Dodaj do ulubionych

Michel Petrucciani

07.11.05, 22:41
No to żeby bardziej zaznaczyć tu swą obecność nowy wątek rozpocznę. Słucham
właśnie po raz kolejny dwóch świetnych płyt duetu MP+Eddy Louiss i nie mogę
opanowac żalu, że nie będzie już nowych nagrań Michela. Mały człowieczek z
wielkim sercem i wielkimi łapami.

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • jazzfoxy Re: Michel Petrucciani 08.11.05, 10:25
      To prawda - wielki, maly czlowiek.
      • karmin-cynober Re: Michel Petrucciani 08.11.05, 13:23
        Czy umarl ?
        Pamietam jego koncert w 1988 roku na Jazz Jamboree. Nie byl jeszcze znany i
        gral po Milesie. Wydawalo sie, ze po bogu to juz nie ma po co grac. Sala byla
        prawie pusta, spokojnie mmozna bylo usiasc w pierwszych rzedach. Po trzech
        utworach odwrocilam sie i...tlum! Dostal oklaski jak Miles albo i wieksze.
        Wychodzil na bis wiele razy i raczej nie wyglalo to na bisy zaplacone tylko na
        jego wlasna radosc z tak goracego aplauzu. Az zagrozono wylaczeniem pradu.
        Pewnie gralby do rana.
        • winoman Re: Michel Petrucciani 08.11.05, 13:46
          karmin-cynober napisała:

> Czy umarl ?

Niestety, 6 stycznia 1999.

Pozdrawiam!
          • jazzpunk Re: Michel Petrucciani 09.11.05, 11:03
            Fanom Petruccianiego polecam album Charlesa Lloyda "A Night in Copenhagen",
            rewelacyjny koncert.smile
            • jan.kran Re: Michel Petrucciani 11.11.05, 01:12
              Miałam szczęście być na Jego koncercie w Nicei w 1983 roku.
              I w niemieckiej TV , która swojego czasu często oglądałam miał fana i
              przyjaciela który często prezentował Jego muzykę i rozmowy z Nim.

Roger Willemsen ist nach elf Jahren im Dienst verschiedener TV-Sender nicht nur
              der Inbegriff für gepflegten Kulturtalk und scharfsinnige Interviews, sondern
              outete sich mit seinen Porträts von Wynton Marsalis, Pierre Boulez, Herbie
              Hancock, Chick Corea, Sting, Dee Dee Bridgewater, Kurt Masur, Woody Allen und
              Isaac Stern im ZDF-Magazin „Willemsens Musikszene“, das er von 1999 bis 2001
              moderierte und produzierte, auch als Jazzenthusiast und Klassikliebhaber. Sein
              Film über den Pianisten Michel Petrucciani, "Non Stop", wurde in zwölf Ländern
              gezeigt. Für seine Fernseharbeit, aus der er sich 2002 zurückzog, wurde der
              gebürtige Bonner u.a. mit dem „Goldenen Kabel“, dem „Grimme-Preis“ in Gold und
              dem „Bayrischen Fernsehpreis“ ausgezeichnet. Seitdem reist Willemsen durchs
              Land, schreibt Bücher und Zeitungskommentare und moderiert Veranstaltungen.

Czy ktoś z Was widział ten film o Petruccianim " Non stop" ? Ja niestety nie.
              Kran

Eintritt: 22,30 EUR / ermäßigt 14,60 EUR (Vorverkauf, inklusive Gebühren),
              23,- EUR / ermäßigt 15,- EUR (Abendkasse, inklusive Ge

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka