Dodaj do ulubionych

Muzyka filmowa która przeszła do legendy:)

02.09.03, 08:45
Tak mi się przypomniało, że niektóre utwory skomponowane do filmu stały sie
juz prawie jak klasyki muzyki poważnej. Są uzywane w wielu innych filmach i
programach. Oatatnio usłyszałem motyw z Gliniarza z Beverly Hills i
stwierdziłem, że to chyba najbardziej charakterystyczny utwór.
Natomiast czas jakis temu na jedynce był program dokumentalny o Papierzu i
motywem otwierajacym film był Marsz Imperium. Swoją drogą ciekawe
wykorzystanie utworu.
Poza tym dodałbym jeszcze Mission Impossible, Ojca chrzestnego i Bonda.
Znacie jeszcze takie kawalki, które słysząc od razu wiecie, skąd pochodzą??
Obserwuj wątek
    • Gość: AgentCooper Re: Muzyka filmowa która przeszła do legendy:) IP: *.pg.com 02.09.03, 08:52
      aric napisał:

oczywiscie Misja Ennio Morricone....A z polskich dodalbym jeszcze muzyke z 07
      zglos sie...Od razu sie rozpoznaje. Fajny jest tez remix tego numeru znajdujacy
      sie bodajze na Pozytywne Wibracje 2....A swoja droga wczoraj byl zajebisty
      odcinek...Fronczewski w roli agenta Interpolu "Kopiego" zwanego tez Wscieklym
      Kojotem...Poezja....
      • aric Coop:) 02.09.03, 09:00
        Zajrzyj na Forum TV, tam jest juz legendarny watek o Borewiczu i innych.smile
        A swoją drogą, poznałeś Jenefer??
    • Gość: aniamania Re: Muzyka filmowa która przeszła do legendy:) IP: *.lodz.mm.pl 02.09.03, 09:02
      Natychmiast rozpoznaję główny motyw z "Siedmiu wspaniałych". I motyw z "Top
      Gun"smile

No i oczywiście "Miasteczko Twin Peaks" jest rozpoznawalne, a swego czasu
      także "Z archiwum X".
      • Gość: brutuska Re: Muzyka filmowa która przeszła do legendy:) IP: *.stalowa-wola.sdi.tpnet.pl 02.09.03, 09:42
        moze 2001 odyseja kosmiczna
        • otto_1 Re: Muzyka filmowa która przeszła do legendy:) 02.09.03, 18:28
          w 'Odydei' nie było było oryginalnej (tzn. napisanej do filmu) muzyki, o ile
          pamiętam.
    • Gość: Ton Re: Muzyka filmowa która przeszła do legendy:) IP: 81.210.22.* 02.09.03, 09:48
      Zdecydowanie
      Gwiezdne Wojny i Indiana Jones
      • pizmak31 Re: Muzyka filmowa która przeszła do legendy:) 02.09.03, 11:41
        Och, piosenka z wetsernu Rio Bravo wykonana przez Ricky Nelsona, dreszcze caly
        czas dreszcze.
        • Gość: morfisz Re: Muzyka filmowa która przeszła do legendy:) IP: *.ust.vectranet.pl / 10.16.128.* 02.09.03, 11:43
          dobry, zly i brzydki Morricone. on ma w ogóle patent na chwytliwe tematy.
          a poza tym motywy z Ostatniego Mohikanina i Fortepianu
          • Gość: luukasz4 Re: Muzyka filmowa która przeszła do legendy:) IP: 134.76.134.* 02.09.03, 11:53
            Clannad iLegend - muzyka z Robin Hooda (a papiez pisze sie przez zet z kropka,
            niestety nie mam polskich znakow).
            • aric Re: Muzyka filmowa która przeszła do legendy:) 02.09.03, 11:59
              Masz rację, moja ortografia to popelina.sad

A co robina to masz racje, że to najbardziej chyba rozpoznawalny motyw z
              seriali.smile))
              Watek rozwinął się trochę nie po mojej mysli, ale co tam jego prawo.smile
              Bardziej mi chodziło o motywy, które są własnie wykorzystywane w innych filmach
              czy programach, a propos sytuacji. Np, gdy dzieje się jakas szpiegowska afera
              wplatane są dzwieki bonda lub mission impossible. Gdy mowa jest o mafi, od
              pojawia się motyw z Godfathera. Własnie dlatego odniosłem się do programu o
              Papieżu.smile
              • Gość: kubasa Re: Muzyka filmowa która przeszła do legendy:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.03, 14:56
                Chariots Of Fire
            • Gość: tegosław Re: Muzyka filmowa która przeszła do legendy:) IP: diak:* / 10.6.1.* 02.09.03, 17:48
              Gość portalu: luukasz4 napisał(a):

> niestety nie mam polskich znakow).

To se kup...
    • ninel1 Re: Muzyka filmowa która przeszła do legendy:) 02.09.03, 15:52
      alternatywy 4 i janosik, choc nie wiem czy motywy z seriali mozna zaliczyc do
      muzyki filmowej.
      • ayya Re: Muzyka filmowa która przeszła do legendy:) 02.09.03, 17:28
        Z dość nowych to rozpoznaje muzykę z "Amelii" z zamkniętymi oczami.
        Do już wspomnianych dodałabym piosenkę "Girl you'll be a woman soon". Jak ją
        słyszę od razu mam przed oczami tą scenę z Pulp Fiction smile
    • fallingsky Re: Muzyka filmowa która przeszła do legendy:) 02.09.03, 18:17
      Wspaniały duet Simon & Garfunkel i film "Absolwent". Poza utworami, które
      wiekszość osób kojarzy własnie z tego filmu, Simon popełnił kilkadziesiat
      rewelacyjnych kompozycji i kilka świetnych albumów (Graceland!!!)...
    • zaanawetprzeciw Re: Muzyka filmowa która przeszła do legendy:) 02.09.03, 18:39
      Polskie drogi.
    • Gość: Pablo Re: Muzyka filmowa która przeszła do legendy:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.03, 18:43
      O rany, tyle tego jest...
      John Williams i Gwiezdne wojny, przynajmniej polowa jego ilstracji do filmów
      Spielberga (Indiana Jones, E.T, Jaws, Lista Schindlera); Zresztą, cały dorobek
      Williamsa to świadectwo jego wielkiego geniuszu!
      Jerry Goldsmith - Patton, Omen, Star Trek, by wymienić tylko trzy z prawie
      dwustu wartych uwagi, pod którymi się podpisał,
      Bernard Herrmann - Psychoza, Przylądek strachu, Zawrót głowy, Taksówkarz,
      John Barry - Bondy, Pożegnanie z Afryką, Tańczący z wilkami,
      Elmer Bernstein - Siedmiu wspaniałych, Wielka ucieczka, Zabić drzozda...
      I wiele, wiele innych, pisanych przez Ennia Morricone'a, Maxa Steinera,
      E.W.Korngolda, Alana Silvestri, Wojsciech Kilara, Jamesa Hornera czy Alfreda
      Newmana. Przynajmniej z pięćset ścieżek dźwiękowych to dziś kanon muzyki nie
      tylko filmowej. Szkoda tylko, że tak mało osób ma tego świadomość)
      Natomista jednym z najbardziej przereklamowanych kompozytorów jest - moim
      zdaniem - Goran Bregowic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka