Dodaj do ulubionych

Jezioro Dospat

27.03.14, 10:22
Ktoś był ?
Czy to dobry punkt wypadowy do zwiedzenia Macedonii Pyryńskiej i Rodopów ?
Jak na miejscu z noclegami ? I wreszcie - jak samo jezioro ? Można się kąpać (to chyba dość wysoko) ?
Planuję zatrzymać się tam na 3-4 dni.
Obserwuj wątek
    • mac641 Re: Jezioro Dospat 13.04.14, 02:04
      Co do noclegów i możliwości kąpieli w J. Dospad Ci nie doradzę, bo przejeżdżałem tylko przez te okolicę. W mojej ocenie, biorąc pod uwagę jakość i rozmieszczenie dróg nie warto stąd robić wyprawy do Macedonii Pirinskiej, ale to zależy, co chcesz tam zobaczyć.Lepiej już chyba skupić się na samych Rodopach.
      Jeżeli już zakotwiczysz się nad J. Dospad, to blisko masz do Kovaczewicy oraz do Jaskini Jagodińskiej, Diabelskiego Gardła i na punkt widokowy Orlove Oko, które w mojej ocenie są najciekawszymi miejscami w tej części Rodopów. Już sama jazda drogą ( momentami na jeden samochód ale są mijanki ) do tych 3 ostatnich, w skalnym wąwozie, obok rzeki robi wrażenie i jest niesamowitą frajdą. Bo do położonych we wschodnich Rodopach: sanktuarium Orfeusza - Tatuł, czy Perperikonu jest trochę daleko na jednodniowa wycieczkę.
      • ma.ci.ej Re: Jezioro Dospat 14.04.14, 10:43
        Jakoś nasze trasy się pokrywają :)

Plan (na dzień dzisiejszy) jest taki: Sofia, potem Monastyr Rylski, potem jeden nocleg w Melniku (już zabukowany), rano Monastyr Rożeński i przejazd nad jezioro i tam znalezienie noclegu na 2-3 noce, krótki odpoczynek nad jeziorem, zwiedzenie okolicznych atrakcji (muszę poczytać o tych, o których piszesz, bo niektóre są dla mnie nowością), potem Czudnite Mostowe i kierunek na Burgas i południowy fragment wybrzeża.
        • Gość: aaa Re: Jezioro Dospat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.14, 13:29
          Nie wiem jaki masz samochód ale na drodze wokół jeziora nie ma asfaltu. Nocleg znajdziesz bez problemu ale wieczorem nic do roboty nie ma. Centra turystyczne to Bansko albo Pamporowo.
          • ma.ci.ej Re: Jezioro Dospat 14.04.14, 14:11
            > Nie wiem jaki masz samochód ale na drodze wokół jeziora nie ma asfaltu

Osobowy. Ale z tego co oglądałem w Google Street View, to od północnej strony jeziora droga wygląda na dobrą.

> znajdziesz bez problemu ale wieczorem nic do roboty nie ma
            Planuję tam 2-3 noclegi, więc rozrywka wieczorem nie jest mi potrzebna. To nie 2 tygodnie, więc nie zdążę się nudzić
            • Gość: aaa Re: Jezioro Dospat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.14, 15:37
              5 lat temu asfalt był taki bardziej bieszczadzki ale tam teraz ostro remontują.
              Z jezior polecam Belmeken.
        • mac641 Re: Jezioro Dospat 14.04.14, 16:52
          > Jakoś nasze trasy się pokrywają :)

Widać że chodzimy tymi samymi ścieżkami.
          W ubiegłym roku jechałem od Belogradczika przez Sofię, Borovets ( stąd na Musałę ), Bansko ( stąd na Wichren ), Monastyr Rilski, Rożenski, Melnik, i od Goce Delczew drogą wzdłuż Rodopów i dalej przez Zlatograd i Kardżali, też w kierunku Burgas.
          To co planujesz na trasie od Sofii to jazda obowiązkowa, łącznie z Czudnite Mostowe. Do dopełnienia wielkich bułgarskich monastyrów tej części polecam jeszcze Baczkowski, tym bardziej, że jadąc do Burgas, pewnie będziesz miał go po drodze. Po drodze też Sziroka Łyka, gdzie też warto przystanąć w drodze - www.bulgaricus.com/forum/viewtopic.php?id=8132.

> południowy fragment wybrzeża.
          A konkretnie dokąd planujesz dotrzeć ?

• ma.ci.ej Re: Jezioro Dospat 15.04.14, 16:26
            Ja w sumie rejon Zlatogradu i Kardzali planuję odpuścić. Od Chepelare będę się już kierował na autostradę i dalej do Burgas. Ale Baczkowski i Sziroką Łykę pewnie jeszcze dorzucę do planu.
            Dzięki za rady

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka