Gość: harmony IP: 80.55.171.* 15.07.04, 14:43 Może znacie jakąś fajną płytę jazzową? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziurex Re: jazz 15.07.04, 18:28 Oj, ja znam, ale duuużo fajnych...Napisz dokładnie, o co ci chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: jazz 15.07.04, 18:33 Bobby McFerrin jest fajną płytą jazzową, choć jak mam doła, to mnie wkurnicza jego pieprzony optymizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqrwiony Re: jazz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 18:40 Fela Kuti & Nigeria 70 - The '69 Los Angeles Sessions Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RunDLL32 Re: jazz IP: 195.245.217.* 15.07.04, 21:16 Jedną? I co to jest dla Ciebie jazz? Dixie? Bebop? Fusion? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqrwiony Re: jazz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 02:51 Jedna bo tuszu zabrakło w klawiaturze Jazz jest muzyką grana przez jazzmenów. Słucham też muzyki około jazzowej i około jazzowo podobnej, zawierającej jazzowe brzmienie i klimat, czyli rytmikę, spontaniczność zwaną czasem improwizacją, jambową frazę, blues, swobodę, ogólnie mówiąc - zawierającą ducha murzyńskich śpiewaków z plemienia Koko Jambo. Owego ducha da się wyczuc, aczkolwiek trudno zawrzeć w definicje i powkładać w szuflady zespoły które muzycznie mu hołdują (z większym, lub całkiem zgoła mało ortodoksyjnym, nabozeństwem) Lubie zarówno dixielendowe standardy Armstronga jak i projekty które łączą brzmienia electroniczne i elementy jazzowej stylistyki jak np, Saint Germain. "bo Dżezu nikt nie kuma" - by Kury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Re: jazz..Norah Jones IP: *.client.comcast.net 16.07.04, 05:52 Z nowszych plyt to polecam Norah Jones i jej pierwsza plyte "come away with me" wlasciwie to napoczatku jakos mi nie podchodzila..ale zaczelam jej sluchac czesciej i doszlam do wniosku ze jest naprawde dobra. Sa na niej niezle kawalki i w sumie w porownaniu z 2 jej plyta to ta 1 jest moim zdaniem duzo lepsza. Tak pozatym to jest jeszcze wielu innych wykonawcow, ktorzy sa naprawde swietni ale nie wiem konkretnie w czym gustujesz. Uwazam jednak ze Norka jak na tak mloda, swieza osobe zasluguje na uwage i naprawde warto jej sobie posluchac. Odpowiedz Link Zgłoś
matmos1 Re: jazz..Norah Jones 16.07.04, 10:46 Mam dziwne wrażenie, że założyciel tego wątku prosił o podanie mu tytułu jakiejś płyty jazowej. A tymczasem Norah Jones z jazzem nie ma absolutnie nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Re: jazz..Norah Jones IP: *.client.comcast.net 16.07.04, 21:51 o tak? to co twoim zdaniem Norah reprezentuje rap, pop? Dla twojej wiadomosci ukonczyla ona studia w jazzowym kierunku i podpisala kontrakt z z jedna z najlepszych jazzowych firm plytowych. W Stanach zalicza sie ja do artystow jazzowych. A to ze troche urozmaica swoja muzyke to nie znaczy ze trzeba ja odrazu wsadzac do innego worka. Przynajmniej reprezentuje cos nowego i swiezego co fajnie sie slucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RunDLL32 Re: jazz IP: 195.245.217.* 17.07.04, 00:40 > Jazz jest muzyką grana przez jazzmenów. Dzięki za definicję. A rock grają rockmani i w związku z tym "polećcie mi jakąś dobrą płytę rockową" byłoby prośbą trafną i umożliwiającą pomoc? Eeeee. Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: jazz 17.07.04, 00:46 Gość portalu: wqrwiony napisał(a): > "bo Dżezu nikt nie kuma" - by Kury "chyba nie kumasz jazzu, to jest kapela jazzowa, nie rób wiochy" - by Apteka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaśko z Tylawy Re: jazz IP: *.zory.msk.pl 16.07.04, 11:21 Żebyś miszu napisał choć troszkę więcej, to bym ci dał jakiś ładny tytuł, ale nie nie błysnąłeś. Wobec tego sam se szukaj www.allmusic.com/cg/amg.dll Gwarantuję ci, że 90% płyt, które tam znajdziesz, to duża klasa. To dlatego, że wykonują tą muzykę MUZYCY a nie chłopoki jakieś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaślko z Tylawy Re: jazz IP: *.zory.msk.pl 16.07.04, 11:24 EEeeeeee. Nie działa link. Wejdź tu: www.allmusic.com i szukaj sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
ssylvia1 Re: jazz 16.07.04, 20:32 Gość portalu: harmony napisał(a): > Może znacie jakąś fajną płytę jazzową? SPRECYZUJ SIĘ! Chcesz jazz polski, amerykański, latynoski, japoński? Jakiego jazzu słuchasz? Mogę wymienic trochę tytułów, ale nie wiem czy Ci sie spodobają pozdrawiam, Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rockfanka Re: jazz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 14:43 Ja jako rockfanka, w dodatku swiezo po G3, nie znam sie na jazzie, ale... Diana Krall "Live in Paris" - a w grudniu koncert w Kongresowej Pat Metheny "The road to you" Odpowiedz Link Zgłoś
madziurex Re: jazz 17.07.04, 15:13 Nie wiem, ale ja mam mieszane uczucia co do Diany Krall, Norah Jones, a nawet ostatnio (o, zgrozo!) do Matheny'ego...Ja chyba jakoś inaczej pojmuję jazz. Odpowiedz Link Zgłoś
ihopeyouwilllikeme Re: jazz 17.07.04, 16:04 Norah Jones nie gra jazzu. Nie jest natomiast prawdą, że nie ma ona nic z jazzem wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
madziurex Re: jazz 17.07.04, 16:23 Mi się to po prostu nie podoba, jest nudne i nie porusza mnie. A wszystko, co do tej pory nazywałam jazzem, właśnie poruszało i wywoływało duże emocje... A Matheny (no, to na pewno jazz jest) jest dla mnie często niebezpiecznie blisko rocka, a ja nie trrawię muzyki białasów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RunDLL32 Re: jazz IP: 195.117.50.* 17.07.04, 19:00 > ja nie trrawię muzyki białasów... Rock został stworzony w dużej mierze przez czarnych. Polecam nagranie Mos Defa "Rock'n'roll" z płyty "Black on Both Sides" - najpierw gość na spokojnym beacie rymuje przez cztery minuty o Bo Diddleyu, Little Richardzie i Fatsie Domino, a potem wjeżdża półtorej minuty punkowego napierdalania, takiego, że The Exploited się chowa Odpowiedz Link Zgłoś
madziurex Re: jazz 17.07.04, 19:39 Gość portalu: RunDLL32 napisał(a): > > Rock został stworzony w dużej mierze przez czarnych Wiem! Można powiedzieć, ze w ogóle nie byłoby muzyki rozrywkowej dziś, gdyby nie Czarni. Ale ja naprawdę nie trawię muzyki tzw. gitarowej, nic na to nie poradzę. A to, ze są wyjątki, to chyba oczywiste. A tak btw, wydaje mi się, ze im większy geniusz, tym trudniej go zaszufladkować. Ja piszę biała/czarna muzyka tak ogólnie, zeby było mniej-więcej wiadomo, o co chodzi.No i "tak ogólnie" duszę muzyczną mam czarną, stanowczo! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś