Dodaj do ulubionych

Zmarła Elizabeth Schwarzkopf

03.08.06, 20:53
news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/5243582.stm
news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/5243696.stm
Obserwuj wątek
    • ania13 Re: Zmarła Elizabeth Schwarzkopf 05.08.06, 18:57
      Dzieki za wklejenie linkow! pare dni mnie nie bylo i przegladajac narosle sterty
      prasy polskiej nic nie znalazlam, zadnej wzmianki. Troche slepa jestem, ale
      poprawcie mnie, nic nie bylo.
      Swoja droga uwielbiam doszukiwac sie grzechow politycznych w zyciorysach
      artystow. Czy ktos wie jak Schwarzkopf byla zwiazana z nazizmem - o ile w ogole
      byla? Spiewala w nieodpowiednim czasie w Berlinie i Wiedniu, ale to jeszcze nie
      jest powod do wstydu. W nekrologach zagranicznych nie znalazlam ani zajakniecia
      na temat jej stosunku do Niemiec hitlerowskich, ale w USA byla ponoc za te
      wystepy zbanowana.
      Nic to, zapuszczam Missa Solemnis, a zaraz potem Czarodziejski Flet w
      odpowiednich fragmentach.
      • rumburakk1 Re: Zmarła Elizabeth Schwarzkopf 08.08.06, 08:48
        Chmm... posłucham sobie Giovanniego ze Schwarzkopf/giuliani.
        Pani Elisabeth urodziła się jeśli pamietam w naszym swojskim polskim Jarocinie w
        krainie warthegau (pisze z pamieci wiec mogę sie mylić). Co do związków z
        nazizmem to jak wszyscy artysci lat 33-45 uwikłani byli chcąc lub niechcąc w
        apologię władzy. Nie uniknęła tego i Schwarzkopf choć było kilku którzy udali
        sie na emigrację (ale to w rzeczywistości byli Żydzi zmuszeni mimochodem
        wcześniej do emigracji np. Tauber jeśli dobrze pamietam).
        Casus podobny do Leni Riefenstahl - niestety jakichś poważniejszych powodów do
        usprawiedliwienia nie widzę, ale ja nie jestem biografem ani jednej ani drugiej
        wiec powstrzymam się od oceny. Ot po prostu kolejna uwiedziona słowem fuhrera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka