Dodaj do ulubionych

Rumunia czy Bułgaria + dojazd przez Słowację?

25.06.05, 16:16
Witam

Dwa pytania w jednym, żeby nie mnożyć bytów ponad potrzebę.
O dojeżdzie sporo jest w sieci, ale mnie interesuje takie coś: Kraków-Zilina,
a potem:
rozklad.pkp.pl/bin/query.exe/pn?ld=pkp&seqnr=1&ident=4a.01340339.1119708617&OK#focus

Czy ktoś tak jechał, ile może kosztować bilet z Ziliny do Bukaresztu, albo
chociaż granicy Rumunii, no i czy może się tak zdarzyć, że w Zilinie okaże
się, że nie ma biletów? Ktoś coś pisał o City Star, ale w necie nic o tym nie
ma.

I dwa, planujemy 1 tydz góry i 1 tydz morze - i pytanie - czy warto nadkładać
kilometry żeby jechać nad to morze do Bułgarii, czy to samo można mieć
zostając w Rumunii. Interesuje nas standart plaż i kwater, ale na pewno nie
typowe kurorty pełne zagranicznych turystów. I czy w bułgarii jest coś do
zobaczenia poza morzem?
pzdrv
Obserwuj wątek
    • Gość: leo Re: Rumunia czy Bułgaria + dojazd przez Słowację? IP: *.b.pppool.de 25.06.05, 21:54
      Do BG podrozuje koleja od 6 lat.Zilina z Krakowa to strata czasu.Mozesz
      startowac lepiej z Koszyc SK.Najlepiej kup EuroDomino na Rumunie i na reszte
      masz 50% znizki czyli nawet PL SK H. Z Ruse BG do Warny bilet kosztuje 9
      Lewa.Do zobaczenia ja startuje do BG 15.07. z Krakowa jest wagon do Warny.
      • Gość: wojnaipokoj Re: Rumunia czy Bułgaria + dojazd przez Słowację? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 22:54
        Możesz jechać odcinkami tak jak my w maju.Dojechać do Koszyc,potem do
        Budapesztu.Z Budapesztu do Debreczyna i granicę przekroczyć w Valea lui Mihai.
        Z Valea pojechać nocnym pociągiem do Bukaresztu.Rano odchodzą pociagi do
        Constancy.Polecam Eforie Nord.Polecam Rumunię.
        Skorzystaj z www.crf.ro/rozkład i ceny/
        Najdrozsze są koleje na Węgrzech,warto kupić np. 5-dniowy bilet na przejazd
        przez Rumunię.
        • Gość: Yorick Re: Koszyce IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.05, 23:17
          Dzięki,

wiem, że takie 'składaki' są najtańsze, ale wolałbym ich unikać.
          Raczej chciałbym kupić na Słowacji bilet od razu do Rumunii i na resztę drogi
          mieć spokój. Tylko nie wiem, czy się opłaca.

Stronka rumuńskich kolei kilka dni temu się zbuntowała i nie działa.
          O Eforii Nord i zwłąszcza Costinesti czytałem tu i gdzie indziej bardzo dobre
          opinie.
          pzdrv
      • Gość: Yorick Re: Rumunia czy Bułgaria + dojazd przez Słowację? IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.05, 23:03
        Chwila...
        na razie to ja czekam na reklamę Bułgarii, bo póki co nie widzę powodów, by z
        Brasova (który jest żelaznym punktem wyprawy) jechać 12h w tę i z powrotem do
        Warny, jeśli można w 6h do Konstancy. Czekam, żeby mnie ktoś przekonał, że
        warto.

Kraków-Warna brzmi bardzo sensownie ALE morze zostawiamy sobie na koniec, a
        zaczynamy od Transylwanii.
        Faktycznie myślałem o Euro Domino, ale to ok 200zł. Kraków-Bukareszt w 1str to
        470zł. Nawet jeśli 50% zniżka na 'tranzyt' (SK, H) obejmuje też powrót (NIGDZIE
        o tym nie ma, czy mógłbyś potwierdzić?), to wychodzi 670zł w 2str.
        Bilet 2str Kraków-Bukareszt to ok. 520zł, więc pytanie, co się bardziej opłaca:
        520zł, czy 670zł i 3 dni Domina.

W każdym razie dzięki za wpis.
        pzdrv
        • Gość: wojnaipokoj Re: Rumunia czy Bułgaria + dojazd przez Słowację? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 23:29
          Bilet z Bukaresztu do Krakowa kosztuje 3 050 000 lei.
          ja miałam wakacje łączone:tydzień w okolicy Varny+tydzień w Eforie Nord.
          Na tym forum opisałam "Riwierę Rumuńską 2005'.
          Na www.forum.wakacje.pl opisałam Bułgarię:"Wróciłam z Bułgarii!!!
          na www.bulgaricus.com/w wyszukiwarke wpisz ,to o co pytasz.
          • Gość: leo Re: Rumunia czy Bułgaria + dojazd przez Słowację? IP: *.b.pppool.de 29.06.05, 18:10
            Oczywiscie EuroDomino jest wazne w dwie strony tak jak i tranzyt 50%.Czyli za
            200 zl.podrozujemy przez Rumunie 2razy.Mamy na to 1 miesiac czasu i odpadaja
            nam kombinacje z zakupem biletow .
            • Gość: Yorick Re: Rumunia czy Bułgaria + dojazd przez Słowację? IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.05, 13:12
              To jeszze jedno pytanko

rozumiem, że 50% na powrót mam kupując Euro Domino w Polsce?
              Czy będąc w Rumunii kupując bilet do Polski wyciągam bilet EuroDomino i dostaję
              50% zniżki? ;)
              pzdrv
              • Gość: leo Re: Rumunia czy Bułgaria + dojazd przez Słowację? IP: *.b.pppool.de 04.07.05, 18:06
                Najlepiej wykup za okolo 200zl Euro domino na Rumunie tj, na 3dni.Bilet ma
                waznosc np.na 6lipca juz od 5 lipca od godziny 18.Na przejazd rzez Rumunie
                policza ci / tam i powrot 2 dni / Najlepiej kupuj bilet ze znizka 50% w miejscu
                zakupu Euro domina.W Rumunii staram sie kupowac tylko sypialne lub kuszetki.Tam
                sie ciezko bilety kupuje bo ich system rezerwacji jest jeszcze nie w pelni
                skomputerowany.Ja ci polecam EuroDomino na Rumunie i na Wegry tj .okolo 400zl.
                Do granicy z Wegrami z Polski dojedziesz za pare zlotych dodaj 400 H + R+ 8
                lewa na pociag Ruse Warna.
                • yoric Re: Rumunia czy Bułgaria + dojazd przez Słowację? 04.07.05, 19:23
                  Okazuje się, że nie ma sensu.

Bilet 2 str dla 2 osób od granicy polskiej do Rumunii - podobno gdziekolwiek do
                  Rumunii - kosztuje 700zł (+ miejscówki). Porównywalne z CityStarem, a znacznie
                  wygodniejsze. Przynajmniej dla mnie to na tyle dobra cena, że nie ma sensu
                  kombinować.
                  pzdrv

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka