Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o Armii?

04.04.05, 22:16
Myślę, że "Legenda" to świetna płyta. Tak sobie słucham i myślę, że gdyby nie
ten ich katolicyzm to bardzo bym ten zespół polubił. Drażni mnie niestety
jednak przesłanie.
Obserwuj wątek
    • tomash8 Re: Co sądzicie o Armii? 04.04.05, 22:22
      a ja tam bardzo lubie Armie, zwłaszcza "Exodus", przesłanie mnie nie
      obchodzi(słuchanie black metalu i polskiego heavy/thrashu z lat 80-tych nauczyło
      mnie nie zwracania uwagi na tekstysmile zrsztą lubie większość projektów
      Budzyńskiego, zwłaszcza Siekiere i Trupią czaszke, Armia świetnie wypada na żywo
      - koncert na katowickim PRLu był jednym z lepszych jakie widziałem.
      • Gość: ajron men ty negatywista jesteś durny jednak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 23:00
        ty negatywista jesteś durny jednak
        • Gość: kij Re: ty negatywista jesteś durny jednak IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 04.04.05, 23:44
          ajron men pamiętaj, że Cię kocham
          • Gość: ajron men Re: ty negatywista jesteś durny jednak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 11:57
            może do jutra będę pamiętał jeślibyś zdradził, że depilujesz się a nie golisz.
            przez 2 dni miałbym twoją deklarację na uwadze gdyby doprecyzowane zostało, ze
            aktowi depilacji poddwane są nogi, 3 dni gdyby okazało się, że to nogi żeńskie,
            4 jeśliby ich estetyka, wypukłosci nie odbiegały od wzorca ustanowionego przez
            szanowne jury złożone z (warunek przewodniczącym jury musiałby być hugh hefner),
            no ale nie ma sensu tak daleko w przyszłość wybiegać bo dzisiaj przyznasz ze
            owszem depilujesz a pojutrze, że jako drag queen to normalne i dziwi cię moje
            pytanie
    • dreaded88 Re: Co sądzicie o Armii? 04.04.05, 23:09
      No niestety, nie każdy może być taki jak wybitny poeta i myśliciel Glenn Benton.
    • Gość: Lecho Re: Co sądzicie o Armii? IP: *.teleton.pl 05.04.05, 08:20
      Nie przepadam. Razi mnie sprzeczność pomiędzy rodzajem muzyki a interpretacją,
      szczególnie wokalista siedzi jakby okrakiem po obu stronach barykady. Z jednej
      strony agresywny drive a z drugiej Bóg i przekaz o pokoju i pojednaniu. Coś na
      kdształt bojówki parachrześcijańskiej. Mimo, że jestem wierzący i wychowałem
      się na rocku - ten sposób łączenia energii razi mnie a nawet śmieszy. To tak
      jakby Marley zaczął grać hardcore ska i ponuro patrzył w mrok.
    • negatywista Re: Co sądzicie o Armii? 06.04.05, 20:27
      Nowa Armia jest faktycznie niestrawna, ale na "Legendzie" ten chrześcijański
      przekaz był trochę inny, bardziej mistyczny i osobisty - to były artystyczne
      poszukiwania, których podłożem było chrześcijaństwo, a nie tak jak teraz -
      rockowa oaza.
    • Gość: XtomekX Po pierwsze "Triodante", po drugie "Legenda" IP: 10.10.63.* 07.04.05, 17:04
      Armia stworzyła 2 legandarne albumy. przełomowe i indywidualne... "triodante"
      i "legenda" są albumami unikatowymi na pewno w skali polski, a wg mnie nie
      tylko...
      • dreaded88 Re: Po pierwsze "Triodante", po drugie "Legenda" 07.04.05, 20:44
        Nie tylko.
        • p.o.box.77 "Legenda", "Exodus", "Czas i byt" 28.04.05, 13:16
          ja stawiam na te płyty. a w dyskusji o Armii nie można pominąć drastycznego w
          skutkach dla zespołu odejścia RM.Brylewskiego, i tu się zgodzę z autorem wątku
          że przekaz po tym rozstaniu (pozdrawiam Roberta) zaczął wkurzać.

Ale do tego czasu, to jabym się dopatrywał wczesnochrześcijańskich przekazów
          (albo nawet pogańskich...). A to jest artystycznie wyrafinowane w naszym szarym
          świecie.

Ale armia armii nie równa, tak z resztą jak siekiery są dwie...
          • Gość: pasek.xxl Wszystkie legalnie zakupione płyty brzmią dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 21:11
            • Gość: miCHAŁ ULTIMA THULE IP: 195.94.205.* 29.04.05, 08:28
              Ja armii łykam większość płyt. polecam jednak Ultima thule - wszyscy których
              razi przesadna religijność mogą zmienic zdanie. dla mnei top jakby powrot do
              bardzij osobistych , mniej doslownych tekstów.przy bardzo cięzkiej muzyce.
              naprawde piekna rzecz
            • p.o.box.77 Re: Wszystkie legalnie zakupione płyty brzmią dob 02.05.05, 11:04
              nie prawda. 80% polskich płyt oryginalnych brzmi tak samo prymitywnie i
              badziewnie jak 20 lat temu, nie jest to związane z nośnikiem. Na szczescie jest
              jeszcze 20% i na szczescie rosnie.

PS. Procenty od czapy ale zjawisko nieciekawego brzmienia na maxa powszechne.
          • kosz.marny Re: "Legenda", "Exodus", "Czas i byt" 29.04.05, 09:09
            > Ale armia armii nie równa, tak z resztą jak siekiery są dwie...

Otóż to - jak mawiał pewien znany trener: piłka jest okrągła, a siekiery są
            dwie smile))

Dwie pierwsze płyty Armii uwielbiam po prostu, ale już przy Triodante coś mi
            się popsuło w odbiorze i od tej pory już nie lubiłem Armii.
    • hubert_s80 Re: Co sądzicie o Armii? 29.04.05, 09:11
      Zacząłem słuchać jakies 2 tygodnie temu od Legendy i bardzo mi się spodobało ;
      teraz jeszcze doszła 1 płyta i jest miodzio.Ale kusi mnie ,żeby zapodać sobie :
      Było tylko 3 nas
      Ona jedna ciemny las
      Bez ratunku i bez szans
      • monia515 Re: Co sądzicie o Armii? 29.04.05, 09:17
        Zdecydowanie wolę Siekierę, zwłaszcza Nową Aleksandrię...
        • Gość: Jacenty Re: Co sądzicie o Armii? IP: *.chello.pl 29.04.05, 10:22
          Wczesna Armia była rewelacyjna. Śmiem twierdzić, że to jedna z niewielu
          polskich kapel, która była naprawdę oryginalna i miałaby szansę na większym
          rynku muzycznym. No, a koncerty - to była moc!
          • Gość: luukasz4 Re: Co sądzicie o Armii? IP: *.humangenetik-med.uni-goettingen.de 29.04.05, 10:33
            moim zadneim najlepsze sa legenda i duch
        • tomash8 Re: Co sądzicie o Armii? 29.04.05, 12:17
          monia515 napisała:

> Zdecydowanie wolę Siekierę, zwłaszcza Nową Aleksandrię...

A co ma wspólnego "Nowa aleksandria" z Armią?!
          • Gość: monia515 Re: Co sądzicie o Armii? IP: 193.59.95.* 29.04.05, 12:39
            Wiedziałam, że zaraz ktoś sie doczepi! Ja wiem, że Budzyński nie uczestniczył w
            nagraniu 'NA', ale pośredni związek z tą płytą ma. W końcu tworzył Siekierę i
            ukształtował w jakiś sposów ich twórczość.
            • tomash8 Re: Co sądzicie o Armii? 29.04.05, 14:53
              Budzy ma na "Nową Aleksandrie"(wspaniałą płytę, btw) mniej więcej taki sam
              wpływ jak Richie Blackmore na najnowszy album Deep Purple...
              • Gość: tegosław Re: Co sądzicie o Armii? IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 29.04.05, 20:25
                czy ty przypadkiem skugeujesz, ze Ritchie nie miał żadnego wplywu na Bananas?
                eh ktos chyba ostro popił...
                • tomash8 Re: Co sądzicie o Armii? 29.04.05, 22:59
                  Gość portalu: tegosław napisał(a):

> czy ty przypadkiem skugeujesz, ze Ritchie nie miał żadnego wplywu na Bananas?
                  > eh ktos chyba ostro popił...

No właśnie ostatnionic nie pije, i chyba dlatego zdaża mi się pisać bzdurysmile
                  Żeby się nikt nie czepiał: Budzy miał taki wpływ na "nową Aleksandrie", jak Gary
                  Glitter na pierwsze demo Bathorybig_grin
                  • Gość: Jacenty Re: Co sądzicie o Armii? IP: *.chello.pl 30.04.05, 00:07
                    Obawiam się, że porównanie średnio celne wink
    • god_save_the_queen Re: Co sądzicie o Armii? 30.04.05, 22:05
      Poecam pierwsza płyte, jest bardzo fajna. Potem z drugiej moznaby wyjąc kilka
      kawałków które sie nadaja. Potem niestety Budzemu odwaliło i zraziłem sie do
      Armii, a właściwie tego co z nich zostało, dlatego trudno mi cos powiedzieć o
      jego późniejszych płytach.

Za to Ultima Thule jest [nie licząc wieńczącej ja suity] bardzo fajna. Fakt, to
      juz metal, ale muzyka ma brudne brzmienie [nagranie analogowe], Budzy bulgocze
      jak na pierwszej płycie A., a agresja w muzyce i ekspresja wokalu przypominaja
      Siekiere. Podtekst krześcijański jest lzejszy, nie rzuca sie na uszy, może to
      wpływ nagranej nieco wcześniej Trupiej Czachy. Moim zdaniem im plus smile
      • tomash8 Re: Co sądzicie o Armii? 30.04.05, 22:46
        Właśnie wróciłem ze świetnego koncertu Armii, nowy materiał sprawdza się
        świetnie na żywo(poleciały "Strzały znikąd..." i dwa razy "poza prawem"), kapela
        zagrała bez Popcorna i Banana, a i tak było świetnie...zresztą, widział ktoś
        słaby koncert Armii?...no właśniesmile szkoda tylko że organizator okazał się
        głupkiem i nie pozwolił zespołowi wyjść na trzeci bis... jeszcze szkoda że nie
        zagrali nic Siekiery, ale koncert i tak bardzo dobry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka