Dodaj do ulubionych

Bułgaria - Sozopol i okolice.

IP: *.visual.pl 24.05.05, 13:23
Witam. Mam pomysł aby pojechać na początku września do Bułgarii. Interesują
mnie miejsca, gdzie:
- można poczuć miejscowy klimacik,
- są warunki do pływania z maską i fajką (skałki),
- wieczór można spędzić w tawernie z dobrym (miejscowym) jedzonkiem i winem.
Bardziej od dyskotek interesują mnie ciekawe miejsca, cuda natury, zabytki,
lokalesi. Proszę o rady czy to dobry termin? Przyznaję, że nie lubię szczytu
sezonu na południu bo jest za gorąco i zbyt tłoczno, ale wyludnione po
sezonie mieściny są smutnawe. Zastanawiam się nad Sozopolem, Czernomorcem i
Carewem. Proszę o opinie tych, którzy spędzili w tych okolicach udane
wakacje. Dzięki i pozdrawiam. AS.

Obserwuj wątek
    • Gość: trantor Re: Bułgaria - Sozopol i okolice. IP: 217.79.151.* 24.05.05, 14:46
      Od kilku lat jeżdzę latem do Bułgarii. W zeszłym roku byłem w Czernomorcu.
      Sozopol - droższy od innych miejscowości, sporo lokali i dyskotek. Jeśli wolisz
      mniejsze miejscowości i skałki to dużo lepszy będzie Czarnomorec. Leży na
      cyplu, sporo skałem, niższe ceny i mniej lokali, ale jest gdzie zjeść.Ciekaw sa
      też miejscowości jeszcze bardziej na południe. Ja osobiści bardzo lubię
      Primorsko, ale to już większa miejscowość, ma też jedną z najdłuzszych i
      najpiekniejszych plaż w Bułgarii.
      • Gość: AS Re: Bułgaria - Sozopol i okolice. IP: *.visual.pl 24.05.05, 15:06
        Wielkie dzięki za odzew! A jak najlepiej podróżować pomiędzy tymi
        miejscowościami? Można wynająć samochód, skuter? AS
        • Gość: trantor Re: Bułgaria - Sozopol i okolice. IP: *.siec-otwocka.pl 24.05.05, 20:31
          Między wszystkimi miejscowościami jeżdzą autobusy, odpowiednik naszego PKS-u
          (państwowe i prywatne). Nie są drogie. Nie widziałem nigdzie wypożyczalni
          samochodów. Skutery można wynajmować, ale nie są zbyt tanie.
          • Gość: bb Re: Bułgaria - Sozopol i okolice. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 10:40
            A jakie są ceny kwater?
            • tanger_soto Re: Bułgaria - Sozopol i okolice. 27.05.05, 11:19
              Spedzilam w Sozopolu kilka dni w sierpniu 2 lata temu. Cena kwatery -
              rownowartosc 35 PLN. Musze jednak dodac, ze dotarlam tam w sobote, wiec po
              pierwsze rozpoczynal sie weeekdn i bylo sporo ludzi, po drugie byl klopot ze
              znalezieniem czegos na kilka dni - wszyscy chcieli na minimum tydzien. na
              szczescie po jakis 2 godz. udalo sie znalezc miejsce. poza tym wyjatkiem
              znalezienie kwatery lub przywoitego hotelu w sierpniu w BG odbywalo sie
              totalnie bezproblemowo i szybko.
    • Gość: AS Pytanie o jedzonko. IP: *.visual.pl 30.05.05, 12:58
      Heja! Mam jeszcze pytanie dot. jedzonka. Mianowicie najczęściej na tego typu
      wypadach wynajmuję app. z aneksem kuchennym. Lubię pichcić z miejscowych
      specjałów albo jeść w klimatycznych knajpkach z lokalesami. Czytam jednak, że w
      Bułgarii nie ma sensu gotować, bo jedzonko jest dobre i tanie na mieście. Co
      myślicie? Pytam, bo lokum bez kuchni jest oczywiście tańsze, więc może nie ma
      sensu... Pozdrowionka, AS.
      • tanger_soto Re: Pytanie o jedzonko. 30.05.05, 13:55
        zdecydowanie jedzenie w restauracjach, ale czy uda ci sie
        namierzyc "klimatyczne knajpki z lokalesami" - jak sie wyraziles - to juz inna
        sprawa. niestety na wybrzezu trudno o takie miejsca, a obsluga czasem wyraznie
        daje ci do zrozumienia, ze czas zwolnic stolik. spedzilam w Bulgarii ponad 2
        tyg. podrozujac po Bulgarii i z takim chamstwem spotkalam sie tylko w Sozopolu.
        poza tym w restauracjach przesmacznie, stosunkowo tanio i bardzo milo.
        • Gość: AS Re: Pytanie o jedzonko. IP: *.visual.pl 31.05.05, 14:22
          Wielkie dzięki za info i pozdrawiam. AS
      • kichote1 Re: Pytanie o jedzonko. 31.05.05, 20:41
        Jedzenie w Bulgarii rzeczywiscie jest bardzo dobre i stosunkowo niedrogie.
        Swietne sa wszelkie warzywa, wiec i salatki sa rewelacyjne. Wszedzie napotkasz
        knajpki oferujace dania z grillowanym miesem (grill sie tu nazywa "skara").
        Rowniez wino jest doskonale - wbrew temu, co sadzi sie w Polsce.
        Od pewnego czasu regularnie latem jezdze do miejscowosci Lozenec. To ok. 30
        kilometrow na poludnie od Sozopola. Sozopol jest dla mnie troche zbyt
        zatloczony i skomercjonalizowany (budy z wszelkim plastikowym barachlem wzdluz
        alejki prowadzacej na plaze, dyskoteki itp.). Warto zwiedzic stare miasto w
        Sozopolu - szczegolnie wieczorem jest tam pieknie i na kazdym niemal kroku
        znajdziesz knajpke, w ktorej warto posiedziec nad szklaneczka wina lub
        kieliszkiem rakiji.
        Na marginesie - mieszkam w Bulgarii. Jezeli masz jeszcze jakies pytania, daj
        znac.
        • Gość: AS Re: Pytanie o jedzonko. IP: *.visual.pl 01.06.05, 11:02
          Hej! Dziękuję za uwagi i informacje, zwłaszcza od "tambylca". Pozdrawiam, AS.
        • Gość: Jelen Re: Pytanie o jedzonko. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 08:30
          Ponieważ mieszkasz w Bułgarii to pewnie masz najlepszą odpowiedź w tym
          zakresie. Chodzi mi o kurs euro i dolara. Czy jest on stały? Z moich obliczeń
          wynika że lepiej wziąć do Bułgarii dolary 1 lewa wychodzi około 2,08zł gdzie
          przy Euro raczej 2,15zł. Co Ty na to?
          • kichote1 Kursy walut w BG 02.06.05, 12:50
            Aktualnie 1 euro = 1,95 lv; 1 dolar = 1,59 lv. Nie wiem, jaki jest dzis
            stosunek dolara do euro, wiec nie powiem Ci, co lepiej kupic na wyjazd.
            (Kantorow wymieniajacych waluty jest tu pod dostatkiem, proponuja podobne
            kursy. Nacielam sie tylko raz, gdy - nie patrzac na tabele kursow, sierota
            jedna - wymienilam pieniadze na lotnisku w Sofii - stracilam calkiem sporo...)
        • m.korzen Do Tambylca 21.06.05, 20:18
          WItaj, wybieram się z żoną w Twoje strony zamieszkania, co sądzisz o
          miejscowości BIALA? podobno to gdzieś między Warną a Burgas, jest tam plaża?
          coś ciekawego do zobaczenia? Nie potrzebujemy hałasów, pozdro :)
    • Gość: pistour@abv.bg Re: Bułgaria - Sozopol i okolice. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 23:00
      Proponujemy Państwu pobyt w hotelu, w apartamencie czy w kwaterze prywatnej w
      regionie Pomorie. Jest to bogaty w zabytki historyczne region, na wspaniałą
      przyrodę, urodzajną ziemię i gościnnych mieszkańców. Wypoczną tutaj rodziny z
      dziećmi jak i młodzież, i emeryci, bo każdy znajdzie tu dla siebie optymalne
      cenowe relacje.
      W województwie burgaskim najtaniej jest w Burgas, najdrożej w Nesebarze, my
      proponujemy środek t. j. Stare Pomorie, gdzie mamy BP.
      Pozdrawiam Stefan Marinov

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka