Dodaj do ulubionych

Neil Young - ktory polecacie?

05.10.05, 10:25
Ktore z plyt Neila Younga sa najbardziej bluesowo-melancholijne. Bo wiem, ze
mowi sie o jego plytach w kontekscie okresow (jeden taki, drugi siaki).
Chodzi mi o klimat "Like A Hurricane". Aha, do wyboru mam tylko nastepujace
albumy:
Young Neil "American Stars 'N Bars"
Young Neil "Are You Passionate?"
Young Neil "Everybody's Rockin'"
Young Neil "Harvest Moon"
Young Neil "Hawks & Doves"
Young Neil "Old Ways" (с буклетомwink
Young Neil "Unplugged"
Young Neil & Crazy Horse "Greendale"
Young Neil & Crazy Horse "Sleeps With Angels"

dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • walek_z_lasu Re: Neil Young - ktory polecacie? 05.10.05, 11:01
      Z wymienionych przez Ciebie znam tylko "Unplugged". Genialna moim skromnym
      zdaniem, bardzo nastrojowa. Ale Neil potrafi też przyłoić, oj, potrafi...
      Możesz znaleźć ostre klimaty np. na "Neil Young & Crazy Horse" - "Weld".
    • Gość: Lecho Re: Neil Young - ktory polecacie? IP: *.teleton.pl 05.10.05, 11:55
      Mimo, że nie do końca Cię rozumiem, polecam z podanych przez Ciebie :
      "Harvest Moon" i "Sleeps with Angels" - obie diametralnie inne ale klimat
      trzymają.
    • Gość: Jacenty Re: Neil Young - ktory polecacie? IP: *.chello.pl 05.10.05, 18:17
      Mogę się podpisać pod tym, co radzą Ci moi poprzednicy czyli: "Harvest Moon"
      (obowiązkowo!), "Unplugged" i "Sleeps With Angels". Całą resztę odradzam,
      przynajmniej na początku.
      • el_topo Re: Neil Young - ktory polecacie? 06.10.05, 07:06
        Dzieki chlopaki!
        • muerte2 Re: Neil Young - ktory polecacie? 06.10.05, 17:12
          Kochana/kochany el_topo!

Prawdą jest co mówią, że Neil Young, to czystej wody magik i potrafi przez
          dziesięć minut grać jeden dźwięk na jedenj strunie, a i tak słuchają go z
          pootwieranymi gębami. Prostackie to jego granie jest czasami, ale i tak bym się
          dał pokroić za parę utworów. Do wyżej wynmienionych dorzuciłbym jeszcze temat
          przewodni (broń Boże całą płytę!) z filmu Truposz.

Pozdrawiam!
          G
          • mathias_sammer Re: Neil Young - ktory polecacie? 06.10.05, 17:25
            smile tez lubie Neila, jak czasemsmile Mam wszystkie jego plyty.

M.S.
            • el_topo Re: Neil Young - ktory polecacie? 07.10.05, 15:37
              Tak, "Truposza" i pare innych plyt znam. Ale nigdy nie mam pamieci do tytulow
              (fuck!) i od czasu, gdy stracilem kontakt z moi kolega-NeiloYoungoManiakiem,
              rozpoczynam poszukiwania od nowa. A chodzi mi o Younga, ktorego fajnie sie
              slucha gdzies jadac, ktory lekko sentymentalnie, bluesowo i melancholijnie gra.
              Tak jak pisalem, cos w klimacie kawalka "Like A Hurricane". Wiem, ze potrafi
              przyloic na swojej gitarce (takiego niestety nie poszukuje).
              PS. El Topo to facet! Widzieliscie film o tym samym tytule (ew. przetlumaczony
              jako "Kret") Jodorovskego? Polecam.
              Dzieki za podpowiedzi
    • Gość: ona.pomylona Re: Neil Young - ktory polecacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.05, 19:35
      Najbardziej "bluesowo-melancholijne" sa wg mnie Tonight's The Night oraz On The
      Beach. Dorzucilabym jeszcze Everybody Knows This Is Nowhere.
      Z wymienionych przez Ciebie plyt wybralabym Sleeps With Angels i Harvest Moon -
      troche melancholijno - bluesowe, ale na pewno jedne z najlepszych plyt Younga.
    • kattovitzer co to za piosenka neila younga 09.10.05, 15:21
      przyznam sie, ze nigdy nie zasluchiwalem sie jego muzyka, mam natomiast pytanie
      o jedna jego piosenke (tytul i album). niestety pamietam tylko kilka slow z
      tekstu i to pewnie z wieloma pomylkami:
      "be on my side or be on your side, there is no reason for you to hide".
      bede wdzieczny za odpowiedz
      • Gość: ona.pomylona Re: co to za piosenka neila younga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 16:04
        To jest Down By The River. smile
      • Gość: ona.pomylona Re: co to za piosenka neila younga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 16:06
        Pochodzi z LP Everybody Knows This Is Nowhere.
        • Gość: TG Re: co to za piosenka neila younga IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 11.10.05, 13:45
          Och tam Jung! Tu został poruszony o wiele ciekawszy temat! Jodorovsky, moi
          drodzy, o którym nic a nic nie wiecie. No to w tej chwili przestać myśleć o
          Yangu, i do roboty, nadrabiać zaległości filmowe! Bez żartów! Muzyka jest dla
          mięczaków!

Bez żartów! Francuscy naukowcy zrobili stosowne badania na winniczkach, bo
          próbują tam założyc hodowle, żeby nie musieli już kupować naszych. I wyszło im,
          że winniczki poruszają się i rozmnażają i w ogóle robią wszystkie swoje głupie,
          winnicze czynności o wiele, wiele szybciej przy dźwiękach Bad Brains, Dead
          Kennedys i Cosmic Psychos. Oh yeah!
    • Gość: Fulek Re: Neil Young - ktory polecacie? IP: 195.94.207.* 12.10.05, 16:35
      Harvest Moon to na pewno
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka