdrawiam.
        • gregkor Re: Kto mi poleci dobra plyte... 27.03.02, 21:56
          Weather Report świetna muzyka. Zwłaszcza kawałek Giblartar.
          • Gość: Jacek Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.02, 07:46
            gregkor napisał(a):
            > Weather Report świetna muzyka. Zwłaszcza kawałek Giblartar.

Witam !
            Oczywiście miałeś na myśli Gibraltar z Black Market, z tej samej półki warto
            posłuchać Return To Forever + wczesne solowe płyty Al Di Meola, Stanley Clarke,
            Chick Corea's Elektric Band, poza tym Jean Luc Ponty, Yellowjackets, Jonas
            Hellborg. Polecam również zainteresować się twórczością Billa Laswella, a
            szczególnie projektami Praxis.
            Pozdrawiam.
            • Gość: gregkor Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: 195.94.205.* 28.03.02, 11:23
              Widzę, że gustujesz w fusion. Oczywiście trzeba jeszcze wymienić Mahavishnu
              Orchestra i Johna McLaughina (przepraszam za pisownie, pewnie coś
              przekręciłem). Z nowego fusion polecam projekty Cab, i Metro.

Pozdrawiam
              • Gość: Jacek Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.02, 18:19
                Gość portalu: gregkor napisał(a):
                > Widzę, że gustujesz w fusion.
                Z nowego fusion polecam projekty Cab, i Metro.
                > Pozdrawiam

Nie słyszałem, ale chętnie posłucham. Dzięki.
                Pozdrawiam.
    • Gość: rumun Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: 195.94.205.* 28.03.02, 14:35
      Polecam dowolną płytkę Afro Celt Sound System. Niezłe folkowe granie z
      elementami dubu i jazzu.

by
    • Gość: herb Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.gpw.com.pl 28.03.02, 18:19
      Włącz sobie Morchebe "Big Calm".
    • gepe Re: Kto mi poleci dobra plyte... 28.03.02, 18:34
      To zależy, jakiego rodzaju klimaty preferujesz. Jazz to pojecie bardzo
      szerokie, kto wie, czy nie szersze od rocka. Wykonawcą jazzowym jest i Louis
      Armstrong i Miles Davies i US3... Ewa Bem też spiewa jazz...

Ale jeśli ma to być naprawdę 'dobre', posłuchaj płyty 'Tutu' Milesa Daviesa.
      Tylko słuchając pamiętaj cały czas, że to nie są improwizacje, a normalne
      kompozycje.

Pozdrawiam - gepe
    • Gość: mkd Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.lion.dialup.pol.co.uk 02.04.02, 14:18
      jesli chodzi o jazz to moze jazz taneczny?? :: polecam wykonawca: dimitri from
      paris plyta "sacrebleu", lub wykonawca st. germain "tourist". Ponadto polecam
      ale to juz nie jazz, bad marsh&shri. Pozdrawiam
    • Gość: piotrek Re: Kto mi poleci dobra plyte... IP: *.gpw.com.pl 03.04.02, 18:56
      Posłuchaj coś z dyskografii Deva Weckla.
      • mir1 Re: Kto mi poleci dobra plyte... 04.04.02, 04:17
        Az dziwne, ze nikt jeszcze nie polecil niczego z polskiego jazzu (nie wymieniam
        tu propozycji Alchemika - bo to malo inspirujace kawaleczki do poduchy).

Posluchaj Stanki - wlasciwie wszystko, od poczatku dziejow, choc lata 60te i
        70te zostaw na pozniej, bo troche zagmatwane. Jego ostatnie 5 plyt dla ECM
        naprawde ciekawe.
        Nastepnie Komedy (Crazy Girl, Noz w wodzie, itd, itd...)oraz Simple Acoustic
        Trio z plyty Komeda (ale nie tylko).
        Smietany (lacznie z nagraniami z Extra Ball), a ostatnie 5-6 lat to bardzo
        dobry jazz, czesto z goscinnymi wystepami muzykow zagranicznych.
        Zmarly rok temu Lester Bowie nagral 2 bardzi ciekawe plyty z Miloscia.
        Pieronczyk z Mozdzerem, lecz rowniez ich autorskie projekty.
        Jacek Kochan - dowolna plyta
        Wlodek Pawlik - rowniez dowolnie, ale w szczegolnosci polecam jego trio (2CD) w
        standardach nagranych na zywo.
        Namyslowski - tez wlasciwie wsio, ale moglbys zaczac od np. Kujawiak goes funky
        lub (troche trudniejsze) Winobranie. Jego Lola ngrana dla wytworni Decca w
        polowie lat 60 jest super.
        Urbaniak - Constellation oraz Fusion.
        Dudziak z Walk Away oraz sama plus oni bez niej.

Jest tego wlasciwie cala masa, ale serdecznie zapraszam Cie do poszperania w
        polskim jazzie. Jest sporo chaly ale tez tona solidnego grania.

czesc

m
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka