Gość: dawid IP: *.mofnet.gov.pl 05.08.10, 13:35 mam pytanie do znawców Bułgarii - czy można dojechać na własną rękę komunikacją miejską z Albeny do przylądka Kaliakra, monasteru Aładża i kamiennego lasu? proszę o rady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marcin Re: kaliakra IP: *.lanet.net.pl 05.08.10, 15:31 nie dojedziesz do kaliakry ani do kamiennego lasu komunikacja, jedynie samochodem, trzeciego miejsca nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: kaliakra IP: 95.43.120.* 05.08.10, 20:26 Aładża Do Aładży jest możliwy dojazd - nawet jeżeli nie dojedziesz do klasztoru autobusem, to: 1) możesz dojść specjalną 3 km ścieżką ZP- Aładża 2) wysiąść na charakterystycznym rondku, przed drogowskazem, skąd do Aładży jest 1 km. 3) można spróbować dojechać do Winicy i stamtąd jakimś busem lub taxi Do Kamiennego Lasu możesz spróbować dojechać: 1) autobusem do Devnya - starą drogą E85 równoległą do A2 2) autobusem do Slanchevo - skąd jest 3 km do Pobiti Kamani Zapytaj też na forum bulgaricus.com, może ktoś podpowie. Warto zobaczyć ww., ale mnie nie zachwyciły. Odnośnie Kaliakry - musisz jakoś dotrzeć do Kawarny/Balgarevo. Będąc w pobliżu Balgarevo możesz odwiedzić restaurację z własną hodowlą małż Dyłboka. Odpowiedz Link Zgłoś
renle Re: kaliakra 11.08.10, 09:43 Ja jechałam (w kilka osób) do Aładży taksówką. Cenę trzeba uzgodnić zanim się zamknie za sobą drzwi auta ;-) No i targować, targować ... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerkan Re: kaliakra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 13:42 W Albenie w miescie i na plazy sa osoby ktore organizuja wyjazdy busami. Tylko troche trzeba sie targoeać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: kaliakra IP: 162.27.161.* 12.08.10, 13:47 Z Bałczika kursuje busik na Kaliakrę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blebart Re: kaliakra IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.11, 13:00 W Albenie wypożyczenie samochodu kosztowało mnie 35 euro. Ciekawostką jest to że można wypożyczyć samochód (podstawiają pod hotel) jednego dnia powiedzmy o 15 i oddać o 15-16 dnia następnego a liczony jesteś tylko za jedną dobę. Jest wtedy czas aby pozwiedzać np. Warnę do późnej nocy jednego dnia a dnia następnego z samego rana ruszyć na Kaliakrę. Uwaga na tańsze wypożyczalnie z poza Albeny, nie wiem czy posiadają wykupioną kartę bezpłatnego wjazdu przez bramki do miasteczka. Odpowiedz Link Zgłoś