Dodaj do ulubionych

Stambuł z Bułgarii

IP: 95.108.72.* 25.08.13, 23:46
Prosze o informację kto jechał ze Słonecznego Brzegu do Stambułu na wycieczkę - 2dni , czy korzytaliście z oferty lokalnego biura, jeśli tak to jakie polecacie. Jak wygląda ta wycieczka, jakie są koszty, moża dojechać i zwiedzać samemu, gdzie jest nocleg? Pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: opal Re: Stambuł z Bułgarii IP: *.telpol.net.pl 26.08.13, 00:53
      Też chętnie poczytam opini, znalazlem strone z opisem takich wycieczek i raczej odradzają wszelkie wycieczki orgaznizowane , stambuł 2 dniowy podobno jeszcze ujdze odradzaja 1 dniowy ale ogólnie podobno lepiej pozwiedzać samemu bułgarie niż pchac sie do stambułu ( swoim samochodem lub z wypozyczalni). fakt ze jak obejrzałem ceny wycieczek zorganizowanych to faktycznie ksomos jak na tak tani kraj. Mam fjana stronak z opisem wycieczek jak chcesz to napisz to podam link lapo@op.pl kiedy jedziesz i czym???
    • Gość: Ela Re: Stambuł z Bułgarii IP: *.umt.tarnow.pl 26.08.13, 08:22
      My bylismy w tym roku. Posrednikiem z lokalnym biurem byl Neckermann.
      Ja osobiscie radze jechac z lokalnym biurem (jest taniej) a w programie maja to samo.
      Tak naprawde to chcialam jechac "na wlasna reke" ale cena przejazdu jest wysoka i raczej sie to nie oplaca. Na przykład na stronie booking. com mozna znalezc nocleg.
      Biura organizujace wycieczki praktycznie nie oferuja zwiedzania tego miasta z przewodnikiem. Przyczyna sa wysokie ceny wstepu. Wiec w ofercie biura znajdziesz tylko te atrakcje ktore sa za darmo. Czyli: Blekitny Meczet, Hipodrom, przejazd autokarem przez czesc Stambulu i niektore biura oferuja zwiedzanie I dziedzinca Palacu Topkapi (bo tylko ten jest za darmo).
      Na te atracje wystarczy 2 godziny i reszte zwiedzacie juz na wlasna reke.
      Porazka jak dla mnie byla podroz. Wyjazd kolo 22 i czekanie przed Stambulem na parkingu ponad godzine zeby nie byc za wczesnie. Tlumaczenie - bo na granicy mogla byc kolejka.
      Spytajcie przy zakupie wycieczki gdzie lezy Wasz "hotel a raczej motel" i sprawdzcie na mapie (niech wam podadza nazwe i adres).
      Jak dla mnie warto jechac.
      • Gość: kasia35 Re: Stambuł z Bułgarii IP: 95.108.72.* 26.08.13, 20:57
        Ela dzięki za informacje, czyli jeśli dobrze rozumiem pół dnia ma się do samodzielnego zwiedzania i następny cały dzień - bo powrót jest wieczorem II dnia. Ile płaciliście z neckermanna? Orientowałaś się ile kosztuje z lokalnego biura? Jak lokalizacyjnie mieliscie hotel jest to raczej centrum? Jakie ogolne wrazenia, ceny? byliście na wielkim bazarze, jakieś rady?
        • Gość: Ela Re: Stambuł z Bułgarii IP: *.umt.tarnow.pl 27.08.13, 08:21
          Co co kosztow to juz dokladnie nie pamietam ale chyba 400 zl od osoby doroslej (bez obiadu).
          Jak bedziecie na miejscu porownacie sobie ceny sami i co kazde z biur proponuje. Na pewno z tego co pamietam ceny lokalnych biur byly nizsze a w przypadku mojej rodziny 2+3 ma to znaczenie ;)
          Ja wykupilam wycieczke u neckermana bo wydawalo mi sie ze bede miec przewodnika w jezyku polskim i ogolnie wszystko na lepszym poziomie niz w biurach lokalnych .
          Wiec moze napisze jak wygladala moja wycieczka:
          W piatek wyjazd ze Slonecznego Brzegu ok. 22. Na granicy nie bylo kolejek (wiza 16 euro. 15 to faktyczna cena a 1 euro dla celnika) i dlatego przed Stambulem czekalismy ponad godzine na stacji benzynowej zeby do motelu (wedlug biura hotel ***) nie przyjechac za wczesnie.
          O 8.00 byla zbiorka i wyjazd na "zwiedzanie". Wiec: Błekitny Meczet, plac Hipodrom. I ja na tym etapie zrezygnowalam i zostalam w centrum na dalsze samodzielne zwiedzanie. Reszta grupy wsiadla w autokar. Objechali troche miasta, przejechali po moscie Bosforskim i wstapili oczywiscie do sklepu ze skorami. Na koniec wrocili do motelu na obiad. W zwiedzaniu nie bylo I dziedzinca palacu Topkapi.
          Po miescie bardzo latwo przemieszcza sie tramwajem.
          Cena za wejscie do Hagia Sophia - 50 zł, Pałac Topkapi (bez Haremu) - 50 zł, Cysterna Bazylikowa (nie pamietam ale ok 20 zł), 2,5 h godzinny rejs statkiem - tez ok 20 zł (tez nie pamietam dokladnie;)).
          Bazary - za darmo oczywiscie. Nam nie starczylo czasu ale zobaczcie Wieze Galata (np. przy zachodzie slonca) i z niej panorame na Stambul.
          Motel byl w centrum. Ale nie w samym srodku centrum.

Ela

• Gość: Ela Re: Stambuł z Bułgarii IP: *.umt.tarnow.pl 27.08.13, 08:22
            Aha ... powrot byl o 17.00. W Słonecznym Brzegu bylismy okolo 24.00
            • Gość: Qlimax80 Re: Stambuł z Bułgarii IP: *.clubnet.pl 17.12.13, 01:56
              Ja mam jeszcze pytanka. Czy trzeba miec Turecka walute czy Euro przyjmuja ? Czyli rozumiem ze nie ma w tej wycieczce jakiegos przewodnika ktory opowiada o danych zabytkach tylko prowadzi nas z miejsca na miejsce i daje okreslony czas tak ? Ile proponujesz wziasc pieniedzy na taka wycieczke 2dniowa by starczylo na jakies pamiatki, zjedzenie czegos pysznego tureckiego itp ?
    • Gość: marek Re: Stambuł z Bułgarii IP: *.shumen.cablebg.net 06.02.14, 08:29
      Jestem przedstawicielem miejscowego biura.Szczegoly mailem: plbg1@abv.bg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka