tysiapani 06.08.07, 21:51 Witajcie! Za miesiąc przeprowadzam się na stałe do Portugalii (idę za głosem serca)...ach te czarne oczy:D Poszukuje polaków, którzy mieszkają w Lizbonie, bądź w okolicach.Byłoby miło złapać kontakt ze Swojaczką:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jana1984 Re: Polacy w Portugalii 07.08.07, 14:21 Witaj :) Ja też od miesiąca mieszkam na stałe w Portugalii :) Dokładnie 17 km od, ale co to było :) Poszłam również za głosem serca, te Polki to szalone dziewczyny :) Ten post to świetny pomysł, bo Polaków się tu widuje,ale nie wiadomo o nich nic więcej, prócz tego, że rozmawiają po polsku :) Mam nadzieję,że ten post nie zostanie bez odzewu i Polaków mieszkających w Portugalii odezwie się więcej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tysiapani Re: Polacy w Portugalii 07.08.07, 20:22 W jakim miaseczku mieszkasz? Ja będę w Oeiras. Odpowiedz Link Zgłoś
jana1984 Re: Polacy w Portugalii 07.08.07, 21:27 Mem Martins :) Masz może jakiś komunikator ??:) Odpowiedz Link Zgłoś
tysiapani Re: Polacy w Portugalii 08.08.07, 20:16 Mem Martins jest chyba nad Sintrą, a moje Oeiras pod:) Najczęściej używam skypa (tysiapani). Odpowiedz Link Zgłoś
undomestic_goddess Re: Polacy w Portugalii 22.07.08, 21:54 1 stacja ode mnie :-) witam przy okazji Odpowiedz Link Zgłoś
muszka541 Re: Polacy w Portugalii 09.08.07, 22:23 Mieszkam w portugali od 10 miesięcy. Mieszkam w Porto i chętnie poznałabym Polki mieszkające w Porto.pozdrawiam wszystkie uwiedzione przez portugalczyków :) Odpowiedz Link Zgłoś
habibti1982 Re: Polacy w Portugalii 17.02.08, 20:46 Hej :)i jak ci sie mieszka w Porto? ja za pare miesięcy bede sie tam przeprowadzać... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zakochana_w_portugalczyku Re: Polacy w Portugalii 30.10.08, 16:13 witam! ja z milosci do Portugalczyka tez mieszkam tutaj od miesiaca w miejscowosci Maia (niedaleko Porto) i chetnie poznam kogos z okolicy i nie tylko :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moemi Re: Polacy w Portugalii 14.08.10, 22:06 hej! Z kolezanka bedziemy studiowac w Portugalii od wrzesnia. Jeden semestr w ramach ERASMUS'a Bedziemy w vila real dokladnie, wiem ze to niedaleko Porto. Czy mozna prosic o jakies wskazówki? Nie wiesz moze jak znalezc jakies tanie mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
bulcia21 Re: Polacy w Portugalii 09.10.08, 16:14 Witam! Od niedawna mieszkam w Portugali;)Z jezykim kiepsko stoje i w zwiazku z tym z praca takze;(Wiec jezeli nie bedzie lepiej bede musiala wyjechac;(Jest ktos chetny na spodkania???Mieszkam w okolicach Porto i chetnie bym poplotkowala z kims po polsku;) pozdrawiam;)) Odpowiedz Link Zgłoś
zakochana_w_portugalczyku Re: Polacy w Portugalii 30.10.08, 16:15 Witam! wyslalam Ci wiadomosc na gg ... odezwij sie to razem poplotkujemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
daria2910 Re: Polacy w Portugalii 23.03.09, 15:14 hej, ja juz dawno tu nie zagladalam,a mieszkam juz z Lizbonie od roku,moj synek ma juz 2 lata i 4 miesiece...ja jestem oczywiscie chetna na spotkanie z dziecmi, szczegolnie ze juz sie cieplutko zrobilo:)moj synek bardzo lubi dzieci a niestety jeszcze do przedszkola nie chodzi...wiec kiedy proponujecie spotkanie? kto jest chetny?i gdzie ? moze Serafina? mysle to idealne miejsce do spotkania z dziecmi:) pozdrawiam i czekam na odzew Odpowiedz Link Zgłoś
kamilladasilva Re: Polacy w Portugalii 09.09.07, 18:57 Dzien dobry, Mam na imie Kamilla, mieszkam w Lizbonie od 3 lat i chetnie poznam Polki z Lizbony i okolic. Jesli jest juz Pani tutaj, to prosze sie odezwac. Zatem, do uslyszenia wkrotce. Odpowiedz Link Zgłoś
tysiapani Re: Polacy w Portugalii 10.09.07, 18:53 Czesc Kamila, tak jestem juz w PT dokladnie 10 dni:)Jakiego komuikatora uzywasz i jak Cie znalezc? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilladasilva Re: Polacy w Portugalii 14.09.07, 18:11 tysiapani napisała: > Czesc Kamila, tak jestem juz w PT dokladnie 10 dni:)Jakiego > komuikatora uzywasz i jak Cie znalezc? Dzien dobry, Kilka dni temu wyslalam do Ciebie, Tysiapani, wiadomosc z moim mailem i kontaktem skype. Prosze o odpowiedz czy ja otrzymalas i czekasz na odpowiedni dla Ciebie czas, by napisac lub sie odezwac, czy tez niczego nie dostalas-wowczas przekaze Ci kontakt przez to forum. Mam nadzieje, ze pierwsze dni w Portugalii mijaja spokojnie i robia na Tobie pozytywne wrazenie.Dziekuje, Kamilla Odpowiedz Link Zgłoś
olik1111 Re: Polacy w Portugalii 22.07.08, 14:47 Witam serdecznie, Przez przypadek natrafilam na Pani posta ;) na forum gazeta.pl Za miesiac wybieram sie do Lizbony w zwiazku z wymiana studencka. Jestem właśnie na etapie poszukiwania mieszkania może mogłaby mi Pani przekazać jakieś wskazówki, "dobre rady" co do życia w Lizbonie ;) pozdrawiam ola Odpowiedz Link Zgłoś
bentley2l Re: Polacy w Portugalii 19.08.15, 12:47 Witam Pania serdecznie Mam na imie Tadeusz,mieszkam od osmiu lat w UK,w Worcester.Niestety tutejszy klimat na dluzsza mete zalatwi kazdego,nawet twardziela.Pogoda nie sprzyja opalaniu sie,ichniejsze plaze sa mokre(przyplywy),a na dodatek oni jezdza tu po plazy samochodami i czym sie da.Tesknie za kilkoma dniami bez deszczu,wiatru i innych przeciwienstw losu.Na dodatek w mojej okolicy nie ma miejsc,gdzie mozna by pojechac w weekend i sie poopalac.W rzekach nie wolno sie kapac(bo niebezpiecznie) i w ogole bee.Mam tutaj ladne mieszkanie,w centrum miasta z widokiem na rzeke i most.Chetnie odstapie jeden pokoj na jakis czas osobie,ktora by chciala pomieszkac w Anglii-w zamian za udostepnie pokoju w Portugalii,nad morzem.Pomoge w zwiedzaniu(mam duzo czasu bo jestem na rencie) zabiore samochodem w ciekawe miejsca itd.A nawet moge w miare mozliwosci pomoc w zalatwieniu pracy.Gdyby ktos wpadl na pomysl popracowania w UK.Pomoc polegala by na oprowadzeniu po wszystkich mozliwych agencjach,jak rowniez na obdzwonieniu wszystkich znajomych-a mam ich tu dosc duzo.Z angielskim sobie radze calkiem niezle,a wiec mozliwosci jakies sa.Interesuja mnie wszelkie aspekty zycia w Portugalii.Czy z jezykiem angielskim mozna sobie tam poradzic,czy tylko portugalski itp.Jak kszaltuja sie ceny wynajmu malego mieszkania,czy pokoju,ceny uzywanych samochodow,motocykli.Ile kosztuje utrzymanie i tym podobne. Gdyby Pani byla uprzejma odpisac-radosc moja nie znala by granic jak armia czerwona.Zapraszam do podjecia korespondencji:podaje moj adres mailowy:designer 2009@o2.pl,tel 0044 751 402 73 49. Z wyrazami szacunku-Tadeusz Odpowiedz Link Zgłoś
daria2910 Re: Polacy w Portugalii 24.02.08, 22:49 hej, ja do Portugali(Lizbony) wyjezdzam za niedlugo,mam nadzieje ze najpozniej za miesiec;nie wiem czy na cale zycie ale napewno na poczatek na 3 lata:) mam 15 miesiecznego synka, czy jest wsrod was jakas mamusia?... Odpowiedz Link Zgłoś
maja74 Re: Polacy w Portugalii 25.02.08, 09:34 Hej, Ja tez jestem mama, mam dwuletnia corke. Mieszkam kolo Beja (Alentejo), ale czasem bywam w Lizbonie. Odpowiedz Link Zgłoś
icy87 Re: Polacy w Portugalii 06.08.08, 08:49 Witam! Ja wróciłam z Lizbony w niedzielę, a dokładnie to spod stolicy (Amadora). Był to mój pierwszy pobyt. Też mnie tam zaprowadził głos serca. Ah, te ciemne oczy! ;) Na stałe to niestety dopiero za 2 lata się przeniosę. Studia to teraz priorytet. Poza tym mój portugalski jeszcze kuleje ;) Pozdrawiam wszystkie dziewczyny z PT! Może kiedyś się spotkamy na kawce :) Odpowiedz Link Zgłoś
agy25 Re: Polacy w Portugalii 02.09.08, 20:40 Witam, Szkoda, ze dopiero teraz przeczytalam ten post... Ja wprawdzie nie mieszkam w PT na stale, ale bywam czesto i spedzilam tam praktycznie cale lato. TAM czyli w Sintrze... Nastepnym razem bede w grudniu, chetnie uslysze jak zyje sie w PT na codzien, bo licze, ze kiedys tez na stale tam osiade... A... i mam 6.5-miesieczna pol-portugalska coreczke:) Odpowiedz Link Zgłoś
fixe27 Re: Polacy w Portugalii 13.08.09, 22:05 agy25 napisała: > Witam, > Szkoda, ze dopiero teraz przeczytalam ten post... Ja wprawdzie nie mieszkam w P > T > na stale, ale bywam czesto i spedzilam tam praktycznie cale lato. TAM czyli w > Sintrze... Nastepnym razem bede w grudniu, chetnie uslysze jak zyje sie w PT na > codzien, bo licze, ze kiedys tez na stale tam osiade... > A... i mam 6.5-miesieczna pol-portugalska coreczke:) hej! a ja mam 6 miesiecznego synka pol-portugalskiego hehe :) Mam tez wielka nadzieje ze za niedlugi czas sie przepraowadze wraz z mezem na stale do Portugalii!!! Zazdroszcze tym wszystkim wam ze mozecie tam mieszkac! Odpowiedz Link Zgłoś
tawny Re: Polacy w Portugalii 02.09.08, 22:17 Witamy mamy! Jastesmy mieszkajacymi w LX rodzicami 9-miesiecznego pociecha (bo to facet). Moze jakies rodzicowo-dzieciowe spotkanie(a)? W celu wymiany uprzejmosci, plotek, pogladow i doswiadczen (mamy beda wiedziec, o czym tu mowa). Jakby co, piszcie na lisbon<malpa>clix<kropka>pt Podrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
neta137 Re: Polacy w Portugalii 02.02.09, 13:09 Ja za dwa miesiace przeprowadzam sie do Porto i takze szukam polakow tam mieszkajacych.Fajnie wiedziec ze nie tylko ja ide za glosem serca i nie jestem sama z tym wariackim pomyslem! Odpowiedz Link Zgłoś
malinom Re: Polacy w Portugalii 09.02.09, 17:45 Czesc, Ja mieszkam w Lizbonie juz prawie 9 lat, witam wiec wszystkich serdecznie. Musimu urzadzic spotkanie, jak tylko sie zrobi cieplej (z uwagi na mamy z dziecmi) co wy na to? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
madepolak Witajcie wybieram sie na Azory 09.05.10, 11:04 Witam wszystkich wybieram sie na Azory bede szukal tam pracy czy jest ktos kto mieszka na Azorah dokladnie PONTA DEGADA.? zchecio posluchal bym czego moge sie spodziewac ,niestety nie mowie po portugalsku a le zato po angielsku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jana1984 Re: Witajcie wybieram sie na Azory 09.05.10, 11:54 PONTA DELGADA a nie PONTA DEGADA. I po Twoich dwoch postach moge CI jedynie zyczc powodzenia, bo bedzie Ci bardzo potrzebne :) Odpowiedz Link Zgłoś
madepolak Re: Witajcie wybieram sie na Azory 09.05.10, 17:33 zgadza sie DELGADA ,a czemu tak zyczysz nie ma tam pracy czy nie mowia po angilesku ,na Azorach powinni mowic po angielsku tylko kwestja tego czy lubia tam miec pomalowane domy duzo tam turystow to i jakosc powinna byc ,bylas tam? jak tam jes ? z reguly to moze sie przejade jako turysta najpierw i zobacze sam Moj znajomy wyjechal tam 6 lat temu ,ale nie mam do niego kontaktu ale wiem ze sie dobze uzadzil . Odpowiedz Link Zgłoś
lilianne.lady Re: Polacy w Portugalii 29.07.10, 04:25 ola :) ja od września na stałe rezydować będe w Lizbonie. Szukam Polaków, każdej płci i orientacji, którzy pokażą mi gdzie serwuja najlepsze espresso italiano ;) zyczliwych dusz które zechca zaprzyjaźnic sie, doradzic, pożartować. kontakt na priva prosze :) Obrigada Odpowiedz Link Zgłoś
estoril2 Re: Polacy w Portugalii 30.07.10, 08:25 espresso italiano w Lizbonie? tam na kazdym rogu serwuje się doskonałe espresso portugalskie :) wg. mnie to raj dla tych, którzy lubią dobrą kawę. Jeśli lubisz ristretto, to proś o cafe-curto. O innych rodzajach kawy i nie tylko, poczytasz na moim blogu :) pozdrawiam i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
r0rschach Re: Polacy w Portugalii 10.10.10, 15:14 Teoretyzuje mocno o wyjeździe do Portugalii. Chciałbym poznać opinie ludzi tam już będących o życiu w tym kraju. Na razie mieszkam w UK (Szkocja). Czy w Portugalii da się porozumieć za pomocą angielskiego czy jednak trzeba koniecznie znać portugalski? Podstaw zapewne się nauczę jeśli już się zdecyduję, tylko wiadomo - są państwa, w których da się pogadać z "tubylcami" po angielsku i są takie, w których jest to niemożliwe. Na razie tylko tyle z pytań. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wiola1785 Re: Polacy w Portugalii 12.09.12, 18:49 Witam:)Ja mieszka w Lisbonie dopiero od 5 miesiecy i szczerze mowiac juz mi sie teskni zeby z kims pogadac daj znac jak juz bedziesz to wyskoczymy na kawe Odpowiedz Link Zgłoś
wiola1785 Re: Polacy w Portugalii 12.09.12, 18:51 wiola1785 napisała: > Witam:)Ja mieszka w Lisbonie dopiero od 5 miesiecy i szczerze mowiac juz mi sie > teskni zeby z kims pogadac daj znac jak juz bedziesz to wyskoczymy na kawe Odpowiedz Link Zgłoś
ane-ciu Re: Polacy w Portugalii 27.11.12, 17:38 Hej wlasnie szukam miejsca na Praktyki w Portuglii :) chętnia porozmawialabym z kims to tam juz mieszka czekam na maila:) anetkaxx@op.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ane-ciu Re: Polacy w Portugalii 27.11.12, 17:40 ane-ciu napisał(a): > Hej wlasnie szukam miejsca na Praktyki w Portuglii :) chętnia porozmawialabym z > kims to tam juz mieszka czekam na maila:) anetkaxx@op.pl Rowniez bede przebywac w Lizbonie:)!! > > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cmvcmv Re: Polacy w Portugalii 08.12.12, 16:26 Hej, ja mieszkam niedaleko Lizbony, siedze caly czas w domu z dzieckiem, jakbys chciala pogadac napisz na gg 12244531, moze sie spotkamy ktorego dnia :) pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
malmat86 Re: Polacy w Portugalii 19.04.13, 11:55 Witam Magda! Ja do Lizbony przeprowadzam sie za miesiac nie korzystam z gg ale chetnie porozmawialabym z Toba to moj adres email mal_mat86@hotmail.com Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
firmabasmar Przeprowadzki 14.05.13, 09:22 Witam, oferujemy przeprowadzki na terenie całej Europy, na początek wystarczy wypełnić formularz na naszej stronie firmabasmar.pl lub też kontakt mailowy biuro@firmabasmar.pl. Ceny i terminy ustalamy indywidualnie dla każdego klienta, zapraszamy! www.firmabasmar.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kurier-euro Re: Polacy w Portugalii 21.06.13, 13:00 paczki z Polski do Portugalii i calej Europy oraz przeprowadzki miedzynarodowe polecam www.kurier-euro.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nataliapetsch Re: Polacy w Portugalii 28.11.15, 18:23 Witam, Mogę odwdzięczyć się obiadem lub wódką/drinkiem/piwkiem/imprezą, jeśli mi pomożesz w zrealizowaniu mojego zadania z Uniwersytetu! :) Tobie zajmie to z 15 minut, a mi pozwoli zdać egzaminy! Przyjechałam do Lizbony, Portugalii w ramach Erasmus + i nie znam nikogo kto z Polaków mieszka i pracuje w Portugalii. Na uniwersytecie otrzymałam zadanie przeprowadzić wywiad z taką osobą i dowiedzieć się kilku rzeczy, a mianowicie a) trzy rzeczy, które uważa za inne w Portugalii niż w Polsce i powodują, że czuje się nerwowa/zestresowana/zła albo nie wie (nie wiedziała) jak się zachować. b) Życie w Portugalii ogółem, charakterystyka miejsca pracy oraz zachowanie Portugalczyków, c) przynajmniej jedna historia, która ich dotknęła i nawiązuje do wyżej opisanych rzeczy. d) 1-3 rzeczy, które lubią w Portugalii albo u Portugalczyków. Czy mogłabym prosić o pomoc i opowiedzenie swojej historii? Bardzo, bardzo, bardzo proszę o pomoc! Będę wdzięczna za poświęcony czas! Z chęcią poznam rodaków, mieszkających w Lizbonie i okolicach! Mail: natalia.petsch@wp.pl FB: Natalia Petsch Odpowiedz Link Zgłoś
annad2016 Re: Polacy w Portugalii 17.07.16, 19:59 Cześć, za miesiąc wybieram się na kilka dni w okolice Lizbony - wakacyjnie i wypoczynkowo. Chętnie poznałabym kogoś, kto miałby czas pokazać mi Lizbonę i poopowiadać o jej codziennym (mniej przewodnikowym) obrazie. Odpowiedz Link Zgłoś