Dodaj do ulubionych

Owczy pęd

09.07.05, 15:39
Czy nie odnosicie wrażenia że całe to napąpowanie atmosfery z U2 wywołało
wśród narodu jakiś owczy pęd do U2.
Nagle się okazało, że U2 jest mega trendy, jest super och i ach bo trąbią o
nich w mediach. Owszem U2 jest całkiem niezłym zespołem, ale nie aż tak dobrym
jak to można odnieść wrażenie po obecnościach w mediach.
Polska to jednak zaścianek i to co ludziom się wmówi tak ludzie będą myśleli.
Zero własnego zdania, zero orginalności.
A wszyscy jak barany na rzeź nagle zaczęli lubić U2, aż ja się wstydzę teraz
mówić, że mam ich kilka kaset bo nie chce być zaliczany do wielkiej, szarej
masy nieuków i ludzi bez własnego zdania.
Ja słucham Radiohead, tak mi podpowiada serce. Słucham to co lubię i wiem, że
to jest dobre. Mnie media nigdy nie narzucą stylu myślenia.
Obserwuj wątek
    • john_malkovitch Re: Owczy pęd 09.07.05, 15:41
      Łatwo jest być outsiderem, jak się ogląda telewizję...
    • bender_rodriguez Re: Owczy pęd 09.07.05, 15:42
      "napąpowany"
    • Gość: henry's_dream Re: Owczy pęd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 17:20
      > A wszyscy jak barany na rzeź nagle zaczęli lubić U2, aż ja się wstydzę teraz
      > mówić, że mam ich kilka kaset bo nie chce być zaliczany do wielkiej, szarej
      > masy nieuków i ludzi bez własnego zdania.

Słucham U2 od 16 lat i teraz mam udawać, że nie jest to mój ulubiony zespół tylko dlatego, że ktoś może mnie zaliczyć do "szarej masy"? Pfffff... To wszystko, co napisałeś świadczy, że jednak twój gust tak naprawdę - pomimo tego, co o sobie myślisz - jest uzależniony od czynników zewnętrznych; tyle że prezentujesz drugi biegun: zamiast "słucham, bo wszyscy słuchają", jest "nie słucham TYLKO dlatego, że wszyscy słuchają". Obie te postawy są jednakowo infantylne i sterowane cudzymi opiniami.

> Ja słucham Radiohead, tak mi podpowiada serce. Słucham to co lubię i wiem, że
      > to jest dobre. Mnie media nigdy nie narzucą stylu myślenia.

A jakby nagle media wykreowały boom na Radiohead - wtedy też zacząłbyś się wstydzić swoich upodobań? Odpowiadając na to pytanie pamiętaj, że w takim wypadku wraz z tobą słuchałaby ich "szara masa nieuków i ludzi bez własnego zdania"... smile
    • agata_to_ja Re: Owczy pęd 09.07.05, 17:38
      Nawet się nie dziwię, że naród się wykazał owczym pem, skoro taki zespół
      przyjeżdża do nas raz w roku, a je?li chodzi o ten konkretny to raz na 8 lat.
      Ja mogę być przedstawicielkš tej, według Ciebie, szarej masy nieuków i ludzi
      bez własnego zdania (btw, dlaczego nieuków?) gdyż poddałam się temu pędowi.
      Uwielbiałam U2 kilka lat po ich debiucie, apogeum osišgajšc przy The
      unforgettable fire i The Joshua Tree. Potem, nie kryję, już mniej trafiały do
      mnie ich płyty. Ale jakš? wię? z tym zespołem, a szczególnie nieustajšcš
      sympatię dla Bono miałam zawsze. I chyba nie ma się co dziwić, że skoro
      wreszcie przyjechali, to udałam się z rado?ciš na ten koncert, chociaż musiałam
      wykonać parę ekwilibrystycznych posunięć, aby to się zi?ciło (mšż nie jest
      chętny puszczać mnie na drugi koniec Polski na jaki? tam koncert, a i dzieciaki
      małe i mamy potrzebujš). Pojechałam, zobaczyłam i notuję obecnie renesans
      mojego uwielbienia dla tego zespołu. I mam się tego wstydzić??? Jestem dziwnie
      pewna, że oprócz tysięcy wiernych fanów, większo?ć to wła?nie tacy "nawróceni"
      jak ja. Komu by się chciało dla szpanu czy dla mody wydać minimum 150 zł plus
      koszty przejazdu i jeszcze tłuc się sto godzin pocišgiem?
      A je?li chodzi Ci o peany na forach internetowych, to ja raczej obserwuję
      nasilenie krytyki U2, a nie uwielbienia, ale podejrzewam, że większo?ć to
      autorstwa ludzie podobnych do Ciebie - lepiej skrytykować, niż być posšdzonym
      o tak niskie upodobania.
      Aha, tak w ogóle, to ja akurat obserwuję, że U2 wcale a wcale nie jest etarz
      zespołem modnym, lansowanym. To już prędzej Radiohead.
    • agata_to_ja Re: Owczy pęd 09.07.05, 17:39
      ... a je?li chodzi o obecno?ć w mediach, to trzeba chyba być dzieckiem, aby nie
      rozumieć, że to jest po prostu promocja - koncertu oraz płyt, bo wiadomo, że
      trzeba ludzi ?cišgnšć na koncert, a koncert spowoduje wzrost sprzedaży płyt. Na
      pewno nikt nie mówi w mediach o nich bezinteresownie, czas medialny jest bardzo
      drogi.
      • Gość: henryczek Re: Owczy pęd IP: *.com / 213.199.204.* 09.07.05, 20:30
        strzepan ogłosił sie "Chrystusem narodów"...w muzyce,przestań wreszcie afiszowac sie tym RH bo go ośmieszasz tylko,no chyba ze taki jest twój ukryty cel

smile
        • Gość: Lecho Re: Owczy pęd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 20:34
          witaj, henryczku, dawno cię nie czytałem, pozdra ze Szczecina !
          • Gość: henryczek Re: Owczy pęd IP: *.com / 213.199.204.* 10.07.05, 12:03
            Gość portalu: Lecho napisał(a):

> witaj, henryczku, dawno cię nie czytałem, pozdra ze Szczecina !

?chyba mnie z kimś pomyliłeś,bywam tu rzadko,az policzylem swoje wpisy w 2005 i wyszło chyba z 18indifferent
    • wredotka1 Re: Owczy pęd 09.07.05, 22:02
      Ja juz probowalam dyskretnie sugerowac, ze fani U2 to kretyni. Ale jaki zespol,
      tacy fani. Czego sie spodziewac...
    • god_save_the_queen O strzepanie 09.07.05, 22:47
      Drodzy Pańśtwo!

mamy na forum doczynienia z onanista-szaleńcem zbiegłym jakis czas temu z
      osrodka w Tworkach. jegomosc ów ma tak małego, ze nie może zaspokoic swoich
      potrzeb nawet pensetą. Stad tez wyzywa sie na tymze forumie. Nosi on niezwykle
      modny kaftan niebezpieszeńśtwa, jest ogolony jak wiezień i w kółko
      powtarza "jestem orginalny i słucham radiohead". Równie dobrze mógłby paradować
      po ulicy z połówką arbuza na głowie i powtarzać "Jestem chomikiem".

Dobranoc Państwu.
      • wredotka1 Re: O strzepanie 09.07.05, 22:51
        No oczywiscie, przeciez kazdy wie, ze najzajebistszym zespolem jest U2.
        • god_save_the_queen Re: O strzepanie 10.07.05, 15:10
          Nie wiem Wredotko, nie słucham ich. Dla mnie sa kapela zbyt spokojąna i zbyt
          rozlazłą...
    • kolega.maynard Re: Owczy pęd 10.07.05, 13:11
      Stary! Masz racje! Tez sie sprzeciwiam temu owczemu pedowi do Backstreet Boys po ich reaktyacji! Ja jestem prawdziwym fanem i sie onanizuje do ich starych plakatow!
      I tak Radiohead jest najzajebistsze tongue_out
      Serio... twoja wypowiedz w sumie trzymala sie kupy, ale jak dowaliles to radiohead to sie ze smiechu tarzalem smile. Zaczynam rozumiec, czemu sie wszyscy z radiohead nabijaja big_grin
    • Gość: fasolala Re: Owczy pęd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 16:21
      Strzepan, po prostu muszę zapytać... Ile masz lat?
      • kopiko44 Re: Owczy pęd 10.07.05, 23:24
        Gość portalu: fasolala napisał(a):

> Strzepan, po prostu muszę zapytać... Ile masz lat?

A co to ma do rzeczy ile on ma lat? Sluchac muzyki moze kazdy...
        • Gość: fasolala Re: Owczy pęd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.05, 09:56
          ale jego wypowiedzi są na poziomie najwyżej piętnastolatka, który nie ma nic do
          powiedzenia a gada cały czas, myslać, że wszystkie rozumy pozjadał... ;p
          • kopiko44 Re: Owczy pęd 11.07.05, 16:08
            No trudno, przeciez nie kazdy jest doskonaly. Nie on zreszta pierwszy tutaj
            brzmi infantylnie i nie ostatni.
            • mister_a Re: Owczy pęd 12.07.05, 18:44
              Tak, to troszkę owczy pęd, ale moim zdaniem to nie "krwiożercze media"
              stymulują go, ale po prostu media odpowiadają na pewne zapotrzebowanie-
              zapotrzebowanie na legendy i obiekty rockowego kultu... U2 to miła kapela,
              chyba jedna z ostatnich tak wizjonerskich kapel rockowych naszych czasów... ale
              nie przesadzajmy z tymi zachwytami...

www.classicrock.of.pl
    • killme Re: Owczy pęd 23.07.05, 00:02
      Witam,
      "Ja słucham Radiohead, tak mi podpowiada serce. Słucham to co lubię i wiem, że to jest dobre. Mnie media nigdy nie narzucą stylu myślenia." - to Twoje zdanie na temat muzyki a teraz 'dla kontrastu' moje:
      Ja słucham U2, tak jak mi podpowiada serce. Słucham to, co lubię i wiem, ze to jest dobre. Mnie media nigdy nie narzucą stylu myślenia. (choć w tym zdaniu bym taka pewna nie była bo 'nigdy nie mów nigdy, nogdy nie mów zawsze').

Konkluzja: Twoja wypowiedź jest pozbawiona logiki. Co z tego ze media skupiają sie ostatnio wokó U2? Nie jest to napewno dowodem na to ze kazdy, kto słucha U2 robi to dlatego ze mass media nakrecają go w tym kierunku. Ten fakt jest przyczyną tego, ze w Polsce ów zespól zagrał koncert... Radiohead tez słucham...
      Przyjmuje opcję ze Twoj post był świadomą prowokacją (choc czy moze być nieświadoma?). Jeśli tak to zwracam Ci CAŁY honor i jestem w stanie to zrozumiec.
    • killme Re: Owczy pęd 23.07.05, 00:03
      PS.: Obys tylko na łatwizne nie poszedł i napisał, że była to prowokacja choć naprawde nie była nią
      Szacunek smile
      • wredotka1 Droga Killme 23.07.05, 10:43
        Porownanie zespolow Radiohead i U2 jest naprawde na miejscu. Wiem ze zrobilas to
        nieswiadomie, ale gratuluje.
        • killme Niejaka 'wredotko' :) 23.07.05, 15:05
          To nie było porównanie zespołów. To była próba uświadomienia niejakiemu 'strzepanowi', że myśli nielogicznie. Zamiast U2 mogłabym wpisać tam np.Ich Troje, czy też Mozarta (niezaleznie od tego, czy ich słucham) , bo nie istotne o kim pisze tylko o pewne tendencje.
          PS: wiem ze 'strzepan' prowokował
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka