IP: 80.55.171.* 15.07.04, 14:43
Może znacie jakąś fajną płytę jazzową?
Obserwuj wątek
    • gregkor Re: jazz 15.07.04, 14:48
      ja nie znam....
      • madziurex Re: jazz 15.07.04, 18:28
        Oj, ja znam, ale duuużo fajnych...Napisz dokładnie, o co ci chodzi.
    • fnoll Re: jazz 15.07.04, 18:33
      Bobby McFerrin jest fajną płytą jazzową, choć jak mam doła, to mnie wkurnicza
      jego pieprzony optymizm
      • Gość: wqrwiony Re: jazz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 18:40
        Fela Kuti & Nigeria 70 - The '69 Los Angeles Sessions
    • Gość: RunDLL32 Re: jazz IP: 195.245.217.* 15.07.04, 21:16
      Jedną? I co to jest dla Ciebie jazz? Dixie? Bebop? Fusion?
      • Gość: wqrwiony Re: jazz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 02:51
        Jedna bo tuszu zabrakło w klawiaturze
        Jazz jest muzyką grana przez jazzmenów.
        Słucham też muzyki około jazzowej i około jazzowo podobnej,
        zawierającej jazzowe brzmienie i klimat, czyli rytmikę, spontaniczność zwaną
        czasem improwizacją, jambową frazę, blues, swobodę, ogólnie mówiąc - zawierającą
        ducha murzyńskich śpiewaków z plemienia Koko Jambo.
        Owego ducha da się wyczuc, aczkolwiek trudno zawrzeć w definicje i powkładać w
        szuflady zespoły które muzycznie mu hołdują (z większym, lub całkiem zgoła mało
        ortodoksyjnym, nabozeństwem)
        Lubie zarówno dixielendowe standardy Armstronga jak i projekty które łączą
        brzmienia electroniczne i elementy jazzowej stylistyki jak np, Saint Germain.

"bo Dżezu nikt nie kuma" - by Kury
        • Gość: Lola Re: jazz..Norah Jones IP: *.client.comcast.net 16.07.04, 05:52
          Z nowszych plyt to polecam Norah Jones i jej pierwsza plyte "come away with me"
          wlasciwie to napoczatku jakos mi nie podchodzila..ale zaczelam jej sluchac
          czesciej i doszlam do wniosku ze jest naprawde dobra. Sa na niej niezle kawalki
          i w sumie w porownaniu z 2 jej plyta to ta 1 jest moim zdaniem duzo lepsza. Tak
          pozatym to jest jeszcze wielu innych wykonawcow, ktorzy sa naprawde swietni ale
          nie wiem konkretnie w czym gustujesz. Uwazam jednak ze Norka jak na tak mloda,
          swieza osobe zasluguje na uwage i naprawde warto jej sobie posluchac.
          • matmos1 Re: jazz..Norah Jones 16.07.04, 10:46
            Mam dziwne wrażenie, że założyciel tego wątku prosił o podanie mu tytułu
            jakiejś płyty jazowej. A tymczasem Norah Jones z jazzem nie ma absolutnie nic
            wspólnego.
            • Gość: Lola Re: jazz..Norah Jones IP: *.client.comcast.net 16.07.04, 21:51
              o tak? to co twoim zdaniem Norah reprezentuje rap, pop? Dla twojej wiadomosci
              ukonczyla ona studia w jazzowym kierunku i podpisala kontrakt z z jedna z
              najlepszych jazzowych firm plytowych. W Stanach zalicza sie ja do artystow
              jazzowych. A to ze troche urozmaica swoja muzyke to nie znaczy ze trzeba ja
              odrazu wsadzac do innego worka. Przynajmniej reprezentuje cos nowego i swiezego
              co fajnie sie slucha.
        • Gość: RunDLL32 Re: jazz IP: 195.245.217.* 17.07.04, 00:40
          > Jazz jest muzyką grana przez jazzmenów.

Dzięki za definicję. A rock grają rockmani i w związku z tym "polećcie mi jakąś
          dobrą płytę rockową" byłoby prośbą trafną i umożliwiającą pomoc? Eeeee.
        • fnoll Re: jazz 17.07.04, 00:46
          Gość portalu: wqrwiony napisał(a):

> "bo Dżezu nikt nie kuma" - by Kury

"chyba nie kumasz jazzu, to jest kapela jazzowa, nie rób wiochy" - by Apteka
    • Gość: Jaśko z Tylawy Re: jazz IP: *.zory.msk.pl 16.07.04, 11:21
      Żebyś miszu napisał choć troszkę więcej, to bym ci dał jakiś ładny tytuł, ale
      nie nie błysnąłeś.
      Wobec tego sam se szukaj www.allmusic.com/cg/amg.dll
      Gwarantuję ci, że 90% płyt, które tam znajdziesz, to duża klasa.
      To dlatego, że wykonują tą muzykę MUZYCY a nie chłopoki jakieś.
      • Gość: Jaślko z Tylawy Re: jazz IP: *.zory.msk.pl 16.07.04, 11:24
        EEeeeeee. Nie działa link. Wejdź tu: www.allmusic.com i szukaj sobie.
    • ssylvia1 Re: jazz 16.07.04, 20:32
      Gość portalu: harmony napisał(a):

> Może znacie jakąś fajną płytę jazzową?

SPRECYZUJ SIĘ!
      Chcesz jazz polski, amerykański, latynoski, japoński?
      Jakiego jazzu słuchasz?
      Mogę wymienic trochę tytułów, ale nie wiem czy Ci sie spodobają

pozdrawiam,
      Sylwia
    • Gość: rockfanka Re: jazz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 14:43
      Ja jako rockfanka, w dodatku swiezo po G3, nie znam sie na jazzie, ale...

Diana Krall "Live in Paris" - a w grudniu koncert w Kongresowej smile
      Pat Metheny "The road to you"

• madziurex Re: jazz 17.07.04, 15:13
        Nie wiem, ale ja mam mieszane uczucia co do Diany Krall, Norah Jones, a nawet
        ostatnio (o, zgrozo!) do Matheny'ego...Ja chyba jakoś inaczej pojmuję jazz.
        • ihopeyouwilllikeme Re: jazz 17.07.04, 16:04
          Norah Jones nie gra jazzu. Nie jest natomiast prawdą, że nie ma ona nic z jazzem
          wspólnego.
          • madziurex Re: jazz 17.07.04, 16:23
            Mi się to po prostu nie podoba, jest nudne i nie porusza mnie. A wszystko, co
            do tej pory nazywałam jazzem, właśnie poruszało i wywoływało duże emocje... A
            Matheny (no, to na pewno jazz jest) jest dla mnie często niebezpiecznie blisko
            rocka, a ja nie trrawię muzyki białasów...wink
            • Gość: RunDLL32 Re: jazz IP: 195.117.50.* 17.07.04, 19:00
              > ja nie trrawię muzyki białasów...wink

Rock został stworzony w dużej mierze przez czarnych. Polecam nagranie Mos
              Defa "Rock'n'roll" z płyty "Black on Both Sides" - najpierw gość na spokojnym
              beacie rymuje przez cztery minuty o Bo Diddleyu, Little Richardzie i Fatsie
              Domino, a potem wjeżdża półtorej minuty punkowego napierdalania, takiego, że
              The Exploited się chowa smile
              • madziurex Re: jazz 17.07.04, 19:39
                Gość portalu: RunDLL32 napisał(a):

>
                > Rock został stworzony w dużej mierze przez czarnych

Wiem! Można powiedzieć, ze w ogóle nie byłoby muzyki rozrywkowej dziś, gdyby
                nie Czarni. Ale ja naprawdę nie trawię muzyki tzw. gitarowej, nic na to nie
                poradzę. A to, ze są wyjątki, to chyba oczywiste. A tak btw, wydaje mi się, ze
                im większy geniusz, tym trudniej go zaszufladkować. Ja piszę biała/czarna
                muzyka tak ogólnie, zeby było mniej-więcej wiadomo, o co chodzi.No i "tak
                ogólnie" duszę muzyczną mam czarną, stanowczo!
                Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka