turx01 21.08.11, 21:26 Chyba nieco przegięte w drugim kierunku, ale wole takie spojrzenie: podroze.gazeta.pl/podroze/1,114158,10108416,Bulgaria__Sofia__Paryz_Wschodu.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pp Re: Sofia. Paryż Wschodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 11:34 Moim zdaniem Sofię warto zwiedzić, samo centrum, wyłożone charakterystycznym żółtym brukiem, jest co prawda nieco rozkopane przez rozbudowę metra, ale jest wiele interesujących miejsc. Paryż to to nie jest, ale swój klimat to miasto ma. Dobrze dać się oprowadzić, prawdziwe perełki są ukryte w zakamarkach między paskudnymi pokomunistycznymi budynkami. Wiele osób jadących nad morze przez Serbię omija Sofię dziurawą obwodnicą, a mogłoby poświęcić parę godzin na obejrzenie miasta, ewentualnie jeden nocleg. Odpowiedz Link Zgłoś
maranka Re: Sofia. Paryż WschoduA 22.08.11, 17:41 Ja też zdecydowanie wolę spojrzenie, które dostrzega pozytywy, ale dziwią mnie te zielone bulwary i zielone przestrzenie, na ktore powołuje sie autorka. Również to świeże- sofijskie powietrze , trochę mnie rozbawiło. Przeczytałam to swoim znajomym bułgarom i niestety nie możemy się z tym zgodzić . Wystarczy wjechać na Witoszę i spojrzeć na Sofie z góry żeby zobaczyć smog , który zalega nad Sofia prawie zawsze. Sofia otoczona wzgórzami niestety nie oddycha swieżym powietrzem , jest zawsze duszno , gorąco a nad miastem unosi się kurz.Sofiańcy uciekają na wieś zeby pooddychać świeżym powietrzem .Jedynie willowa dzielnica Simeonowo u podnóża Witszy moze się poszczycić świezym powietrzem , ale to miejsce tylko dla bogatych. Zwiedzając Warszawę , Bułgarzy nie mogą się nadziwić ilości koloru zielonego / drzew, parków / które nas otaczają nawet w centrum . Zgodzę się co do krystalicznie czystej wody -wszyscy tu piją wodę z kranu a przyjezdzając do nas dziwią się jak wstrętną mamy wodę w kranach. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.slonecznybrzeg Re: Sofia. Paryż WschoduA 22.08.11, 22:13 ja widzę to tak: zdaję sobie sprawę z wielu niedociągnięć ale pomimo paskudnego Lulina, pomimo tego że pękła mi opona na dziurze w torowisku miasto to ma swój urok, czuć że to stolica i ja tam kocham ten klimat no i jest BANICA I AJRAN!!!! czego chcieć więcej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
turx01 Re: Sofia. Paryż WschoduA 22.08.11, 23:22 maranka napisała: > Ja też zdecydowanie wolę spojrzenie, które dostrzega pozytywy, ale dziwią mnie > te zielone bulwary i zielone przestrzenie, Dziwne, bo ja kojarzę Sofię właśnie z szerokimi bulwarami co prawda nie zielonymi lecz złoto-czerwono-brązowymi, z powody wrześniowej pory roku. W Sofii w trakcie dnia byłem tylko raz - jakieś 15 lat temu przesiadałem się na Vrażdebna z Warszawy do Burgas, ale było kilka godzin przerwy więc umówiłem się ze znajomymi w Pizza-Hut, albo KFC, dokładnie już nie pamiętam. Czyżby taksówkarz - lokalny patriota przewiózł mnie kilka razy jedynym szerokim bulwarem w Sofii? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
maranka Re: Sofia. Paryż WschoduA 23.08.11, 19:52 Akurat ulica prowadząca z lotniska zawsze była ładna ,ale żeby zaraz -zielony bulwar ???? Teraz jest jeszcze piękniejsza bo B. Borisow o nią zadbał. A w tamtych czasach to bardzo prawdopodobne że sie przejechałeś troche naokoło... W Sofii wszystkie większe ulice jak wiecie to bulwary- Dondukov, Slivnitsa, K.Maria Luiza. Ulubione bulwary turystów to Tsarigradsko shose i Tsar Osvoboditel ponieważ prowadzą do cerkwi A. Newski , budynku Uniwersytetu Sofijskiego , stadionu V. Levski itd.oraz parków obok uniwersytetu i stadionu. Sa one rzeczywiscie szerokie i zasługują na miano bulwarów i pewnie te wszyscy kojarzą z Sofią . Na mnie otatnio zrobiło ogromne wrazenie Lomsko shose - tzw. wylotówka z Sofii. Jeszcze niedawno zapyziała , rozgrzebana ulica bez chodników , z mnóstwem straganów , bud z blachy falistej została poszerzona , odnowiona , odmalowana , wytyczono sciezki rowerowe - no po prostu nie poznałam . Ale zielono to tam tez nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.slonecznybrzeg Re: Sofia. Paryż WschoduA 05.09.11, 22:18 dośc ciekawy filmik o Sofii LINK, tęsknie kurcze za miejscem i za ludźmi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martina Re: Sofia. Paryż Wschodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 15:42 W zeszłym roku Hubert Urbański przygotował parę odcinków relacji z Bułgarii dla ddtvn. Jak wejdziecie na ich stronę to w wyszukiwarce trzeba wpisać Bułgaria i można te relacje sobie obejrzeć. Polecam odcinek o jedzeniu! Odpowiedz Link Zgłoś