Dodaj do ulubionych

Coś podobnego klimatem do Pink Floyd

08.06.06, 23:09
Jestem wielkim fanem tego zespołu i poszukuję kapel które grają podobną
muzykę. Chodzi mi konkretnie o atmosferę z płyt takich jak Wish you were here,
ciemna strona księżyca, Animals. Jednym słowem psychodelia, umiar w słowach i
progresywność. Jak macie jakieś pomysły to dawajcie!
Obserwuj wątek
    • Gość: ende Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd IP: 217.173.198.* 08.06.06, 23:17
      Riverside
      • don_wasyl_79 Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd 08.06.06, 23:22
        King Crimson-wiadomo absolutna ekstraklasa
        Porcupine Tree-chyba najbardziej podobne stylistycznie do Floydów
        Godspeed You Black Emperor-hmmm..trzeba posłuchać,utwory po 20 minut,sporo się dzieje
        Sigur Ros-kraina łagodności,dużo przestrzeni-zespół z Islandii
        Anekdoten-echa King Crimson wyraźne,ale sympatyczna kapela
        pozdro
        • Gość: sko Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 08.06.06, 23:30
          Jest znakomity zespol trzymajacy klimaty Pink Floyd i do tego nasz
          rodzimy,mianowicie Werdzin.
          • freerock Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd 09.06.06, 08:35
            Camel
            • cze67 Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd 09.06.06, 10:20
              freerock napisał:

> Camel

A która to płyta Camel jest podobna w klimacie do wymienionych przez autora
              wątku albumów Floydów?
              • Gość: As Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 09.06.06, 11:19
                Płyty z lat '90 - Dust And Dreams, Harbour Of Tears, Rajaz.
                Zresztą myślę że zespół ten apogeum formy miał właśnie w tej dekadzie.
                • cze67 Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd 09.06.06, 11:22
                  Z wymienionych przez Ciebie płyt znam tylko Harbour i nie kojarzy mi się ona z
                  dokonaniami Pink Floyd.
                  • Gość: As Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 09.06.06, 11:38
                    A mi się kojarzy. Cóż, kazdy odbiera muzykę w sposób subiektywny.
              • freerock Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd 10.06.06, 12:35
                No cóż, pozwoliłem sobie na pewne uogólnienie, co do tej muzyki. Zgadzam się, że
                oba zespoły się róznią od siebie, ale myśle, że w tym kontekście wartobyło
                polecić też własnie Camel... Takie moje subiektywne zdanie...
        • ray-of-light Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd 10.06.06, 12:28
          A od jakiego albumu Crimsonów warto zacząć?
          • hubertkm Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd 10.06.06, 12:48
            Zalezy co lubisz. Jesli stary progressive, to zacnzij od "In The Court Of The
            Crimson King". Jesli nowoczesne kombnowanie, to wrzuc "Thrak" albo "Consrtuktion
            Of Light". Jesli bardziej awangardowe kimaty - "Discipline".
            • don_wasyl_79 Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd 10.06.06, 18:12
              Może jednak warto zacząć od starszych płyt,bo to "nowoczesne kombinowanie", odjazdy w totalną improwizację mogą trochę zniechęcić..
              Ja najbardziej lubię KC z lat 70,ulubione płyty to "Red" i "Lizard" a debiut "In The Court.." to oczywiście lektura obowiązkowa..
    • Gość: lily marlene Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 09:32
      Archive
    • dreaded88 Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd 09.06.06, 10:31
      Hawkwind
      35007
      Tiamat (Wildhoney, Deeper Kind Of Slumber)
      • zajacpoziomka Dream Theate i Riverside 10.06.06, 11:33
        Dream Theatre - mistrzowie progresywnego grania, jak nie wiesz od jakich płyt
        zacząć to polecam "Awake"(klasyka) i Train of Thought(niedawno wydany i trochę
        cięższy, ale rewelacyjny)

Riverside - wspaniała polska kapela, coraz bardziej popularna w Polsce. Dwa
        wspaniałe albumy "Out of Myself" i ostatni "Second Life Syndrome". Mi bardziej
        podszedł pierwszy, ale drugi też jest super.

• zajacpoziomka oczywiśćie Dream Theater !! 10.06.06, 11:34
          oczywiśćie Dream Theater !! a nie jak wsześniej napisałem :-]
          • Gość: ray-of-light Re: oczywiśćie Dream Theater !! IP: *.chello.pl 10.06.06, 21:01
            Kolega mi powiedział że to najbardziej przereklamowany zespół i że ma gejowskie
            piosenki... i co teraz? smile
            • Gość: teja Re: oczywiśćie Dream Theater !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.06, 21:29
              Akurat wymienione płyty DT są ok. Przesłodzone to jest "Scenes from a memory".
              A najbardziej pinkflojdowato brzmi jak dla mnie tytułowy kawałek z
              "Octavarium"-super rzecz
            • zajacpoziomka Re: oczywiśćie Dream Theater !! 11.06.06, 12:42
              sam posłucha i oceń!! DT mają bardzo zróżnicowany repertuar, i to, że koledze
              może nie podobać się kilak piosenek nie powinno cię zrażać. Jeśli nie
              posłuchasz to się nie dowiesz…

:-]
    • theagata Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd 10.06.06, 21:28
      Blackfield.
      • active.x Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd 11.06.06, 14:29
        Też poleciłabym Blackfielda i ich pierwszą płytę ze świetnymi kawałkami
        "Blackfield" i "Hello".
        Oprócz tego Porcupine Tree

Ale Pink Floyd i tak są u mnie na pierwszym miejscu wink
    • Gość: dymixx Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 11:26
      Eloy. idealna kopia Floydów pod kazdym względem. ale jak to kopia- gorsza od
      orginału.
      poza tym wszystkie kapelki, niegdyś doom lub black metalowe, ale po
      pinkfloydowym praniu mózgu, czyli: wymienony Tiamat, The Gathering, Anathema,
      Moonspell (jeno nie ten ostatni), My Dying Bride...
      • Gość: bikont przede wszystkim niemiecki RPWL! IP: *.autocom.pl 11.06.06, 11:38
        jak w temacie
      • dreaded88 Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd 11.06.06, 19:49
        Gość portalu: dymixx napisał(a):

> Eloy. idealna kopia Floydów pod kazdym względem. ale jak to kopia- gorsza od
        > orginału.
        > poza tym wszystkie kapelki, niegdyś doom lub black metalowe, ale po
        > pinkfloydowym praniu mózgu, czyli: wymienony Tiamat, The Gathering, Anathema,
        > Moonspell (jeno nie ten ostatni), My Dying Bride...

Anathema zgoda - szczególnie "Alternative 4", jeżeli o ich dobre płyty chodzi, Gathering w zasadzie też, Moonspella po "Wolfheart" raczej bym nie polecał, natomiast MDB generalnie nie bardzo. Tzn. świetny zespół, ale akurat z Floydami to ma niewiele wspólnego (może poza "34.788%... Complete").

Można dodać za to Green Carnation
        • Gość: dymixx Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd IP: *.media / 195.136.30.* 12.06.06, 10:42
          jesli chodzi o My Dying Bride, to chodziło mi własnie o te płytke z cyferkami.
          a Moonspell to głównie "Butterfly Effect". choc "angel and the dark river" MDB
          duzo ma odniesien do takiego "Echoes" Floydow, pomijajac oczywiscie skrzypki i
          przesterowane i o obnizonym stroju gitary.
        • makbrajd Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd 17.06.06, 03:05
          dreaded88 napisał:

> Gość portalu: dymixx napisał(a):
          >
          > > Eloy. idealna kopia Floydów pod kazdym względem. ale jak to kopia- gorsza
          > od
          > > orginału.
          > > poza tym wszystkie kapelki, niegdyś doom lub black metalowe, ale po
          > > pinkfloydowym praniu mózgu, czyli: wymienony Tiamat, The Gathering, Anath
          > ema,
          > > Moonspell (jeno nie ten ostatni), My Dying Bride...
          >
          > Anathema zgoda - szczególnie "Alternative 4", jeżeli o ich dobre płyty
          chodzi,
          > Gathering w zasadzie też, Moonspella po "Wolfheart" raczej bym nie polecał,
          nat
          > omiast MDB generalnie nie bardzo. Tzn. świetny zespół, ale akurat z Floydami
          to
          > ma niewiele wspólnego (może poza "34.788%... Complete").
          >
          > Można dodać za to Green Carnation

od altenrtive4 wszystko zalatuje floydami w przypadku Anathemy...
          • dreaded88 Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd 17.06.06, 10:52
            makbrajd napisał:

> od altenrtive4 wszystko zalatuje floydami w przypadku Anathemy...

Tak, ale z ostatnimi dźwiękami "Judgement" kończy się wielka Anathema. Późniejsze płyty zalatują nie tyle Pink Floyd, co słabizną i brakiem weny.
            • makbrajd Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd 17.06.06, 23:38
              dreaded88 napisał:

> makbrajd napisał:
              >
              > > od altenrtive4 wszystko zalatuje floydami w przypadku Anathemy...
              >
              > Tak, ale z ostatnimi dźwiękami "Judgement" kończy się wielka Anathema.
              Późniejs
              > ze płyty zalatują nie tyle Pink Floyd, co słabizną i brakiem weny.

słabizna - nie,
              to są dobre płyty i bardzo dobrze się ich słucha

brak weny? - trochę w tym racji jest
              "natural distaster" i "a fine day to exist" są łudzaco podobne do siebie
              (floydowe rzecz jasnawink i nie mają swego charakteru choć takie kawałki
              jak "panic" czy "pulled under" to perełki i przebłyski geniuszu Anathemy

no ale takie dzieło jak The Silent Enigma są niepowtarzalne
    • zajacpoziomka Pain of Salvation 11.06.06, 12:45
      • zajacpoziomka Pain of Salvation 11.06.06, 12:48
        Zna ktoś tą kapele?? Super progresywne granie. Polecam wspaniałą płytę z
        koncertu unplugged "12:5"!!
    • Gość: eleonora Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 18:08
      pat benatar
    • dwie_szopy_jackson Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd 17.06.06, 16:08
      Skoro przepadasz za Pink Floyd to MUSISZ posłuchać RPWL.
      RPWL to zespół, który rozpoczynał swojąkarierę grając covery Pink Floyd, obecnie
      są już po wydaniu w zeszłym roku kolejnej swojej płyty. Bardzo polecam!
      • dwie_szopy_jackson Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd 17.06.06, 16:09
        acha , www.rpwl.de smile
        • Gość: H Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 21:43
          Jak dla mnie problem w tym, ze oni są zbyt podobni. Taka muzyka musi mieć coś
          nowego w sobie, zeby mieć rację bytu, RPWL to zbyt bliska kopia Floydów.
          • dwie_szopy_jackson Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd 19.06.06, 01:06
            Masz rację H, w zasadzie na wszystkich ich płytach słychać wielkie podobieństwo
            do PF, lecz mimo to bardzo lubię ich słuchać. Często wracam do "God Has Failed"
            i "Trying To Kiss The Sun". Moim zdaniem świetne klimatycznie płyty.
    • Gość: ewes Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 19.06.06, 02:01
      Krzyczcie na mnie, ale niektóre kawałki Modest Mouse cholernie mi przypominają
      Pink Floyd.

Tu link ich sampli na amazonie:
      www.amazon.com/gp/product/B0001I2CDY/sr=8-2/qid=1150674376/ref=pd_bbs_2/103-8639173-8179859?%5Fencoding=UTF8
    • Gość: trabant Re: Coś podobnego klimatem do Pink Floyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 20:37
      Jak już ktoś napisał - ARCHIVE. Polecam zacząć od płyty "You All Look The Same
      To Me". Mówią że podobne do PF, ja w zasadzie tak mocnych skojarzeń nie mam, ale
      klimat Archive jest boski... Można przy tym szaleć, odlecieć, nawet zasnąć - co
      nie jest wadą, gdyż sen spowodowany jest właśnie klimatem - wpadasz w trans i
      wszystko odpływa daleeeeko big_grin
      Polecam
    • Gość: Lennon Eloy, Birth Control, Grobschnitt IP: *.devs.futuro.pl 24.07.06, 13:23
      - Pierwsze płyty Eloy, "Inside", "Floating", świetne połączenie Pink Floyd z
      Deep Purple, a także późniejsze, szczególnie "Ocean" i "Silent Cries".
      - Birth Control np. "Operation", "Plastic People", niektóre płyty tego zespołu
      bliższe, a nawet lepsze od Deep Purple,
      - Grobschnitt - "Solar Music Live", rewelacja...

Jak widać, Niemcy rządzą w tej stylistyce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka