Dodaj do ulubionych

THE EXPLOITED - nowa płyta

21.03.03, 08:21
Właśnie sobie nabyłem dziełko pod wiekopomnym tytułem "Fuck the System" smile))
śmiać mi się chce z buńczuczności tego tytułu i bardzo zbuntowanych panów
(pod pięćdziesiątkę już pewnie smile na zdjęciach. Muzykę trudno mi na razie
ocenić, bo płytkę mam od wczorajszego popołudnia i zdążyłem jej posłuchać
dopiero 28 razy wink
Na "pierwszy rzut ucha" - trochę podobna od poprzedniej (mimo upływu 7 lat -
jakby mało świeżych pomysłów). Chyba wiek daje znać o sobie, bo dawno temu
chłopaki (wtedy jeszcze chłopaki wink)) potrafili mi co jakiś czas zaimponować
odświeżeniem stylu, a teraz (czyli od połowy lat 90.) chyba się zasłuchali w
Metallicę z okresu "kill'em all", i ta stylistyka punkowo-thrashmetalowa
zdaje się im odpowiadać.

Ale ogólnie łomot niezły, muza posiada walory następujące: wykop, czad,
niesłabnące tempo. A najzabawniejszy jest początek płyty: prawie minuta
opętańczego wrzasku (nie wiem - nogę komuś wyrywali, czy co?). Ot, taka
wstawka (przystawka? - przed głównym daniem?)

Ciekawostka kryje się natomiast w tekstach - owszem, jak zwykle "shit, fuck,
twat, cunt, arse,"...itd itp., prosto i dobitnie, jak to Wattie, ale - o
dziwo i wbrew tytułowi - dużo mniej politycznie niż dawniej, a za to dużo
bardziej osobiście (!) - podejrzewam, że to echa rozstania Wattiego z żoną
(jakoś ostatnio się ponoć rozwiódł). Jak na Exploited - szokujące.

Acha - i jeszcze rozwaliły mnie pozdrowienia od Wattiego na okładce płyty -
"dla wszystkich punków i skinów, którzy przychodzą na nasze koncerty" - bez
komentarza.

Czy ktoś jeszcze słucha EXPLOITED na tym forum? Proszę o odzew!

pzdr smile

Obserwuj wątek
    • kosz.marny Re: THE EXPLOITED - nowa płyta 24.03.03, 08:12

No i co?
      Nikt już oprócz mnie nie słucha Exploited?
      Czyżbym był ostatnim Mohikaninem????
      • sphincter Re: THE EXPLOITED - nowa płyta 24.03.03, 13:11
        nie jesteś! oi! smile
        • Gość: teddy Re: THE EXPLOITED - nowa płyta IP: *.visp.energis.pl 24.03.03, 21:11
          Jestem pod wrażeniem rozwoju zespołu i niesamowitej kreatywności Wattiego. Żeby
          wymyślić tak zajebisty tytuł !!!! I jeszcze te wyjątkowo dwie (a nie
          tradycyjnie jedna) czaszki na okładce.... No i ta muza! Tylko po co ten didżej
          i ten lupy????
          • Gość: Łysenko Re: THE EXPLOITED - nowa płyta IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 27.03.03, 00:19
            Jeszcze są języki lubieżne z czaszek się wydobywające! A to novum absolutne!
            Ciekawe czemu metalowców nie pozdrawiają na okładce, przecie to grind-metal
            jakiś już teraz jest a nie punk. Ale sympatyczny.
            • kosz.marny Re: THE EXPLOITED - nowa płyta 27.03.03, 08:16
              Gość portalu: Łysenko napisał(a):

> jakiś już teraz jest a nie punk. Ale sympatyczny.

Moim skromnym zdaniem największym osiągnięciem The Exploited jest to, że w
              ogóle wydali płytę - to się przecież nie zdarza na co dzień punkowym emerytom
              smile))
              Szczerze mówiąc zaskoczyli mnie tym faktem zupełnie, bo byłem pewien, że już o
              nich nie usłyszymy, a tu proszę...
              • Gość: Łysenko Re: THE EXPLOITED - nowa płyta IP: *.ds.uj.edu.pl / 192.168.10.* 27.03.03, 15:25
                Wattie z pewnością będzie ciągnął do upadłego niczym B.B.King albo kolesie z
                Buena Vista Social Clubu!!! smile))
                • teddy4 Re: THE EXPLOITED - nowa płyta 27.03.03, 18:28
                  Poszukuję singla THE EXPLOITED AND LUCIANO PAVAROTTI - "Fuck The System". Czy
                  ktoś ma??????
                  • vulture Re: THE EXPLOITED - nowa płyta 29.03.03, 07:57
                    Hehehe...

The Exploited słuchałem w liceum, ale jakiś tam sentyment pozostał... Czasem
                    sobie włączam, jak mam ochotę na relaks. Poprzednią płytę, "Beat The Bastards"
                    nawet kupiłem (na kasecie) - w sumie miło się słuchało, ale poza utworem
                    tytułowym (był na singlu i nawet puszczano doń teledysk!) niewiele pamiętam. Do
                    tego, żeby kupić nową, jeszcze się na razie nie złamałem...

A Pavarotti pewnie teraz myśli o nagrywaniu z Dannii Minogue, a nie z The
                    Exploited.
                    • Gość: Łysenko Re: THE EXPLOITED - nowa płyta IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 29.03.03, 13:43
                      vulture napisał:

i nawet puszczano doń teledysk!

Gdzie niby ten teledysk puszczano?
                      Ja niestety nie widziałem.
                      Krzychu Szewczyk zapodawał w Wideotece Dorosłego Człowieka?
                      • vulture Re: THE EXPLOITED - nowa płyta 29.03.03, 21:43
                        Puszczała go "Viva 2" jak jeszcze była normalna. Może mam gdzieś jeszcze na
                        kasceie video, bo pamiętam, że nagrywałem.
                    • kosz.marny Re: THE EXPLOITED - nowa płyta 31.03.03, 08:30
                      vulture napisał:

> tego, żeby kupić nową, jeszcze się na razie nie złamałem...

Złam się, bo warto! Moim zdaniem jest lepsza od Beat the Bastards.
                      (tylko uwaga na złamania otwarte wink
                      • vulture Re: THE EXPLOITED - nowa płyta 31.03.03, 15:55
                        Jestem otwarty na tego typu złamania.
                      • Gość: Łysenko Re: THE EXPLOITED - nowa płyta IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 31.03.03, 22:46
                        Jeśli płytka bardziej przypomina "Death Before Dishonour" i "Massacre" niż
                        niespecjalną rzeczywiście "Beat The Bastards", to może warto się skusić. W
                        ogóle Wattie ze środkowego okresu swojej twórczości najbardziej mi leży, bo
                        tych najwcześniejszych rzeczy to już za bardzo nie da się słuchać niestety.
                        • vulture Re: THE EXPLOITED - nowa płyta 31.03.03, 23:01
                          No a ja właśnie "Punk's Not Dead" i "Troops Of Tomorrow" bardzo lubię, ale to
                          może przez sentyment...
                        • kosz.marny Re: THE EXPLOITED - nowa płyta 01.04.03, 09:49
                          Gość portalu: Łysenko napisał(a):

> Jeśli płytka bardziej przypomina "Death Before Dishonour" i "Massacre" niż
                          > niespecjalną rzeczywiście "Beat The Bastards", to może warto się skusić.

Niestety, chyba Cię rozczaruję. Jest na pewno brzmieniowo bardziej podobna
                          do "Beat the Bastards" niż do "Death Before...".
                          Z "Massacrą" nawet nie porównuję, bo dla mnie to było mistrzostwo świata i nic
                          się z tą płytą nie może równać (oczywiście w tej kategorii muzycznej smile

Natomiast będę obstawał przy twierdzieniu, że "Fuck the System" jest
                          od "Beat..." duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo lepsza i nie żałuję wydanej
                          ka$y.

pzdr smile
                          • Gość: Łysenko Re: THE EXPLOITED - nowa płyta IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 01.04.03, 21:08
                            Oj taaak, "Masakra" to była piękna płytka, transowy wypierd od początku do
                            końca, żadnych słabych numerów. Pewnie już czegoś lepszego nagrać się nie uda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka