Dodaj do ulubionych

Jazz i Afryka

30.08.05, 10:58
Uwielbiam takie gorace klimaty w muzyce.
Wlasnie slucham The African Beat - Art'a Blakey'a, fantastyczna muza.
Jakich muzykow grajacych podobna muzyke, czy wywodzacych sie z Afryki
sluchacie? Przychodzi mi do glowy jeszcze Richard Bona. Kto poza tym?
ps. moze Ella sie odezwie?
Obserwuj wątek
    • piterek_82 Re: Jazz i Afryka 30.08.05, 12:53
      Polecam gorąco Angelique Kidjo!!!!Świetna muza, na szczególna uwagę zasługują
      albumy: "Fifa", "Oremi", "Black Ivory Soul", no ten ostatni "Oyaya". Angelique
      w swej muzyce łączy elementy z różnych zakątków świata, pobrzmiewają tu rytmy
      karaibskie, kubańskie, etc. Kidjo śpiewała w duecie z Dave Matthewsem, Alicią
      Keys, India. Arie. Oto link:
      ayemusic.free.fr/accueil.html
      • jan.kran Re: Jazz i Afryka 31.08.05, 08:30
        Manu Dibango .
        Kran.
        • fnoll Re: Jazz i Afryka 02.09.05, 12:45
          taaaaa smile

Manu Dibango wymiata!
      • piterek_82 Re: Jazz i Afryka 01.09.05, 13:23
        Angelique śpiewa na nowej płycie Herbie Hancocka, a na gitarze w tym kawałku
        gra Carlos Santana, poza tym ta pochodząca z Beninu wokalistka często angażuje
        się a rozmaite akcje charytatywne, a jej muzyka jest dobra nie tylko na
        słoneczne dni!!!!!!Polecam!!!!!!!
        Pozdro!!!!
        • sundance5 Re: Jazz i Afryka 02.09.05, 17:49
          Rysiek BONA!!!
          Bassman first-class.
          • pharoah Re: Jazz i Afryka 24.09.05, 22:49
            a ja wlasnie slucham african tapes-john tchicai,hartmut geerken,don
            moye.wspanialy,surowy,afrykanski jazz!!!tego rodzaju muzyka najczesciej gosci w
            moim odtwarzaczu...a zaczelo sie od plyty africa sandersa...cudowne sa plyty
            art ensemble of chicago/posluchajcie bebnow na bap-tizum lub znakomitej america-
            south africa z zespolem amabutho/warto tez siegnac po solowe dokonania
            czlonkowAEOC-szczegolnie don moye nagrywa "afrykanskie"rzeczy...co jeszcze?jest
            tego troche:abdullah ibrahim/african piano i wszystkie inne jego plyty/,miriam
            makeba,fela kuti,manu dibango,thomas mapfumo,johnny mbizo dyani,dudu
            pukwana,hugh masekela,youssou n'dour,toumani diabate,ali farka toure,foday musa
            suso i wielu,wielu innych...bardzo dobra plyte nagral z tym ostatnim don cherry-
            rzecz zwie sie mandingo griot society i tez jest godna polecenia...polecam tez
            mistrzow afrykanskich bebnow-babatunde olatunji i chiefa beya-baba ma na koncie
            wspaniala plyte drums of passion z 1959 r.chief znany jest mi z plyty izipho
            zam sandersa/to co tam sie dzieje...uff...to jest nagranie !!!/african beat to
            tez moja ulubiona plyta,moge jej sluchac bez konca...muzycy bioracy udzial w
            tej sesji maja na swym koncie wiecej takich nagran:art blakey-orgy in
            rhythm,solomon ilori i czlonkowie jego afro drum ensemble-african high
            life,basista ahmed abdul-malik-jazz sahara,voice of africa.yusef lateef -in
            nigeria/yusef z grupa bebniarzy/plyte,ktorej bezskutecznie od lat szukam...no
            dobra rozpisalem sie chyba troche....ale to dlatego,ze ostatnio nie zagladalem
            dlugo na forum....trzeba to robic czesciej i krocej pisac...pozdr.
            • leeloo4 Re: Jazz i Afryka 24.09.05, 23:29
              > Dzięki Ci, Pharoah, za ten szeroki wybórsmile
              > No właśnie, Twój imiennik ostatnio zafascynował cały mój zespół (a zwłaszcza
              perkusistę, co chyba naturalne). W trasie nawet śpiewaliśmy na głosy "This is
              moment of salvation - all we need is inspiration". KOCHAM takie klimaty!!!!!!!!
              > A na pożegnanie polecam mocno afrykańskie brzmienie zespołu Farafina Kanou
              (nr7 'Percus' po prostu 100% Afryki!!!). Pozdrawiam.
              • pharoah Re: Jazz i Afryka 25.09.05, 00:26
                leeloo4 napisała:

> > Dzięki Ci, Pharoah, za ten szeroki wybórsmile
                > > No właśnie, Twój imiennik ostatnio zafascynował cały mój zespół (a zwłasz
                > cza
                > perkusistę, co chyba naturalne). W trasie nawet śpiewaliśmy na głosy "This is
                > moment of salvation - all we need is inspiration". KOCHAM takie
                klimaty!!!!!!!!
                > > A na pożegnanie polecam mocno afrykańskie brzmienie zespołu Farafina Kano
                > u
                > (nr7 'Percus' po prostu 100% Afryki!!!). Pozdrawiam.
                smiledzieki.tego nie znam akurat.poszukam.a Tobie polecam plyte wisdom through
                music sandersa-pierwszy kawalek swietnie nadaje sie do spiewania!!!100 %Afryki
                i 100 % Pharoaha.pozdr.
    • fnoll Fela Kuti 05.10.05, 23:40
      wreszcie dotarłem do tych dźwięków obiecanych, przy okazji załapując jego syna -
      Femi Kuti - no i muszę przyznać, że posiadanie wielu żon i najlepsze balangi w
      kraju zdecydowanie nie były największym wyczynem Feli smile

muza trzyma...
      • lan.kwai.fong Re: Fela Kuti 22.04.06, 13:08
        Aż dziwne, że Fela cieszy się na TAKIM forum w TAKIM wątku TAK niskim
        zainteresowaniem... Jako mentalny wychowanek Feli i posiadacz ogromnej części
        jego zarejestrowanego legalnie i nielegalnie repertuaru nie mogę przejść obok i
        nie dorzucić do puli także i tego nazwiska z należytym szacunkiem.

LKF
        • jazzfoxy Re: Fela Kuti 22.04.06, 16:28
          Nieprawda, ja wlasnie slucham "Gentelman'a", swietne klimaty
          Wielbiciele Afryki pewnie sa teraz na Afrykamerach.
    • pz7 Re: Jazz i Afryka i broken flowers 07.10.05, 16:28
      A ja prosze panstwa po niedawnym obejzeniu fimu pana Jima Jarmusha "Broken
      flowers", zachywcony soundtrackiem poszukałem po sieci nagrań niejakiego Mulatu
      Astatke (roznie go pisza wiec moze byc błąd)i trafiłem na niesamowite nagrania z
      serii Ethiopiques (w szczególności vol. 4). Straszne starocie bo szczyt formy
      wspomnianego artysty przypada na przelom lat 60tych i 70tych a brzmi to
      niesamowicie swierzo. Bardzo fajne, bardzo bardzo.
      polecam
      Piotrek
      • pharoah Re: Jazz i Afryka i broken flowers 07.10.05, 19:53
        no niezle,niezle...jarmusch slucha dobrej muzyki...
      • jazzfoxy Re: Jazz i Afryka i broken flowers 13.10.05, 20:43
        Ja tez jestem pod wrazeniem "Broken Flowers" i wlasnie slucham tej muzy.
        A najbardziej podoba mi sie Requiem Op.48 Pie Jesu.
        U Jarmusha zawsze jest dobra muza, a jednym z jego ulubionych artystow
        jest slodki Tom Waitssmile
        • pjetrek29 Re: Jazz i Afryka i broken flowers 26.10.05, 13:08
          jazzfoxy napisała:

> Ja tez jestem pod wrazeniem "Broken Flowers" i wlasnie slucham tej muzy.
          > A najbardziej podoba mi sie Requiem Op.48 Pie Jesu.
          > U Jarmusha zawsze jest dobra muza, a jednym z jego ulubionych artystow
          > jest slodki Tom Waitssmile

zdaje się, że to trochę off topic, ale nie mogę się powstrzymać od
          stwierdzenia, że Tom Waits jest absolutnie odlotowy smile
          a na film muszę się wybrać - również dla muzyki.
    • jazzpunk Re: Jazz i Afryka 13.10.05, 08:42
      A znacie grupę Juju.Nagrali dwa albumy dla Strata East w latach
      70tych.Znakomite free w klimatach wczesnego Sandersa.smile
      • pharoah Re: Jazz i Afryka 22.10.05, 01:39
        jazzpunk napisał:

> A znacie grupę Juju.Nagrali dwa albumy dla Strata East w latach
        > 70tych.Znakomite free w klimatach wczesnego Sandersa.smile
        jazeli chodzi o grupe oneness of juju-to znam.niezle.ale sanders o niebo
        lepszy...
        • jazzpunk Re: Jazz i Afryka 22.10.05, 22:53
          Oneness of Juju to ich póżniejsze,bardziej komercyjne wcielenie.Poszukaj
          Juju,na jednej z płyt grają "Black Unity" Sandersa.Wiedza do wiedzysmile
          • pharoah Re: Jazz i Afryka 26.10.05, 13:14
            no,nie wiedzialem...ciekawe.poszukam....cos czuje,ze niedlugo podziele sie z
            Toba wrazeniami...WIEDZA DO WIEDZY!
            • pharoah Re: Jazz i Afryka 01.11.05, 01:34
              polecam jeszcze african jazz pioneers,brotherhood of breath i kilka chyba
              zupelnie nieznanych nikomu nazwisk-mamady keita,dorothy masuka,mamadou
              diabate,j.c.ojwang,oumou sangare,habib koite,mustapha tettey addy...ciekaw
              jestem czy ktos z Was zna takie zespoly jak:african show boyz,orchestra
              baobab,super rail band...pozdr.
              • pharoah Re: Jazz i Afryka 01.11.05, 01:37
                a znacie ladysmith black mambazo?goraco polecam!!!
                • jazzpunk Re: Jazz i Afryka 02.11.05, 11:17
                  Posłuchaj nagrań pana, który nazywa się Neba Solo.Nie jest to jazz.Raczej
                  afrykański folk.smile
                  • pharoah Re: Jazz i Afryka 02.11.05, 18:11
                    poslucham,poslucham...pomiedzy jazzem,a afrykanskim folkiem nie ma dla mnie
                    zbyt wielkiej roznicy...najchetniej slucham wlasnie jazzu silnie ukorzenionego
                    w afrykanskiej tradycji...a pan neba solo to zdaje sie mistrz balafonu-
                    uwielbiam ten instrument...dzieki.pozdrawiam.smile
                    • pharoah Re: Jazz i Afryka 11.11.05, 17:21
                      a reraz cos z naszego podworka...polecam plyte African Snow,ktora nagrali
                      wspolnie mamadou diouf(znany min.ze wspolpracy z zespolem
                      voovoo),wlodzimierz "kinior"kiniorski(czlowiek-orkiestra,min.young
                      power),radoslaw nowakowski(bijace serce grupy osjan)oraz goscinnie
                      jerzy"sloma"slominski(znany bebniarz z dabrowki)ci panowie zaprosza Was w
                      niezapomniana podroz do Afryki...
                      • jazzpunk Re: Jazz i Afryka 14.11.05, 10:16
                        Jest taki kawałek Sandersa, który nosi tytuł "High Life". Można go posłuchac na
                        następujących płytach:"Wisdom Through Music", "Rejoice" oraz "Heart Is a
                        Melody".Jazz i Afryka, i nic więcej.smile
                        • pharoah Re: Jazz i Afryka 17.11.05, 00:23
                          od siebie dodam,ze ilekroc slucham tego kawalka(w jakiejkolwiek wersji)zawsze
                          mam ochote wrzeszczec na cale gardlo razem z
                          Sandersem:yeye,yeye,yeye...yeye,yeye,yeye...prawdziwa MASAKRA...chcialoby sie
                          wyjsc z siebie...
                          • jan.kran Re: Jazz i Afryka 17.11.05, 00:44
                            Zgadzam się z przedmowcą...też tak mam.
                            K.
                            • jazzpunk Re: Jazz i Afryka 17.11.05, 09:56
                              Moim najnowszym odkryciem jest płyta Stanleya Cowella "Regeneration". W
                              składzie są miedzy innymi Marion Brown i Ed Blackwell. Piąty kawałek jest
                              zabójczy, jazz i Afryka, Afryka i jazz. Mój synek uwielbia go słuchać i śpiewać
                              ajajaja. Godne polecenia jazzowym maleństwom.smile
                              • jazzfoxy Re: Jazz i Afryka 17.11.05, 12:25
                                jazzpunk napisał:

> Moim najnowszym odkryciem jest płyta Stanleya Cowella "Regeneration". W
                                > składzie są miedzy innymi Marion Brown i Ed Blackwell. Piąty kawałek jest
                                > zabójczy, jazz i Afryka, Afryka i jazz. Mój synek uwielbia go słuchać i
                                śpiewać
                                >
                                > ajajaja. Godne polecenia jazzowym maleństwom.smile

Powaznie? A w jakim wieku jest Twoje malenstwo?

• jazzpunk Re: Jazz i Afryka 18.11.05, 08:09
                                  14 miechówsmileWśród jego ulubieńców są również: Marvin Gaye, Curtis Mayfield,
                                  Angie Stone i D'Angelo.smile
                                  • jazzpunk Re: Jazz i Afryka 18.11.05, 08:25
                                    Znacie Hu Vibrational.To zespół Hamida Drake'a i Adama Rudolpha. Nagrali dwie
                                    znakomite płyty. Nieustanna celebracja RYTMU!!!!!smile
                                  • jazzfoxy Re: Jazz i Afryka 19.11.05, 09:35
                                    jazzpunk napisał:

> 14 miechówsmileWśród jego ulubieńców są również: Marvin Gaye, Curtis Mayfield,
                                    > Angie Stone i D'Angelo.smile

Twoj synek to juz nastolatek, z takim doroslym synem, to juz mozna posluchac
                                    muzy, choc moj niesplelna 6-miesieczny syn tez slucha jazzu.
                                    Nie ma wyjscia chlopaksmile
                                    • pharoah Re: Jazz i Afryka 19.11.05, 21:19
                                      serdeczne dzezowe pozdrowienia dla czternasto- i szescio- miesiecznych fanow
                                      jazzu przesyla pharoah...tylko tak trzymac dalej,chlopaki...
                                      • jazzpunk Re: Jazz i Afryka 21.11.05, 10:21
                                        Wielkie dzięki Pharoah.A co sądzicie o afrykańskich projektach Davida Murraya.
                                        Mam na myśli jego płyty nagrywane z muzykami karaibskimi: "Yonn-De"
                                        i "Gwotet".Ta pierwsza to jedna z moich ulubionych płyt: bebny, niesamowite
                                        wokale, lider na tenorze i klarnecie basowym i świetny Hugh Ragin na trąbce. Na
                                        drugiej płycie w 3 kawałkach pojawia się Pharoah Sanders. Tytułowy kawałek, w
                                        którym możemy posłuchać tenorów Murraya i Sandersa, rozgrzeje wasze ciała i
                                        dusze w czasie zimowych mrozów i smutków.smile
                                        • pharoah Re: Jazz i Afryka 05.12.05, 00:43
                                          tak,jazzpunk Murray jest swietny...a ja chcialbym wszystkim polecic jedna
                                          plyte:jazz i afryka-kwartet smyczkowy+muzycy afrykanscy...KRONOS QUARTET-PIECES
                                          OF AFRICA-piekna plyta,graja min.foday musa suso,hassan hakmoun,dumisani
                                          maraire,,kevin volans,hamza el din,obo addy,justinian tamusuza...O BOZE,JAKA TO
                                          PIEKNA PLYTA...gdyby ktos chcial napisac,ze kronos to nie jest zespol
                                          jazzowy,odsylam go do lektury plyty "kronos quartet plays the music of
                                          Thelonious Monk-with special guest Ron Carter-mysle,ze wszystkie watpliwosci
                                          zostana rozwiane...
                                          • pharoah Re: Jazz i Afryka 05.01.06, 17:34
                                            polecam plyte echoes from africa-abdullah ibrahim/johnny dyani
                                            • jazzfoxy Re: Jazz i Afryka 27.01.06, 23:02
                                              to dopisze jeszcze tu: Sanders "Africa".
                                              • ewce1 Re: Jazz i Afryka 20.03.06, 18:41
                                                Właśnie natknęłam się na płytę Gigi, na której śpiewa niejaka Ejigayehu 'Gigi' Shibabaw przy udziale takich muzyków jak Pharoah Sanders ,Wayne Shorter, Herbie Hancock, Bill Laswell i wielu innych. Płytę wyprodukował Bill Laswell w 2001. Bardzo piękna. Gorąco polecam.
                                                • koss.ania Re: Jazz i Afryka 03.06.06, 11:51
                                                  Juz myslalam ze nikt Gigi nie uwzglednil i juz chcialam to zrobic, ale Ewce
                                                  mnie wyreczyla i bardzo dobrze, popieram!
                                                  POzdr.
                        • rastafarii Re: Jazz i Afryka 14.04.06, 18:57
                          ja gorąco polecam dudu pukawana , oraz momo wandel soumah(niezyjacy juz
                          niestety)- glos jak toma waitsa tyle ze spiewa po swojemu- jakies suahili czy
                          cos kolo tego - okrzykniete "buena vista..." afryki
                          • burczybrzuch Re: Jazz i Afryka 15.04.06, 08:53
                            Nick w porzadku - moze tu jamajska frakcje zmontujemy? smile
                            • pharoah Re: Jazz i Afryka 15.04.06, 22:50
                              ok,zmontujmy...jestem za!!! proponuje zalozyc nowy watek...ktory z nas zrobi to
                              pierwszy?...smilepozdr.faraon.
                            • lan.kwai.fong my bredren unite! 22.04.06, 19:58
                              Podpisuję się pod deklaracją założycielską!

W tym roku upływa 20-rocznica powołania do życia legendarnej sceny roots na
                              Grochowie & SaskerLandzie i z tej okazji planowany jest prawdziwy roots-revival
                              w W-wie. Próby już się zaczynają.

Będę informował na bierząco o szczegółach.

I-rey to all rasta bredren!

LKF
                              • pharoah Re: my bredren unite! 16.05.06, 22:24
                                ja sie ostatnio zasluchuje orkiestrami z Afryki.glownie zespoly z lat 60-tych,a
                                to dlatego,ze ich brzmienie jest surowe,nieokrzesane,pierwotne wrecz...polecam
                                wszystkim orchestre paillote z gwinei,e t mensah & his tempos band z
                                ghany,plyte niger city social club z 1965 firmowana przez niejakiego captaina
                                muddy ibe z nigerii,a nade wszystko plyte,ktora od kilku dni nie schodzi z
                                mojego odtwarzacza-orchestre national de mopti z mali lp nazywa sie
                                boro...czego tam nie ma...jazz,afryka,gitara brzmiaca jakby gral sam john lee
                                hooker...co wiecej...moje niewprawne ucho rozpoznalo wsrod siedmiu utworow
                                pomieszczonych na tej plycie dwie kompozycje,ktore gral wiele razy na swych
                                plytach don cherry-mianowicie : mopti i malinye...w wersji tej orkiestry brzmia
                                wspaniale...cudownie sie tego slucha...polecam wszystkim...
                                • luvski Re: my bredren unite! 18.05.06, 19:14
                                  Dopisuje do tego znakomitego wątku płytę Toudie Heath - Kawaida (1969).

Line up:

Toudie Heath aka Kuumba - Drums, Don Cherry aka Msafari- Trumpet, Buster
                                  Williams aka Mchezaji- Bass, Herbie Hancock aka Mwandisi- Piano, Jimmie Heath
                                  aka Tayari - Tenor & Soprano Sax, Mtume aka Conga Drums...wink))

pzdr
                                  • pharoah Re: my bredren unite! 18.05.06, 20:12
                                    luvski napisała:

> Dopisuje do tego znakomitego wątku płytę Toudie Heath - Kawaida (1969).
                                    >
                                    > Line up:
                                    >
                                    > Toudie Heath aka Kuumba - Drums, Don Cherry aka Msafari- Trumpet, Buster
                                    > Williams aka Mchezaji- Bass, Herbie Hancock aka Mwandisi- Piano, Jimmie
                                    Heath
                                    > aka Tayari - Tenor & Soprano Sax, Mtume aka Conga Drums...wink))
                                    >
                                    > pzdr
                                    plyta rzeczywiscie znakomita,choc dawno przeze mnie nie sluchana...chyba
                                    albert "tootie" heath i spolka zagoszcza dzis u mnie w domu...dzieki za
                                    przypomnieniesmilepozdr.
                                    • luvski Re: my bredren unite! 20.05.06, 11:04
                                      pharoah napisał:

> luvski napisała:
                                      >
                                      > > Dopisuje do tego znakomitego wątku płytę Toudie Heath - Kawaida (1969).
                                      > >
                                      > > Line up:
                                      > >
                                      > > Toudie Heath aka Kuumba - Drums, Don Cherry aka Msafari- Trumpet, Buster
                                      > > Williams aka Mchezaji- Bass, Herbie Hancock aka Mwandisi- Piano, Jimmie
                                      > Heath
                                      > > aka Tayari - Tenor & Soprano Sax, Mtume aka Conga Drums...wink))
                                      > >
                                      > > pzdr
                                      > plyta rzeczywiscie znakomita,choc dawno przeze mnie nie sluchana...chyba
                                      > albert "tootie" heath i spolka zagoszcza dzis u mnie w domu...dzieki za
                                      > przypomnieniesmilepozdr.

Nie ma za cosmile
                                      Przy okazji warto wspomnieć o istotnej dla tego przewodnikasmile postaci, jednego
                                      z członków Sun RA (w długiej i skomplikowanej historii tej ekipy) i jego płytę -
                                      Cedric "Im" Brooks & The Light of Saba. Płyta ważna dla frakcji jamajskiej w
                                      tym wątku, tak myślęwink W moim playerze Cedrik funkcjonuje za zasadzie
                                      zaimplementowanego na stałe plugina. pzdr
                                      • pharoah Re: my bredren unite! 21.05.06, 22:46
                                        Cedric i jego plyta sa tez mi znani i bardzo lubiani...Cedrica znam z grupy
                                        mystic revelation of rastafari Counta Ossie(to dla mnie chyba nr 1 jesli chodzi
                                        o muzyke jamajska...)cos mi sie wydaje,ze trzeba zalozyc nowy
                                        watek...jazz&jamajka...smile
    • jakson2 Re: Jazz i Afryka 31.05.06, 20:11
      Zdecydowanie kultowym mistrzem tej "odmiany jazzu" jest FELA KUTI!!!!NIe ma
      mocnych! A pozatym ten jego życiorys...!!
      • pharoah Re: Jazz i Afryka 14.06.06, 23:50
        FELA RULES!!! bez dwoch zdan...tv planete emituje ciekawy film o synu Feli Femi
        Kuti...bardzo dobrze sie to oglada i slucha...Femi to nie to samo co Fela
        (takie jest moje zdanie),ale i tak jest swietny! kto ma wiec mozliwosc,niech
        obejrzy...widzialem ten film kiedys na francuskiej TV5 -naprawde warto...

a ja slucham teraz poszukiwanej przez lata plyty George'a Gruntza jazz meets
        Africa-wreszcie mam....smilepolecam wszystkim...faraon.
        • lan.kwai.fong Fela Kuti 16.06.06, 00:49
          Femi to niestety tylko imitacja... Fela to ewenement. Ciągle szukam jeszcze
          kilku jego płyt (mam ich już niezłe "mnóstwo" - to był płodny artysta)i za
          każdym razem jestem oniemiały z wrażenia. Fela mi towarzyszy od 15 lat i takiej
          energii, takiej polirytmi nie było nigdzie indziej...

Film z TV5 mam - to jest koncert, na którym nagrano "Sorrow, Tears and Blood"
          (Sanachi Records, 1980).

LKF
          • pharoah Re: Fela Kuti 11.07.06, 00:08
            zespol BONGA z Angoli zna ktos? mnie wlasnie koolysza do snu...smile
            • pharoah orchestra baobab w Polsce? 26.07.06, 18:46
              cos mi sie obilo o uszy,ze Baobab zagra w tym roku na przystanku woodstock w
              Ketrzynie...chyba za stary juz jestem na taka impreze i nie wiem czy bym sie tam
              odnalazl...ale zespol jest znakomity...gral jakis czas temu na Malcie w
              Poznaniu...m ich kilka plyt w domu i raczej poslucham u siebie na
              chacie...starosc nie radosc...
              • pharoah Jestem w Nairobi 30.07.06, 19:15
                jestem w Nairobi...za sprawa zespolu JUJU...kawalek tak sie
                nazywa:"Nairobi/Chants"...gdy sie tego slucha,wiele sobie mozna
                wyobrazic...polecam te muzyke!
                • pharoah Re: Jestem w Nairobi 30.07.06, 19:56
                  a teraz slucham Pharoah'owego BLACK UNITY w wykonaniu Jamesa "Plunky" Bruncha i
                  jego JUJU...masakra...prawie tak dobre jak oryginal...
              • abdelkader Re: orchestra baobab w Polsce? 07.08.06, 03:12
                Ten koncert Orchestry z Malty byl piekny - dwa razy go tv puscila, kto zdazyl,
                to nagral. Ale z tym Woodstockiem, to wtopa - to nie byla Orchetra Baobab, tylko
                Baobab per se.

A jak tam Bembeya Jazz?

• pharoah Re: orchestra baobab w Polsce? 07.08.06, 18:29
                  abdelkader napisał:

> Ten koncert Orchestry z Malty byl piekny - dwa razy go tv puscila, kto zdazyl,
                  > to nagral. Ale z tym Woodstockiem, to wtopa - to nie byla Orchetra Baobab, tylk
                  > o
                  > Baobab per se.
                  >
                  > A jak tam Bembeya Jazz?
                  >
                  koncert z Malty...zdazylem i mam...Wodstock-widzialem w tv-faktycznie
                  wtopa...Bembeya Jazz-o.k.pozdr.faraonsmile
            • abdelkader Bonga 07.08.06, 03:09
              Znamy - mamy pare plyt, a i jakis koncert sie znajdzie ; )
              • pharoah Re: Bonga 07.08.06, 18:26
                no i bardzo dobrze!!!!pozdr.faraon
                • pharoah JAZZ MEETS AFRICA 04.10.06, 21:22
                  wlasnie slucham...chcialbym polecic wszystkim te plyte...nagranie firmuje George
                  Gruntz,a obok niego uslyszec mozna miedzy innymismirkahiba Shihaba,Daniela
                  Humaira,Jean'a Luc'a Ponty'ego,Eberharda Webera...plyta jest z 1971 roku,warto
                  posluchac...najlepszy jest numer "El Babaku-Al Hajj Malik Al Shabazz-dedykowany
                  Malcolmowi X...obledny,po prostu obledny numer...slucham go na okraglo i nie
                  moge przestac...masakra!!!pozdr.faraon
                  • jazzpunk Re: JAZZ MEETS AFRICA 05.10.06, 23:01
                    Ja polecam inny utwór poświęcony Malcolmowi:

"Malcolm, Martin and Mandela" z płyty Roya Campbella "Ethnic Stew and Brew"
                    smile
                    • pharoah Re: JAZZ MEETS AFRICA 06.10.06, 00:51
                      To ja dorzucam jeszcze dwa swietne kawalki "Brother Malcolm,Brother Malcolm"
                      Kahila El Zabara i Archie Sheppa z plyty "Conversations" i "Malcolm's Gone" z
                      plyty "Spirits Known & Unknown" Leona Thomasa ,na ktorej na saksofonie gra
                      niejaki Little Rock,czyli Pharoah Sanders...pozdr.faraon
                      • pharoah AFRICAN JAZZ: KING ABDULLAH IBRAHIM!!!! 19.10.06, 20:57
                        sluchajcie Abdullaha Ibrahima!!!Naprawde warto!!! ten koncert juz
                        niedlugo...zachecam wszystkich niezdecydowanych...FAraonsmile
                        • pharoah Foday Musa Suso w Polsce!!!! 13.11.06, 23:52
                          wybiera sie ktos na trio Jacka De Johnette'a do Bielsko-Bialej?chcialbym to
                          zobaczyc i uslyszec(szczegolnie Foday'a)ale chyba nie wyrobie finansowo...w
                          dodatku od domu daleko i nie wiadomo jak jest z baza noclegowa...a moze tvp
                          kultura moglaby pokazac ten koncert...bardzo prosze...smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka