nefil 29.03.06, 22:14 Jakie piwo najczęściej nalewacie do kufla? Ja się przyssałem ostatnio do "Książęcego" — niepasteryzowane piwo z małego browaru we Lwówku Śląskim. Miód. Wszystkie Lechy i Żywce wymiękają. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
homohedonistus Re: Wątek piwny 30.03.06, 00:57 o tak, Książęce jest bardzo dobre. I do tego za bardzo rozsądną cenę. Jest taki jeden zacny sklep nocny w alejach Niepodległości. A jaki wybór proponują. No a jeśli chodzi o te mniej przyjemne doświadczenia. Z dwa tygodnie temu trafiłem ze znajomymi na promocję Złotego Kura w butelce. 1 polski złoty za zdatnego do godziny 24 Kura. Niestety byliśmy już w dość dobrych humorach, tak więc postanowiliśmy bawić się jeszcze lepiej. A czasu w końcu mieliśmy coraz mniej. Jeden Kur pozostał. Jako ostrzeżenie dla potomnych. Odpowiedz Link Zgłoś
homohedonistus Re: Wątek piwny 30.03.06, 02:28 no i tak a propos sklepów nocnych, bo mi się właśnie przypomniało. W sobotę w końcu otworzyli ten w przejściu podziemnym przy Rivierze. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Wątek piwny 30.03.06, 09:31 Złoty Kur - próbowałem dwa razy, pierwszy i ostatni. 1. Dębowe 2. Żywiec 3. Tyskie 4. Żubr 5. Okocim Książęce się przetestuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gregkor Re: Wątek piwny 30.03.06, 10:44 Chętnie zabiore głos w tym wątku..)) 1. Pilsner Urquel 2. Tuborg 3. Tyskie Książęce 4. Żywiec 5. Łomża Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: Wątek piwny 30.03.06, 12:20 rzadko bo rzadko, koneserem nie jestem na pewno, ale niech będzie że się wpiszę: 1. Heban 2. Żubr 3. Dublin 4. Miller 5. Okocim Palone Odpowiedz Link Zgłoś
nemrrod Re: Wątek piwny 06.04.06, 11:21 ilhan napisał: > 1. Dębowe > 2. Żywiec > 3. Tyskie > 4. Żubr > 5. Okocim U mnie podobnie, z tym że zamiast Okocima Lech i może kolejność trochę inna. Generalnie piwny mainstream, raczej nie pijam produktów z małych labeli Odpowiedz Link Zgłoś
the4h Re: Wątek piwny 31.03.06, 09:42 Będę mało oryginalny: Żywiec, Tyskie Książęce/Gronie, Carlsberg - w zależności od nastroju (a ściślej od tego, co akurat wskoczy do koszyka lub nalewają w knajpie). Oczywiście jeden rodzaj danego dnia. Ostatnio piłem lokalną Perłę (mam lekki uraz do tej marki, ale goście z daleka pili, a więc nie wypadało odstawać) i muszę powiedzieć, że całkiem, całkiem - jak gdzieś kupicie, to spróbujcie. Wspomniane Książęce miałem okazję pić z kija w Karpaczu - niestety było to po paru Żywcach, a więc trudno było docenić jego walory. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_paproci Re: Wątek piwny 31.03.06, 21:56 1.Żywiec 2.Żywiec 3.Żywiec Jak ktoś chce to mogę podać całą dziesiątkę Ale nie jestem z takich, co to jak Żywczyka nie dostanie, to nie chce pić, byle to tylko, tzw. "siki weroniki" nie były, to zniosę wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
libertine Re: Wątek piwny 01.04.06, 13:37 fajny wątek! bardzo lubię piwo i często próbuję nowe smaki. nie tylko ze względów oszczędnościowych, ale z czystej ciekawości kupuję czasem jakieś dziwne piwka (których najczęściej jednak więcej nie tykam, min. wspomniany już złoty kur, ale z puszki - toż to zupa jakaś!). ostatnio kupiłem falcona, nie polecam. ale generalnie moja "żelazna piątka" (najczęściej kupowane) to: 1. tyskie 2. czarny specjal 3. żywiec 4. żubr (ale tylko w knajpach, bo bywa tańszy niż z kija) 5. kujawiak (z bydgoszczy, nawet w toruniu - 50 km dalej - ciężko dostać, ale jak się bardzo chce...) ostatnio bardzo zasmakował mi też "brązowy" lech, ale poza poznaniem nie widziałem. więc siłą rzeczy nie pijam dobry też brok sambor (1,99 w bezzwrotnej butelce niedaleko mojego wydziału) i łomża. Odpowiedz Link Zgłoś
nefil Re: Wątek piwny 01.04.06, 18:55 Z "wynalazków" piwnych całkiem niezłe było piwo Wojak. Nie wiem jak to wygląda teraz, bo dawno nie piłem. Odpowiedz Link Zgłoś
libertine Re: Wątek piwny 02.04.06, 12:13 nefil napisał: > Z "wynalazków" piwnych całkiem niezłe było piwo Wojak. Nie wiem jak to wygląda > teraz, bo dawno nie piłem. a tak, prawda. pamiętam, że było w czerwonych puszkach 0,33 i wyglądało jak coca-cola. ale dawno nie widziałem w sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
glebogryzarka1 Re: Wątek piwny 04.04.06, 14:44 > > Z "wynalazków" piwnych całkiem niezłe było piwo Wojak. Nie wiem jak to wy > > gląda teraz, bo dawno nie piłem. > a tak, prawda. pamiętam, że było w czerwonych puszkach 0,33 i wyglądało jak > coca-cola. ale dawno nie widziałem w sklepach. Przejedźcie się do Auchana w Mysiadle. Widziałem. Rozbawiła mnie nazwa. W wątku jako zdeklarowany wróg piwa się nie wypowiem. Załóżcie wątek winny albo gorzelniany Odpowiedz Link Zgłoś
kkrzysiekk Re: Wątek piwny 03.04.06, 19:35 libertine napisał: > 2. czarny specjal już lubię tego gościa a oto mój ranking: 1. czarny specjal 2. brackie 3. carlsberg 4. łomża export 5. guinness/franziskaner Odpowiedz Link Zgłoś
kkrzysiekk Re: Wątek piwny 03.04.06, 20:49 z BK to od czasów wyjazdu z Olsztyna nic nie piłem (oni jeszcze coś produkują?) a jeśli chodzi o BWM-y, to całkiem mi smakują te ich różne wynalazki, np. wspomniany przez Ciebie Heban (taka tania imitacja Guinnessa ), no ale do pierwszej piątki nic się nie załapało. Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: Wątek piwny 03.04.06, 21:05 Heban nawet jakieś dość prestiżowe nagrody ponoć zdobywał. BK jak widać nadal sporo produkuje: www.bk.com.pl/promocje/index.htm ale ja może jedno z tych widocznych tam piłem. jakbyś jechał samochodem do Olsztyna przez Morąg, zatrzymaj się w społemowskim sklepie przy Jeziornej, chyba tam trochę BK mają odchodząc od tematyki regionalnej - pamiętam jak przed połowinkami w lo kilka osób raczyło się 'piwem' marki Imperator nie pamiętam, koło 12% miało? Odpowiedz Link Zgłoś
libertine Re: Wątek piwny 04.04.06, 21:37 kkrzysiekk napisał: > libertine napisał: > > > 2. czarny specjal > > już lubię tego gościa jak będziesz w toruniu, to daj znać - wypijemy sobie czarnego Odpowiedz Link Zgłoś
kkrzysiekk Re: Wątek piwny 05.04.06, 13:16 przyjedź lepiej do mnie do browaru, to napijemy się prosto z tanku Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Wątek piwny 02.04.06, 03:53 NAjczęściej będzie Tyskie. Najchętniej Beck's albo świeże z CK Browaru. Zresztą świeża to nawet Perła jest wyśmienita Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Wątek piwny 02.04.06, 03:54 Acha, jeszcze Zwierzyniec jest zupełnie smaczne. Lokalne, w oryginalnej butelce Odpowiedz Link Zgłoś
nefil Re: Wątek piwny 02.04.06, 10:34 Zwierzyniec wbrew nazwie jest nalewany do butelek w Lublinie. Podobno Zaomoyscy starają się o zwrot browaru w Zwierzyńcu. Dobrze by było. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Wątek piwny 02.04.06, 17:52 No chyba tak, ale licencję na nie kupili wraz z browarem w Zwierzyńcu o ile dobrze pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
ktmajcher Re: Wątek piwny 10.05.06, 09:55 1. Carlsberg . . . . n+1. Żywiec jasny i porter w proporcji pół na pół, n+2. Dębowe (ostatnie odkrycie i co tu dużo ukrywać, dzięki forum), n+3. Koźlak - rewela, ale daleko w rankingu bo zniknęło mi z rynku lokalnego, a piłem je raptem kilka razy n+4. piwa lokalne jeśli jestem gdzieś w okolicy jakiegoś browaru (tak było w Niemczech lub w Pradze) o zasięgu rażenia swoim produktem na rzut beretem - traktowane przeze mnie jako atrakcja kulinarno-turystyczna, Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Wątek piwny 22.05.06, 14:46 A ja, jako jedyny tutaj chyba, preferuję "miękkie" piwa: Reds i Gingers. Odpowiedz Link Zgłoś
homohedonistus Re: Wątek piwny 23.05.06, 17:03 To się nazywa prawdziwa odwaga. Chodziło mi głównie o przyznanie się. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Wątek piwny 23.05.06, 18:06 cze67 napisał: > A ja, jako jedyny tutaj chyba, preferuję "miękkie" piwa: Reds i Gingers. Proponuję przenieść tego posta do wątku o sokach i napojach gazowanych <palacz> Odpowiedz Link Zgłoś
nefil Re: Wątek piwny 23.05.06, 23:36 Kupiłem ostatnio Wojaka. To jest naprawdę dobre piwo, tylko nazwa beznadziejna, bo od razu wskazuje target. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Wątek piwny 24.05.06, 08:53 nefil napisał: > Kupiłem ostatnio Wojaka. To jest naprawdę dobre piwo, tylko nazwa beznadziejna, > bo od razu wskazuje target. Żołnierze? Odpowiedz Link Zgłoś
homohedonistus Re: Wątek piwny 24.05.06, 15:53 ogłaszam alarm dla miasta Warszawy. Jeszcze tylko do godziny 24 można czynić zapasy. Niby Pilsner nie jest zły, ale ile tego można w siebie wlać? A tak swoją drogą, w dzień dziecka ma być prohibcja, w dzień matki będzie (powiedzmy, że przypadkowo), coś czuję, że i do ojców się wkrótce dobiorą. Odpowiedz Link Zgłoś
jack9 Re: Wątek piwny 26.05.06, 06:02 cze67 napisał: > A ja, jako jedyny tutaj chyba, preferuję "miękkie" piwa: Reds i Gingers. > Spoko cze - nie jesteś sam... Normalnie piję Warkę strong A gdy jestem samochodem to bardzo chętnie Karmi i mam kumpla ze studiów który też lubi Karmi Jest to troche śmieszne bo kiedy we dwóch siedzimy nad butelkami Karmi to każdy przechodzący facet mysli sobie ( albo mruczy pod nosem) - " Ale cioty" A warszawiakom polecam wytwory z Browarmii Królewskiej - niedaleko UW Odpowiedz Link Zgłoś
ktmajcher Re: Wątek piwny 22.06.06, 20:47 nie samym mundialem żyjemy, zatem mam pytanie całkiem serio zostawiłem dziś browca zamkniętego w butelce, w samochodzie na parę godzin... zaniepokojonych informuję, że teraz już jest we właściwie chłodnym miejscu... w samochodzie ukrop jak jasna cholera - czy to wpływa na jakość piwa negatywnie i przede wszystkim nieodwracalnie, czy raczej po schłodzeniu wszystko wraca do normy Odpowiedz Link Zgłoś
kkrzysiekk Re: Wątek piwny 23.06.06, 12:14 jak je szybko wypijesz, to nie powinieneś odczuć różnicy; jak je przetrzymasz - zintensyfikują się procesy starzenia (bez wchodzenia w szczegóły - smak papieru lub przypalonej skórki od chleba, wytrącanie się osadów) Odpowiedz Link Zgłoś
ktmajcher Re: Wątek piwny 23.06.06, 12:21 > zintensyfikują się procesy starzenia w tym kierunku toczyły się moje rozważania, w końcu temp. robi swoje Odpowiedz Link Zgłoś
d84 Re: OMG co za wątek! 23.06.06, 17:50 ... i ja go dopiero teraz widzę :] Degustacja piw to temat-rzeka, dlatego zamiast krótkiej listy walnę potężny esej na temat tego, co lubię wypić (np. oglądając mecz, niekoniecznie Ukraina- Tunezja). Jak na niezalowca przystało, uwielbiam próbować wyrobów indie browarów choć, niestety, z dostępnością ichnich specyfików bywają problemy. No to jedziemy, browarami: Grupa Żywiec - zwykłego Żywca (tego, co to prawie robi różnice) unikam jak mogę - imho standard okropnie zaniżony przez ostatnie 3 lata. Za oboma Tatrami też nie przepadam. Warka obleci, tutaj akurat doceniam postęp producenta bo kiedyś pić tego nie mogłem. Strong może być, choć za słodki na niektóre okazje. Heine może być, ale cena to totalne zdzierstwo. Tako prezentuje się mainstream tej kompanii a to, co najlepsze mają ukryte jako swoje marki niszowe: Po pierwsze - browar w Elblągu. EB wiadomo, ale prawdziwymi killerami stamtąd są Hevelius (co to za smak? zioła jakieś?) i Kaper - ten drugi to wg mnie najlepszy polski strong - 8,5% i bardzo interesujący karmelowo-midodowy posmaczek (spoko, żaden klej). Drugim mocnym punktem jest browar w Cieszynie - produkują chwalone już tutaj Brackie - imho znacznie lepsze od Żywca i bossa nr. 1 - Żywca Portera - eskportowy towar, gęsty, podpalany i kapitalny. Klasa światowa, choć nie na każdą okazję oczywiście. Browar w Leżajsku już taki świetny nie jest, choć oba ichnie piwa nadają się do picia. Kompania Piwowarska - tutaj jest miej wesoło. Tyskie nie powala (nawet lepsze Książęce), Dojlidy i Zubr podobnie, Lecha zwykłego omijam szerokim łukiem. Popularne Dębowe mnie nie chwyta, Dog In The Fog jest słodszy niż Warka Strong (btw, co to piwo ma wspólnego z brytyjskimi beerami?). Honoru broni Pilsner Urquell, choć to nasze piwo raczej nie jest. Tak czy inaczej bardzo lubię tę ostrą goryczkę - kapitalne do posiłków. Odnosnie browaru poznańskiego, zastanawia mnie dlaczego nie lansuje się zarówno dobrego Lecha Mocnego jak i bardzo dobrego Lecha Pils - oba te piwa w Krakowie bardzo ciężko dostać podczas gdy zwykły zielony Lech, od którego wolę nawet Lecha Free, jest wszędzie. Carlsberg-Okocim - wg mnie ta ekipa ma zdecydowanie najbardziej wyrównany roster - nawet w masówie mają niezłego, chmielowego Carlsberga, reaktywowanego Zagłobę i - chyba moje ulubione mainstreamowe piwo - Palone, niezwykle entuzjastycznie przyjmowane na zachodzie. Oprócz tego mają dwa mniejsze browary we Wrocławiu i Sierpcu, które produkują niezłe Piasta i Kasztelana, w wersjach zwykły i Strong. Na minus idzie Harnaś (ble) i wszelkie Karmi. Piw browaru Bosman ze Szczecina nie było dane mi kosztować (geografia, eh ) W moim spożywczaku nie wiedzieć czemu jest też pełny asortyment olsztyńskiego Juranda - ten browar jest bardzo nierówny, bo obok świetnego Koźlaka (polecam nie tylko fanom ciemnych piw), Faustusa (dla wielbicieli niemieckich pszeniczniaków; niby nie Paulaner ale jak najbarzdziej daje radę), niezłych ciemnych Dublina i Hebana oraz mojego ostatniego odkrycia, świetnego miodowego Chillera potrafią robić takie paskudztwa jak Haretker czy Rejs (najgorsze piwo jakie KIEDYKOLWIEK piłem). Z mniejszych za czarnego konia uważam browar w Lublinie - ichnia Perła to chyba mój nr. 1 jesli chodzi o zwykłe jasne (chmielowy zapach - 10/10). Goolman też daje radę; niestety z dystrybucją bywa różnie. Bardzo dobry jest też Brok- Strzelec - robią dobrego portera i świetnego Broka Sambora, podobnego do Perły, równie rześkiego i orzeźwiającego. Dobry jest kujawski browar Krajan, robiący z tego co wiem głównie ciemne piwa. Browar Belgia - Wojaka kiedyś nie znosiłem, ale ostatnio poprawiono recepturę i ujdzie. Dobre są obra Fratery, z czego ten niebieski nawet bardzo. No i standardowy produkt firmy - Palm - gorąco polecam. Gorąco polecam też pomorski browar Amber - rewelacyjny Koźlak (charakterystyczna ciemna butelka z nadrukiem z kozią głową), niepasteryzowane Żywe oraz dobre Cox i Mocny Red. Dobre jasne piwo robi też browar Kiper za Piotrkowa Trybunalskiego. Niezłe piwa robi Namysłów oraz Zabrze (oba produkują nieźle strongi). Gorąco polecam też chwalone wcześniej Książęce z Lwówka Śląskiego - rzeczywiście rewelacja. Dobrze oceniany browar z Łomży robi na mnie ledwo przyzwite wrażenie - ich najlepsza Łomża Export imho słabsza niż Perła i Brok. Ogólnie nie polecam piw browaru Van Pur. To by było chyba na tyle, choć chyba parę polskich browarów opuściłem. Zagraniczne piwa to temat na osobny esej Odpowiedz Link Zgłoś
d84 Re: OMG co za wątek! 23.06.06, 18:00 Ah, jeszcze lokalny patriotyzm W Krakowie lokalne piwa są ciężko dostępne - czasem można dostać dobre, niepasteryzowane Grodzkie, w wersji zwykła i strong. Ale dumą miasta jest lane piwo z CK Browarze przy ul. Krupniczej (pod Bagatelą) - dostępne tylko tam, robione na miejscu, niefiltrowane - gorąco polecam. Ostatnio także mocno lansuje się pierwsze polskie piwo ale - Amber Ale z Browaru Stary Kraków, potocznie zwane Smoczą Głową (bo takowa jest na etykiecie). I rzeczywiście - jest to świetny trunek, smakuje jak solidny brytyjski ale; bardzo udany eksperyment. Niestety, raczej nie do dostania poza miaste, bo nawet w Krakowie dystrybucja tego świetnego piwa szwankuje Odpowiedz Link Zgłoś
digsa Re: OMG co za wątek! 23.06.06, 18:49 LOL z tego eseju może mi się kiedyś przyda , na razie mogę tylko odradzić RYBNICKIEGO FULLA. a tak poza tym, to pijam Warkę Strong (ciii!). Odpowiedz Link Zgłoś
kkrzysiekk Re: OMG co za wątek! 23.06.06, 20:01 d84 napisał: > EB wiadomo zakończono produkcję > Hevelius zakończono produkcję >co to za smak? zioła jakieś?) chmiel >lansuje się pierwsze polskie piwo ale - Amber Ale Kaper ma cechy jednej z odmian piwa typu ale, a na pewno był wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
dha5 Re: OMG co za wątek! 23.06.06, 21:12 kkrzysiekk napisał: > >lansuje się pierwsze polskie piwo ale - Amber Ale > Kaper ma cechy jednej z odmian piwa typu ale, a na pewno był wcześniej Hmm, jaką, kolor? > > Hevelius > zakończono produkcję Oż fak, to pewnie dlatego nie widywałem tego ostatnio Nie jest za dobrze, strona grupyzywiec.pl go nie uwzględnia.<pyta z niedowierzaniem> Czy to świeże info, od kiedy go nie ma? Ja nie widziałem ze 3 miesiące. Jeśli info się potwierdzi to jest to ZBRODNIA No i nasuwa się pytanie co z Kaperem, bo to była poniekąd mocniejsza wersja Heveliusa. Odpowiedz Link Zgłoś
kkrzysiekk Re: OMG co za wątek! 23.06.06, 22:19 dha5 napisał: > Hmm, jaką, kolor? kolor też jedną z cech, która różni produkcję lagerów od piw typu ale jest temperatura fermentacji - ale fermentuje się w wyższych temperaturach, dlatego fermentacja przebiega szybciej i powstają trochę inne związki smakowo- zapachowe - piwo ma zapach i posmak owocowy - tak właśnie produkuje się piwo Kaper; kiedyś rożnica dotyczyła jeszcze drożdży - do produkcji ale stosowało się drożdże fermentacji górnej a do produkcji lagerów - dolnej, teraz jednak nawet część angielskich firm robi ale stosując fermentację dolną > czy to świeże info, od kiedy go nie ma? od 01.01.2006 nie jest produkowany, w sprzedaży mogły się jeszcze znajdować zapasy z poprzedniego roku > No i nasuwa się pytanie co z Kaperem, bo to była poniekąd mocniejsza wersja Heveliusa Kaper miał z Heveliuszem Classikiem wspólną tylko nazwę, kiedyś się nazywał Heveliusz Kaper. To zupełnie inne piwa, inna technologia produkcji, inny skład surowcowy (zbliżony do jednej z odmian piwa typu ale ))Kaper jest wciąż produkowany. Odpowiedz Link Zgłoś
d84 Re: OMG co za wątek! 23.06.06, 23:36 kkrzysiekk napisał: > Kaper miał z Heveliuszem Classikiem wspólną tylko nazwę, kiedyś się nazywał > Heveliusz Kaper. To zupełnie inne piwa, inna technologia produkcji, inny skład > surowcowy (zbliżony do jednej z odmian piwa typu ale )) No tak, właśnie nazwę i oprawę graficzną miałem na myśli Uf, ale ulżyło mi, że Kaper gra dalej. Heveliusa, przynajmniej mi, strasznie szkoda - czysta głupota buraków z Heinena. Pozostaje wierzyć, że może go kiedyś reaktywują, tak jak Zagłobę. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: OMG co za wątek! 23.06.06, 20:12 Masakra. Post półrocza przynajmniej. Wydrukuję sobie ten post i będę brał do sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
kubasa Re: OMG co za wątek! 23.06.06, 20:20 d84 napisał: > ... i ja go dopiero teraz widzę :] Kilka zaledwie uwag 1. U nas Lech Mocny raczej dostępny wszędzie. Uważam, że jak na mocne jest spoko. 2. O GUSTACH SIĘ NIE DYSKUTUJE ale Okocim Palone jest przeokropne. 3. Zjechałeś van Pur, ale czy slsuznie? Ten borwar z Rakszawy poza self- titledem który pilem dosyć dawno więc się nie wypowiadam, ma także obrzydliwego Barleya i zdecydowanie przodującego w swojej klasie cenowej (1,25 zł) Donnera, dostępnego tylko w Globim. Bardzo go polecam mimo że jest stosunkwko słaby (4,0%) Odpowiedz Link Zgłoś
d84 Re: OMG co za wątek! 23.06.06, 21:23 1. No z Mocnym jeszcze nie jest tak źle - dostać można, tyle że trzeba się nieco bardziej postarać niż w przypadku zwykłego (=nie mają w blaszakach na osiedlu Prawdziwa mogiła jest z najlepszym Lechem Pils, w całym Krakowie widziałem go chyba w 2 sklepach Mocny wiadomo, że spoko; choć też co to za strong z 6% 2. Dobra, bić się nie będę ale może po prostu ciemnych nie lubisz? Tried Heban czy coś? 3. Piwa Van Pura da się wypić, zdecydowanie bronią się ceną, tyle, że tak ogólnie bez rewelacji - niemal zawsze jak widzę coś innego to kupuję to drugie. Najlepszy ich wyrób jaki piłem to chyba Karpackie Export czy coś takiego. Barley syf mówisz - chyba i tak zaryzykuje kiedyś. Tego Donnera ja chyba gdzieś widziałem, nazwa znajoma - jakiego koloru puszka (zielona?) Btw, Van Pur robi też piwo dla TESCO - tak, wiem, że obciach, ale smakowo nie odstaje od "markowych" ich produktów, a kosztuje chyba 1.19 Odpowiedz Link Zgłoś
hennessy.williams Re: OMG co za wątek! 23.06.06, 20:35 d84 napisał: [ciach: wiele ciekawych rzeczy] Generalnie się zgadzam. CK Browar - potwierdzam. Nieźle leją, chociaż kac mocniejszy niż zwykle. A z pozostałych wymienionych to Żubr wcale nie jest taki zły, Pilsner Urquell moim zdaniem tylko dla wielbicieli specyficznej goryczki, a tak w ogóle to najbardziej lubię Lwóweckie Książęce i czeskie na czele ze Staropramenem i Starobrneńskim. We wszelkich odmianach procentowych. Można też już u nas kupić angielskie Old Speckled Hen i choć cena koszmarna, to raz na rok polecam. Najlepsze oczywiście z kija w Londynie... Odpowiedz Link Zgłoś
glebogryzarka1 Re: OMG co za wątek! 23.06.06, 21:07 > czeskie na czele ze Staropramenem i Starobrneńskim O właśnie. Jak nie lubię piwa, tak to mi smakowało. Zwłaszcza Starobrno z kija. Odpowiedz Link Zgłoś
d84 Re: OMG co za wątek! 23.06.06, 21:33 hennessy.williams napisał: >nieźle leją, chociaż kac mocniejszy niż zwykle O, a ja zawsze odnosiłem odwrotne wrażenie Czeskie piwa wiadomo, że klasa, a o brytyjskich to już nie mówiąc - aż czasem warto dać te przeokropne pieniądze. Ale o zagranicznych napiszę esej następnym razem, teraz czasu brak. Dodam za to reckę o omyłkowo ominiętym dość dużym browarze Jabłonowo. Zazwyczaj kojarzyłem ten browar głównie z mózgojebami typu nieśmiertelnego IMPREATORA (slogan "piwo mocniejsze od ciebie" - 10/10), to produkują całkiem przyjemne piwko Belfast. Oczywiście jak każdy polski "naśladowca" irlandzkiego stouta nie ma z nim nic wspólnego, ale mimo tego jest to całkiem przyzwoity drink. Fajna zwłaszcza mocniejsza, chyba ośmioprocentowa edycja specjalna w złotej, strongopodobnej puszce - niestety, pewnie to jednorazowy wybryk. Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: OMG co za wątek! 23.06.06, 23:14 d84 napisał: > W moim spożywczaku nie wiedzieć czemu jest też pełny asortyment olsztyńskiego > Juranda warmińska ekspansja trwa;] może to spożywczak pani Zofii (czyli forumowiczki rity), która udziela się i na krakowskim i na olsztyńskim forum? z tego co wiem ma sklep z mocnym zacięciem monopolowym i niemałą miłością do Olsztyna pała, więc może próbuje na krakowski grunt przerzucić niektóre tutejsze wyroby? Odpowiedz Link Zgłoś
d84 Re: OMG co za wątek! 23.06.06, 23:39 Nie nie, to duży blaszak sieci ALTI Ale ogólnie Juranda w Krakowie bardzo dużo, jest nawet w wielu "zwykłych" sklepach, co mnie zawsze zastanawiało. Ale to dobrze, im większy wybór tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: OMG co za wątek! 23.06.06, 23:40 no to chyba rzeczywiście nie jej;D Odpowiedz Link Zgłoś
ktmajcher Re: OMG co za wątek! 24.06.06, 21:02 d84 napisał: > W moim spożywczaku ha w końcu "spożyw czak" to ulubiony sklep Chucka Norrisa > Gorąco polecam też pomorski browar Amber - rewelacyjny Koźlak właśnie piję (znalazłem dobrze zaopatrzony sklep), ale ja już pisałem o tym piwie wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_paproci Re: Wątek piwny 23.06.06, 22:02 o rety, co za esej Od siebie mogę tylko dodać dla ścisłości, że ostatnio na niezwykle indie imprezie, jaką są Dni Chełma (nudziło mi się ) odkryłam z zachwytem, że jeszcze istnieje coś takiego jak chełmski browar Jagiełło Ostatnie moje wspomnienie związane z tym regionalnym wymysłem, to tak gdzieś sprzed 5 lat chyba mam i w smaku to to pamiętam, że parszywe okrutnie było. No i chciałam zobaczyć, czy coś się zmieniło przez tych parę lat, ale jak to bywa w życiu, jak się człowiekowi chce, to nawet grosza nie ma przy duszy ale mój lokalny patriotyzm każe wam polecać wyroby browaru Jagiełło, o ile znalezienie tego gdziekolwiek jest możliwe w każdym razie, jak napotkam gdzieś w swojej wsi, to nie omieszkam opisać doznań smakowych i wszelkich innych, jakie wystąpią A gust to chyba mam spaczony, bo u mnie Perła lubelska ciągnie się w ogonie piwnej listy przebojów Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Wątek piwny 23.06.06, 23:35 w Polsce glownie Lecha w DE czeskie piwa Odpowiedz Link Zgłoś