pharoah 25.03.05, 15:15 w polowie lat 70-tych don cherry prowadzil z grupa osjan warsztaty na obozach harcerskich.czy sa moze wsrod forumowiczow harcerze-uczestnicy tych obozow,ktorzy chcieliby podzielic sie swoimi wspomnieniami?czekam na odzew. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jazzbaky1 Re: don cherry 26.03.05, 17:28 Gdybym wiedział, zapisałbym się do zuchów. Czuwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: don cherry 26.03.05, 18:02 Bylam zuchem i harcerka, niestety nigdy na obozie nie spotkalam tych muzykow, nawet Waglewskiego, a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: don cherry 16.04.05, 17:44 harcerze i zuchy!!!!zbiorka,do jasnej cholery!!!!musi byc ktos kto to pamieta... Odpowiedz Link Zgłoś
jazzbaky1 Re: don cherry i ktoś jeszcze. 16.04.05, 18:07 A pamiętasz "The Creator Has A Master Plan" ulubieńca nie tylko swojego? Właśnie słucham, druchu rezerwy. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: don cherry i ktoś jeszcze. 16.04.05, 20:38 oczywiscie ,ze pamietam!!!!tez dzisiaj sluchalem(w wersji z plyty karma)creator to moj ulubiony kawalek-swietnie brzmi live.polecam tez w innych wykonaniach- don cherry gra to min. na plycie live ankara,leon thomas-live in berlin,niezla wersja otwiera jego plyte spirits known&unknown(bez sandersa,ale jego partie gra pieknie na flecie james spaulding).the creator maja tez w swym repertuarze jamaladeen tacuma ,brooklyn funk essentials.znam tez wersje z plyty red ,hot&cool..polecam i rowniez pozdrawiam. PEACE & HAPPINESS FOR EVERY MAN! Odpowiedz Link Zgłoś
sundance5 Re: don cherry i ktoś jeszcze. 17.04.05, 03:15 Słuchaj, mam płytę Sandersa, ale bez tytułu, są tam m.in."Our Roots" i "Nozipho"...może znasz tytuł i datę nagrania, bo skład mam. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: don cherry i ktoś jeszcze. 17.04.05, 18:42 pewnie,ze znam...jezeli plyta zawiera 6 kawalkow-a dwa wymienione przez ciebie sa na poczatku to jest to MESSAGE FROM HOME.polecam ci fenomenalna strone o sandersie-www.pharoahsanders.prv.pl-tam znajdziesz mnostwo informacji- pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: don cherry i ktoś jeszcze. 17.04.05, 18:44 no tak...zamiast o donie cherrym piszemy o sandersie....no coz ich drogi nie po raz pierwszy sie krzyzuja.na szczescie.... Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: don cherry i ktoś jeszcze. 18.10.05, 18:43 obawiam sie,ze miss jazzfoxy moze o tej rocznicy nie pamietac...mam nadzieje,ze wybaczy mi,ze ja wyreczam...dzis mija 10-ta rocznica smierci Dona Cherry.posluchajcie wszyscy Jego muzyki... Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: don cherry i ktoś jeszcze. 18.10.05, 21:48 Dobrze, ze przypominasz, Don Cherry na dobranoc? Czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: don cherry i ktoś jeszcze. 22.10.05, 00:17 don cherry na dobranoc,don cherry na dzien dobry,don cherry caly dzien,don cherry cala noc...ustanawiam pazdziernik 2005 miesiacem pamieci dona cherry...polozylem stos plyt dona(a mam ich troche...) i sobie bede sluchal...czego i Wam zycze...a jak mi sie skoncza,biore sie za "dzieciaki"dona- neneh,eagle eye'a,titiyo..tez dobre...pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: don cherry i ktoś jeszcze. 15.11.05, 10:09 Sluchamy na don dobry plyty "Orient" - niezly odjazd Odpowiedz Link Zgłoś
jotesz Re: don cherry i ktoś jeszcze. 15.11.05, 11:10 głupia sprawa, bo nie byłem harcerzem nigdy a mimo to Dona z Ossjanem słuchałem wtedy, tyle że nie na żadnym warsztacie a we wrocławskim teatrze Kalambur na koncercie. Teraz to pamiętam jedynie, że był to bardzo kameralny koncert w małej sali z muzykami pośrodku siedzącymi na podłodze i chyba słuchaczami podobnie usadowionymi... Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: don cherry i ktoś jeszcze. 16.11.05, 23:44 ach,jak Ci tego zazdroszcze...pamietasz ,w ktorym to bylo roku?Don grywal z Osjanem w latach 70-tych(w skladzie z jackowskim i holujem)bodajze w 1973 lub 76 (dokladnie nie pamietam.wzial wtedy udzial w warsztatach jazzowych w Chodziezy,a potem mial wspolna z osjanem trase po obozach harcerskich.podobno Donowi sie to bardzo podobalo:spanie w namiotach,siedzenie i granie przy ognisku...z kontaktow z polskimi muzykami wiem jeszcze o jego wystepie z zespolem Janusza Muniaka na jazz jamboree w 1980(mam taki stary analog- skladanke z jj'80,gdzie graja wspolnie race face ornette'a colemana).a w roku 1983 znow z grupa osjan (w skladzie z milo kurtisem i waglewskim)w ramach jj zagral koncert (ale nie w kongresowej,tylko w stodole).wygladalo to mniej wiecej podobnie-usunieto wszystkie krzesla,a muzycy i publicznosc siedzieli na podlodze...ale ja tylko o tym czytalem gdzies,kiedys ,a Ty widziales Dona na zywo...fajnie Ci...pozdr.faraon Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: don cherry i ktoś jeszcze. 16.11.05, 23:48 kurcze jakbym chcial dotrzec chociaz do nagran z tych koncertow...ciekawe czy takie gdzies sa...moze milo kurtis gdzies cos ma i kiedys wyda...skoro ostatnio wznowil na cd plyte osjana z Tomaszem Stanko... Odpowiedz Link Zgłoś
jotesz Re: don cherry i ktoś jeszcze. 17.11.05, 13:57 faraonie - Dona to ja za bardzo pamiętać nie mogę, bo w tamtych zamierzchłych czasach fascynował mnie Ossjan a Cherry był tylko nieznanym mi ich gościem. Dużo później dowiedziałem się kim był ten zaproszony... pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: don cherry i ktoś jeszcze. 17.11.05, 21:42 a ja miałem pójść na ten koncert osjanu z donem cherrym na jesieni '83, nawet kumple mi bilet kupili, ale nie poszedłem, bo miałem korepetycje z angielskiego. kurde, jednak człowiek jak młody to głupi . Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: don cherry i ktoś jeszcze. 01.12.05, 21:55 kurcze !!!! zdobylem wczoraj trzecia , brakujaca plyte nagrana przez Dona dla Blue Note-where is brooklyn?(myslalam,ze nigdy tego nie wznowia...)najpierw kupilem Complete Communion,potem Symphony for Improvisers,a wczoraj trzecie,brakujace ogniwo...ciekawe czy wiecie,ze pierwsze nagrania jakich dokonal Pharoah Sanders sa wlasnie z Donem Cherrym? jak dotad,o ile mi wiadomo nikt tego jeszcze nie wydal....czekam i niecierpliwie sie.... Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: don cherry i ktoś jeszcze. 11.12.05, 18:22 pharoah napisał: > kurcze !!!! zdobylem wczoraj trzecia , brakujaca plyte nagrana przez Dona dla > Blue Note-where is brooklyn?(myslalam,ze nigdy tego nie wznowia...)najpierw > kupilem Complete Communion,potem Symphony for Improvisers,a wczoraj > trzecie,brakujace ogniwo...ciekawe czy wiecie,ze pierwsze nagrania jakich > dokonal Pharoah Sanders sa wlasnie z Donem Cherrym? jak dotad,o ile mi wiadomo > nikt tego jeszcze nie wydal....czekam i niecierpliwie sie.... Pharoah: myslales czy myslalas? Wyobrazam sobie Ciebie jako fajnego faceta, a nie kobitke)) Rozumiem, ze to przejezyczenie. No i jak ta plyta? Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: don cherry i ktoś jeszcze. 12.12.05, 18:22 oczywiscie masz racje:jestem fajnym facetem! skad to przejezyczenie,nie wiem....moze zwyczajnie myslenie nie zawsze jest moja najmocniejsza strona...jezeli zas chodzi o plyte:super!!!swietne nagranie-goraco Ci polecam!!! pozdr.faraon Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: don cherry i ktoś jeszcze. 15.12.05, 22:07 Dołączam się z poleceniami Rewelacja. Mój kolejny (dzięki Wam) nabytek. Gra tam świetny basista, niejaki Henry Grimes, niestety kompletnie mi nieznany. Już chciałem Was zapytać, kto zacz, gdy odkryłem jego historię w wątku o Aylerze. Jaki ten jazzowy klub mały, ludzie jak ogniwa wielkiego łańcucha. Tu może mieć coś wspólnego np. Grażyna Auguścik i Pharoah Sanders ))) Pozdrawiam, libl Odpowiedz Link Zgłoś