Gość: leeszek IP: *.dip.t-dialin.net 27.04.03, 00:40 moglby ktos podac jakis fajnych wykonawcow rapu i hhopu z francji ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arturox Re: francuski rap i hh 27.04.03, 01:19 yo, na poczatek proponuje zaczac od: mc solaar, alliance ethnik, les nubians. czyli klasyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SNT Re: francuski rap i hh IP: *.chello.pl 27.04.03, 02:13 Świetna rada wuju...po co robisz człowiekowi wodę z mózgu?! Jak na początku lat 90-tych powiedziałem znajomym pod Paryżem o MC Solarze ( to wtedy był jedyny znany francuski raper w Polsce ), to stuknęli się w głowę i powiedzieli, że to lipa (mniejwięcej taka reakcja jak u nas na Karambę). Aliance Ethnik i Les Nubians mój drogi to nie klasyka, tylko strzęp, który dotarł do Polski i jako, że jest tu mniej więcej kojarzony - uznawany za klasykę. To nieporozumienie, bo tak na prawdę te zespoły to margines, którego wogóle się nie słucha ! Klasyka dla mnie to NTM, Ministre AMER, Assasin, 2Bal 2Neg pierwsze płyty IAM, Busta Flex. Jeszcze La Cliqua. Tak na początek poleciłbym Ci NTM - "Paris sous les bombes" (uważana za jedną z lepszych płyt rapowych we Francji, a NTM z tej płyty, to trochę bardziej podziemny NTM niż obecne BOSS i IV My People), składankę "Chroniques de Mars" (dosyć dobrze zaprezentuje Ci z grupsza scenę z Marsylii. Potem koniecznie Fonky Family, płyta "Si Dieu veut... Inch Allah". Warto też posłuchać 113, Scred Connexion, Lunatic, KDD i Snipera (delbeta). W zależności co ci podpasuje - dalej inne rzeczy. Jak np Lunatic to Booba i całe 45 scientific, Beat de Boul itd... Jak Scred Connexion to posłuchaj Manu Key, Ideal J, Rhoff, Karlito... Jak będziesz wolał Marsylię - to koniecznie wszystko wokół Fonky Family, Le 3eme oeil, Faf LaRage, Carre Rouge. I nie daj sobie zrobić wody z mózgu jakimś Aliance Ethnik... żadne Saian Supa Crew i Solaar. To jest lipa - ale niestety w Polsce tylko to jest osiągalne. Dobrego francuskiego rapu jest zatrzęsienie na pewno coś znajdziesz Odpowiedz Link Zgłoś
arturox Re: francuski rap i hh 27.04.03, 02:35 yo mistrzu andergrandowcu - moze dla ciebie nie, ale dla mnie w/w to klasyka francuskiej sceny hh, szczegolnie mc solaar, ktorego notabene slucham juz prawie dziesiec lat, a nawet mialem okazje byc na koncercie. poza tym z posta leeszka wywnioskowalem, ze jest zielony/nowy w tym temacie - wiec, tak to sobie wykombinowalem, ze nie bede go zasypywal setka nazw i po prostu zasugeruje mu te z pierwszej polki, ktore sa w polsze w miare dostepne. ty rozumiem zaczynales od razu od jakis podziemnych kapel z calais czy innego nantes... pis. ---------------------------------------------------------------- "If you fake the funk, your nose will grow." George III Clinton Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SNT Re: francuski rap i hh IP: *.chello.pl 27.04.03, 03:02 Co ty za bzdury wypisujesz... aż żal z dupe ściska. Jak chcesz mogę Ci wymienić na prawdę undergroundowe zespoły, które ukazują się na wpółamatorskich składankach - takich z okładką powielaną na kolorowym ksero. Zespoły o jakich pisze to po prostu francuska scena i to nie z Nantes i Calais zgodnie z twoim rozumieniem francuskiego podziemia głównymi ośrodkami francuskiej sceny undergroundowej - rap we Francji ( także ten podziemny) to bloki pod Paryżem i Marsylią, a nie jakieś zadupie na prowincji. A ciekawe kolego, czy Ty kiedyś byłeś we Francji, znasz Francuzów, którzy słuchają rapu ?!?! Rozmawiałeś z nimi ? Wiesz coś więcej o francuskim rapie niż to co dociera do Ciebie w Polsce ??? Nie wydaje mi się, więc przestań robić z siebie idiotę. Nikt nie robi Ci tu wyrzutów, że słuchasz sobie Solaara, tylko nie pisz, że to podstawowa pozycja jeżeli chodzi o francuski rap !!!! Można polecić komuś dobrą muzykę w jakimś gatunku i szmirę... Ty polecasz szmirę. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
arturox Re: francuski rap i hh 27.04.03, 04:06 czy bylem? tak mialem okazje kilka razy (m.in. ten koncert solaara, na ktorym publiki bylo jakies 1000 osob, ale mniemam, ze to albo nie-francuzi, albo ciemne i nienormalne zabojady, ktorzy nawet nie wiedza co w ich wlasnym kraju dobre). wybacz, ze tak nie orientuje sie w niuansach francuskiej sceny jak ty, ale dla mnie liczy sie po prostu dobra muzyka (sluchanie solaara nie przeszkadza mi w recepcji assasina, kheopsow, fabe, doca gyneco i cut killera, ba, nie przeszkadza mi tez w sluchaniu francuskiego house'u, easy listening i laurenta garniera) tylko watpie, czy leszeek, kiedy bedzie chcial nabyc u nas ktoregos z w/w artystow, znajdzie cos oprocz solaara czy a.ethnik. takze leszeek ja ci smialo i z czystym sumieniem polecam na poczatek "paradisiaque" solaara. ps. gdyby ktos mnie spytal o np. dobry hh z uk, to bez namyslu odpowiedzialbym mu "mainstreamem" typu mark b, vadim czy inny phi-life cypher, a nie sypal od razu rzeczami, ktore znane sa tylko kolesiom z londynu. ps2. zestawianie karramby i solaara uwazam za lekka przesade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SNT ps IP: *.chello.pl 27.04.03, 03:03 Jak widzę ty też jesteś zielony w temacie francuskiego rapu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontownik do SNT IP: *.bydgoska.krakow.pl 29.04.03, 11:12 też się podczepię pod tą listę dzięki! osobiście nie stawiałbym jednak saian supa crew i mc solaara na jednej półce z tandetą - tego drugiego owszem, ale saian jest bardzo dobre rano do kawy pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SNT Re: francuski rap i hh IP: *.chello.pl 27.04.03, 16:16 Groch o ścianę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leeszek Re: francuski rap i hh IP: *.dip.t-dialin.net 28.04.03, 10:03 kiedys bedac we francji slyszalem IAM , bardzo mi sie podobalo, dzieki wam za podpowiedzi, poszukam sobie w sieci jakis albumikow w/w Odpowiedz Link Zgłoś