mag_kak Re: OBZOR- byłam, wróciłam,chętnie odpowiem na py 02.08.06, 15:21 czy jadąc w "ciemno" z 4 letnim dzieckiem mamy szanse znaleźc godziwy nocleg?? Jak długo trzeba szukac?? Odpowiedz Link Zgłoś
superkotka Re: OBZOR- byłam, wróciłam,chętnie odpowiem na py 02.08.06, 15:44 My dojechaliśmy samochodem ok. 3 w nocy do Obzoru i wszystko było już pozamykane, więc czekaliśmy z szukaniem kwater do rana. W sumie w wielu kwaterach nie było już miejsca, ale poszukaliśmy i znależliśmy baardzo fajną kwaterę: pokój z łazienką (prysznic+ wc), czysty (pani codziennie sprząta)i ładny- cena 15 euro za dzień (cena za pokój). Znajomi mieli pokój z tarasem i klimatyzacją (cena 20 euro). Wiem,że były też troszke tańsze kwatery, ale nie jestem w stanie powiedzieć jaki był ich standard- z tym może być róznie, no ale wiadomo, każdy ma inne oczekiwania. Jeżeli jesteś zainteresowany/a adresem kwatery, to mogę poszukać mojej karty meldunkowej tam mam adres na 100%. Podsumowując: Uważam,że szanse na znalezienie kwatery są - były przynajmniej w 2 połowie lipca;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domic Re: OBZOR- byłam, wróciłam,chętnie odpowiem na py IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 02:17 witaj własnie wybieram sie do Obzoru 10 sierpnia bede wdzieczny za namiary na kwatery oraz inne ciekawe informacje dominik310@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
superkotka Re: OBZOR- byłam, wróciłam,chętnie odpowiem na py 05.08.06, 13:31 Odpowiedziałam na maila:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domic Re: OBZOR- byłam, wróciłam,chętnie odpowiem na py IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 14:37 dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa Re: OBZOR- byłam, wróciłam,chętnie odpowiem na py IP: *.daminet.pl 07.08.06, 12:34 Cześć. Jestem w szoku,że tak długo jechałeś do Obzoru. Ja też tam byłam niedawno i droga w tamtą stronę zajęła mi 36 godzin a z powrotem tylko 30. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek Re: OBZOR- byłam, wróciłam,chętnie odpowiem na py IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 21:59 czesc napisz mi kolejno jak jechałeś z góry dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pippin Superfajnie, ale 07.08.06, 21:18 Czy jesteś w stanie coś dodać ponad to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=789&w=44150288 :-) Kolega mi tu poopowiadał i wiem w zasadzie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
superkotka Re: Superfajnie, ale 07.08.06, 21:39 Chyba wszystkie najważniejsze info masz w tym wątku. Ja może tylko powstrzymałabym sie od achów i ochów na temat jedzenia- dla mnie, moich współtowarzyszy i 100% spotkanych Polaków jedzenie (poza kurczakami z grilla) było nie do przejścia- syf totalny i tyle. Nawet najwięksi twardziele odpadali w 4 dniu pobytu;)Polecam za to alkohol- tani i dobry (zwłaszcza driny na plaży i ich piwo):)) No i na zaś, jakbyście w razie czegoś potrzebowali (czytaj problemy żołądkowe)- lekarz przyjmuje na rynku koło kawiarni Bed Rock- od 9.00 do 21.oo. Ogólnie wrażenia z Obzoru zależą od Waszego nastawienia- jak chcecie,żeby było fajnie, to będzie:)) miłego wypoczynku:) Odpowiedz Link Zgłoś
pippin Re: Superfajnie, ale 07.08.06, 21:47 No toś mi zbudowała nastawienie ;-) A o jakim jedzeniu mówisz? Bo ja raczej kurczaka z grilla bym się nie dotknął. Odpowiedz Link Zgłoś
superkotka Re: Superfajnie, ale 08.08.06, 12:02 Jak kilka dni będziesz jadł ich jedzenie (bez znaczenia czy kupowane w sklepie- w Obzorze nie ma rzadnego porządnego marketu i ciężko jest zrobić coś dobrego do jedzenia samemu, bo wszędzie sprzedają "przysmaki"bułgarskie- czy w knajpach- moje subiektywne zdanie jest takie,że tylko frytki, owoce, warzywa i alkohol są u nich smaczne,chociaż było i tak,że frytki były niedopieczone) to nawet ich kurczaki z grilla będą Ci smakowały. Ale one na serio były najlepszą rzeczą do jedzenia ich produkcji. Nikt nie przekona mnie,że w Obzorze można zjeść dobrze i smacznie-mówię tylko o Obzorze i w sumie też o Nessebarze, bo tylko tu jadłam posiłki. Jeżeli ktoś lubi tłuste, pozbawione przypraw i niezbyt ładnie pachnące dania i sinego"kotleta schabowego" bez panierki, to w Bułgarii poczuje się jak w raju. Ja mam dla wszystkich jadących jedna podstawową wskazówkę: ZABIERZCIE ZE SOBĄ POLSKIE JEDZENIE!!! To tyle. Wujek (a raczej ciocia) Dobra Rada;)) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Superfajnie, ale 08.08.06, 13:11 Ty widzisz i nie grzmisz..... Trafiłas do kraju o tak rewelacyjnej kuchni... o kuchni do której wracam od paru lat min raz w roku i mówisz żeby zabierać polskie jedzenie???????????? Chociażby Palma w Obzorze - wpaniałe zapiekanki mięsno/warzywne, rewelacyjne grilowane warzywa, ryby, tradycyjne kebabczeta, ayran, karta win z 50 pozycji. Ale oczywiscie mozna kanapki na drogę i kabanosy... i na działkę! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
leon1406 Re: Superfajnie, ale 08.08.06, 15:33 Bylem 3 tygodnie w Balcziku jedzenie bylo doskonale bo wiedzialem gdzie jem.Wszystko bylo swieze bo u Stewcza jest tylko swieze.Jadlem tez w Varnie i bez problemow, tabletki przywiozlem nienaruszone. Odpowiedz Link Zgłoś
superkotka Re: Superfajnie, ale 08.08.06, 17:01 Ja piszę w swoim imieniu- wg mnie w knajpach w Obzorze jedzenie jest po prostu wstętne. Nie mam zamiaru na siłę przekonywać kogoś o tym,że mam rację, w końcu kto pojedzie to spróbuje i się przekona. Odpowiedz Link Zgłoś
pippin Re: Superfajnie, ale 08.08.06, 23:09 Trypel to mnie uspokajasz. Koleżanka w sumie również mnie uspokoiła :-) 50 win, ryby! grilowane warzywa! W życiu nie wywiózłbym z polski jedzenia. Niech je zjedzą ci, którzy muszą zostać. Z tymi kulinariami to tak bywa, że nie każdemu smakuje nieznane. To tak jak z piosenkami "słucham tylko tych, które znam". Jeszcze nie wyjechałem ale jak wrócę opiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Superfajnie, ale IP: 195.190.150.* 09.08.06, 11:33 "Ja mam dla wszystkich jadących jedna podstawową wskazówkę: ZABIERZCIE > ZE SOBĄ POLSKIE JEDZENIE!!!" coż za bzdura! wiele bułgarskich potrwa mi nie smakuje, ale bez przesady! Każdy znajdzie coś dla siebie. Pyszne ryby, owoce morza, warzywa grilowane i inne. Mieso bułgarskie specyficzne, ale i w nim mozna sie rozsmakować Odpowiedz Link Zgłoś
superkotka Re: OBZOR- byłam, wróciłam,chętnie odpowiem na py 09.08.06, 13:35 Jeżeli smakowało Wam jedzenie w Obzorze, to cóż ja mogę powiedzieć...rózne są gusta kulinarne- niektórzy lubią spaghettii przyrządzone z makaronu do rosołu, polane sosem niby grzybowym i z pokrojoną w kostkę szynką (takie danie podawano nam w 5 różnych knajpach jako spaghetii). Koleżanka pisze,że można się w mięsie bułgarskim rozsmakować- no cóż pewnie można, ale chyba jak się od roku nic nie jadło. Nie będę na siłę nikogo przekonywała do brania jedzenia z Polski- nie chcecie to ni bierzcie, tylko życzę Wam,żebyście nie musieli wspominać z nostalgią gorących kubków Knorra... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OBZOR- byłam, wróciłam,chętnie odpowiem na py 09.08.06, 14:34 Przypomniały mi się w tym momencie wakacje sprzed paru lat. Turcja, Kemer, hotel Solim. 5-6 lat temu. Byłem w różnych hotelach ale tak wspaniałej kuchni REGIONALNEJ nigdzie nie miałem. Dość powiedzieć że śniadanie to były ze 3-4 gatunki lokalnych serów (głównie owczych), z 10 gatunków oliwek (w tym kiszone), chleb, miód, konfitura.... Po roku hotel wypadł z oferty Pegasa - główny powód - klienci skarżyli się na kuchnię, że nie ma niczego NORMALNEGO. Ze przez tydzień nie było schabowego :):):) Tak to bywa w życiu :) PS żeby jechać do Bułgarii i zamawiać włoskie dania? To tak jakby powiedzieć że w Stegnie przyrządzają kiepskie sushi... nic nowego. Skoro mają pyszną kuchnię lokalną to po co na siłę się wygłupiać. Polecam na sniadanie w Obzorze zajść do jednej z wielu piekarni z kawą i zakup pysznych bułek z francuskiego ciasta nadziewanych słonym owczym serem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: OBZOR- byłam, wróciłam,chętnie odpowiem na py IP: 195.190.150.* 09.08.06, 16:08 "francuskiego ciasta nadziewanych słonym owczym serem :)" tak ! banica pyszna! podobnie jak mekiczki (choć ie wiem czy to podają w restauracjach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: OBZOR- byłam, wróciłam,chętnie odpowiem na py IP: 195.190.150.* 09.08.06, 16:05 W Obzor nie byłam, ale jadłam w Bułgarii w róznych miejscach i wydaje mi sie, ze przesadzasz. Maja niektóre obrzydliwe rzeczy np. łukanka, pasterma czy sadżuk, ale ich obrzydliwośc porównalabym z kubkiem Knorra:) Nie uwierzę, że w Obzor nie było niczego co nadawąło się do jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: OBZOR- byłam, wróciłam,chętnie odpowiem na py IP: *.daminet.pl 09.08.06, 18:00 Dopiero co wruciłam z Obzoru. I jedzenie jest dobre - zwłaszcza w chińskiej restałracji. Super sałatka szopska, sałatka owocowa, oraz cały szereg dań objadowych. Na każdym kroku coś dobrego do zjedzenia, każdy może coś wybrać, zwłaszcza przepyszne sery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viki Re: OBZOR- byłam, wróciłam,chętnie odpowiem na py IP: *.streamcn.pl 12.08.06, 15:40 Ja również wróciłem około dwa tygodnie temu z Obzoru. Jadłem w wielu krajach i uważam, że Bułgarzy mają naprawdę bardzo dobrą kuchnię. Nie wierz tym bzdurom, że się tam nie da niczego zjeść i trzeba zabrać jedzenie z Polski. No chyba że ktoś nie wie co można tam dobrego zjeść i może nie umie czytać. Nadmieniam, że dla "leniuchów językowych" w większości tamtejszych lokali gastronomicznych (szumna nazwa)znajduje się meni w języku polskim. Osobiście polecam knajpę "Raj" prowadzoną rzekomo przez słowaków. Po drugie nie opłaca się tam przywozić praktycznie żadnych artykułów spożywczych, gdyż większość z nich jest tańsza niż u nas. Prawdą jest, że w Obzorze nie ma żadnego suepr marketu. Jest jednak wystarczająca liczba małych sklepów w których jest dość duży wybór. artykułów. Odpowiedz Link Zgłoś
superkotka Re: OBZOR- byłam, wróciłam,chętnie odpowiem na py 12.08.06, 18:19 Po pierwsze- jestem filologiem i zapewniam Cię szanowna/y?? Viki,że z czytaniem po polsku, czy w innym języku poblemów nie mam. Po drugie- nie sądzę,żeby to, co napisałam było bzdurami- podkreślałam wielokrotnie,że opinia na temat kuchni jest moim subiektywnym zdaniem i na siłę nikogo nie namawiam do brania pakunków z jedzeniem. Poza tym,jeśli ktoś nie zauważył to jest wątek na temat Obzoru, więc może skończymy tą głupią licytację w stylu: mięso w Obzorze jest super; nie jest okropne- i napiszemy coś o samej miejscowości??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: OBZOR- byłam, wróciłam,chętnie odpowiem na py IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 11:48 jak plaża i miasto?ile płaci sie za kwatere....{jade z zona i dwiema córkami} może mi coś polecisz.jade własnym autkiem.jak możesz to napisz coś o tym miejscu.moj email wachnik75@o2.pl ,,,,,,,,,,,,z góry wielkie dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wito Re: OBZOR- byłam, wróciłam,chętnie odpowiem na py IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 10:29 napisz jak najlepiej dojechać do obzoru Odpowiedz Link Zgłoś