emilanova 11.10.05, 11:47 Czy mozecie poradzic mi jakas fajna plytke jazzowa z kontrabasem (lub wykonawce, moga byc solowki), bo uwielbiam ten dzwiek. Bede bardzo wdzieczna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rafstani Re: Prosba o rade! 11.10.05, 12:35 John Coltrane - "Ole". Tam znajdziesz nawet dwa kontrabasy. Odpowiedz Link Zgłoś
japepi Re: Prosba o rade! 11.10.05, 12:44 emilanova napisała: > Czy mozecie poradzic mi jakas fajna plytke jazzowa z kontrabasem (lub > wykonawce, moga byc solowki), bo uwielbiam ten dzwiek. Bede bardzo wdzieczna. > Pozdrawiam Charles Mingus Odpowiedz Link Zgłoś
dahomey Re: Prosba o rade! 11.10.05, 15:49 Jest taka płyta trzech (Ray Brown, John Clayton, Christian McBride) basistów: "Super Bass, vol. 2". Wydawać by się mogło, że to karkołomny pomysł ale słucha się tego bardzo dobrze. To w tzw. głównym nurcie. W świecie awangardy i free jazzu króluje chyba William Parker. Polecam też płytę Michaela Bisio "Undulations". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
epigrafik Re: Prosba o rade! 12.10.05, 16:53 "At Home" Avishai Cohena (czy cokolwiek jego, czy to własne nagrania czy to z np. Coreą), wszelkiem maści klasyczne tria (szczególnie te z ECM no i jeden z moich ulubionych, Henri Texier. to co zrobił na dwóch "afrykańskich" krążkach wespół ze Sclavisem i Romano za każdym razem przyprawia mnie o ciary na plecach... Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Prosba o rade! 12.10.05, 17:54 MINGGUUUUSS!!!!!!!i jeszcze raz MIngus...moim ulubionym utworem na kontrabas solo jest introduction to my favorite things z plyty john coltrane at village vanguard again-gra jimmy garrison,jeden z najlepszych i chyba troche niedocenianykontrabasista.goraco polecam tez innych moich ulubiencow:ahmeda abdula-malika,alexa blake(niesamowity!),malachi favorsa...ucho kazdego fana kontrabasu ucieszy tez plyta vitolda reka-bassfidle alla pollaca -jazz ,melodie ludowe i wspaniala wersja Bogurodzicy na kontrabas solo...pedze ,zeby nastawic te plyte...pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dahomey Re: Prosba o rade! 12.10.05, 19:59 No tak, Jimmy Garrison to wybitna postać. Zresztą nauki u niego pobierał wspomniany przeze mnie wyżej Parker. Trzeba jednak podkreślić, że współtworzyli niełatwą muzykę. Przystępniejszy jest Dave Holland (np. "Not For Nothin'", "Dream of the Elders"), który gra np. u Anouara Brahema na płycie "Thimar", co warto chyba dopisać do tej listy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dahomey Re: Prosba o rade! 12.10.05, 20:35 Zupełnie nie rozumiem jak mogłem zapomnieć o Paulu Chambersie i jego nieśmiertelnej grze na płycie Milesa Davisa "Kind of Blue" (wstęp do "So What" przetrwa koniec świata). Jemu Coltrane dedykował utwór "Mr. P.C." z płyty "Giant Steps", na której zresztą Chambers gra. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: Prosba o rade! 12.10.05, 23:49 A solo Garrisona w koncertowej wersji A Love Supreme ? Zwłaszcza ,kiedy gra smyczkiem. Wspomnę jeszcze o introdukcji do My Favorite Things z płyty The Olatunji Concert, zupełnie innej niż ta sprzed blisko roku,o której wspomina pharoah.Która lepsza? Ja nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: Prosba o rade! 12.10.05, 23:54 ...sprzed blisko roku... - Ale mi się cudnie, a raczej cudacznie, napisało. Niesamowite. A ostatnio Jacek Niedziela wydał płytę na której gra tylko on,jeszcze jej nie słyszałem,ale recenzje ma niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: Prosba o rade! 13.10.05, 08:34 Jest jeszcze niesamowity duet Hollanda i Riversa. Tylko nie wiem czy to jest dostępne na cd. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Prosba o rade! 22.10.05, 00:27 polecam jeszcze charlie hadena(gral nie tylko komunistyczne piesni rodem z NRD...)szczegolnie duety-z ornette colemanem i wspaniala plyte z jamesem cottonem,mistrzem harmonijki ustnej-deep in the blues.swietna jest tez plyta the golden number-haden gra na kontrabasie w duetach min. z donem cherry'm ,ornette colemanem,hamptonem hawesem i (jesli mnie pamiec nie myli...) z archie sheppem. Odpowiedz Link Zgłoś