negatywista 04.04.05, 22:16 Myślę, że "Legenda" to świetna płyta. Tak sobie słucham i myślę, że gdyby nie ten ich katolicyzm to bardzo bym ten zespół polubił. Drażni mnie niestety jednak przesłanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomash8 Re: Co sądzicie o Armii? 04.04.05, 22:22 a ja tam bardzo lubie Armie, zwłaszcza "Exodus", przesłanie mnie nie obchodzi(słuchanie black metalu i polskiego heavy/thrashu z lat 80-tych nauczyło mnie nie zwracania uwagi na teksty zrsztą lubie większość projektów Budzyńskiego, zwłaszcza Siekiere i Trupią czaszke, Armia świetnie wypada na żywo - koncert na katowickim PRLu był jednym z lepszych jakie widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajron men ty negatywista jesteś durny jednak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 23:00 ty negatywista jesteś durny jednak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kij Re: ty negatywista jesteś durny jednak IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 04.04.05, 23:44 ajron men pamiętaj, że Cię kocham Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajron men Re: ty negatywista jesteś durny jednak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 11:57 może do jutra będę pamiętał jeślibyś zdradził, że depilujesz się a nie golisz. przez 2 dni miałbym twoją deklarację na uwadze gdyby doprecyzowane zostało, ze aktowi depilacji poddwane są nogi, 3 dni gdyby okazało się, że to nogi żeńskie, 4 jeśliby ich estetyka, wypukłosci nie odbiegały od wzorca ustanowionego przez szanowne jury złożone z (warunek przewodniczącym jury musiałby być hugh hefner), no ale nie ma sensu tak daleko w przyszłość wybiegać bo dzisiaj przyznasz ze owszem depilujesz a pojutrze, że jako drag queen to normalne i dziwi cię moje pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: Co sądzicie o Armii? 04.04.05, 23:09 No niestety, nie każdy może być taki jak wybitny poeta i myśliciel Glenn Benton. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lecho Re: Co sądzicie o Armii? IP: *.teleton.pl 05.04.05, 08:20 Nie przepadam. Razi mnie sprzeczność pomiędzy rodzajem muzyki a interpretacją, szczególnie wokalista siedzi jakby okrakiem po obu stronach barykady. Z jednej strony agresywny drive a z drugiej Bóg i przekaz o pokoju i pojednaniu. Coś na kdształt bojówki parachrześcijańskiej. Mimo, że jestem wierzący i wychowałem się na rocku - ten sposób łączenia energii razi mnie a nawet śmieszy. To tak jakby Marley zaczął grać hardcore ska i ponuro patrzył w mrok. Odpowiedz Link Zgłoś
negatywista Re: Co sądzicie o Armii? 06.04.05, 20:27 Nowa Armia jest faktycznie niestrawna, ale na "Legendzie" ten chrześcijański przekaz był trochę inny, bardziej mistyczny i osobisty - to były artystyczne poszukiwania, których podłożem było chrześcijaństwo, a nie tak jak teraz - rockowa oaza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XtomekX Po pierwsze "Triodante", po drugie "Legenda" IP: 10.10.63.* 07.04.05, 17:04 Armia stworzyła 2 legandarne albumy. przełomowe i indywidualne... "triodante" i "legenda" są albumami unikatowymi na pewno w skali polski, a wg mnie nie tylko... Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: Po pierwsze "Triodante", po drugie "Legenda" 07.04.05, 20:44 Nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
p.o.box.77 "Legenda", "Exodus", "Czas i byt" 28.04.05, 13:16 ja stawiam na te płyty. a w dyskusji o Armii nie można pominąć drastycznego w skutkach dla zespołu odejścia RM.Brylewskiego, i tu się zgodzę z autorem wątku że przekaz po tym rozstaniu (pozdrawiam Roberta) zaczął wkurzać. Ale do tego czasu, to jabym się dopatrywał wczesnochrześcijańskich przekazów (albo nawet pogańskich...). A to jest artystycznie wyrafinowane w naszym szarym świecie. Ale armia armii nie równa, tak z resztą jak siekiery są dwie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasek.xxl Wszystkie legalnie zakupione płyty brzmią dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 21:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miCHAŁ ULTIMA THULE IP: 195.94.205.* 29.04.05, 08:28 Ja armii łykam większość płyt. polecam jednak Ultima thule - wszyscy których razi przesadna religijność mogą zmienic zdanie. dla mnei top jakby powrot do bardzij osobistych , mniej doslownych tekstów.przy bardzo cięzkiej muzyce. naprawde piekna rzecz Odpowiedz Link Zgłoś
p.o.box.77 Re: Wszystkie legalnie zakupione płyty brzmią dob 02.05.05, 11:04 nie prawda. 80% polskich płyt oryginalnych brzmi tak samo prymitywnie i badziewnie jak 20 lat temu, nie jest to związane z nośnikiem. Na szczescie jest jeszcze 20% i na szczescie rosnie. PS. Procenty od czapy ale zjawisko nieciekawego brzmienia na maxa powszechne. Odpowiedz Link Zgłoś
kosz.marny Re: "Legenda", "Exodus", "Czas i byt" 29.04.05, 09:09 > Ale armia armii nie równa, tak z resztą jak siekiery są dwie... Otóż to - jak mawiał pewien znany trener: piłka jest okrągła, a siekiery są dwie )) Dwie pierwsze płyty Armii uwielbiam po prostu, ale już przy Triodante coś mi się popsuło w odbiorze i od tej pory już nie lubiłem Armii. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert_s80 Re: Co sądzicie o Armii? 29.04.05, 09:11 Zacząłem słuchać jakies 2 tygodnie temu od Legendy i bardzo mi się spodobało ; teraz jeszcze doszła 1 płyta i jest miodzio.Ale kusi mnie ,żeby zapodać sobie : Było tylko 3 nas Ona jedna ciemny las Bez ratunku i bez szans Odpowiedz Link Zgłoś
monia515 Re: Co sądzicie o Armii? 29.04.05, 09:17 Zdecydowanie wolę Siekierę, zwłaszcza Nową Aleksandrię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacenty Re: Co sądzicie o Armii? IP: *.chello.pl 29.04.05, 10:22 Wczesna Armia była rewelacyjna. Śmiem twierdzić, że to jedna z niewielu polskich kapel, która była naprawdę oryginalna i miałaby szansę na większym rynku muzycznym. No, a koncerty - to była moc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luukasz4 Re: Co sądzicie o Armii? IP: *.humangenetik-med.uni-goettingen.de 29.04.05, 10:33 moim zadneim najlepsze sa legenda i duch Odpowiedz Link Zgłoś
tomash8 Re: Co sądzicie o Armii? 29.04.05, 12:17 monia515 napisała: > Zdecydowanie wolę Siekierę, zwłaszcza Nową Aleksandrię... A co ma wspólnego "Nowa aleksandria" z Armią?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia515 Re: Co sądzicie o Armii? IP: 193.59.95.* 29.04.05, 12:39 Wiedziałam, że zaraz ktoś sie doczepi! Ja wiem, że Budzyński nie uczestniczył w nagraniu 'NA', ale pośredni związek z tą płytą ma. W końcu tworzył Siekierę i ukształtował w jakiś sposów ich twórczość. Odpowiedz Link Zgłoś
tomash8 Re: Co sądzicie o Armii? 29.04.05, 14:53 Budzy ma na "Nową Aleksandrie"(wspaniałą płytę, btw) mniej więcej taki sam wpływ jak Richie Blackmore na najnowszy album Deep Purple... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tegosław Re: Co sądzicie o Armii? IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 29.04.05, 20:25 czy ty przypadkiem skugeujesz, ze Ritchie nie miał żadnego wplywu na Bananas? eh ktos chyba ostro popił... Odpowiedz Link Zgłoś
tomash8 Re: Co sądzicie o Armii? 29.04.05, 22:59 Gość portalu: tegosław napisał(a): > czy ty przypadkiem skugeujesz, ze Ritchie nie miał żadnego wplywu na Bananas? > eh ktos chyba ostro popił... No właśnie ostatnionic nie pije, i chyba dlatego zdaża mi się pisać bzdury Żeby się nikt nie czepiał: Budzy miał taki wpływ na "nową Aleksandrie", jak Gary Glitter na pierwsze demo Bathory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacenty Re: Co sądzicie o Armii? IP: *.chello.pl 30.04.05, 00:07 Obawiam się, że porównanie średnio celne Odpowiedz Link Zgłoś
god_save_the_queen Re: Co sądzicie o Armii? 30.04.05, 22:05 Poecam pierwsza płyte, jest bardzo fajna. Potem z drugiej moznaby wyjąc kilka kawałków które sie nadaja. Potem niestety Budzemu odwaliło i zraziłem sie do Armii, a właściwie tego co z nich zostało, dlatego trudno mi cos powiedzieć o jego późniejszych płytach. Za to Ultima Thule jest [nie licząc wieńczącej ja suity] bardzo fajna. Fakt, to juz metal, ale muzyka ma brudne brzmienie [nagranie analogowe], Budzy bulgocze jak na pierwszej płycie A., a agresja w muzyce i ekspresja wokalu przypominaja Siekiere. Podtekst krześcijański jest lzejszy, nie rzuca sie na uszy, może to wpływ nagranej nieco wcześniej Trupiej Czachy. Moim zdaniem im plus Odpowiedz Link Zgłoś
tomash8 Re: Co sądzicie o Armii? 30.04.05, 22:46 Właśnie wróciłem ze świetnego koncertu Armii, nowy materiał sprawdza się świetnie na żywo(poleciały "Strzały znikąd..." i dwa razy "poza prawem"), kapela zagrała bez Popcorna i Banana, a i tak było świetnie...zresztą, widział ktoś słaby koncert Armii?...no właśnie szkoda tylko że organizator okazał się głupkiem i nie pozwolił zespołowi wyjść na trzeci bis... jeszcze szkoda że nie zagrali nic Siekiery, ale koncert i tak bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś