Gość: pierwszyrok IP: *.toya.net.pl 03.01.05, 02:16 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pierwszyrok Re: No to najlepsi basiści..? IP: *.toya.net.pl 03.01.05, 02:19 Victor Wooten- wszystkich deklasuje, nizależnie od rodzaju muzyki... Sean Malone Stu Hamm Steve DiGorgio (a reszta jutro ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leatherface Re: No to najlepsi basiści..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 09:21 Czemu by nie!? Tony Levin John Wetton Les Claypool Flea Steve DiGiorgio John Paul Jones (nie tylko Led Zeppelin, ale również "The Sporting Life" Diamandy Galas!) Dan Lilker (Anthrax, Nuclear Assault, Brutal Truth) Krusty Alexander Novacek (Forgotten Silence) Wojciech Pilichowski Tymon Tymański Novy (Devilyn, Behemoth, Vader) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: No to najlepsi basiści..? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 03.01.05, 14:48 >Tony Levin >Flea Popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FigoFago Re: No to najlepsi basiści..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 09:52 Jazz: Jaco Pastorius, Marcus Miller, Darryl Jones. Rock: Jack Bruce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d84 Re: No to najlepsi basiści..? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 03.01.05, 10:13 Bootsy Na Bootsy'ego nie ma mocnych Odpowiedz Link Zgłoś
tymbarski Re: No to najlepsi basiści..? 03.01.05, 15:39 odam jeszcze Johna Myunga z DT Odpowiedz Link Zgłoś
joseph80 Chris Squire - Yes 03.01.05, 16:01 Klasa sama dla siebie. Niesamowite umiejętności i charakterystyczne brzmienie. Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: No to najlepsi basiści..? 03.01.05, 23:48 Moje typy, obok wyżej wymienionych: Geddy Lee (Rush), Tom Araya, David Ellefson (Megadeth, Soulfly), Cliff Burton, Phil Lynott, Lemmy, Sting (za policję), Trey Gunn (KC), Tony Reeves (Colosseum). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RunDLL32 Re: No to najlepsi basiści..? IP: 195.245.217.* 04.01.05, 20:29 Araya, Lynott, Lemmy - litości! To tak, jakby twierdzić, że najlepszymi gitarzystami są kolesie przycinający w warszawskim metrze "Whisky" Dżemu, a najlepszy bębniarz popie..ł w kapeli Defekt Muzgó. To są wokaliści akompaniujący sobie na basie, dość zresztą prostacko i nieudolnie. Co nie znaczy, że nie pasuje to do stylu ich kapel, bo pasuje, dlatego muzykami być może są niezłymi, natomiast instrumentalistami - w żadnym wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leatherface Re: No to najlepsi basiści..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 22:48 > Araya, Lynott, Lemmy - litości! No trochę dziwne zestawienie - Lee i Burton obok powyższych... Ale w sumie tacy antywirtuozi są uroczy z tym swoim prostackim "pam pam pam". To nie takie łatwe nie nauczyć się nic przez tyle lat grania Do owej kategorii lubianych i charyzmatycznych, acz niekoniecznie wybitnych technicznie wrzuciłbym jeszcze Gene'a Simmonsa z Kiss, Cronosa z Venom i... Darka "Para Wino" Paraszczuka Ale to tak poza konkurencją. Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: No to najlepsi basiści..? 04.01.05, 23:21 Rozumiem hiperbole, ale zestawianie choćby Arayi, tworzącego wszak machinę rytmiczną z samym Lombardo z jakimś bębniarzem Defektu Mózgu jest lekko niestosowne. Co do "niezłych muzyków" - zdecydowanie wolę podejście szersze, uwzględniające tzw. kreatywność, której inkryminowanym przypadkom trudno odmówić. To tak jak np. z Claptonem; 2/3 gnojków wycinających w dzisiejszych kapelach metalowych jeździ po gryfie sprawniej niż on, co bynajmniej nie czyni ich większymi gitarzystami. Odpowiedz Link Zgłoś
teddy4 Do RunDLL - Defekt Mózgu 05.01.05, 09:57 Wiesz, trochę przesadziłeś. Bo swego czasu w DM bębnił Ryszard Guz - bardzo wytrawny gość, potem wiele lat u Janerki. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojni1 Re: No to najlepsi basiści..? 04.01.05, 12:55 1. Les Claypool (Primus etc.) 2. basista Sabotu - a nie pamiętam nazwiska! 3. basista NoMeansNo - a nie pamiętam nazwiska 4. Mike Watt (Minutemen, Firehose) PS John Paul Jones za Sporting Life - o tak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leatherface Re: No to najlepsi basiści..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 15:54 spokojni1 napisał: > 3. basista NoMeansNo - a nie pamiętam nazwiska Rob Wright. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: No to najlepsi basiści..? IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 04.01.05, 13:00 Nie będę ukrywał że moim ulubionym basistą jest Bill Gould ze ś.p. Faith No More. Ale czy jest najlepszy, to nie wiem. Ciężko mi w tym przypadku o obiektywizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksenia Re: No to najlepsi basiści..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 14:39 Bill Gould też nieźle przycinał w Brujerii... Moje typy: Panie: Kim Clarke, Tina Weymouth Panowie: Bootsy Collins, Les Claypool, Jaco Pastorius, Marcus Miller, John Paul Jones, John Patitucci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: No to najlepsi basiści..? IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 04.01.05, 15:06 Gość portalu: ksenia napisał(a): > Bill Gould też nieźle przycinał w Brujerii... Brujerii nie znam, ale z tego co czytałem wnioskuję że to może być troszkę zbyt ekstremalne granie jak na moje możliwości percepcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksenia Re: No to najlepsi basiści..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 15:41 Moja percepcja to jeszcze jakoś wytrzymuje, ale tylko dlatego, że ja lubię się czasem skatować A rzecz jest ekstremalna pod każdym względem, łącznie z oprawą hmmm... "plastyczną". Wrażliwcom i estetom nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasyx Re: No to najlepsi basiści..? IP: 213.25.168.* 04.01.05, 14:04 Rhonda Smith - może nie najlepsza, ale na pewno najładniejsza. No i Prince, u którego gra też parę razy fajnie zagrał na basówie. Np. w Let's Work z płyty Controversy albo Dirty Mind z płyty Dirty Mind. Odpowiedz Link Zgłoś
thomas29needles Re: No to najlepsi basiści..? 04.01.05, 14:42 Craig Adams Tony Levin Cliff Burton Odpowiedz Link Zgłoś
twarda_trawa Laswell, Wobble 04.01.05, 21:57 Clarke, Tacuma, Pastorius, Johnson, Vitous Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d84 Re: No to najlepsi basiści..? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 05.01.05, 09:20 Petera Hooka jeszcze nie było Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: No to najlepsi basiści..? 08.01.05, 14:22 Gość portalu: d84 napisał(a): > Petera Hooka jeszcze nie było Ja się nie znam, ale Hook powinien tu być, bo rozpoznawalny jak mało kto. Plus podoba mi się to, co w niektórych miejscach robią tacy panowie jak na przykład: Bruce Foxton Mani Alex James John Taylor Odpowiedz Link Zgłoś
yatzeq3 Re: No to najlepsi basiści..? 05.01.05, 19:57 Marcuss Miller Jaco Pastorius Tony Levin Krzysztof Ścierański Wojciech Pilichowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clean Re: No to najlepsi basiści..? IP: 217.153.99.* 05.01.05, 20:32 Peter Hook - nie do podrobienia Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: No to najlepsi basiści..? 06.01.05, 08:14 Najlepsi są chyba jednak basiści jazzowi. Paul Chambers, Charlie Mingus, Jimmy Garrison, Ron Carter, Dave Holland, Michael Henderson, Rick Laird, Eberhard Weber, Jaco Pastorius, Daryl Jones, Marcus Miller, Steve Rodby, Mark Johnson, Gary Peacock, Chris Wood. Na pewno wielu pominałem. Choć w rocku takich też nie brakuje. Parę przykładów: Jack Bruce, Tom Fowler, Erroneous, Skott Thunes, John Wetton, Tony Levin, Tina Weymouth, Les Claypool, Flea, Timmy C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: No to najlepsi basiści..? IP: *.interkom.pl / *.interkom.net.pl 06.01.05, 09:01 Mark King, oraz poza kategorią Syd Vicius Odpowiedz Link Zgłoś
spiral_architect Re: No to najlepsi basiści..? 08.01.05, 16:26 > oraz poza kategorią Syd Vicius ))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: No to najlepsi basiści..? 09.01.05, 18:11 Cóż, późno się wpisuję, więc nie bardzo mam kogo wymieniać Dorzucę tylko Lars Norberg, któren zdaje się być całkiem udanym użytkownikiem tego instrumenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fonzy STEFAN LESSARD!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 23:16 BEZAPELACYJNIE. BASISTA DAVE MATTHEWS BAND. PO PROSTU GENIUSZ. KOSMOS. ODJAZD. POSŁUCHAJCIE SOBIE "ALL ALONG THE WATCHTOWER" DAVE MATTHEWS BAND Z KONCERTU Z NOWEGO JORKU W CENTRAL PARKU. PO PROSTU M A S A K R A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Listek Robert Plant z Deep Purple IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 19:54 Robert Plant z Deep Purple Odpowiedz Link Zgłoś